Sezatoarea canadiana (36)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bogdana spune:

Un articol f interesant -Studenti pina la pensie merita sa-l cititi

http://www.romani-quebec.com/bumerang.html

Imigrantii - studenti pana la pensie

Batjocura recunoasterii diplomelor

Pentru un proaspat imigrant, drama începe când echivalarea diplomei sale universitare, carton oficial obtinut contra cost de la Ministerul Imigratiei din Québec, îi serveste doar ca sa afle în scurt timp ca mai are de facut alti ani de scoala. Dupa cinci ani de studii superioare, uneori chiar mai multi, «supracalificatii», cum îi boteza recent postul de televiziune TQS, afla din scrisori altminteri amabile, cu antetul Ministerului Educatiei, ca mai e mult pâna departe, fiindca diplomele lor, pentru care au dat zeci de examene si si-au facut praf neuronii, nu valoreaza în Québec nici cât o ceapa degerata.

Desi exasperati de sicanele sistemului profesional quebecoaz, barat de Ordine profesionale care taie si spânzura, nu putini sunt românii care se mai apuca o data de studii, desi stiu bine ca viata e scurta si asta înseamna datorii. Doctorita Claudia Buracu, medic stomatolog cunoscut românilor din Montréal, e un exemplu perfect în acest sens. Frumoasa si talentata, doamna Buracu are azi o dubla licenta, una româneasca si alta quebecoaza. Nu vrea sa-si aminteasca de cât de greu i-a fost sa ia de la capat studiile pentru a avea o sansa sa profeseze. Prea putin intereseaza ca ai fost medic de talent la Bucuresti sau la Cluj, ca ai operat pe cord deschis la Timisoara si ai salvat sute de vieti. Ceea ce conteaza e patalamaua «made in Québec» pe care o platesti cu vârf si îndesat, cu gândul ca în restul Canadei sau în SUA e chiar mai scump.

«Cineva poate fi inginer, infirmier, medic sau orice altceva în tara lui, dar aici exista diferente de practica», declara foarte apasat si convinsa de ceea ce spune ex-ministra Imigratiei, Michelle Courchesne, uitând de criza teribila de personal din spitalele quebecoaze, uitând de cei care mor cu zile în casa asteptând ambulanta.

Pâine amara de dascal

Un functionar bine plasat din Ministerul Educatiei ne-a soptit sub promisiunea anonimatului ca peste 50% dintre diplomele profesorilor nou veniti din România nu se ridica la «exigentele din Québec». Refuzul Ministerului Educatiei de a acorda un permis de predare e legat de cele mai multe ori de lipsa a câteva zeci de ore de psihopedagogie din cele 450 cerute. Fara acest permis, un profesor român sau de aiurea nu are nici macar dreptul sa viseze la un post în învâtamânt. Acest refuz categoric, în lipsa oricarei solutii reale de aducere rapida la nivelul cerut, îl arunca pe fostul dascal din România în bratele deloc consolatoare ale universitatilor quebecoaze. Solutie de compromis nu exista. Ministerul nu are asa ceva. Nu s-a gândit... S-a gândit în schimb sa îi ceara aspirantului la o pâine conforma cu o pregatirea lui sa se înscrie într-un program (de regula bacalaureat, cu o durata de 4 ani).

Cererea ministerului e ucigatoa-re, întrucât abia atunci diplomele din România si Québec vor fi puse fata în fata. În majoritatea cazurilor, ca si cum ar fi venit de pe alta planeta, românii, bulgarii, sârbii, argentinienii sau mexicanii primesc raspunsuri naucitoare când îsi dau diplo-mele la tocat, la universitate. Nimic nu se mai potriveste.

Camelia Bejenaru vine din Brasov si s-a stabilit la Québec. În România a fost profesor de engleza. Potrivit reformei guvernului Charest cu privire la cresterea numarului de ore de engleza la scoala primara, Québecul ar trebui sa aiba foarte mare nevoie de ea. În teorie, desigur, întrucât în viata reala i se închide usa în nas cu toata criza acuta de profesori de engleza devenita notorie. Ministerul Educatiei prefera sa dea derogari altor dascali care stiu engleza, ca sa aiba cine sa faca orele, decât sa faca apel la un profesor imigrant. Pe acesta în trimite cinic sa faca trei ani de scoala.
Pentru 45 de ore de psihopedagie lipsa, Camelia si-a vazut refuzata cererea de permis de predare în Québec. Ea s-a vazut obligata sa se înscrie din toamna anului 2004 la un BAC în engleza limba a doua la Universitatea Laval, unde tebuie sa refaca nu mai putin de 82 de credite din 120, ceea ce însemna aproximativ trei ani la «timp plin». Trei ani din viata ei pentru 45 de ore. Bienvenue au Québec!

Profesoară de pian si... camerista

Prietena buna a Cameliei, Ioana Vasile, care locuieste din toamna anului trecut în Capitala, a fost în România profesoara de pian. La Québec lucreaza pe post de camerista la un hotel situat la doi pasi de Parlament. E extrem de dezamagita: «Nu înteleg de ce Guvernul Québecului ne-a invitat sa venim aici. În realitate, vedem în fiecare zi ca, de fapt, nu aveau nevoie de noi. Pur si simplu îsi bat joc de noi. Ei n-aveau nevoie de intelectuali aici, ci de muncitori.» Asteptând zile mai bune, ca sa nu-si uite meseria, Ioana si-a cumparat un pian. Când nu face curatenie prin camerele hotelului unde-si câstiga pâinea, cânta benevol în corul Orchestrei Simfonice din Québec. Sotul sau, inginer silvic, spala vase într-un restaurant care vinde clatite. La finalul convorbirii, Ioana Vasile ne face o confidenta: «Ma gândesc în fiecare zi daca nu ar fi mai bine pentru noi sa ne întoarcem».

Masina de tocat intelectuali

Echivalarea Ministerului Imi-gratiei, potrivit careia facultatea de 5 ani din România ar fi compatibila cu un BAC în Québec, ca si aritmetica Ministerului Educatiei, cu orele lipsa, fac scurt circuit pe savantele coridoare din universitatile quebecoaze. Nu e nici un secret ca universitatile se afla în cautare disperata de bani, deci de studenti; si daca se poate pentru cât mai mult timp...

A-i cere unui arhitect, unui profesor sau unui medic sa faca înca trei sau patru ani de studiu e fara umbra de îndoiala o adevarata batjocura.

«Batjocura...»

Fosta ministra a Imigratiei, Michelle Courchesne, o maestra a planurilor de actiune nepuse în practica, dar rostite vibrant pe la adunari, a reusit o performanta demna de o cauza mai buna. Doamna Courchesne a declarat în ancheta TQS, la doi ani de la investitura, cu iz de mare descoperire, ca s-ar parea ca imigrantii sunt obligati de sistem sa-si reia studiile. A promis ca va cerceta. Evident, dupa ce a repetat sablonul potrivit caruia «când vorbim despre o profesie trebuie sa ne asiguram ca exercitarea ei se face potrivit unor standarde de calitate si de protectie a publicului nostru.»

Trei ani în Québec – opt luni în Ontario

O sursa demna de toata încrederea din fabulosul Complex G, care adaposteste Ministerul Educatiei din Québec între etajele 15 si 28, ne-a declarat în exclusivitate ca un fost profesor român caruia i se cere sa faca peste trei ani de studiu în Québec, ca sa redevina ce-a fost, are o singura alternativa- sa studieze un an în Ontario: «Universitea din Ottawa nu-i va cere sa faca decât ultimul an de studiu, dupa care va primi permisul de predare în Ontario. Cu el, daca vrea, îl poate primi automat pe cel din Québec, în virtutea unei antante între provincii». Un simplu telefon la Universitatea bilingva din Ottawa a confirmat spusele sursei noastre de la Québec. Mai mult, cei trei ani de studiu ceruti în Québec se pot face în capitala canadiana în doar 8 luni.

În lipsa unei coerente între actiunile Ministerului Imigratiei din Québec, care selecteaza imigrantii, si Ministerul Educa-tiei sau Ordinele profesionale, care le pun bariere de tot felul, Québecul e primul perdant. Nu putini sunt imigrantii care, desi au ales provincia Québec pentru caracterul sau distinct, pentru limba franceza si pentru celebrul sau «joie de vivre» pleaca în Ontario sau în alte provincii fara sa se uite înapoi. De ani de zile, Québecul nu face nimic concret sa opreasca acest exod care nu-i aduce decât o publicitate negativa dincolo de pierderea în sine a acestor imigranti de foarte buna calitate.

Nu stim înca daca noua ministra a Imigratiei, Lyse Thériault, va considera prioritar acest dosar care treneaza de prea multi ani. El ascunde drame existentiale greu de imaginat. Din ce în ce mai mult, «supracalificatii», posesori de diplome valoroase pe care aici nu le vrea nimeni, se întreaba de ce au fost invitati la o masa la care nu e loc si pentru ei. Un comitet de experti, pus la cale de fosta ministra Courchesne, cauta solutii. Speram ca nu va fi nevoie de alti ani ca sa le gaseasca. Ca o sinteza a ceea ce au gândit, probabil, si foarte multi români, o tânara graficiana mexicana, stabilita în Capitala Québecului, declara reporterului TQS: «N-am costat nici un dolar statul quebecoaz si oamenii din Québec. Nu suntem hoti de joburi. Ar trebui profitati de noi!». (Mihai Claudiu CRISTEA)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Angela-multumim de aprecieri-dar totusi nu as vrea carucior albastru acuma..O sa-i facem Emmei un fratior, asa speram, cam peste vreun an jumate
Flacaul tau ce mai face?

Denisa
33+
Emma Andreea
BEBIK
Zambeste, si maine e o zi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CataD spune:

Salutare fetelor,

Vad ca va pregatiti de Craciun...cum merg cumparaturile? Eu una nici nu am inceput
Nu stiu daca ati vazut la "Ajutor Umanitar" subiectul cu George...e un baietel cu autism pe care incercam sa-l ajutam ( http://cuzuc.netfirms.com/index.htm ) Cum fiecare dintre noi o sa trimita felicitari acasa de ce sa nu facem si o fapta buna in acelasi timp? Cumparati cateva felicitari de pe site-ul lui George si il ajutati si pe el sa se apropie de telul dorit: aducerea unui terapeut care sa-l ajute in recuperare. Uitati aici felicitarile: http://cuzuc.netfirms.com/felicitari.htm . Sunt facute de copii de la scolile romanesti din Toronto care au pus mult suflet in conceperea felicitarilor si s-ar bucura mult sa vada ca au succes!
Multumim mult!

Catalina si Laura (12 ian 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63173" target="_blank">Ajutati-l pe George!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

Denisam, ce norocoasa esti sa ai asa multi prieteni in jurul tau !!! Sincer, aproape ca m-ai facut sa plang gandindu-ma ca eu nu voi avea parte de baby-shower, de unde atatia oameni ???? Noi sa fim sanatosi...

Si fetita mea a fost racita, mai degraba a avut o tuse sacaitoare care mai persista , da' i-am dat Robitussin si s-a mai ameliorat

Bogdana, multumesc de articol, amara concluzie : asta ma intreb si eu, de ce sunt asa de dificile pt anumite domenii pozitionarile pe profesie ? Avem atatia medici de calitate care ar veni aici dar se descurajeaza din cauza sistemului restrictionar din Canada .

Rosa mama, de ce nu vrei sa primesti mail ?? Multumesc mult pt info !

Donia, v-ati lustruit ghetutele ? Noi am devansat pe Mosu Nicolae in seara 2-3 dec ca sa aiba timp copilul sa se bucure de jucarii in we .

Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Laura- imi pare tare rau, nu asta a fost inetnta, dar sa vezi c ain 4 ani vei stringe si tu si mai multi prieteni, acestia au fost cei care au putut veni, sa stii.
Pe 90% din ei i-am facut in primii 2 ani, asa ca stai linistita, o sa vezi ca gasesti.Bafta la job si sanatate fetitzei tale!

Denisa
33+
Emma Andreea
BEBIK
Zambeste, si maine e o zi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by DanaMario

Fetelor am si eu o intrebare voi ati dat piticilor vostri de tuse ceva produse naturiste de aici .
Noi tot tusim si am tot incercat toata gama de benylin,robotisin ii trece dar parca-i prea mult medicament pentru un pitic de 2 ani jumatate
As vrea sa-i dau ceva pe baza de plante , in tara am vazut ca este sirop din muguri de brad
Aici exista ceva pe baza de plante de tuse ?

Felicitari cu pozele noastre eu folosesc mereu futureshop.ca

Va pupici
Dana si Joshua
http://community.webshots.com/user/dana_josh

Noi folosim Stodal, medicament homeopat - for relief of dry or productive cough.

Made in France, parerea mea este ca e acelasi sirop clasic de pin - tot conifer din Ro, pe care-l luam de la Plafar.

Sanatate micutului !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Denisa, am avut emotii cand prietenii au strigat "Surprise", te si vedeam cu apa rupta... Oricum, faina petrecere.

Laura, la noi Mos Nicolae vine in seara asta. N-am prea avut timp de lustruit ghetutele, dar sper sa nu ne uite. A, mai eram datoare cu o lamurire: sambata si duminica tot lucrez, dar va fi ultima garda la nursing home. Dupa aia urmeaza un alt week-end la noul loc de munca, apoi Boxing Day, apoi... sper sa am parte de mai multa liniste. Week-end-ul asta am fost libera si parca am fost in vacanta, e ceva nemaipomenit sa fii acasa cu familia!

DanaMario, fetita mea tuseste de mai bine de o luna, acum e tuse uscata. A facut si radiografie, n-a iesit nimic, totul e normal. Cel mai bine a ajutat-o siropul cu Codeina, celelalte au fost apa de ploaie pentru ea. Dar pentru asta iti trebuie reteta de la medic.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau07 spune:

Buna fetelor,
Am intrat sa va salut pentru ca am vazut ca vorbiti despre tuse la copii. Fata mea are deja mai bine de cateva luni ca tuseste. Am fost la mai multi medici, la urgente, dar plamanii sunt in regula si nu au stiut de unde provine. E adevarat ca a inceput cu o raceala care a trecut si a raman cu tusea. Medicul ei a lansat chiar o ipoteza ca ar putea fi astm. Cel mai tare ma deranjeaza ca incepe noaptea sa tuseasca pana se trezeste si de cele mai multe ori varsa ( laptele pe care-l bea seara). De o saptamana aproape in fiecare noapte a varsat. In timpul zilei nu tuseste asa de tare. O sa incerc cu miere pusa in lapte( cum a zis Nelia), cu toate ca nu i-am dat pana acum deloc. Nu stiu daca o sa-i placa. Am auzit ca siropul de ridiche neagra e bun. Dar ei nu ii place. Nu prea agreaza siropurile de tuse. In rest e vioaie si plina de energie. Dar eu nu stiu ce sa mai fac sa nu mai tuseasca.

Multa sanatate la copilasi
Si la noi a venit mai repede Mos Nicolae( aseara am desfacut cadoul). I-a placut asa de mult la Alexandra, incat azi dimiceata la 7 s-a trezit si a mers in camera sa se joace cu noua jucarie.

Claudia si Alexandra ( 8 iunie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arinna spune:

Clau,

...am si eu o parere, sa o cauti mai mult in gat...mama a avut asa ceva, si credeam ca o sa moara, ca are si astm si probleme cu inima...nu stiau de la ce e ...pana la urma era din gat, acolo era infectia sau iritatia...poate are vreo micoza sau altceva intstalat acolo si cedeaza greu, chiar daca plamanii sunt bine...

Te pup si multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arinna spune:

...scuzati-ma ca nu am citit ce am scris si celalate fete despre tuse, sfatul e adresat tuturor...Eu intru mai rar aici, sunt doar in "drum" spre Canada...

Mergi la inceput