Copii nascuti in 1999 (3)
Raspunsuri - Pagina 2
crini spune:
Ralu, e si un subiect despre clasa 1, poate vii si acolo sa povestesti, sunt sigura ca mamicile ar fi interesate.
Acum nu prea se scrie din cauza grevei din Ro, dar in general se schimba multe experiente.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
Miruna Enescu spune:
Ralu - drept sa-ti spun ma roade invidia cand povestesti de programul variat de la voi. La noi se face doar scoala - la scoala noastra de la 8 la 11,45 - si , reminiscenta bine inradacinata din trecut - numai materiile de scoala sunt considerate importante.
In schimb cantecul, dansul, teatrul, inotul etc. nu mai sunt treaba scolii, cine vrea, face unde poate si pe banii lui.
Pot chiar spune ca pe noi invatatoarea ne-a rugat sa nu-i dam la tot felul de cursuri extra-curriculare, ca saracutii sunt si asa destul de stresati cu scoala si cu temele.
Si ca sa nu para ca este doar opinia invataoarei, poti sa te duci la subiectul cu clasa I, sa vezi cati parinti militeaza pentru suprimarea orelor neimportante de abilitati practice, sport, etc., in scopul recuperarii "materiei" - adica a ceea ce este inca socotit cu adevarat important.
Nu arunc cu nici o piatra, cine stie cum voi gandi si eu cand va fi in joc pielea puiului meu, ma plang doar (ca un roman adevarat ce sunt)...de sistem.
crini spune:
Miruna, cum i-ai explicat copilului ce inseamna propozitie, ca si eu am intrebat-o aseara pe fata mea si nu stia, n-am reusit sa ne intelegem.
I-am tot facut exemple de ce e si ce nu e propozitie, dar o definitie pe intelesul ei nu am gasit.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
Miruna Enescu spune:
Crini,
Eu am avut noroc ca ei stiau ce inseamna un verb (de pe la engleza).
Asa ca le-am spus ca "Propozitia este un enunt cu un singur verb" (din cate imi amintesc definitia corecta era "cu un singur predicat", dar ei nu stiu inca ce este un predicat).
Dupa care am lucrat cu exemple. Le-am atras atentia ca ei deja vorbesc in propozitii, ca un enunt pe care-l spun nu are sens (nu comunica ceva) fara verbul care sa exprime o stare sau o actiune.
Am facut exercitii de propozitii simple (Marul este rosu) si dezvoltate (Marul rosu este pe masa mare).
Dupa un timp m-am trezit ca incep sa faca fraze, si le-am atras atentia ca: doua verbe (actiuni) = doua propozitii = fraza. Cel mic a prins ideea deja, cu cel mare inca mai lucrez.
Fara grija, se prinde ea pana la urma!
Miruna Enescu spune:
Nora, LA MULTI ANI! sa fie sanatos si norocos Andreiul tau, sa-ti aduca numai bucurii!
Pupa-l din partea noastra si spune-i ca este un baietel grozav! (Si tu o mamica pe cinste.)
Sa ne povestesti cum ati petrecut!
camelia72 spune:
Nora,si noi va spunem LA MULTI ANI! pt. Andrei,scuze de intarziere...
Azi este ziua noastra,a tuturor romanilor,sa incercam cu totii sa fim mai buni,mai calzi,mai corecti.
LA MULTI ANI,TUTUROR RAMANASILOR DE PRETUTINDENI,SA FIM SANATOSI SI FERICITI ALATURI DE CEI DRAGI!
Camelia mami de Georgiana (4 mai 1999)& Mihai (23 iulie 2004)
POZE
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59001&whichpage=6" target="_blank">"Teledon" de suflet-5 euro pt.o viata!!!
Nora spune:
Fetelor, dragelor, multumesc de urari. Cadoul nostru pt Andrei au fost bunicii. Adica le-am adus bunicii din Romania pentru sarbatori. Si Andrei si Victor s-au bucurat la nebunie, de 2 zile de cand au venit suntem intr-o continua sarbatoare. Ieri, Andrei a fost la scoala pana la 12, apoi a venit acasa impreuna cu Eric, prietenul lui cel mai bun, am facut un tortulet frumos, am cantat "La multi ani" in romana si un cantecel in franceza, etc, etc. Apoi, sarbatoritul a fugit cu bunicul lui la antrenamentul de fotbal si am reluat petrecerea seara, impreuna cu tati.
A fost amuzant sa explic mamicilor de la scoala ce inseamna pentru noi "zi onomastica", ei nu tin cont deloc de ziua lor de nume. O singura mamica mi-a zis ca stie ca-i Sf.Andrei azi, de la o prietena grecoaica care-i povestise ca, pentru greci, onomastica e mai importanta decat aniversarea.
Ma rog, fiecare cu obiceiurile lui, nu?
Cat despre ziua de 1 decembrie, barbate-miu s-a trezit azi spunand la toata lumea "La multi ani, romane!". Andrei a replicat:
-Lui Victor sa nu-i spui, el nu-i roman ca s-a nascut in Belgia!!! A invatat sa vorbeasca romaneste, dar degeaba! Eu sunt nascut in Romania! (sic!)
Taraboiul de dupa cu "Ba si eu sunt roman" nu vi-l mai povestesc.
Nora
poze sept-oct 2005
corinadana spune:
SALUT fetelor de aici din indepartata America. Am si eu o gogoasa mica si scumpa. O cheama Raluca si e nascuta n oct. 9 1999 in Timisoara. Suntem eleva in clasa 1a si ne place tare mult la scoala, mergem cu placere si o iubim mult pe teacher.
Ce sa va zic eu e ca scoala, cel putin ptr cei mici clasele 1 5 este mult mai placuta si relaxanta ca si n tara. Copiii merg cu placere la scoala. Nu i streseaza nimeni si profesorii se poarta f frumos cu ei.
Acum trebuie sa fug dupa Uca la scoala sa o iau, data viitoare am sa va povestesc ce metode folosesc aici profesorii ptr a i face pe copii sa fie cuminti.
Va pup si inca o data La Multi Ani ca i 1 dec. si i ziua noastra! PA!
zana spune:
Corinadana bine ai venit!
La Multi Ani ! pentru Andrei,Nora scuze ca vin cu cateva zile intarziere.Cred ca au fost super fericiti amandoi de cadoul primit.
Miru a venit randul meu sa plang, am fost la prima testare, o scoala care mi-ar conveni din punct de vedere al traseului (cat de cat aproape) dar n-avem loc, aici intra doar geniile!!!
Nu mi se pare correct sa testezi un copil care abia vine sa se inscrie la scoala , dupa mine testarea ar trebui sa se faca la finalul grupei pregatitoare.
E exact cum va spuneam, copilul trebuie sa stie sa citeasca si sa scrie inainte de a intra in scoala.
Cred ca nu mai gandesc eu bine ,fetita mea stie sa dezvolte propozitii, sa desparta in silabe, am facut cu ea exercitii de matematica clasa intai pana la cifra 6 cu descompuneri si toate alea, dar nu ma asteptam sub nici o forma sa-i puna exercitii logice gen Ana are 7 mere, doua le da lui Mihai si unul il mananca Andrei, cu cate mai ramane?... nu acum... cu aproape un an inainte de a merge la scoala.
Literele mari le cunoste, mai incurca doua sau trei intre ele, acum scrie cuvinte cu litere mari de tipar, ma pune pe mine sa i le scriu intai si ea le repeta.
Recunosc ca e un pic timida cu necunoscutii la inceput, dar nu mi-a spus nimeni niciodata pana acum ca nu face fata la lectii, din contra, ea vrea sa raspunda si cere lectii acasa. Dar erau copii un pic mai marisori si care repetau acum grupa pregatitoare, se vede ca trebuie sa insist pe lectii cu toate ca la gradi mi s-a spus ca nu e nevoie.
Acum trec la lista numarul doi, in cautarea invatatorului care sa ne invete si nu a celui care vrea sa fim deja invatati.
Si in legatura cu activitatile extra-curriculare este adevarat, noi mergeam la un cenaclu si toti copiii care au inceput scoala au renuntat sa mai vina din cauza scolii si a programului incarcat.
zana
camelia72 spune:
Buna,fetelor!
Si noi am mers si ne-am inscris la scoala,o clasa era deja formata,la o inv. cu renume dar noi am vrut la o d-na ceva mai tanara.Bineinteles,ni s-a spus sa "trecem" mai intai pe la directoare caci asa este "regula".Am depus cererea de inscriere si urmeaza sa mai ducem copia dupa certificetul de nastere a copilului si hartiuta cu vaccinarile de la medicul de familie.
In sfarsit,am scapat de o grija,mai ales ca i-am inscris si pe cei doi prieteni ai fetitei in aceeasi clasa.Georgi a crescut impreuna cu o fetita si un baietel iar noi,mamicile,suntem f. bune prietene,asa ca pt. ea a contat mai mult ca va fi cu prietenii in aceeasi clasa.
Acum la gradi se pregatesc pt. serbarea de mos Craciun,are rol de colindator si trebuie sa facem rost de costum popular!
Camelia mami de Georgiana (4 mai 1999)& Mihai (23 iulie 2004)
POZE
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63105" target="_blank">"Teledon" de suflet-5 euro pt.o viata!!!