prajituri cu mere!
De cateva zile baiatul meu cel mare ma tot bate la cap sa ii fac prajitura cu mere! As dori sa imi dati retete de aluaturi bune de tot ce se preteaza la prajitura cu mere sau cu fructe! MULTUMESC si astept cu nerabdare si interes retetele voastre!
ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)
Raspunsuri
april spune:
Cu aluat dospit:
faina, drojdie, 1 ou, margarina, zahar, le framanti si lasi sa creasca, apio pui foaia in tava si o mai lasi putin sa creasca.
Tai merele felii, le pui zahar si scortisoara si le asezi pe blat.
apoi la cuptor.
pofta buna
Kehleyr spune:
Asa numita "placinta bucuresteana", se face ff simplu:
200 gr unt
200 gr smantana
300 gr faina sau cat cuprinde
Se amesteca toate ingredientele cu mana, aluatul final este destul de moale dar totusi legat. Se lasa la frigider preferabil pana a doua zi. Se scoate cu o ora inainte de preparare. Se taie guguloiul in doua si se intind foi cu sucitorul, presarand faina cand e nevoie (ca la orice placinta cu foi).
In tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se pune prima foaie, apoi merele (rase pe razatoarea mare si calite cu zahar, zahar vanilat, scortisoara, stafide daca vrei), apoi a doua foaie. Se lipesc foile la margini, se inteapa cu o furculita cam la 4-5 cm distanta si se da la cuptor pana incepe sa devina bejulie pe margini. Se pudreaza cu zahar.
Aluatul este foarte fraged, un pic sfarmicios.
Se poate face si cu branza dulce.
Luminous beings we are, not this crude matter.
Nally spune:
Uite www.reteteculinare.ro/forum/viewtopic.php?t=141&name=placinta_cu_mere" target="_blank">aici o reteta faina si care nu da gres niciodata! Lui sebi ii place foarte mult si o mananca cu maaaree plcere! Pofta buna!
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Sebi la 1 An!
* Nici un barbat nu crede ca o femeie vorbeste prea mult... cand il vorbeste de bine!*
romana_74 spune:
Mersi fetelor de retete! Ia tot asteptand sa imi raspundeti, am halit merele, asa ca dau o fuga sa iau altele si sa ma apuc de treaba !
ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)
lizy spune:
cel mai rapid aluat este cel cumparat din comert, congelat;este foarte bun;poti lua si foi de placinta. Excelente !
nadina spune:
Placinta cu mere buna, buna
Aluat: faina, 10 linguri lapte, 10 linguri ulei, 7 linguri zahar, 1 ou, praf de copt, coaja de lamaie.
Umplutura: 2 kg mere, zeama lamaie, zahar-1 cana sau mai putin, unt-1 cubulet, scortisoara.
Se amesteca 1 cana de faina cu restul ingredientelor, fara praful de copt. Se stinge praful de copt cu putina zeama de lamaie si se adauhga la aluat. Apoi se toarna treptat faina pana iese un aluat vartos. Se lasa la temperatura camerei pana se pregatesc merele.
Merele se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se adauga zeama de lamaie. Se pun intr-o cratita cu zahar si unt si se calesc pana scade zeama.
Se imparte aluatul in 2 parti. Pe planseta presarata cu faina se intinde cu sucitorul prima foaie de marimea tavii. Se aseaza in tava unsa cu unt. Se pun merele peste foaie si se presara cu scortisoara. (nu se pune scortisoara in mere ca sa ramana albe. Se pregateste si aseaza peste mere a doua foaie. Se da la cuptor la foc mediu pana praji prinde o culoare aurie.
Pofta mare!
Nadina
adi69 spune:
Uite aici una buna:
Prajitura foarte fina cu mere - super buna !!!
- 1 pachet unt se intinde in strat in tava.
- 150g biscuiti rasi prin razatoare se pun deasupra.( poti pune si mai multi biscuiti - am pus simpli de RoStar)
- 1,5 kg mere rase, stoarse bine, nu calite, in care s-a pus scortisoara se pun peste biscuiti.
- Se face o compozitie din 4 galbenusuri frecate cu o cana de zahar, adaugandu-se alternativ 3 linguri apa si 2 linguri ulei, incepand cu apa. Se adauga 150g faina amestecata cu 1 pachetel praf de copt. Se bat 4 albusuri spuma ( optional cu cu zahar vanilat) si se adauga la compozitie amestecandu-se de jos in suspt. a nu se lasa, dupa care se toarna peste mere. Se da tava la cuptor la foc potrivit.
- Cand este coapta, se scoate si se lasa sa se raceasca. Se pune o tava deasupra si se rastoarna. Se pudreaza cu zahar vanilat amestecat cu zahar pudra. Se taie in patrate.
Si inca una:
ROMBURI CU MERE
2 tavi
1 borcan iaurt ( lapte); 1 cana zahar; 7 linguri ulei; 2 oua; 2 lingurite bicarbonate stinse cu 2-3 lingurite otet; coaja de lamaie- portocala; faina cat cuprinde
+ 4-5 kg mere curatate de coaja, date prin razatoare, amest. cu 2-3 linguri ulei, cu zahar ( cam o cana) – se prajesc. Se adauga scortisoara.
Dupa ce se topeste zaharul se adauga faina. Aluatul se freaca bine, apoi se lasa 1-2 ore. Se taie in 4 bucati – 4 foi = 2 tavi. Intre foi se pun merele. Se presara zahar.
Cuptorul sa fie fierbinte. Se coace la foc moale pana se rumeneste –cam ½ ora.
Adriana
mamini spune:
eu fac o prajitura f buna cu fructe de orice fel( mere, caise, zmeura, afine, visine) usoara si f gustoasa:
am o masurica de 1 decilitru cu care pun:
3 dl iaurt/lapte batut
1 dl margarina topita
2 dl zahar
4 dl faina
1-2 lingurite bicarbonat de sodiu. le amestec si pun intr-o tava unsa si tapetata cu faina; deasupra pun fructele( merele le fac feliute si le amestec cu un pic de zahar si scortisoara) si bag la copt. merge la fix cu un pic de frisca deasupra, cind s-a racit, sau calda cu inghetata de vanilie.
M
cred ca o sa o postez separat, ca tare e buna
romana_74 spune:
MAMINI-suna superrrr! O fac si pe asta ca ma omoara cu prajiturile si ma gandesc ca decat sa-i cumpar cu tot felul de e-uri, mai bine ii fac de casa, mai ales ca imi place sa stau prin bucatarie! MERSI la toata lumea, am salvat toate retetele si le fac pe toate, dar pe rand ca dam in diabet!
ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)
otau spune:
Si eu am o reteta buna!
Aluat:
1 margarina (250 gr)
2 oua intregi
2 linguri de zahar
1 cutie mica de smantana
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
sare
faina cat cuprinde
Umplutura
aproximativ 1 kg mere
zahar (la ochi)
zahar vanilat
scortisoara
putina sare
Se face un aluat nu prea tare dar astfel incat sa se poata intinde 2 foi.
Tava se unge cu margarina si se tapeteaza cu faina.
Se pune o foaie apoi, se pun merele rase si stoarse, se presara zahar (dupa gust), se mai pune un plic de zahar vanilat, scortisoara si apoi se pune cealalta foaie de aluat. Se inteapa cu furculita din loc in loc. Se pune la cuptor la foc mediu cam jumatate de ora.
Se tapeteaza cu zahar pudra si se taie in patrate mai mari.