Furtuni sociale in Europa
Raspunsuri - Pagina 5
chatonel spune:
Noapte buna.
Scoala este, dar .... e cam transparenta. (nu e cu plata)
Toulouse, la ville rose
ok, ok, raspund si la ce-i subliniat. Ce spui tu se pune in practica de citiva ani doar, dar mai incet, ca-i scump m patrat in Ile de France (zona din jurul parisului) si familiile astea trebuiesc puse tot in HLM (locuinta cu chirie moderata) pentru ca salariile lor (atunci cind le au) nu le permit sa plateasca o chirie prea mare.
cataghe spune:
La fel e scoala si aici, la fel e peste tot, chiar si in Romania. Sunt scoli bune si scoli proaste, cartiere bogate si cartiere mizere. Problema e, faptul ca nu o duci bine iti da dreptul sa dai foc la arondismentul 16? Daca da, atunci sa ii dea foc, dom'le. Daca nu, atunci la puscarie, baieti, incolonati frumos in grup organizat. Si dupa aia mai vedem. Poate se mai sperie si invata ceva din lectia asta. Pana una alta societatea ar trebui sa dea o lectie vandalilor, si nu vandalii societatii.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
chatonel spune:
catalina (sper ca nu gresesc prenumele), asta se si intimpla. cei care sint vinovati (si prinsi) vor plati. Sint judecati imediat ce sint prinsi si trimisi in inchisoare. Se va pune in aplicare si o lege care a fost creata acu 50 de ani, in momentul razboiului cu algeria (asta cred ca e simbolic- ca-s multi algerieni). Si deci se va declara stare de urgenta.
Toulouse, la ville rose
cataghe spune:
Chatonel, despre ce e legea aia?
Sper sa fie asa cum spui, insa am impresia, de aici de la distanta, ca lucrurile se agraveaza in loc sa se linisteasca. Am senzatia ca din motive politice, diplomatice, habar nu am ce fel de motive, nu se actioneaza atat de dur cum ar trebui.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
vikinga spune:
quote:in europa ca roman esti vazut asa cum esti, individual luat. nu te poti identifica cu acei huligani cind vezi ca ai incercat sa te integrezi, vezi ca se poate, vezi rezultate, vezi pe pielea ta ca nu e chiar asa cum acei huligani sustin. vezi ca prin munca multa poti evolua de la statutul de emigrant proaspat sosit de prin locuinte sarace. Si apoi strict ca mama cum ma pot eu identifica cu acele mame de alte etnii venite aici, ale caror copii(chiar cetateni francezi, germani etc) nu stiu limba tarii ai caror cetateni sunt nici la 20 de ani? Cum sa ma identific cu acele mame care-si educa copii pe doctrina musulmana "ca noi suntem cei mai buni, restul niste desfrinati", care pun bazele dispretului fata de gazde ale tinerilor de azi. Eu una ca mama de alta origini dar cu un copil cu cetatenie germana, fac tot posibilul sa mi-l cresc sa fie un bun cetatean al germaniei. Sa-l invat in primul rind limba germana, asta sa ii fie baza, sa invete sa convietuiasca intre ei din toate punctele de vedere. Nu-l cresc ca pui de roman si nu-l cresc ca "ortodocs" asa accentuind diferenta fata de protestanti, ca noi suntem cei mai ce pe lumea asta. Toate eforturile mele merg in directia asta: sa-l fac un bun cetatean al tarii unde sunt, sa-i asigur aici radacini traince. Normal ca am sa creez un inadaptat daca imi imprim toate frustrarile de "dor de casa" in educatia copilului meu nascut aici.www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59171&whichpage=1" target="_blank">Alex un baietel de 10 luni e diabetic si are mare nevoie de noiVikinga& micul viking Aldo(15noi2003)
Originally posted by conchitape mine ma mira rasismul asta venind tocmai din partea emigrantilor romani. in Europa suntem vazuti prost, poate nu pe aceeasi treapta cu "huliganii" din Paris, dar tot pe-acolo. de ce ne identificam, dintr-odata, cu parizianul, ci nu cu "huliganul"?
cait spune:
legea care ua spus k se va aplik este k dupa ora22 si pana la 6 dimineata nici un minor neinsotit nu mai are voie sa circule in apropierea institutiilor publice.
Ei vor educatie dar ce educatie sa faci cu cine persoane care incendiaza scoli si gradinite?
Si romanul la prima vedere e vazut destul de nasol dar dupa ce omul te cunoaste si vede de ce esti capabil isi schimba parerea.eu la primul curs de engleza predat francezilor knd au auzit k sunt romank toti erau crispati eu stresata, etc.La prima pauza toti vorbeam radeau si imi spuneau k am simtul umorului k le place metoda folosita, etc.
e normal nu generalizam.
Erau unii reprezentanti ai politicii franceze care vorbeau de folosirea armatei si stoparea imigratiei..si uite asa aceste masuri ne vor afecta si pe noi.
Cait
Home is where heart is...my heart is far away from here..
mimitete spune:
Citesc si nu-mi vine sa cred ca se incearca gasirea de scuze la violenta care se petrece acolo.
Invatamintul este gratuit si este mai bun sau mai prost in functie de zona dar parerea mea e ca poti face carte DACA VREI. Asigurarea medicala este gratuita. Eu inteleg "alienarea" parintilor care au avut de suferit dupa politica gresita din anii 50-70 de aducere a fortei de munca din Africa de Nord fara o gindire si un plan pe long term dar noi vorbim aici de cei care da sint huligani dar au fost nascuti si crescuti in Franta. Eu inteleg ca au mincat lapte de la mama cu niscaiva ura in el iar ghetourile nu fac decit sa intretina acest sentiment de ura dar pina una alta marea lor majoritate traiesc din mila publica, da, din taxele alora carora le-au dat foc la masini (mama lor de burghezi ca le-a placut cartea).
Incerc sa-i raspund eu conchitei ca cineva care a trait acolo pt o perioada, de ce imigrantii sint asa de inversunati impotriva huliganilor. Acesti imigranti au (sau au avut) mai putine drepturi fata de acei alienati dar au inteles ca ei au ales sa se duca in Franta si ca e de datoria lor sa faca ceva sa se integreze. Ei lupta sa-si echivaleze studiile sau o iau de la inceput, spala vasele sau tund iarba ca nu e o rusine si vad cum o lume intreaga le plinge de mila alora care tocmai i-au dat lui foc la masina.
Eu am buni prieteni in Ca de origine algeriana (doctor si inginer) care au trait o buna perioada in Franta. Vreau sa-ti spun ca ei sint cei mai revoltati de ce se intimpla acolo caci atunci cind ei se duceau la facultate ca sa iasa din cercul ala vicios din HML, "smecherii" fumau hasis la colt de strada si rideau de ei ca sint prosti.
Ar fi ridicol sa negam ca nu e mai greu sa-ti gasesti de lucru daca esti de origine algeriana. Din pacate evenimentele din ultimele 2 saptamini nu fac decit sa agraveze situatia. Un cunoscut roman din Fr are citeva restaurante in sudul Frantei. In fiecare an cel putin unul din ele este vandalizat de grupuri de tineri algerieni asa ca nu va pot spune ce sentimente de iubire nutreste fata de ei.
Ne tot intrebam care e solutia ori eu nu vad nici o solutie atita timp cit ea nu vine si din interiorul "alienatilor" caci sa continuam sa sustinem ca e numai vina Frantei (sau a altor state din Europa) si ca sa pompeze si mai multi bani in ei...nu prea merge
Va urez o si buna,
Mihaela
liris spune:
si asa se esplica si poltica anti-war frantuzeasca ...
Why go all the way to Middle East when you can't fight arabs at home?!
ooooo....aceste cuvinte ne doare!
grumpy
conchita spune:
Liris
Mihaela, nu cred ca vrea nimeni sa gaseasca scuze violentei...ascultam niste interviuri cu insurgentii pe NPR si cand i-am auzit cum radeau isterici cand scandau "maine distrugem toata Franta", parca i-am auzit pe minerii din '90, sau pe arabii care exultau de fericire dupa WTC. violenta nu are nici o scuza, dar poate fi explicitata ca sa poata fi preintampinata.
Caci ei nu dorm daca nu au facut raul, le piere somnul daca nu au facut pe cineva sa cada - Pilde.