Furtuni sociale in Europa
Raspunsuri - Pagina 4
conchita spune:
intrebarile tale sunt legitime, interesante si grele, Laura. cine raspunde la ele, ia premiul Nobel pentru descoperirea secretului pacii pe pamant si-o bere de la mine. o sa incerc sa iti raspund si eu dupa puteri. numa ca pauza mea de juma de ora s-a terminat, ma intorc la buchisit. si buchisesc ca asta e alegerea mea sa ma integrez in societatea americana, dar alegerea marocanului in viata poate fi alta si este indreptatit la ea, eu asa cred.probabil ca un bun inceput ar fi sa intelegem de unde vin emigrantii astia, ce este definitoriu pentru ei in tara de bastina. ma refer la lifestyle si valori sociale. ce ne facem daca sunt diferite de ale noastre?
Caci ei nu dorm daca nu au facut raul, le piere somnul daca nu au facut pe cineva sa cada - Pilde.
cataghe spune:
A, inca ceva, nu trebuie sa aiba loc o nivelare fortata, dar nici sa ajungi sa vina altul sa iti impuna reguli in tara ta, sa iti spuna cum sa te imbraci si sa te injure printre dinti daca nu te conformezi, sa iti spuna la ce ai voie sa te inchini si unde si cand, si asa mai departe, ca altfel el se simte jignit.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
conchita spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Sa citez ce a scris cineva undeva "in tarile lor, lipsa de locuri de munca nu i-a impins la violenta, arderi de masini, etc.etc...dar Franta le datoreaza locuri de munca? "
nu stiu cine a zis-o, dar suna cinic. dar Franta datoreaza oare ceva feroviarilor, soferilor de camion, celor de la metrou care intra in greve de cateva ori pe an? daca da, atunci inseamna ca judecam cu dublu standard. Franta e datoare tuturor cetatenilor sai, daca e sa ne luam dupa Constitutie. e valabil si viceversa, adica toti cetatenii sunt datori in mod egal. de aceea nici nu subscriu la violenta din Paris, doar incerc sa inteleg ce a declansat-o si cum poate fi evitata pe viitor.
Caci ei nu dorm daca nu au facut raul, le piere somnul daca nu au facut pe cineva sa cada - Pilde.
Lauraa spune:
quote:
Originally posted by cataghe
A, inca ceva, nu trebuie sa aiba loc o nivelare fortata, dar nici sa ajungi sa vina altul sa iti impuna reguli in tara ta, sa iti spuna cum sa te imbraci si sa te injure printre dinti daca nu te conformezi, sa iti spuna la ce ai voie sa te inchini si unde si cand, si asa mai departe, ca altfel el se simte jignit.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
Exact,pana la urma asta e. e ca un viol ce se intampla acolo. Nu stiu cum m-as simti eu sa stau in casa (in Romania) si sa ma uit la masina-mi care arde afara, aprinsa fiind de vreun marocan/chinez/si-de-care-or-mai-fi-in-Ro-ca-nu-vin-prea-multi-nush-de-ce care se revolta ca nu are loc de munca . Sentimentul vostru care ar fi? Eu recunosc,ar fi de ura,m-as simti violata in propria casa. Chiar nu inteleg cum cineva poate sa gaseasca o scuza unor asemnea fapte antisociale de amploare.
Mama de Lara Celine
chatonel spune:
cum poate fi indepartata violenta pe viitor? prin educatie. Nu se obtine nimic bun din violenta, dar cu dialog cinstit (adica sa nu fie numai bla bla) se pot face multe ameliorari.
Toulouse, la ville rose
Lauraa spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by Lauraa
Sa citez ce a scris cineva undeva "in tarile lor, lipsa de locuri de munca nu i-a impins la violenta, arderi de masini, etc.etc...dar Franta le datoreaza locuri de munca? "
nu stiu cine a zis-o, dar suna cinic. dar Franta datoreaza oare ceva feroviarilor, soferilor de camion, celor de la metrou care intra in greve de cateva ori pe an? daca da, atunci inseamna ca judecam cu dublu standard. Franta e datoare tuturor cetatenilor sai, daca e sa ne luam dupa Constitutie. e valabil si viceversa, adica toti cetatenii sunt datori in mod egal. de aceea nici nu subscriu la violenta din Paris, doar incerc sa inteleg ce a declansat-o si cum poate fi evitata pe viitor.
Una e sa intri in greva si alta e sa atenteri la bunurile si viata altor oameni,nu se poate puen semnul asta =
Mama de Lara Celine
chatonel spune:
Laura, in nici un caz nu vorbim de scuze, ci de cauzele care au facut sa ajungem azi la asa o situatie.
Toulouse, la ville rose
conchita spune:
nu trebuie sa punem semnul egal, asa e, si ar fi complicitate la viol sa gasesti scuze violatorului - ambele, cred eu, egal condamnabile. dar tu ai spus ca intr-un fel e parizianul, in alta huliganul. pana la urma, tot despre revendicare vorbim. crezi ca ura fata de huligani va atenua situatia sau, dimpotriva, va inteti violenta si mai tare?
are dreptate chatonel, educatia e una dintre solutii. intrebarea e, cine e dispus sa plateasca pentru ea?
Lauraa spune:
quote:
Originally posted by chatonel
cum poate fi indepartata violenta pe viitor? prin educatie. Nu se obtine nimic bun din violenta, dar cu dialog cinstit (adica sa nu fie numai bla bla) se pot face multe ameliorari.
Toulouse, la ville rose
dar cum e acolo cu invatamantul? Nu au voie la scoala? E cu plata? Sau la ce educatie te referi - am crezut ca de invatamant e vorba,poate e altceva?
Solutia pe care o vad eu, poate suprarealista, e una veche : "Divide et impera" . Nu in sensul "a conduce cu biciul sclavii" ci a incerca spargerea nucleelor astora, cartiere intregi unde mocneste ceva urat. CA atunci cand separi gemenii in clase diferite ca sa-i ajuti sa se integreze intre alti copii. SUnt de parere ca individual acesti emigranti ar fi mult mai maleabili si mai integrabili decat in mase. Greseala a fost ca au fost lasati singuri in suburbii,ca le-au fost date locuinte tuturor la un loc.Trebuiau amestecati printre bastinasi, un bloc cu 10 familii de francezi ,una de marocani,etc.
Ma duc si io sa ma culc pana una alta...
Mama de Lara Celine