Cresterea in greutate a copilului
Buna ziua!
As vrea sa abordam subiectul cresterii in greutate a copilului mic. Probabil ca fiecare dintre noi si-a pus intrebarea daca bebele ia in greutate asa cum trebuie. Ce se poate face atunci cand desi ii dam copilului de toate ca la carte, dupa sfatul pediatrului si totusi nu ia cat trebuie in greutate. Exista asa numitele retete de ingrasare, au ele vreun succes sau sa lasam copilul sa creasca putin cate putin dar sigur?
Pe fetita mea Maria, am nascut-o prin cezariana, la 8 luni, intrucat se oprise din dezvoltare. La nastere avea 2300 g, acum are 1 an si 3 luni si cantareste aproape 8 kg. Este foarte putin si sunt ingrijorata. De o saptamana este pe regim de ingrasare, adica 5 mese pe zi pe baza de orez. Ce sa va spun ca refuza orezul si ne chinuim reciproc. A slabit si s-a dat peste cap cu mesele. Nu stiu ca sa mai fac.
Mi-ar prinde bine sfaturile voastre.
Va multumesc.
Gabriela Bardasu
Raspunsuri
tomasa spune:
Gabriela, in primul rand bine ai venit pe DC. 
Despre greutatea bebelusului s-a mai discutat, eu stiu ca la modul ideal un nou-nascut ar trebui sa-si dubleze greutatea la 6 luni si sa si-o tripleze la 1 an, ma rog acest lucru fiind valabil mai ales in cazul celor nascuti in jur de 3 kg. si mai putin pt. cei cu peste 4 kg. care ar trebui sa ia ceva mai putin in greutate, in sensul ca pe la 1 an majoritatea tind sa ajunga in jurul acelorasi valori, 9-10 kg.
Totusi eu cred ca nu trebuie generalizat, sunt si ei oameni diferiti la fel cum si noi, parintii lor suntem diferiti si nu cred ca trebuie incadrati strict in niste grafice sau tipare. Greutatea tine de multi factori, cred ca cel ereditar e f. important, de asemenea cred ca depinde si de cat de activ este copilul. Eu stiu si de prin parc si de prin cele citite aici multe exemple de copilasi de 1 an cu 8 kg., sanatosi, veseli si perfect normali.
Chiar pediatra mea imi spunea ca fiul ei avea la 1 an 8 kg., iar acum la maturitate are 1.90 cm. si 80 kg. sau ceva de genul asta.
In locul tau eu nu m-as stresa atata timp cat copilul e activ, vioi, mananca bine din toate grupele alimentare, are scaun normal, etc.
Din pacate eu despre regimurile de ingrasare nu stiu nimic si nici nu cred ca as incerca asa ceva in cazul copilului meu. Parerea mea este sa-i respecti ritmul biologic si sa nu o stresezi prea tare impunandu-i un anumit regim ca nu cumva sa obtii efectul invers si sa capete aversiune fata de mancare in general.
Sanatate multa si sper sa te simti bine aici cu noi!
Tomasa, fericita mamica a lui Tudor (9 ian. 2005)
Mirela72 spune:
Lasa copilu' in pace cu orezul. Tie ti-ar placea sa mananci la 5 mese orez? Nu mai bine mananca fetita ta de toate, ce-i place si cu ce a fost obisnuita pana acum? Sunt sigura ca pana la 2 ani va recupera si nu va mai fi nici o diferenta intre ea si alti copii. Apoi, e normal ca daca s-a nascut cu greutate mica, nu poate avea 12 kile la 15 luni. Atat are a mea la 16 luni si s-a nascut cu 3.900 kg.Daca e sanatoasa, vesela si manaca bine fara "regim de ingrasare", nu te ingrijora. da-i eventual mese mai calorice, de exemplu, pune-i miere in lapte, da-i 2 mese de cereale pe zi, o banana zilnic, si sa vezi ca o se se mai ingrase fetita.
Mire-mama de fetita frumoasa
Kittycat spune:
Eu cred ca solutia adoptata de tine este extrem de gresita. La varsta asta trebuie sa manance diversificat, sa aiba din toate principiile alimentare, si fructe, si legume, si proteine animale si lactate. Ori 5 mese pe zi pe baza de orez este ce poate fi mai gresit la o alimentatie de copil. Ca dovada ca fetitza ta nu reactioneaza deloc bine la aceasta dieta si nu vei face altceva decat sa iti refuze si mai mult mancarea pana la a face anorexie nervoasa (nu rade, nu exista asa ceva doar la adolescentele obsedate, ci inclusiv la copii f mici) si in final vei obtine exact efectul invers. Oricum, nu te astepta sa iti creasca in greutate la fel cu un copil nascut cu 3 sau 4 kg; discuta cu medicul pediatru, eventual sa ii faca niste analize daca considera ca nu a crescut suficient in greutate (dar mai ales daca a stagnat sau chiar a scazut in ultima perioada, daca insa a curba ponderala a fost constant ascendenta atunci n-ai de ce-ti face griji), mai ales o coprocultura pt a exclude o eventuala girdioza. Dar mai ales linisteste-te si da-i copilului sa manance normal; sau, mai bine, incearca sa mananci si tu orez de 5 ori pe zi si abia apoi da-i si fetitzei la fel. Si apropos: bine ai venit pe DC!!!
Andra,
de
printesa
(15 noiembrie 2004)
asi spune:
Si copilul meu e slabut.Adica s-a nascut cu 2.9kg si acum la 1 an si 8 luni are cam 11kg.E ca un balerin lung si subtire.
As vrea si eu sa se mai ingrase darnu stiu cum sa fac fara sa-i fac rau.Am ineput ca la gustre sa-i pun in pireul de fructe branzica sau iaurt pe langa biscuiti.
Poti incerca sa- cresti pofta de mancare cu propolis glicolic.
Sanatate!
Familia mea
Razvan
lidiadanaila spune:
Bine ai venit pe forum ! Pai Dragos al meu s-a nascut la 30 saptamini cu 1350kg , acum la un an si 5 luni are 9 kg !...si ce sa-i fac...am plecat de jos , insa-i foarte atent , istet , destept , sanatos si nu ma panichez !...apoi el da din picioare si miini si cind sta pe olita si cind maninca este argint viu cum sa se ingrase !. Nu stiu cit o s-o ingrase orezul pe Maria , ca eu chinez gras nu am vazut pina acum. Eu am folosit de doua ori sirop VIUSID care este suplimant alimentar , da pofta de mincare si este si imunizant si merge bine....poti sa-l incerci ! Pofta buna si sa crestem mari !
Kittycat spune:
quote:
Originally posted by lidiadanaila
Nu stiu cit o s-o ingrase orezul pe Maria , ca eu chinez gras nu am vazut pina acum.
Andra,
de
printesa
(15 noiembrie 2004)
sirimie spune:
Nu exista reteta de ingrasare la 1 an si ceva...
Si noi sintem slabuti, si am facut urmatoarele:
- i-am luat analizele; cind a fost anemic i-am dat fier si acid folic, calciu din cind in cind; eu zic sa ii faci analizele sa vezi daca nu are o lipsa de vitamine
- cind nu vroia sa manince, i-am dat suplimente nutritive. Cu Bonnisan am avut succes, parca i-a mai crescut pofta de mincare
- daca refuza sa manince ceva, nu-i mai dadeam un timp si incercam din nou dupa 1 saptamina
Meniul trebuie sa fie variat, cu lapte, carne, legume, fructe, piine. Se spune ca cerealele sint mai consistente si ingrasa; daca tii neaparat da-i cereale mai multe, dar nu numai orez. Si nu trebuie sa incerci sa ii dai ceva ce nu-i place, pentru ca va refuza sa manince...
Poti sa faci si analize de kk (examen coproparazitologic), sa nu aiba viermisori
Si daca bb al tau e sanatos nu trebuie sa iti faci griji, chiar daca e mai slabuta. Unii copii sint mai slabuti de felul lor...
Va dorim sa cresteti mari si frumosi! ![]()
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
Gabbriela spune:
Varsta - KG minim - kg medie - kg maxim
9 luni - 6.7kg - 8.6kg - 10.8kg
12luni - 7.4kg - 9.6kg - 11.8kg
15luni - 8.0kg - 10.4kg - 12.8kg
18luni - 8.7kg - 11.0kg - 13.6kg
21luni - 9.0kg - 11.6kg - 14.2kg
24luni - 9.4kg - 12.0kg - 14.8kg 2 ani
27luni - 9.8kg - 12.6kg - 15.4kg
30luni - 10.3kg - 13.0kg - 16.1kg
33luni - 10.8kg - 13.6kg - 16.6kg
36luni - 11.2kg - 13.8kg - 17.2kg 3 ani
42luni - 11.5kg - 14.5kg - 18.5kg
48luni - 12.0kg - 15.5kg - 19.5kg 4 ani
54luni - 12.9kg - 16.5kg - 20.9kg
60luni - 13.5kg - 17.5kg - 22.0kg 5 ani
66luni - 14.2kg - 18.2kg - 23.4kg
72luni - 15.0kg - 19.0kg - 24.8kg 6 ani
78luni - 15.9kg - 20.0kg - 26.3kg
84luni - 16.8kg - 21.5kg - 28.5kg 7 ani
90luni - 17.5kg - 22.5kg - 30.5kg
96luni - 18.2kg - 24.0kg - 32.5kg 8 ani
Lungime: minim si maxim
9 luni - 64.0cm - 74.5cm
12luni - 67.0cm - 78.0cm
15luni - 70.0cm - 82.0cm
18luni - 73.0cm - 85.5cm
21luni - 75.5cm - 89.0cm
24luni - 78.0cm - 91.5cm 2 ani
27luni - 80.0cm - 94.5cm
30luni - 82.5cm - 97.0cm
33luni - 84.0cm - 99.5cm
36luni - 86.0cm - 101.5cm 3 ani
42luni - 89.5cm - 105.5cm
48luni - 92.0cm - 109.0cm 4 ani
54luni - 95.0cm - 112.0cm
60luni - 97.8cm - 115.5cm 5 ani
66luni - 100.5cm - 118.8cm
72luni - 103.0cm - 121.5cm 6 ani
78luni - 105.5cm - 124.5cm
84luni - 108.0cm - 127.8cm 7 ani
90luni - 110.5cm - 130.5cm
96luni - 113.0cm - 133.5cm 8 ani
poate va va fi si asta de folos. Copii nu se dezvolt ala fel, si nu iau toti in greutate ca l acarte, uni sunt mai dolofani, alti mai slabuti. Fai un test de sange si vezi cum sta cu vitaminele... in rest daca e sanatoasa si doar greutatea ei te supara eu zic sa ii dai pace cu retete de ingrasat. Dai sa manance la vechiul ei program si mancare diversificata, din toate cate putin. Nu am auzit ca orezul sa ingrase sa ii dai 5 mese pe baza de orez pe zi.. vezi poat eo constipi de ajungi si la medic cu ea.
O zi buna
PS: Julian sa nascut cu 3 kg 600, pana la 9 luni a luat in greutate de era tot la limita ideala a tabelului, dupaia am inceput diversificarea (8 luni jumate) si a inceput sa nu mai ia in greutate bine. Deabea acuma la 3 ani e iarasi la limita ideala la greutate.
Nicole
mamica lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian 
0 - 2 years 2 - 3 years
Opere de arte Mini-Vacante
Decalotarea nu este necesara la baietei daca urineaza in jet si nu au infecti repetate in zona genitala. Apa si sapunul sunt suficiente pt pastrarea igienei intime la baieti. Luati si cititi despre www.cirp.org/library/treatment/phimosis/index_ro.html" target="_blank">FIMOZA si nu va mai chinuiti inutil bieti copilasi nevinovati.
Este totul normal daca arata www.cirp.org/library/normal/" target="_blank">ASA
Intrebari fregvente despre www.cirp.org/pages/parents/FAQ/index_ro.html" target="_blank">CIRCUMCIZIE. www.cirp.org/library/procedure/plastibell/" target="_blank">Poze cu etapele unei operati de CIRCUMCIZIE... priviti, mirativa, crucitiva si GANDITI-VA BINE
Laura Takacs spune:
Noi, la 2 ani, suntem la maxim cu inaltimea si mediu cu greutatea. Parerea mea e sa nu te alarmezi. Primul bb refuza categoric carnea (nici acum nu-i place), umblam dupa el cu lingura in toata casa sa-i dau de mancare, am trecut pe complex de vitamine B pt stimularea poftei de mancare, la inceput s-a "miscat" putin, apoi iar nimic. Dupa 5 ani abia a inceput sa manance normal. ASa ca eu zic sa nu te si sa nu o stresezi.
pfekete spune:
si mie mi se pare solutia "orez" cam extrema...lipsa poftei de mincare poate fi de la alimentatie incompleta-lipsa de vitamine/minerale...
Fa-i analize, sa fii sigura ca nu are carente; poti sa-i dai diferite produse naturale pt. pofta de mincare: tictura de propolis, bonisan, vitaminca C fiola, poli-vitamine.
Si fetita mea e slabuta (dar de cind i-am dat poli-vitamine a mai luat putin in greutate); am fost disperata ca maninca f. putin, dar niciodata n-am fortat-o sa manince ceva, n-am incercar s-o ingras fortat...am citit volume despre asta si concluzia e ca e mai bine sa-i lasi asa cum sint atita timp cit maninca de toate si n-au carente, sint activi, sanatosi.