Sezatoarea canadiana (36)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Denisam, pai pare totul in regula, de ce spui ca vestile sint asa si asa. Cind citesc postarile tale... ma apuca nostalgia, ca noi nu ne-am linistit inca, nu avem baietel si inca ne mai bate gindul, mai ales pe sotior. Eu am avut parte de doua sarcini super (si nasteri la fel) si mi-a placut mult de tot sa fiu , chiar daca rasturnam totul in jurul meu de mare ce eram.
Ma intereseaza si pe mine o discutia despre scoli, dar vad ca se discuta numai despre cele de pe partea engleza. Oricum, la noi e problematic, nu pot sa o dau pe Agata la nici una din scolile la care as vrea pentru ca nu vorbeste cursiv franceza, gradinita ei e mai mult anglofona decit francofona. Asa ca, m-am resemnat, va merge la o clasa de accueuil de care apartine, isi va da drumul, sper, sin la franceza si de la anul incep din nou alergatura pentru a gasi o scoala publica mai acatari decit cele de pe linga casa.
Ninge! Agata ma punea dimineata sa scot sania, era asa de incintata. Oricum, ei ii era dor de zapada si de omul de zapada de prin august!

Cornelia, deAgata si Tudora
www.nelia.photosite.com si www.AgatasiTudora.photosite.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Ehh, uite cum ma nimerii eu la scris dupa burticutza canadianca .

monicutza, felicitri pt. sarcina, o sa fie bine si nu uit ca ai timp inca 8 luni de-acum incolo sa te obisnuiesti cu gandul nasterii. pe mine m-aajutat mult informarea. Eu sunt genul care daca ma lasi in ceatza, ma termini psihic. Am nevoie sa stiu cum sta treaba in amanunt ca sa capat incredere si liniste, sa fiu calma si sa rationez cum trebuie. Oricum, experienta nasterii aici e ceva cu totul diferit de Ro - unde de regula e loterie, depind ela cine nimeresti. aici ai garantia ca oricine e de garda, se va comporta cu tine ca si cand te-ar avea in ingrijire de-o viatza.

A propos de alegerea scoali in franceza: nasica cea mica a lui Alex a venit aici la 2 ani, dar a mers la scoala cu predare in franceza pana in clasa a III-a inclusiv (de anul asta a trecut pe engleza). Normal ca ea tot in engleza se juca impreuna cu ceilalti copii. In momentul de fatza are 9 ani si cunoaste toate cele 3 limbi bine. Asta in vorbire. Nu stiu cum sta cu scrisul (in romana sigur nu se pricepe sa scrie corect), insa e o dovada ca ei se descurca foarte bine si fara stresuri prea mari. E adevarat ca parintii o verifica tot timpul, nu o lasa de izbeliste si e un copil foarte bun, dar si eu sunt pentru a face cunostinta cu franceza (in caz ca e pe partea engleza) sau cu engleza(in caz ca e in Quebec) inca de mici caci asa vor invata limba fara nici un fel de dificultate. Iar c uastea 2 limbi te descurci aproape oriunde in lume. Plus ca ele vor constitui o baza excelenta de invatare a altor limbi, iar procesul va fi mult mai usor.

Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Hai ca pana m-am invrednicit eu sa postez mesajul, deja mi-a luat-o nelia inainte. Nu ma isunt dupa burticutza canadianca...

Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebitzu spune:

Fetele din Montreal, cunoasteti care este agentia de voiaj care ofera cele mai bune preturi la bilete spre Ro (dus - intors)?In vara trebuie sa ajung acasa si m-am gandit sa "cercetez" piata din timp pentru a-mi face deja rezervare.
Multumesc anticipat, .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

quote:
Originally posted by nelia

Denisam, pai pare totul in regula, de ce spui ca vestile sint asa si asa. Cind citesc postarile tale... ma apuca nostalgia, ca noi nu ne-am linistit inca, nu avem baietel si inca ne mai bate gindul, mai ales pe sotior. Eu am avut parte de doua sarcini super (si nasteri la fel) si mi-a placut mult de tot sa fiu , chiar daca rasturnam totul in jurul meu de mare ce eram.
Ma intereseaza si pe mine o discutia despre scoli, dar vad ca se discuta numai despre cele de pe partea engleza. Oricum, la noi e problematic, nu pot sa o dau pe Agata la nici una din scolile la care as vrea pentru ca nu vorbeste cursiv franceza, gradinita ei e mai mult anglofona decit francofona. Asa ca, m-am resemnat, va merge la o clasa de accueuil de care apartine, isi va da drumul, sper, sin la franceza si de la anul incep din nou alergatura pentru a gasi o scoala publica mai acatari decit cele de pe linga casa.
Ninge! Agata ma punea dimineata sa scot sania, era asa de incintata. Oricum, ei ii era dor de zapada si de omul de zapada de prin august!

Draga Nelia,

Ce trece timpul...Parca mai ieri vorbeam de scutece si biberoane, iar acum am trecut la scoli...Mai avem putin si vorbim de universitate (daca avem noroc si copiilor nostri le va fii drag sa invete). Despre scoli in Montreal: eu am inceput ancheta acum 2 ani, cind ne pregateam pentru pre-maternelle. Ca sa ai acces la o scoala publica buna, trebuie sa locuiesti in zona respectiva. Deci, ideal ar fii sa va interesati intii de scoli si pe urma sa incercati sa va mutati. Asta ar fii cea mai usoara cale. Citeva scoli de care am auzit eu (dar sigur mai sint si altele): in Mont-Royal: St-Clement, in Outremont: St-Germaine si Guy Drummond. Pe urma sint scoli publice cu vocatie speciala, unde domiciliul nu conteaza, dar ori se intra prin selectie f.severa(scoala internationala) sau stind 2 zile la coada in frig (chiar ieri arata la TV despre FACE cu specific aritistic, fara selectie, dar unde parintii au stat cu cortul de vineri seara pina luni dimineata). Si ultima alternativa, cea mai costisitoare, scoala privata. Deci parerea mea este sa va ginditi bine si sa va faceti un plan pe cel putin 2 ani, pentru ca pentru orice schimbare astepti un an. Inscrierile la scoala publica se fac primavara, la scolile private toamna. Pe situl unei comisii scolare am citit ca poti sa-ti inscrii copilul si la o scoala de care normal nu apartii, dar asta se poate face doar daca scoala te primeste (are locuri, le faceti o impresie buna, etc) si nu ai drept la transport scolar gratuit. Eu cunosc o familie care sta in Cotes-des-Neiges si si-a inscris baiatul anul acesta la Guy Drummond (din Outremont) in acest fel. Se pare ca au chiar si clase cu profil international.
In orice caz, daca fetita nu vorbeste franceza suficient de fluent o trimit la clasa de accueil automat.
Mult noroc la cautari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Multumesc mult, mama lui Antonia. Asa e, noi ne-am cunoscut cind o intarcam pe Agata si acum mai are putin si merge la scoala! Stiu scolile metionate de tine, anul trecut am si inscris-o la Face, dar nu am stiut ca trebuia sa ma duc de vineri la rind. Anul acesta insa ne-a cerut sa semnam ca vorbeste cursiv franceza si nu am avut curajul sa o mai inscriu, la prematernelle era altceva. Si la Internationala am vrut sa o inscriu, dar testul e in franceza... asa ca am lasat totul pentru toamna viitoare. Acum am de facut citeva drumuri pe la citeva scoli cu clase de accueuil si pe la comisionul scolar, poate reusesc sa o aduc mai aproape de casa. In Mont-Royal sau in Otremount e exclus sa ne mutam, nu ne-am permite in primul rind si am pierde locul la gradinita Dawson pentru Tudora. Si chiar sa batem tot orasul ca sa ducem copiii la scoli sau la gradinite, mai ales ca eu nu conduc si sotul lucreaza sau e pe drum la orele de dus si de luat...nu-mi convine. Mai vedem, deocamdata e important sa-si dea drumul si la franceza si apoi mai cautam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicutza_bb spune:

kitz multumesc mult de informatii, probabil ca o sa mai am intrebari si o sa te mai sacai, dar intai sa vedem ce zice doc.
Denisam aceleasi multumiri si sa ai un sanatos. Ref. la maternity leave benefits, la noi in Quebec va intra o lege din 1 ianuarie 2006 in care nu mai conteaza nr. de ore lucrate, doar venit minim de 2000 cad si max. 51000 cad (presupun ca pe an). Asa ca pot beneficia chiar daca lucrez doar 2-3 luni.
Am auzit o gramada de povesti de groaza despre nasterie din Romania, tocmai din cauza asta am asteptat sa facem un bebe aici, in conditii normale.
Am fost acum 2 zile la CLCS sa ma programez la doctor. Acolo mi s-a zis sa ma duc, fara cardul de maladie. Am reustit sa vorbesc dupa vreo 10 minute cu o tipa de la receptie si m-a intrebat cam cate saptamani cred ca am. "6, poate 7" zic eu. Si imi face programare pe 15 decembrie . Mie mi s-a parut am tarziu, dar tipa imi spune ca la ei doctorii nu vad nici o graviduta inainte de 10 saptamani, si ca eu sunt doar un pic insarcinata. Voi intelegeti chestia asta? Cum o fi doar un pic insarcinata
Deh, am fost putin dezamagita, ma asteptam macar sa stau de vorba cu un medic, sa il intreb diverse chestii, nu neaparat eco, analize...
Am aflat apoi de la o prietena mai veche aici de o clinica particulara nu foarte departe de noi care are 2 medici generalisti foarte buni si un obstetrician-ginecolog la fel de bun, care lucreaza si cu spitalul Sacre-Coeur si daca ma duc la el, sigur va veni la spital cand voi naste. Asta parca imi da siguranta ca totul va decurge bine cu cineva care ma cunoaste de la inceputul sarcinii.
Voi incerca sa imi fac programare la el inainte de 15 decembrie, ca nu mai pot astepta pana atunci.

Cand mai am vesti va anunt.
Pana atunci va pup si va doresc un inceput de iarna placut

Monicutza
6+

"A likely impossibility is always preferable to an unconvincing possibility" - Rhetoric by Aristotle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Monicutza, felicitari si sarcina usoara!

Multumesc pentru link-uri (pentru examen cetatenie). Ultimele doua zile am tot citit si exersat teste; acum ma simt mai linitita pentru ca sunt, cred eu , bine pregatita pentru poimanine.

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Laura B-bafta la test, va fi bine, don't worry!
Monicutz- numai bine cu sarcina si nu te stresa ca nu te vede mai devreme de 10 weeks, ca e bine, unii nu te vad pina la 12, tu stai calma, informeaza-te la greu de pe net si carti ce trebuie mincat si ce nu, fa exercitzii, nu fa bai fierbinti, etc.Daca ai inttrebari, pune-mi-le, o sa raspudn cu placere.
TRY si Ira- ce mai facetzi?

Fug la munca ca am destule de facut si planuiesc din Dec 11 sa imiiau 2 weeks medical din cauza stresului la care ma supune baba. Sper sa reusesc sa iau medicalul!
va pupam

Denisa
31+
Emma Andreea
BEBIK
Zambeste, si maine e o zi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

Am crezut ca ma ia vantul, viscolul pe sus azi !!! Ce vanturi sunt pe aicea, frate !!!!
Dragi mamici de scolari, cum aflati voi care e cea mai buna sau cele mai bune scoli din oras ? Se publica pe undeva rezultatele sau e la aprecierea fiecaruia ?
Si Khristin, ce fel de scoala e french immersion ? Te poti inscrie oricum sau dupa anumite criterii ?
Vad ca despre scolile catolice nu a scris inca nimeni pe aici ...

Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia

Mergi la inceput