spovedania si......
Raspunsuri - Pagina 22
casandra spune:
-----------
Ruxij:
Eu as zice asa: lasati-o balta cu spovedaniile si cu preotii, biserica e asa de ramasa in urma incat daca te iei dupa ei nu mai poti trai decat intr-o coliba in varf de munte, unde faci vreo douazeci de copii, din aia mor cel putin jumate si mori si tu sigur inainte de 40 ani.
------------
Tu cati preoti ai intalnit care sa te sfatuiasca sa traiesti intr-o coliba in varf de munte? Eu, nici unul. Cand vad ce parere aveti, unele dintre voi, mi se face pielea gaina. Slava Domnului ca mi-a scos in cale preoti minunati, foarte diferiti de cei conturati aici. Daca vreti intr-adevar sa stiti parerea unui preot, cautati-l si vorbiti cu el.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by myrrha
As spune doar ca daca nu ai experimentat pe pielea ta bucuria spovedaniei, sentimentul de renastere si incredere, de reimpacare cu Dumnezeu si cu tine, nu iti dai seama ce pierzi. Mie mi se pare un teribil impuls de crestere: lasi in urma si mergi mai departe, cu o noua disponibilitate interioara, proaspat.
Myrrha, ai dreptate, insa nu crezi ca conteaza si peste ce fel de preot dai si ce anume iti spune? Cred ca ceea ce spui tu se aplica in cazul preotilor cu har.. si cand spun "har" nu inteleg ceea ce se presupune ca primesc toti in momentul in care sunt hirotoniti, sa ma ierte Cel de Sus daca gresesc...
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
ruxij spune:
Draga Casandra,
Imi incalc promisiunea de a nu raspunde pentru ca am zis ca trebuie sa iti explic. Coliba in varf de munte era o metafora. Ea simboliza izolarea de societatea din ziua de azi, prin aplicarea orbeasca a unor reguli incompatibile cu zilele noastre si care nu tin seama de situatia sociala schimbata fatza de acum 2000, sau chiar fatza de acum 200 de ani. Nu era vorba "literar" de vreo coliba sau de vreun munte.
De exemplu, treaba cu sexul premarital. Cand fetele se maritau la 13-14 ani, cand era sa mai faca si sex premarital, aia devenea chiar pedofilie. Nu este tot aia acum, cand lumea face intai o scoala si fetele se marita catre 30 ani. Biserica insa o tine pe a ei. Cred ca a fost suficient de clar. In rest, recitati in continuare din Biblie, e OK. Dar de ce nu muta nimeni subiectul asta la zona artelor?
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Slava Domnului ca mi-a scos in cale preoti minunati, foarte diferiti de cei conturati aici.
Asta cred ca poti sa o mai spui o data...
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
irina.c. spune:
Myrrha
Domnul Iisus Hristos a instituit aceasta Taina,El savarsind-o cel dintai,atunci cand a acordat iertarea de pacate unor persoane pe care le vindeca.Inainte de inaltarea la cer, stiind ca nu va mai putea acorda iertarea de pacate in mod vizibil, Domnul Hristos imputerniceste pe Apostolii Sai cu savirsirea acestei taine dupa ce le-o promisese inca inainte de rastignirea Sa. Astfel, El o promite prin Sfintul Petru tuturor Apostolilor cind spune: "Si iti voi da cheile imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamint va fi legat si in ceruri si orice vei dezlega pe pamint va fi dezlegat si in ceruri"(Matei 16, 19). Iar in alta imprejurare ,adresindu-se tuturor Apostolilor le spune:"Adevarat graiesc voua: oricite veti lega pe pamint, vor fi legate si in cer si oricite veti dezlega pe pamint vor fi dezlegate si in cer" (Matei18, 18).
Domnul Hristos acorda in mod direct puterea Sa Apostolilor Sai(si prin acestia tuturor episcopilor si preotilor de-a lungul veacurilor) de a savirsi pocainta ,prin puterea Duhului Sau cel sfint, cind spune: "Si zicind acestea a suflat asupra lor si le-a zis: luati Duh Sfint, carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine vor fi tinute "(Ioan 20, 22-23).Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
denizel spune:
quote:
Originally posted by conchita
Myrrha, chiar ma intrebam cat vei mai rezista departe de discutie:-) bine ai revenit
Denizel, pe langa ce-a spus Myrrha, cauta si in Faptele Apostolilor, vei afla cum Anania si Safira s-au spovedit mincinos lui Petru si au murit instant, ca pedeapsa.
conchita, am citit relatarea despre minciuna lui Anania si a Safirei. Au vrut sa il pacaleasca pe Petru, nerealizand ca de fapt Il mint pe Dumnezeu. Cand Petru le-a atras atentia si au realizat ce facusera, au cazut morti.
Pe mine ma impresioneaza teribil aceasta relatare si admir totusi constiinta curata a celor doi. Daca erau niste mincinosi fara scrupule, nu i-ar fi mustrat constiinta in asemenea hal incat sa moara pe loc. Sper ca Dumnezeu care stie sufletele oamenilor, ii va avea si pe ei in vedere la Judecata celor drepti
In rest, este ultimul post la acest subiect. Pentru mine a devenit dureros. Eu nu cred ca Il iubesc pe Dumnezeu mai putin decat altii, dar macar eu Il iubesc numai pe El si vreau sa fac numai ce spune El.
Dumnezeu bate la usa fiecaruia. Depinde cine Ii deschide si Il lasa(numai pe El) sa-i intre in cameruta tainica a sufletului.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
impreuna spune:
Myrrha si Irina, multumesc pentru citatele biblice. 
Ce nu este insa pentru mine clar, este faptul ca Dumnezeu s-a referit la iertarea celor care le gresesc in mod direct. Pentru ca dupa cum, stim, Hristos a fost prigonit de oamenii "bisericesti" de atunci, la fel si apostolii (in alta parte le spune ca daca nu vor fi primiti intr-o cetate, sa isi scuture praful de pe picioare si sa mearga mai departe).
Nu toate textele vorbesc clar despre ce fel de iertare le vorbeste Hristos apostolilor, insa in Matei 20 e clar ca e vorba de cineva care pacatuieste impotriva lor si nu putem rupe versetul din context pentru ca asa se creeaza confuzia:
15 Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te si mustră-l între tine si el singur. Dacă te ascultă, ai câstigat pe fratele tău.
16 Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi insi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori.
17 Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l Bisericii; si, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgîn si ca un vames.
18 Adevărat vă spun, că orice vesi lega pe pământ, va fi legat în cer; si orice veti dezlega pe pământ, va fi dezlegat în cer."
Mi se pare a fi intarit indemnul lui Isus sa ne iertam unii altora pacatele, celor care gresesc fata de noi, pentru ca atunci si Dumnezeu ne va ierta noua greselile noastre:
Matei 6: 14 "Dacă iertati oamenilor greselile lor, si Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greselile voastre.
15 Dar dacă nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greselile voastre."
Asta este ceea ce inteleg eu din ce spune Biblia si ma opresc aici pentru ca nu stiu daca Lyvya va mai intelege ceva, sau ceilalti :)
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
myrrha spune:
Ruxij, ci nu te supara, ai si tu dreptatea ta. dar incearca sa gindesti si invers: cum iti explici ca azi oamenii se casatoresc tirziu, dupa 30 de ani, iar activitatea sexuala incepe din ce in ce mai devreme? Pai nu din motivul ca prea putini respecta regula nu sex antemarital (sau nu prea mult, macar
), nu anticonceptionale (care relativizeaza relatia sexuala si fac din sex un sport). A da vina pe biserica ca nu se conformeaza la vremuri si sa accepte in aceasta conditie sexul premarital mi se pare ca seamana cu acuza ca din cauza bisericii s-a raspindit SIDA in Africa. Nu mi se pare cinstit.
Apoi, ca sa-ti raspund la cealalta intrebare, da, cred foarte tare ca religia crestina are un viitor si nu e nevoie sa se inventeze alta. Marturisesc ca la inceputul vietii mele catolice aveam pe de-o parte o teama iubitoare fata de biserica in care eu ma descopeream pe mine si pe care o vedeam criticata in fel si chip, iar pe de alta o retinere politicoasa in a citi carti bisericesti (pentru ca ma temeam in secret de banalitatea lor
). Ei, toate temerile mele s-au dus pe apa simbetei, predicile si cartile pe care le citesc acum imi depasesc cu mult asteptarile.
Ieri am descoperit cu entuziasm ca Gianni Vattimo, initiatorul hermeneuticii postmoderniste si iubirea tineretii mele, e un catolic practicant. Tocmai a publicat o carte cu Rorty despre viitorul religiei. Cartile Papei Ioan Paul al II-lea, ori Benedict al VI-lea iau de departe orice manifest anticatolic, sceptic sau ateu, prin aceea ca le raspund cu precizie si delicatete. Ca exista un viitor al crestinatatii vad si in mic, in parohia noastra: sint 6 slujbe in engleza si una in tamil, in fiecare duminica, si la toate biserica e plina pina la refuz si ai sentimentul unei comunitati adevarate si vii.
Saptamina trecuta am gazduit o poeta-fotografa din New York si am umblat teleleu cu ea prin Toronto in cautare de graffiti-uri ilegale si "lirice." O cunosteam pentru prima data, e poloneza americanca, dar am vorbit fara oprire doua zile. Aveam aceleasi repere, acelasi entuziasm pentru aceleasi valori. Mi-a povestit cum la sfirsitul liceului catolic a aplicat la o bursa catolica pentru universitate, iar la interviu a anuntat intervievatorii (preoti...) ca ea nu crede in Dumnezeu
Tipic pentru catolici, a primit bursa pentru 4 ani...
Ce spun vine si ca un raspuns la intrebarea legata de preotii cu mai mult sau mai putin har, sau de greselile bisericii. Puterea bisericii rezida in umilinta ei, in faptul ca e etern lovita si nu inceteaza sa reziste (pentru ca chiar are Duh Sfint, dar asta e greu de inteles din afara). Ce faci totusi cu greselile bisericii? Le dai pe fata, iti exprimi intrebarile si nemultumirile, si prin asta ajuti biserica, caci esti parte din ea. Dar nu o parasesti, daca o iubesti cu adevarat, daca crezi ca Iisus e prezent in ea.
Sau nu stiu, asta as face eu (pentru ca eu cred din ce in ce mai tare, pe masura ce recunosc gindirea ortodoxa in catolicism, ca nu am plecat din BO)
conchita spune:
quote:
Originally posted by denizel
In rest, este ultimul post la acest subiect. Pentru mine a devenit dureros. Eu nu cred ca Il iubesc pe Dumnezeu mai putin decat altii, dar macar eu Il iubesc numai pe El si vreau sa fac numai ce spune El.
Dumnezeu bate la usa fiecaruia. Depinde cine Ii deschide si Il lasa(numai pe El) sa-i intre in cameruta tainica a sufletului.
te inteleg perfect. pacatuim prin cuvinte si ne ranim inutil. desi toate sustinem ca nu stie nimeni voia lui Dumnezeu, in acelasi timp toate cautam sa demonstram ca Dumnezeu a facut o exceptie cu noi si ne-a zis ce si cum. calea e una - dragostea. iar sfada de-aici numai a dragoste nu aduce. e si greu, ca la discutii mintea e cea care domina, iar mintea nu cunoaste dragostea. daca adevarul e unul singur - si cred sincer ca este unul singur - ne va veni vremea fiecareia sa-l descoperim, daca cumva suntem pe o cale gresita. si nu ma exclud din ipoteza asta. tocmai pentru ca Dumnezeu ne iubeste pe toti egal, ne va da fiecaruia de 70 cate 7 sanse sa vedem. dar sansele astea nu se dau pe forumuri, prin definitie o lume iluzorie, a tuturor si a nimanui in acelasi timp. ai dreptate ca, daca iti expui sufletul in virtual, rasplata e doar durerea, mai devreme sau mai tarziu. or Dumnezeu ne vrea fericiti.
casandra spune:
---------------
ruxij:
Ea simboliza izolarea de societatea din ziua de azi, prin aplicarea orbeasca a unor reguli incompatibile cu zilele noastre si care nu tin seama de situatia sociala schimbata fatza de acum 2000, sau chiar fatza de acum 200 de ani.
--------------
De ce crezi tu ca preotii aplica orbeste niste reguli? Ai fost tu la preot si te-a pus sa traiesti ca in trecut? Te intreb foarte serios. Eu am fost cu diverse probleme si, daca ma asteptam sa fiu urecheata, m-a uimit blandetea si puterea de intelegere. Daca chiar vrei sa stii ce iti va spune un preot, du-te si intreaba-l.
--------------
ruxij:
Cand fetele se maritau la 13-14 ani, cand era sa mai faca si sex premarital, aia devenea chiar pedofilie. Nu este tot aia acum, cand lumea face intai o scoala si fetele se marita catre 30 ani. Biserica insa o tine pe a ei.
--------------
Biserica o tine pe a ei, dar nu in ce sens? In sensul ca recomanda, fiecarui crestin, sa aiba duhovnicul sau, care sa ii dea sfaturile potrivite. Biserica NU generalizeaza.