spovedania si......

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by myrrha
Nu cred ca sexul extramarital e in mod automat biologie, dar are foarte multe sanse sa devina. Doua persoane care se iubesc dar nu au de gind sa fie impreuna pe termen nelimitat si neconditionat tin ceva in rezerva. Stii ce cred? Casatoria e o forma de angajament public - dar angajamentul poate fi numai intim uneori, dar daca e sincer si fara nici o rezerva, si pina la capat, Dumnezeu nu cred ca va judeca drept rau. In fond, ce ne cere Dumnezeu e sa iubim mult. Ce iubire e aia care se termina?

Deci aia care se termina inseamna ca nu a fost iubire? Sigur, sigur?
quote:

Insa daca sustii ca sexul intramarital si sexul extramarital sint totuna, ce sens mai are casatoria? E doar o formalitate?

Pentru multi e doar o formalitate. Unii simt nevoia de juraminte publice sau religioase, altii nu. Ceea ce nu vad e ce legatura are asta cu credinta in Dumnezeu.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:

Sa inteleg ca pentru tine a face dragoste inainte de casatorie si a fi prostituata e acelasi lucru, nici mai mult nici mai putin?

Sau a face dragoste cu viitorul sot inainte de casatorie si a-l insela dupa casatorie cu altul e acelasi pacat?

Nu, myrrha, am si specificat ca nu vorbesc de cazul cand urmeaza sa te casatoresti cu cel cu care ai relatii trupesti.
Insa o femeie care a avut unul sau mai multi parteneri inainte de casatorie, nu eu, ci Biblia considera ca e curvie, indiferent de motive !
Dar sa te intreb si eu, nu ti se pare la fel de grav ca o femeie sa aiba mai multi parteneri inainte de casatorie ?? nu cumva tot un fel de inselare fatza de viitorul ei sotz este, pentru ca ea s-a dat altuia/altora si s-a facut "un singur trup" si cu el/ei si nu s-a pastrat sa fie un singur trup doar cu sotul ei ? eu cred ca da si de aceea Apostolul Pavel n-a facut nici o diferentiere intre ele, pentru ca amandoua sunt la fel de grave. Acelasi lucru e evident valabil si pentru un barbat.
uite ce spune Apostolul Pavel in 1 Corinteni:
"nu stiti ca cine se lipeste de o curva, este un singur trup cu ea ? caci este zis: "cei doi se vor face un singur trup".

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

quote:

Dar sexul premarital nu e o angajare completa a persoanei in fata lui Dumnezeu. Sexul premarital nu implica (prea multa) responsabilitate, Dumnezeu nu e luat in calcul, nu pentru El sau in numele Lui faci dragoste. Sau imi scapa mie ceva?

Eu cred ca iti scapa Eu cred ca depinde numai de tine cat de completa e angajarea, cata responsabilitate implica si daca Dumnezeu e luat sau nu in calcul. Sau... poate imi scapa mie ceva?

_

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Elena

quote:

Sa inteleg ca pentru tine a face dragoste inainte de casatorie si a fi prostituata e acelasi lucru, nici mai mult nici mai putin?

Sau a face dragoste cu viitorul sot inainte de casatorie si a-l insela dupa casatorie cu altul e acelasi pacat?

Nu, myrrha, am si specificat ca nu vorbesc de cazul cand urmeaza sa te casatoresti cu cel cu care ai relatii trupesti.
Insa o femeie care a avut unul sau mai multi parteneri inainte de casatorie, nu eu, ci Biblia considera ca e curvie !
Dar sa te intreb si eu, nu ti se pare la fel de grav sa ai mai multi parteneri inainte de casatorie ?? nu cumva tot un fel de ´inselare´ este, pentru ca o femeie s-a dat altuia/altora si s-a facut "un singur trup" si cu el/ei si nu s-a pastrat sa fie un singur trup doar cu sotul ei ? acelasi lucru e evident valabil si pentru un barbat.
uite ce spune Apostolul Pavel in 1 Corinteni:
"nu stiti ca cine se lipeste de o curva, este un singur trup cu ea ? caci este zis: "cei doi se vor face un singur trup".

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mai, lamuriti-ma si pe mine, "curva" nu inseamna prostituata?

_

Mergi la inceput

Nu, Catalina, in Biblie curva era considerata orice femeie care avea relatii trupesti cu un barbat sau mai multi in afara casatoriei. Stiu ca pentru zilele noastre suna rau de tot, dar asta e situatia....

Iar situatia de care spunea myrrha si care se intalneste frecvent azi, de a avea relatii cu cel ce urmeaza sa iti fie sotz nu prea exista; era hotarita casatoria si gata, asteptai pana atunci.
_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Na, se poate sa ma insel, admit.
Nu am destula experienta de viata ca sa curpind toate situatiile particulare. Eu cred ca o iubire care se termina nu e iubirea pe care o cere crestinismul. E putina iubire. Daca crestinismul cere iubire cu bucata, in functie de caz, situatie, slabiciuni etc, pai e mai faina si mai cinstita doctrina nonviolenta budista.

Deci tu crezi, Catalina, ca prezenta Duhului Sfint la cununia religioasa depinde de credinta fiecaruia? Asta seamana cu povestea baronului Munchausen care povestea ca a reusit sa se scoata din fintina tragindu-se singur de par.

Elena, putem cadea de acord ca ambele sint pacate foarte grele. Accept asta. Dar stim amindoua ca toate pacatele sint iertate, daca te caiesti si promiti sa nu mai faci. De acord? De ce atunci sa fie iertat adulterul daca continui sa il comiti prin recasatorire?

Mergi la inceput

quote:

Elena, putem cadea de acord ca ambele sint pacate foarte grele. Accept asta. Dar stim amindoua ca toate pacatele sint iertate, daca te caiesti si promiti sa nu mai faci. De acord? De ce atunci sa fie iertat adulterul daca continui sa il comiti prin recasatorire?

Intr-adevar, asta este un argument bun ! in mintea mea era ca se facea diferentierea intre ele din start si cu asta nu puteam eu sa fiu de acord, ca unu e pacat mai greu si altu mai putin greu, dar ce le diferentiaza este faptul ca pe cel de-al doilea persisti, continui sa il faci prin recasatorire !! Multumesc, myrrha, m-ai ajutat mult !!!

Inseamna deci ca este o diferenta mare intre BC si BO la capitolele astea, recasatorire si contraceptie, pentru ca am inteles ca in biserica ortodoxa te poti impartasi si dupa ce te-ai recasatorit si la fel, in anumite situatii, cum spunea Irina, te poti impartasi chiar daca continui sa folosesti mijloace anticonceptionale.

_

Mergi la inceput

Elena, abia acum am inteles ce nu intelegeai Convietuirea premaritala si adulterul sint amindoua pacate de moarte care, daca nu sint spovedite si in acest fel dezlegate, te opresc de la comuniune.

Uite aici www.catholic.org/frz/examen/examen.htm" target="_blank">linkul la pacatele de moarte si pacatele veniale.

E simplu:
-ai un pacat de moarte (unul din cele de pe lista) => nu te poti impartasi pina nu il marturisesti
-marturisesti si regreti pacatul de moarte => te poti impartasi
-nu ai pacate de moarte, ci doar veniale => te poti impartasi la fiecare liturghie
-ai un pacat de moarte si nu il poti marturisi pentru ca persisti in el => continui sa participi la viata bisericii fara sa te impartasesti

Totusi, un preot are obligatia sa-i pastoreasca si pe credinciosii din ultima categorie, sa-i sfatuiasca si sa-i ajute sa gaseasca o solutie acceptabila (cum e aceea a convietuirii fara relatii sexuale in cazul recasatoririi)

Pe de alta parte, desi impartirea e simpla si stricta (pacate mortale/pacate veniale), parintele va face obligatoriu diferentirea intre pacatele de moarte cind trateaza cu fiecare credincios in parte: o penitenta primesti pentru ca ai folosit de trei ori prezervativ, si alta daca ai omorit pe cineva, desi amindoua sint in mod egal pacate de moarte, pe aceeasi lista. Dar in ambele cazuri, preotul trebuie sa iti dea dezlegare; deci esti iertat in biserica si daca ai omorit 50 de oameni, si daca ai parasit biserica, si daca ai defaimat-o, si daca l-ai impuscat pe papa etc etc etc cu conditia sa te caiesti si sa iti marturisesti pacatul sub secretul spovedaniei.

Cit priveste Biserica Ortodoxa cred ca in teorie accepta severitatea catolica in problema primirii impartasaniei. Nu stiu de ce in practica nu se intimpla asta.

editez ca sa adaug: in BC prezervativul si toate mijloacele anticonceptionale sint considerate pacate mortale, in timp ce metoda calendarului, desi are anumite restrictii (ca atitudinea generala a cuplului trebuie sa ramina deschisa vietii) nu e considerata pacat, nici macar venial. Iar prin metoda calendarului, repet, nu se intelege calculul aritmetic al zilelor, ci www.ncf.carleton.ca/~an588/nfp.html" target="_blank">detectarea cu orice mijloace a ovulatiei, in preajma careia cuplul trebuie sa fie complet abstinent.

Mergi la inceput

Inca ceva si dispar, azi cica a fost ziua mea de biblioteca

Stiati ca ... descoperirea legaturii dintre aspectul mucusului cervical si ovulatie a avut loc in 1950 si ii este datorata unui doctor australian catolic, pe nume John Billings (de aici si numele metodei) care incerca sa ajute cuplurile de catolici care incercau sa distanteze nasterile copiilor lor?
Uitati doua linkuri despre asta, pe wikipedia:
fertility awareness
metoda billings

Ce vreau sa spun e, pe de-o parte, ca nu e adevarat ceea ce sustin unii ortodocsi, ca BC a cedat din principii la presiunea societatii, a lasat de la ea, a facut pogoramint si a acceptat metoda calendarului, ci ca aceasta a fost acceptata intotdeauna (in masura cunostintelor despre aplicabilitatea ei), pe considerentul ca nu este, intrinsec (si din punct de vedere catolic), imorala.

Celalalt lucru pe care voiam sa-l spun este ca pe ambele pagini de pe wikipedia se spune clar ca eficacitatea metodei, in conditii de "utilizare" corecta, este de 99%, deci comparabila cu pilula anticonceptionala. Ceea ce, cred eu, o face o varianta de luat in considerare.

Ma opresc aici, imi pare rau ca i-am facut harcea-parcea subiectul Lyvyei, care cred ca nu se astepta la atita tam-tam . pe bune, n-as fi crezut ever ever ca o sa ajung in halu asta de vorbareata! daca m-ati cunoaste v-ati minuna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Sinteti neseriosi,pe cuvant!!! In loc sa lasati fetele astea sa discute despre tampoane,creme si ce se mai poarta cind te duci in Pta Amzei,voi a-ti dat-o-n religie.Nu va ganditi ca mulsulmancele va asteapta salivand pe ZZ

Mergi la inceput