Religia in scoala!
Stiu ca este un subiect controversat, dar eu am o parere foarte bine intemeiata si sunt curioasa si de parerile altor oameni care obisnuiesc sa gandeasca logic si nu manati de superstitii si prejudecati.
Deci eu cred foarte mult in libertatea religioasa si in toleranta. Cred ca religia este o problema personala, intima , de famile sau cum vreti, oricum nu una de stat. Statul dupa parerea mea trebuie sa fie absolut laic.
In ceea ce ii priveste pe copii mei , eu as vrea sa le povestesc si sa ii educ in acelasi spirit al tolerantei, sa le arat frumusetea tuturor religiilor, sa ii invatz sa gandeasca cu propriul lor cap si sa nu ia nimic de-a gata, sa se apere de indoctrinare si fanatism...si tot asa. Si in urma acestei educatii ei sa isi aleaga daca vor dori ce religie vor simti ca le este potrivita sau sa fie atei sau agnostici dupa plac.
Prin urmare sunt extrem de contrariata de faptul ca religia ortodoxa este obligatorie cel putin in ciclul primar. Teoretic o forma de religie este obligatorie (cea careia ii apartine copilul), in practica , cea ortodoxa. copilul este obligat sa aiba , anyway, o religie; nu poate fi agnostic!!! Oricum mi se pare absurd sa se organizeze invatamant religios de stat, indiferent de religie, ca intr-un stat religios si nu laic, cand noi sustinem ca aspiram catre democratie.
Nu mai continuu ca ma aprind prea tare. Astept si parerile voastre pe aceasta tema. Si m-ar interesa si ce credeti ca ar putea fi facut ca aceasta situatie absurda (si neconstitutionala!) sa inceteze. Eu ma gandisem la memorii la Min. Invatamantului si tot asa!
Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Raspunsuri
roxana1974 spune:
A curs multa cerneala pe tema asta pe DC. Uite aici doar unul dintre multele topicuri pe tema asta:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=33954&whichpage=1&SearchTerms=religia,in
...unii dau prea mult din coate ...
Jocelyn spune:
Sunt total de acord cu ceea ce spui. Asta si fiindca cunosc situatia mai indeaproape
Poate parintii unui copil sunt atei si vor sa il creasca in acelasi spirit. Sau sunt protestanti sau sunt evrei sau se inchina lui Buda. (eu fac parte din a doua categorie ). Nu mi se pare normal ca sa i se bage pe gat copilului ora de religie ortodoxa, asta nu inseamna libertate de constiinta. De exemplu insa, pentru protestanti exista varianta ca biserica sa dea copiilor adeverinte semnate cum ca urmeaza orele de religie la biserica respectiva si copiii pot sa absenteze (asa era acum cativa ani, nu mai stiu sigur) de la ora de religie de la scoala sau sunt obligati sa stea la ore dar nu li se pun note, nu participa. Nici asta nu mi se pare normal, cu ceilalti copii -de atei sa zic ce se intampla? Cine le da adeverinta? de ce sa fie obligati sa studieze religia?
Nu stiu ce ar trebui facut in sensul acesta. De exemplu, cand eram in cls a XII, am fost "obligati" sa ne prezentam la o ora deschisa de latina (!!!) pe care au pus-o sambata. Eu i-am spus dirigintei ca nu pot sa ma duc, fiindca in ziua respectiva, care nu e zi de curs, eu ma duc la biserica conform credintei mele. Doamne cum a mai inceput sa tipe la mine, cica sunt la o scoala laica (sigur, doar religia e obligatorie) si cum indraznesc sa am alta religie si sa nu pot veni la ora deschisa sambata? Toata clasa se uita la diriga cu ochii cat cepele. Si-a dat si ea seama spre sfarsit ca a gafat si a lasat-o mai moale, ca poate o sa vin ca nu stiu ce.
Si au fost situatii de genul asta cu duiumul...
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
A curs multa cerneala pe tema asta pe DC. Uite aici doar unul dintre multele topicuri pe tema asta:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=33954&whichpage=1&SearchTerms=religia,in
...unii dau prea mult din coate ...
nu am vazut celalalt subiect...e interesant :)
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
irina.c. spune:
In scoala unde am predat cultele recunoscute(baptisti,penticostali) aveau profesoara lor de religie si faceau ore separat.Din cate stiu eu,parintii pot refuza participarea copilului la ora de religie.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
inaioana spune:
Nu mi se pare corect ca subiectul a fost mutat aici. Pe mine ma intereseaza opiniile societatii civile despre acest act arbitrar al statului si ce am putea face noi, cei care suntem impotriva acestei reglementari discriminatorii si anticonstitutzionale. Nu-mi pasa de scoli, bone etc... Cred ca se potriveste la "Discutii generale" si as vrea sa fie mutat din nou acolo unde l-am deschis din aceste motive.
Mersi pentru link, am inceput sa-l citesc (am ajuns la pag 4) dar , repet, nu este o discutie asemanatoare. Nu vreau sa purtam o discutie sterila pe marginea subiectului ci sa aflu daca si alti oameni cu aceleasi opinii cu ale mele sunt dispusi sa faca ceva impotriva acestei situatii absurde!
Cred ca noi romanii avem o traditie din a accepta fara a cracni actele statului, ceea ce ar trebui sa inceteze. De aia suntem societate civila, ca sa ripostam si sa ne cerem drepturile sa nu fim discriminati si respectarea macar a Constitutiei!
irina.c. spune:
Legea care reglementeaza religia in scoala:Ordonanța de urgență Nr.36- din 10 iulie 1997 - 5. Art. 9 va avea următorul cuprins: -
(1) Planurile învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară. Elevul, cu acordul părintelui sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia și confesiunea.
(2) Cultele recunoscute oficial de stat pot solicita Ministerului învățământului organizarea unui invățământ specific, corespunzător necesităților de pregătire a personalului de cult, precum și înfințarea și funcționarea unor structuri de învățământ laic, în sistemul național de învățământ, sub coordonarea și controlul Ministerului învățământului. Susținerea materială a acestor structuri se asigură de către cultul respectiv și parțial de către stat, potrivit unor norme aprobate de Guvern. Cultele recunoscute oficial de către stat răspund de elaborarea planurilor de învățământ și a programelor analitice, care se aprobă de Secretariatul de Stat pentru Culte și de Ministerul învățământului. Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
irina.c. spune:
Inaioana,subiectul este foarte interesant.Dar inainte de a discuta mai mult,eu as avea o curiozitate(sper ca nu te superi ca te intreb):ti-ai botezat copii?Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
inaioana spune:
Irina, iti raspund pe scurt pentru ca ma grabesc sa ies cu fiica-mea la plimarea de dimineatza, voi reveni mai pe larg dupa-amiaza daca vrei.
Nu, nu am botezat-o pe Katja si nici pe bb din burtik nu o sa-l/o botez. Eu nu am aberat in primul post pe care le-am pus, opiniile mele sunt acelea si actionez in concordantza cu ele!
Mi se pare absolut normal ca un parinte credincios sa-si boteze copilul, ii respect din suflet decizia. Mi-e sila de cei care nu sunt cu adevarat credinciosi dar boteaza copilul din suprestitzie, pt ca "asa e bine"...etc.Asta e ipocrizie hidoasa!
Eu sunt consecvanta opiniilor mele si in cresterea propriilor copii si nu sunt ipocrita!
Oricum intrebarea ta mi se pare cam off-topic, fara suparare!
irina.c. spune:
quote:Imi place ca esti o persoana care actioneaza in concordanta cu convingerile sale.Si eu detest ipocrizia,mai ales in domeniul religios.
Originally posted by inaioana
Irina, iti raspund pe scurt pentru ca ma grabesc sa ies cu fiica-mea la plimarea de dimineatza, voi reveni mai pe larg dupa-amiaza daca vrei.
Nu, nu am botezat-o pe Katja si nici pe bb din burtik nu o sa-l/o botez. Eu nu am aberat in primul post pe care le-am pus, opiniile mele sunt acelea si actionez in concordantza cu ele!
Mi se pare absolut normal ca un parinte credincios sa-si boteze copilul, ii respect din suflet decizia. Mi-e sila de cei care nu sunt cu adevarat credinciosi dar boteaza copilul din suprestitzie, pt ca "asa e bine"...etc.Asta e ipocrizie hidoasa!
Eu sunt consecvanta opiniilor mele si in cresterea propriilor copii si nu sunt ipocrita!
Oricum intrebarea ta mi se pare cam off-topic, fara suparare!Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja
De ce te-am intrebat,fiindca multi isi boteaza copilul apoi striga sus si tare contra invatamantului religios,desi ei au introdus deja credinta in viata celui mic.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
Jocelyn spune:
Bine, dar cu un copil intr-o familie atee ce se intampla? Ca el practic nu are o religie. Concret ce poate face, poate sa nu participe la ore?
irina, puteai si tu sa pui "etc" dupa ce ai dat exemple de cultele recunoscute de stat ca nu sunt doar alea doua