Merdenele

Merdenele | Autor: derh

Link direct la acest mesaj

salut, caut de innebunes retea de merdenele si cea de placinta dobrogeana (cum sunt cele din oras insa, poate si-aminteste careva de cele de langa magazinul Victoria, bucuresti)detaliate (de ex sunt multe retete unde nu se specifica marimea canii, daca cuptorul e incalzit sau nu, daca untul se pune rece sau cald,cat de groasa e foaia, etc)si cea de beurek (reteta turceasca). mi-e pofta de mor dar mai ales m-am saturat sa tot incerc si fie nu reusesc, fie nu e ceea ce caut. si pe langa toate astea, bietul copil care trebuie sa incerce esecurile mamei sale...multumesc dinainte!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

MERDENELE(RAR)
aluat:
500 g faina
250 g unt
1 lingura otet
1 ceasca apa calduta
1 lingurita sare
aluatul se face din toate ingredientele mai putin untul. se bate mult. se intinde si se inveleste bucata de unt cu aluatul. se intinde iar. operatia se face de 4 ori (de 2 ori se strange aluatul in 3 si de 2 ori in 4) intre fiecare intinsoare, un sfert de ora la frigider.
umplutura:
branza:
500 g telemea de oi
3-4 linguri de unt
2 oua
chimen
(eventual 1 cana de gris fiert, ca sa fie mai putin sarata si mai spornica)
carne:
250 g carne de oaie
250 g carne de vita
1 ceapa mare
toate tocate, inabusite in unt, si frecate cu 2 oua, sare, piper, enibahar

se intinde aluatul foaie potrivita, se taie patrate mari, in care se pune umplutura si se inchide ca un plic, in 4 colturi, rezultand un plic inchis, mai gros
se scalda o tava in unt, se aseaza merdenelele cu indoitura in jos (spre tava) se mai ung cu ceva unt si se dau la cuptor incalzit, foc mediu-mic, pana se rumenesc.
denumirea vine de la facalet, care in dobrogea se numeste merdenea, e lung si subtire (cam 1 cm in diametru)

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

SUBEREC(RAR)
simplu, simplu, simplu
aluat:
faina, apa calaie, sare
umplutura:
telemea de oi sau
tocatura de carne de oaie prajita cu ceapa, sarata si foarte piperata, parfumata cu menta

se intinde o foaie, se taie rondele mari (o palma diametru), se pune umplutura, se indoaie si se lipesc marginile (semicerc) cu degetele, se prajesc pe ambele parti.
nu-mi permit sa va traduc cuvantul "suberec" din tătară doar pot sa va spun ca inseamna ceva tare, tare bun si fertil, aducator de bucurii si placeri vinovate...

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monagan spune:

Suna bine.......... Am sa incerc in wek. sa fac suberec. Daca nu am carne de oaie, altceva nu merge?

MG

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

care e problema? important e sa-ti placa.

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanya spune:

quote:
Originally posted by niculae

SUBEREC(RAR)
simplu, simplu, simplu
aluat:
faina, apa calaie, sare
umplutura:
telemea de oi sau
tocatura de carne de oaie prajita cu ceapa, sarata si foarte piperata, parfumata cu menta

se intinde o foaie, se taie rondele mari (o palma diametru), se pune umplutura, se indoaie si se lipesc marginile (semicerc) cu degetele, se prajesc pe ambele parti.
nu-mi permit sa va traduc cuvantul "suberec" din tătară doar pot sa va spun ca inseamna ceva tare, tare bun si fertil, aducator de bucurii si placeri vinovate...

www.reclamaaa




WOW merci mult niculae de mult imi doream sa invat sa fac suberec.

Nu avem dreptul de a consuma fericirea fara a o produce

Tanya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diadaniela spune:

O sa incerc si eu ca pare buna si e si simpla.

diadaniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

post scriptum laMERDENELE
daca aluatul vi se pare complicat folositi asa-numitele "foi de placinta" din comert (romanesti, bulgaresti...) folositi unt topit intre foile de placinta si la umplutura de carne

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns derh spune:

multumesc pt reteta de merdenele, ramane sa-mi gasesc timp sa le fac (pare cam complicata)si atunci o sa pot spune daca mi-au reusit.am insa doua intrebari, cescuta cam de cati ml sa fie, iar despre foaie de aluat, cand spunem potrivita, cam ce grosime trebuie sa aiba ?
acum, beurekul despre care intrebasem, e un fel de placinta cu foile f subtiri facuta la tava in cuptor, umpluta fia cu praz calit, fie branza, fie carne.am mancat, mie-mi place f mult. Daca o fi sa gasesc reteta si s-o incerc am s-o trimit pe forum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patriciaRO spune:

uite inca o reteta de merdenele:

Merdenele cu branza de oi (sau cu alte umpluturi)
1/2 kg faina;
aprox 350 ml lapte;
o lingurita rasa sare;
1/2 lingurita zahar;
20g drojdie;
250g branza burduf;
100 g grasime (eu folosesc unt)

Drojdia se freaca cu zaharul pana sa lichefieaza, se dilueaza cu 100 ml lapte caldut si se amesteca cu 2 linguri de faina, se lasa la crescut pana se dubleaza dupa care se adauga restul de lapte (se poate folosi si apa) , faina si sarea. Se framanta pana aluatul se desprinde de pe degete si vas (cu mixerul pana se desprinde de pe vas), se lasa la crescut 15 minute (intr-un loc caldut ).
Aluatul se pune pe masa presarata cu faina se rasuceste in forma de sul ceva mai gros si se taie in 15 bucati.
Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi (cu o latura aprox de 20 cm, cealalta cat iese si grosime aprox 3-4 mm) se unge cu untul topit dar nu fierbinte (cu pensula) se ruleaza pe latura lunga, capetele ruloului se innoada si se aseaza pe masa (in forma rotunjita) la crescut aproximativ 30 minute. Se intind apoi in forma de rondea, pe jumatate se adauga umplutura cu cealalta jumatate se acopera umplura si se strang putin capetele intre degete ca sa se lipeasca.

Se prajesc in ulei sau se aseaza in tava cu distanta intre ele, se mai lasa la crescut 15 minute dupa care se coc in cuptor (preincalzit) la 200 C, cam o jumatate de ora (dar vezi si tu cand sunt gata), poti sa le ungi cu putin ou inainte sa le dai la cuptor...





Beatrice, mami de Alex pifos



Mergi la inceput