La scoala (cum se simt, ce invata ,...)(2)
Raspunsuri - Pagina 3
dinuralu spune:
Nora, bineinteles ca mi se pare extraordinar de buna evaluarea despre care ai scris!! Exact cum spui tu, este corecta si detaliata, iar tu, ca parinte, stii exact ce trebuie sa imbunatatesti la puiul tau. Si faptul ca inainte de vacanta ati primit o astfel de evaluare mi se pare excelent.. Iti dai seama ca folosind evaluarea prin calificative plaja este mult mai mare... Ce evaluare sa aiba clasa??? 1% FB, 70% Bine, etc, etc?? E stupid.Daca 70 % sunt Bine, cum ii departajezi pe acestia? Din ce cauza este doar " Bine"?
Chiar, la voi cum te interesezi de evolutia copilului la scoala? Aveti acelasi sistem de sedinte cu parintii sau poti suna invatatoarea oricand consideri tu necesar? Aici, daca nu suni invatatoarea sa te interesezi de copil, poti crede la nesfarsit ca totul merge bine.
Iti dau un exemplu: De la inceputul anului au fost 3 sedinte cu parintii, cand invatatoarea nu a comentat nimic negativ la adresa vreunui copil. Eu mi-am imaginat ca daca ar fi ceva ce ar trebui stiu despre copil, m-ar opri dupa sedinta si mi-ar spune. Ce naiv!!!Acum vreo doua saptamani m-am gandit totusi sa o sun sa intreb de puiutul meu...Am crezut ca innebunesc! Cred ca vreo jumatate de ora mi-a tot spus cat de neatent si dezordonat este..deranjeaza colegi...
De atunci m-am invatat si o sun la cateva zile... Nu mi sse pare normal sa fie asa, dar asta este sistemul nostru de invatamant!!
crini spune:
Nora imi place foarte mult cum e la tine, asa reusesti sa urmaresti evolutia copilului. Noi nu am primit inca nici o evaluare, nici la munca din clasa, nici la teme, nici la teste, nici la dictari. Toata lumea spune ca din ianuarie vor incepe serios. Eu as fi preferat sa am macar niste indrumari, asa ca finalul caracterizarii lui Andrei, daca nu dau clificative deocamdata.
Dinuralu, la noi e in felul urmator: am avut o singura sedinta, la care ne-au spus doar generalitati, nimic despre cum merg copiii. Se prevad doua discutii intre invatatoare si parintii fiecarui copil. Una va fi luna aceasta, cealalta in mai. Aici, inteleg eu, te cam pregatesc cu ideea care si-au facut-o despre elev. Cred, pentru ca repet, nu a fost inca. In plus, avem un caiet de comunicari, pe care il au la ei in fiecare zi si in care ti se transmite 'luni mergem la teatru', 'e prevazuta gustare kinder: semnalati alergiile', 'de dus jocuri'... Toate astea trebuie semnate in fiecare zi de parinte. In acest caiet se pun si eventualele probleme pe care le creaza copilul, dar doar daca e ceva iesit din comun. De ex la noi in clasa un singur baietel a avut notificare ca deranjeaza ora, de la inceputul anului si pana acum. Tot aici, parintele poate solicita o discutie cu invatatoarele, daca are un motiv intemeiat.
In rest, le vezi in fiecare zi, ele aduc copiii la poarta scolii si le poti intreba ceva scurt.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
dinuralu spune:
Buna, Crini! Multumesc mult pentru informatii. Stii, ma gandeam la ce zici tu, ca invatatoarele aduc copiii la poarta si atunci s-ar putea vorbi cu ele. La noi i-au insotit pana la poarta in prima saptamana; de atunci au invatat singurei drumul catre iesire.
La o sedinta cu parintii am propus si eu sa facem carnetelul in care sa putem comunica cu dna invatatoare, dar a refuzat motivand ca nu are suficient timp sa scrie in atatea carnetele. Asa ca voi merge mai departe pe ideea telefonului saptamanal, si-om vedea ce iese...
Pupici si succes la scoala,
Raluca
crini spune:
La noi ii aduc pana la poarta pentru ca trebuie sa se asigure ca fiecare copil e luat de unul din parinti sau de o persoana pentru care parintele a dat autorizatie la secretariat, la inceputul anului. Asta ar fi in teorie, pentru ca practic nu sunt atente cine ii ia, au grija doar sa fie cu cineva copilul, sa nu ramana singur. Daca nu e nimeni, asteapta pana vine cineva sa-l ia. De fapt la sedinta am ridicat si aceasta problema, anul trecut invatatoarele claselor 1 dadeau fiecare copil in parte. Cele de-acum ii aduc pana la poarta si copiii ies. E adevarat ca li s-a spus sa n-o faca decat daca isi vad parintii, si sa se intoarca inapoi daca s-au inselat. Dar... sunt copii. Cine stie cum il ia cineva pe unul ramas singur in aglomeratia aia, sau poate sunt exagerata. Ce apreciez e ca la ora iesirii de la scoala, e un politist in capul strazii si se opreste circulatia. Deci chiar daca ies in strada, in fuga, n-are nimic.
Am scris cam mult.
Doua vorbe mai spun despre caiet. Nu scriu profesoarele in 20 caiete. Daca vor sa transmita ceva tuturor, ele scriu pe tabla cu majuscule si copiii copiaza in caiete. Daca e ceva lung vin cu foi tiparite si fiecare isi lipeste comunicarea in caiet.
dinuralu spune:
Crini, se vede treaba ca mai e mult de lucru cu invatamantul de la noi.... Tu spui ca ai dat autorizatie la secretariat la inceputul anului..Eu am schimbat 2 bone de la inceputul anul si zau daca invatatoarea a remarcat (era convinsa ca inca vin eu sa imi iau copilul).
Spuneai intr-un mesaj ca nu ai primit rezultatele de la teste si dictari. Ce fel de dictari au avut?? La noi nu au inceput cu dictarile. Teste si teme, da, dar cam atat.
zana spune:
Spuneti-mi si mie, va rog, cum a fost prima intalnire cu doamna invatatoare.
Noi trebuie sa mergem, sa facem cunostinta dupa 15 noiembrie.
Va da teste, la ce sa ne asteptam?
georgiana.david spune:
Si noi am avut dictari, mai intai din semnele grafice iar apoi din cuvinte formate din literele m si a (atat au invatat pana acum), de ex. : mama, ma, am.
Si eu stau langa Ioana cand isi face temele dar ma fac ca lucrez la PC pentru ca ea nu prea vrea s-o urmaresc dar daca nu stau langa ea, de multe ori se grabeste si da rasol
Geo, Ioana (20.06.1998) si Damian (01.10.2004)
http://community.webshots.com/user/giorgios72
dinuralu spune:
Geo, la noi la scoala nu au invatat inca nici o litera... Pana la vacanta au facut doar bastonase, liniute si alte "maruntisuri" de genul asta. Ramasese ca dupa vacanta sa inceapa cu litera A. Ma gandesc ca greva de saptamana asta e tot ceea ce le lipseste. Abia s-au acomodat cu scoala si, dupa o saptamana de vacanta se pare ca tot de "vacanta" vor avea parte.
isabela spune:
la noi la scoala nu a avut loc nici o sedinta in care,doamna invatatoare, sa ne spuna cum merg copiii nostrii. Am reusit sa o "prind" de 2 ori pana acum, la sfarsitul orelor ,ca sa o intreb cum merge copilul. Noua ne-a spus de la inceput ,ca nu o incanta foarte mult telefoanele primite acasa, ca prefera sa fie sunata doar cand este vorba de ceva important, nu pentru orice fleac.
Mie mi s-ar parea normal sa fie o sedinta cu parintii, lunar.
Nici mie greva aceasta nu-mi pica bine, in primul rand pentru ca este nevoita sa stea singura acasa, apoi pentru ca , la reluarea cursurilor ii va fi greu sa-si reintre in ritm. Mi-am propus sa lucrez cate ceva cu ea, in fiecare zi.
crini spune:
Dinuralu, au dat dictare din cuvintele invatate. Detaliez.
In Romania se merge dupa metoda traditionala, liniute, bastonase, scris de mana.
Aici metoda asta nu se aplica nicaieri, e considerata foarte dificila, numai pentru copiii inteligenti.
Celelalte metode sunt:
1.cea globala in care se pleaca de la o fraza, se disting cuvintele, apoi silabele si se ajunge in final la litere
2.se pleaca de la cuvant si se individueaza literele
3.se pleaca de la litere si se formeaza cuvintele
3 e cam ca cea din Romania, cu singura diferenza ca aici totul se intampla cu litere de tipar.
Scoala unde e fata mea foloseste metoda 2, spun ei cea mai usoara, aplicata pentru moment doar la litere mari de tipar. Asta cred ca e la latitudinea profesorului, daca sa faca in acelasi moment literele mari si mici de tipar, sau chiar si cele de mana.
M-am informat cum e si la cealalta scoala din satul nostru, ei au metoda 3, si fac deodata literele mari si mici de tipar. Cele de mana nu. La ei se fac dictari clasice si dictari mute, la noi la scoala doar clasice deocamdata.
Dictarea muta e atunci cand profesorul scrie pe tabla niste cuvinte, le sterge si copiii scriu ce isi amintesc.
De ce e greva?