spovedania si......
Raspunsuri - Pagina 21
impreuna spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by impreuna
denizel ai dreptate. Isus vorbea in pilde pe care mai apoi le explica, iar acest lucru il facea sa ii ajute pe oameni sa inteleaga, nu sa ii incurce mai tare.
Dar sunt si multe lucruri pe care le-a spus El si care sunt clare, nu lasa loc de interpretari.
Cum ar fi faptul ca Hristos este singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu. (1 Timotei 2:5 "Căci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor între Dumnezeu si oameni: Isus Hristos")
Sau calea prin care se ajunge la mantuire Marcu 16:16 " Cine va crede si se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osîndit."
Sunt lucruri clare, scrise negru pe alb. Insa oamenilor le-a placut sa le infloreasca, sa puna de la ei alte reguli si atunci se mira lumea ca sunt absurde si nu le pot indeplini.
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
Flavia,voi baptistii spuneti ca n-aveti nevoie sa va spovediti la un preot.Foarte bine,bravo voua,sa fiti sanatosi.Noi ortodocsii credem ca avem nevoie de preot ca sa ne dezlege pacatele,dupa cuvantul Scripturii,dupa invatatura Mantuitorului.Titlul topicului este "spovedania si sexul".Deci se adreseaza celor care cred in aceasta Taina,asa cum crede si initiatoarea topicului.Daca vrei sa jignesti BO si implicit pe noi cei care ii apartinem,spunand ca spovedania este "regula absurda" "inflorita de oameni" si ce mai zici tu acolo,te-as ruga sa te abtii,mai ales ca noi ne aflam in Sfantul Post al Craciunului.Pentru noi Spovedania este taina sfanta si te-as ruga sa respecti acest lucru.Multumesc.
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
Irina imi cer scuze daca te-a deranjat ce am scris, s sti ca nu a fost cu rea vointa si cu lipsa de respect.

Ci pur si simplu sunt niste intrebari pe care mi le pun, si nu numai eu, la care nu raspunde nimeni.
"Noi ortodocsii credem ca avem nevoie de preot ca sa ne dezlege pacatele,dupa cuvantul Scripturii,dupa invatatura Mantuitorului."
Asta vreu sa stiu si eu, unde da Mantuitorul aceasta invatatura. Sa clarificam daca acest lucru vine de la Dumnezeu sau de la oameni.
Cum ramane problema cu Hristos, singurul mijlocitor? Cum ramane exemplul pe care il da oamenilor cu privire la rugaciune cand spune "Tatal nostru", unde inclusiv isi cere iertare direct lui Dumnezeu atat El cat si ceilalti oameni care rostesc aceasta rugaciune?
(si eu nu am zis de ce religie apartin pentru ca aici nu e cazul sa facem prozelitism, ci sa discutam adevarurile Biblice, mi se pare mai important decat cele ale unei anumite biserici, oricare ar fi ea).
denizel spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Originally posted by irina.c.
[quote]Originally posted by denizel
[quote]Originally posted by conchita
[)
Hai sa dau un citat (din Biblie:P). Matei, cap.5, versetele 17, 18, 19, 20.
"17.Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii. Am venit nu sa stric, ci sa implinesc.
18. Caci adevarat va spun: cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte de a se fi intamplat toate lucrurile.
19.Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor, dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.
20.Caci va spun ca, daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea carturarilor si a fariseilor, cu nici un chip nu veti intra in Imparatia cerurilor"
Deci, schimbam Legea sau nu o schimbam? Aici se vorbeste de Legea celor 10 porunci, nu de ritualurile ceremoniale din VT (circumcizie, sacrificarea animalelor etc)
....................
Da de unde ai tras concluzia ca in pasajul respectiv e vorba de cele 10 porunci?
ILINCA
da' matale ce intelegi prin Lege?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Da matale de ce nu citesti contextul pasajului,adica tot capitolul?"Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" e din cele 10 porunci cumva si nu stiu eu?
ILINCA
Luminatia Voastra
Eu vad ca in citatul dat de mine se vorbeste de niscai' porunci.Care sa fie alea domnule?:)
Iar citind intregul context, nu vad decat ca Hristos ne da informatii suplimentare cu privire la pazirea fiecarei porunci in parte.
Tocmai contextul de care pomeneai, imi arata ca "porunci" din citatul meu sunt cele 10 porunci.
Iar "ochi pt. ochi si dinte pt. dinte" ce relevanta are in capitolul respectiv? Nici macar nu e pomenit!!!!!! adica e pomenit, dar Hristos combate principiul respectiv. Iti recomand sa citesti inca o data capitolul:))
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
impreuna spune:
"ochi pt. ochi si dinte pt. dinte" cred ca se aplica la discutia asta :)
irina.c. spune:
quote:Flavia,pentru noi este foarte clar de unde vine aceasta invatatura:de la Dumnezeu.De aceea o si urmam,fiindca a lasat-o Hristos.Faptul ca preotul are puterea de a dezlega pacatele(prin harul transmis intai Apostolilor si apoi episcopilor si preotilor pana zi)nu contravine deloc faptului ca Hristos este singurul Mijlocitor al mantuirii.Sunt doua lucruri diferite,nu care contravin unul altuia,cum interpretati voi.Eu nu ma rog preotului ca sa-mi dea mantuire,asta face doar Dumnezeu.Dar in iconomia mantuirii preotul are rolul sau foarte bine stabilit.
Originally posted by impreunaquote:Irina imi cer scuze daca te-a deranjat ce am scris, s sti ca nu a fost cu rea vointa si cu lipsa de respect.
Originally posted by impreuna
denizel ai dreptate. Isus vorbea in pilde pe care mai apoi le explica, iar acest lucru il facea sa ii ajute pe oameni sa inteleaga, nu sa ii incurce mai tare.Dar sunt si multe lucruri pe care le-a spus El si care sunt clare, nu lasa loc de interpretari.
Cum ar fi faptul ca Hristos este singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu. (1 Timotei 2:5 "Căci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor între Dumnezeu si oameni: Isus Hristos")
Sau calea prin care se ajunge la mantuire Marcu 16:16 " Cine va crede si se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osîndit." Sunt lucruri clare, scrise negru pe alb. Insa oamenilor le-a placut sa le infloreasca, sa puna de la ei alte reguli si atunci se mira lumea ca sunt absurde si nu le pot indeplini.
Flavia,voi baptistii spuneti ca n-aveti nevoie sa va spovediti la un preot.Foarte bine,bravo voua,sa fiti sanatosi.Noi ortodocsii credem ca avem nevoie de preot ca sa ne dezlege pacatele,dupa cuvantul Scripturii,dupa invatatura Mantuitorului.Titlul topicului este "spovedania si sexul".Deci se adreseaza celor care cred in aceasta Taina,asa cum crede si initiatoarea topicului.Daca vrei sa jignesti BO si implicit pe noi cei care ii apartinem,spunand ca spovedania este "regula absurda" "inflorita de oameni" si ce mai zici tu acolo,te-as ruga sa te abtii,mai ales ca noi ne aflam in Sfantul Post al Craciunului.Pentru noi Spovedania este taina sfanta si te-as ruga sa respecti acest lucru.Multumesc.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
Ci pur si simplu sunt niste intrebari pe care mi le pun, si nu numai eu, la care nu raspunde nimeni.
"Noi ortodocsii credem ca avem nevoie de preot ca sa ne dezlege pacatele,dupa cuvantul Scripturii,dupa invatatura Mantuitorului."
Asta vreu sa stiu si eu, unde da Mantuitorul aceasta invatatura. Sa clarificam daca acest lucru vine de la Dumnezeu sau de la oameni.
Cum ramane problema cu Hristos, singurul mijlocitor? Cum ramane exemplul pe care il da oamenilor cu privire la rugaciune cand spune "Tatal nostru", unde inclusiv isi cere iertare direct lui Dumnezeu atat El cat si ceilalti oameni care rostesc aceasta rugaciune?(si eu nu am zis de ce religie apartin pentru ca aici nu e cazul sa facem prozelitism, ci sa discutam adevarurile Biblice, mi se pare mai important decat cele ale unei anumite biserici, oricare ar fi ea).Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
Iar rugaciunea domneasca ne indeamna sa fim iertatori,asa cum este si Dumnezeu,dar nu interzice spovedania.
Referitor la intrebarile pe care ti le pui,ti s-a raspuns de foarte multe ori de catre fetele ortodoxe.Daca n-ai gasit raspunsurile convingatoare n-a fost pentru ca ele nu erau astfel,ci pentru ca tu nu cauti sa fii convinsa,ci cauti sa ne demonstrezi ca "ortodoxia contrazice Biblia"(ceea ce nu e adevarat,dar asta ar fi alta poveste).Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
irina.c. spune:
quote:Bine, fie cum spui tu.
Originally posted by denizelLuminatia Voastra, pe cuvant ca l-am citit si nu vad unde va poticniti.
Eu vad ca in citatul dat de mine se vorbeste de niscai' porunci.Care sa fie alea domnule?:)
Iar citind intregul context, nu vad decat ca Hristos ne da informatii suplimentare cu privire la pazirea fiecarei porunci in parte.
Tocmai contextul de care pomeneai, imi arata ca "porunci" din citatul meu sunt cele 10 porunci.Iar "ochi pt. ochi si dinte pt. dinte" ce relevanta are in capitolul respectiv? Nici macar nu e pomenit!!!!!! adica e pomenit, dar Hristos combate principiul respectiv. Iti recomand sa citesti inca o data capitolul:))" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ILINCA
Elena spune:
quote:
Originally posted by yank
E o vorba...Cu putina ignoranta se ajunge departe Nu sint un bun evreu,nu tzin kashrutul,pacatuiesc big time,sint ultimul de aici care ar avea dreptul sa de-a sfaturi.De fapt nici nu o fac,sint un observator care isi spune parerea si care are in spate citeva sute si sute de carti citite,inclusiv noul testament si evangheliile,coranul...samd.Si nu ma pot oprii sa nu constat ca de-a lungul istoriei,tocmai ignoranta crestinilor,ignoranta cu care respingi si tu orice parerea alta decit cea venita de la un crestin,tocmai ignoranta asta a facut ca biserica sa faca multele faradelegi de care e vinovata.
yank, imi cer sincer scuze daca te-am jignit sau suparat cu ceva prin cuvintele mele !!

Ce am vrut sa spun este ca, desi nu sunt de acord cu ce ai spus tu (de fapt, ca sa fiu mai exacta, doar cu unele din spusele tale nu sunt de acord), nu m-am simtit deloc `atinsa` de cuvintele tale si nu mi se pare normal sa raspund ofensata la cele spuse de tine, ci prefer sa le trec cu vederea.
Din mesajul tau se vedea limpede ca tu ai convingeri foarte bine conturate si ca pe tine nu te interesa sa afli mai multe lucruri despre crestinism, ci doar ti-ai spus parerea despre subiect, in termeni destul de duri, fie vorba intre noi. Ei, si eu asta ii spuneam Conchitei, care s-a simtit lezata de cuvintele tale, ce rost are sa ne suparam si enervam pe tine, eu, ea sau oricine nu este de acord cu tine, cand e mai simplu sa nu luam in seama cuvintele tale ?? Sigur, pe langa ignorare, mai era si varianta sa-ti raspund ce cred eu, fara nervi si fara suparare :)) , dar din experienta mea cu cei care considera ca Biblia sau NT sunt irelevante, imi era clar ca n-am fi ajuns nicaieri cu discutiile.
Uite, pot sa iti spun ca sunt 100% de acord cu ce ai spus tu aici :
quote:
Nu ai nevoie de preot,rabin,imam sau whatever,ca sa ai o relatie cu Dzeu,ca sa ajungi la el,in final relatie e intre tine si divinitate nu trebuie sa o faci prin mijlocitori.
pe de alta parte insa, nu pot fi de acord ca spovedania este un bullshit. Daca cumva vrei sa stii de ce, intreaba-ma

_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
quote:
Originally posted by denizel
Luminatia Voastra, pe cuvant ca l-am citit si nu vad unde va poticniti.
Tocmai contextul de care pomeneai, imi arata ca "porunci" din citatul meu sunt cele 10 porunci.
Iar "ochi pt. ochi si dinte pt. dinte" ce relevanta are in capitolul respectiv? Nici macar nu e pomenit!!!!!! adica e pomenit, dar Hristos combate principiul respectiv. Iti recomand sa citesti inca o data capitolul:))
Bine, fie cum spui tu.
ILINCA
Nu-mi vine sa cred!

Sa nu spui ca ma lasi in ale mele, ca nu te cred!
impreuna spune:
Irina, eu stiu care este "teoria", dar cer prea mult daca vreau argumente Biblice?
Departe de mine sa spun ca spovedania este rea, pentru ca are darul sa il ajute pe om sa se apropie de Dumnezeu.
Insa unde este scris in Biblie ca a instituit Dumnezeu aceasta practica, ca Hristos sau apostolii au practicat-o?
Nu e vorba ca nu vreau sa vad raspunsurile, insa astept argumente Biblice, la fel cum aduc si eu asemenea argumente care sa imi sustina pozitia.
myrrha spune:
Imi pare rau ca n-am putut participa la discutie, doar ca stiu ca daca incep sa scriu pe asemenea subiecte nu mai imi termin treaba pentru scoala 
Imi place la nebunie varietatea parerilor.
As spune doar ca daca nu ai experimentat pe pielea ta bucuria spovedaniei, sentimentul de renastere si incredere, de reimpacare cu Dumnezeu si cu tine, nu iti dai seama ce pierzi. Mie mi se pare un teribil impuls de crestere: lasi in urma si mergi mai departe, cu o noua disponibilitate interioara, proaspat.
Pe de alta parte, daca marturisesti un pacat doar pentru ca e pe lista de pacate la crestini si nu pentru ca esti convins ca iti face rau personal (a spus Elena cindva de ce pacatele ne fac noua rau, si abia apoi si celorlalti) nu ai cum sa te bucuri de spovada si sa ii traiesti complet semnificatia, care e una eliberatoare.
Deci Lyvya, cred ca intii trebuie sa incerci sa intelegi de ce biserica crestina considera ca actul sexual in afara casatoriei e un rau in sine. Explicatia cea mai frecventa e aceea ca e o relatie intima in care unul dintre parteneri ar putea tine ceva in rezerva, ar putea fi egoist, nu ar da/risca totul pentru cel/cea pe care il/o iubeste. O cununie in fata lui Dumnezeu inseamna un angajament indisolubil, o garantie. Fireste ca exista cupluri care se iubesc sincer si au relatii sexuale fara sa fie casatorite. Dar "oficializarea" relatiei in raport cu ce e mai intim si mai respectat de om, Dumnezeu (si nu oficiul cununiei civile...), atirna greu si e un semn autentic de iubire neegoista, care daruie tot si nu tine nimic in rezerva.
Flavia, daca nu ti-a raspuns Irina pina acum, exista pasajul celebru in Ioan 20.20-23 ("Luati Duh Sfint. Cei carora le veti ierta pacatele, le vor fi iertate si cei carora le veti tine, vor fi tinute") si Corinteni II 2 si 5.18-21 ("In numele lui Hristos ne infatisam ca mijlocitori, ca si cum insusi Dumnezeu v-ar indemna prin noi. Va rugam in numele lui Hristos, impacati-va cu Dumnezeu!"). La catolici sacramentul poarta numele de sacramentul reconcilierii, impacarii cu Dumnezeu si cu Biserica.
In biserica crestina a primelor secole, marturisirea celor care faceau pacate grele se facea public, in fata tuturor celorlalti, si acestia primeau dezlegare de la preot. Confesiunea avea loc sporadic, atunci cind cineva comisese un pacat care il impiedica sa primeasca comuniunea. De-abia in secolul 7 irlandezii au introdus confesiunea secreta si incepind cam de atunci aceasta a devenit o practica frecventa a credinciosilor (cel putin o data pe an). Impreuna cu impartasania, e o alta forma de amintire a botezului, o renastere repetata (si niciodata din acelasi punct, dar ca si cind ai lua-o de la zero...)
conchita spune:
Myrrha, chiar ma intrebam cat vei mai rezista departe de discutie:-) bine ai revenit
Denizel, pe langa ce-a spus Myrrha, cauta si in Faptele Apostolilor, vei afla cum Anania si Safira s-au spovedit mincinos lui Petru si au murit instant, ca pedeapsa.