IN BANAT,LA NOI ACASA
![](images/user_woman.png)
Am tot cautat un topic care sa ne reprezinte pe noi banatenii falosi,am gasit ceva(subiect inchis),asa ca m-am gandit sa deschid eu unul.Mi-ar place sa intalnesc aici banateni din Timis,Caras,chiar din strainatate,sau poate din Banatul sarbesc,banateni de pretutindeni,sa ne amintim impreuna de valorile noastre,de obiceuiuri,de nunti,nedei,de felul in care am fost crescuti,de mancaruri traditionale pe care poate doar bunicile noastre mai stiu sa le faca,etc.
Va astept aici!
noi suntem:
Angy11
Corina
Deya
dia bi
dia codat
Himmelsduft
ingerash
impreuna
Silvana
Toria
Valenka
Viorella Hoff
Yasmine
Ne-a vizitat:Ilucae
Raspunsuri
ILUCAE spune:
angy11 , buna ,eu nu sunt chiar din Banat , sunt din Hateg , undeva la limita dintre Banat si Ardeal, asta daca nu ma insel.
Deci daca crezi ca corespund , de abia astept sa discutam .
ELENA SI ALEXANDRA
http://pg.photos.yahoo.com/ph/iluca_me/my_photos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
angy11 spune:
Ilucae,oricine simpatizeaza aceasta zona e binevenit.
Sa ma prezint si eu.Sunt din Timisoara,familia mea provine din pusta(campia) Banatului,familia mamei din Chisoda si Parta,a tatalui din Sanmihaiul Roman si Unip(toate din jud.Timis).Nasii mei sunt almajeni din Dalboset.Provin dintr-un neam intreg de muzicieni folcloristi si eu si fratele meu am studiat muzica,eu predau la Colegiul national de arta din Timisoara,in studentie,am dansat la Doina Timisului unde l-am cunoscut pe sotul meu.Sunt indragostita de aceasta zona,cu tot ce are ea.
Astept aici si membrii din Resita,Caransebes,Otelul Rosu,Baile Herculane,Lugoj,Faget.Nu pot sa cred ca nu sunt pe forum,membrii din aceste localitati.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Corina/Corina.jpg)
Corina spune:
Draga Angy,eu am crescut in Caransebes(de la 9 luni pina la 7 ani)!Bunicii din partea mamei au locuit in Caransebes ,iar sora mamei locuieste acum in Timisoara.Cele mai frumoase amintiri le am de acolo,toate vacantele petrecute la Caransebes cind mergeam cu prietenele de pe strada la baie la Timis sau in Teius de 23 august!!Imi aduc aminte ca mergeam cu bunica mea la negee la Cirpa si la Goletz( am impresia ca nu mai au acelasi nume astazi),ce mai admiram costumele pe care le schimbau femeile seara la joc!!!
Am mai fost in Caransebes anul trecut dar tare s-a mai schimbat,nimic nu mai seamana cu ceea ce am cunoscut.
Pupici la banatence
dia_bi spune:
draga angy si eu sunt banatanca curata eu sunt dintr-un sat de pe clisura (dubova),pe langa orsova unii spun ca sunterm olteni dar nu e asa.fratele meu a jucat si el si prietena lui la doina timisului ii cheama cristi(nepotu)si draga poate ii stii depinde in ce perioada ai fost tu.v-am pupat si sper sa ne intalnim mai multe banatence
angy11 spune:
Bravo,fetelor!, stiam eu ca ne adunam pana la urma si sper ca de data asta sa reziste topicul,eu l-am citit pe celalalt,pacat ca s-a inchis subiectul.
Corina,faimoasa Carpa,frumoase obiceiuri acolo si multe persoane marcante din Banat vin de la Carpa.Sper sa nu fi stricat manele si pe-acolo negeea.
Dia,stiu ca unii va fac olteni,in ansamblu erau multe polemici pe chestia asta,chiar coregraful(Marius)e din zona si ce se mai ratoiau intre ei.De nepotu,in fiecare generatie e cate un nepot,sau nepotul,nepotului.Pe nepotu din generatia mea il chema Gica.
angy11 spune:
In rest nu e nimeni?Fetele de pe Impreuna Timisoara o sa ne ajute,dar chiar doream sa intre si altele din orasele mentionate in mesajele anterioare.
Ce parere aveti de cantecele populare care au ca tema Banatul?
Pe vremea de dinainte de revolutie,abia le digeram,ca mi se pareau "patriotice",asta pt. ca interpretii nostri "se scoteau" cu ele la capitolul patriotism,ce-i drept erau si destul de anoste,dar acum mi se par definitorii,nici macar nu sunt in stare sa fac un top.
Pot sa spun ca Petrica Moise avea un cantec care noi(in ansamblu,sau anturaj),il numeam Imn.Apoi a compus alte 2,care si ele par imn,Nicoleta Voica nu se lasa mai prejos,Nicu Novac la fel,iar titlul topicului e inspirat din ultimul hit al Andreei Voica("In Banat la mine acasa" ).
Cel mai frumos obicei pentru mine, banatanca de pusta a fost Balul izmenelor,am participat la 2,unul la Mehadica(Megica,care o iubesc) si unul langa la Crusovat.
Obiceiurile de la mine din sat(Chisoda),le gasiti in cantecele lui Petrica Moise,chiar se oglindesc perfect.
Altceva ce mai pot sa spun e ca daca plec la calatorie in tara,cand intru in Banat am verva,sunt chiar eu,nu conteaza daca intru pe la Orsova,pe la Dobra,sau Lipova,ma simt la mine acasa.
silvana75 spune:
Angy, frumos subiect
Citind raspunsuri voastre m-au napadit multe amintiri.
Ambii parinti sunt sarbi, tata e din Soca, mama e din Moldova Noua.
Imi aduc aminte de un obicei de la bunica mea (sat Soca, langa Banloc), nu tin minte exact cand se producea dar cred ca undeva in preajma Craciunului. Noi, nepotii eram puii, iar bunica era closca. Bunica mea mergem in fata, iar noi in urma ei si facem piu, piu, piu, lua paie si nuci, veneam in casa si arunca cu nuci in cele 4 colturi ale camerei si imprastia paie pe jos. Nu stiu exact ce semnificatie avea, dar stiu ca eram tare fericiti.
Imi aduc aminte cu drag de plancintele cu mac, dovleac si nuca pe care le facea, de placinta cu nuca in care punea monede (imi scapa acum denumirea), de cartofii in plec cu carnati sau slanina.
Doamne, ce frumos era si ce pacat cu acum bunicii nu mai sunt
Silvana si Paul
dia_bi spune:
angy pe fratele meu il cheama ursu cristian si chiar e nepoptul lui marius ursu pe gica il stiu si eu voi erati o generatie mai mare.toate cele bune,v-am pupat
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Yasmine/Yasmine.jpg)
Yasmine spune:
Eu sunt Ana Lugojana, adica sunt din Lugoj, am petrecut citeva vacantze la Belintz la bunicii mei, shi la Herindeshti, la matusha mea, era superb, sunt chiar tare curioasa daca mai gasesc lugojeni pe aici.
>>Daruieshte lumii un zambet shi toata lumea itzi va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena shi Alexandru http://www.rhp.ro/Andreasn/
angy11 spune:
Silvana si Yasmine,bun venit pe topic,citindu-va chiar mi-am mai descrestat frunte,ca am avut o zi tare tampita,iar tu silvana chiar mai facut sa zambesc,pai sti ce am facut eu acum seara,pana sa citesc cu atentie ce ai scris?Ai sa razi ca si eu rad,cartofi in plec cu carnati!!!Buna mancare,toata familia s-a lins pe degete,i-am mancar cu ardei umpluti cu varza(murati)
Yasmine,fratele meu vine des la Heidelberg,a cantat si un revelion acolo,sau chiar 2,nu mai stiu exact.