Dulceata de nuci verzi
![](images/user_woman.png)
Aici se face dulceata din te miri ce, incepand cu vinete si castraveciori si sfarsind cu nuci verzi de pilda. Asta din urma e scumpa rau, tocmai am cumparat un bocan si acuma numa' cu nasu' in el stau. Intrebarea mea, care evident ca se afla la mare distanta de anotimpul in care se gasesc nucile verzi, este (ati ghicit), cum se face dulceata de nuci verzi? vreau sa ma prinda inceputul verii viitoare pregatita. pe net am gasit ce si cum, tre spalate in 99 de ape, curatate (dar cat si cum?), insa am nevoie de specialisti, ca aici e treaba fina, nu-i magiun de prune.
Stau de sase.
pisici, flori si jucarele
______________________________
When the heart is full of love, the world is full of beauty
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
Darria spune:
O metoda simpla: se curata nucile de coaja verde, se lasa in apa calduta cateva ore, apoi se arunca apa. Se fierb un pic(cam o jum. de ora), se arunca apa si abia apoi se face dulceata: nucile+zaharul(dupa gust, cat vrei tu sa fie de dulce) se pun la fiert pana ce ajunge dulceata. Apoi se pune lamaie(taiata feliute mici) si se mai fierbe un pic(sa nu pui sare de lamaie).
In loc de zahar poti folosi miere de albine, poti sa adaugi in dulceata(la sfarsit) nuci prajite sau ce vrei tu.
Nu se zahariseste daca: fierbi bine si borcane bine sigilate.
E simplu de facut, asemanator magiunului
bebe la purtator(9+)
noi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
scarmanus spune:
Darria, dac-ai crezut ca scai asa usor te inseli . Zi-mi, te rog, cat de adanc cureti coaja nucilor, si mai ales cand se recolteaza, care tre sa fie marimea ideala. Apoi, zaharul totusi cat se pune, ca daca stiu bine is cam amare nucile verzi de felul lor, deci chestia cu dupa gust cade in mintea mea, ca nu pot aprecia de cat zahar ar avea nevoie.
Multumesc frumos.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
Darria spune:
Recoltare: am uitat luna, cred ca prin iulie(eu le sectionez si vad cum sunt), dar tb. sa fie inainte de a incepe sa-si formeze coaja(e ca o folie - se vede la sectionare). Poti face o proba: tai o nuca si daca arata ca cea din dulceata cumparata inseamna ca e buna.
Curatare: se inlatura partea verde, trebuie sa ramana partea alba curata.
Zahar: nu stiu sa-ti spun cantitatea pt. ca eu ma orientez la fata locului si nu fac dulceata prea dulce, pun mai putin zahar dar nu iese amara.
Imi pare rau ca nu sunt in stare sa-ti explic.
bebe la purtator(9+)
noi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adi69 spune:
Dulceata de nuci
Pentru 1Kg kahar si 1 L apa se curata apox 120 buc nuci, sau o farfurie de supa adanca plina cu varf.
Nucile, dupa ce se curata, se lasa intr-un bol cu apa rece.(!!! imediat ce se curata nuca se pune in apa rece, ca sa nu se inegreasca!!!).
Se pune zakaru si apa la fiert si se fierb pana se obtine un sirop gros (adica cand torni din lingura sa nu curga, sa curga cate 2-3 picaturi, sau cand se pune pe o farfurie intinsa picatura sa se inchege repede)
Dupa aceasta se scot nucile din apa rece, se scurg, se baga intr-un prosop sa se traga apa, si se pun in siropul facut mai devreme.
Se fierb impreuna pana se obtine , tot asa, un sirop gros.
Se adauga o lamaie, taiata felii subtiri, dupa gust. Aceastea mai deschid siropul la culoare.
Se pune la borcan, fierbinte, de preferinta, pentru conservare.
Pofta buna !!
Toata treaba este la sirop,eu pun cate o picatura in apa foarte rece,cand nu se mai desface siropul in apa,si se face o biluta mica moale ,atunci este gata.dar poti sa-l lasi si mai moale,doar cat sa se tina inchegat..
Adriana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
niculae spune:
DULCEATA DE NUCI VERZI(RAR)
se strang cu grija, direct de pe creanga 100 de nuci verzi, abia rotunjite.
100 de nuci verzi, mici
900 ml apa
1,2 kg zahar
2 linguri zeama de lamaie
1 albus de ou
1 plic zahar vanilat
>se curata nucile, prin fierbere indelungata sau cu cutitul de o pielita foarte subtire, pana la coaja cea alba
>se oparesc de 3 ori, lasandu-se sa se incinga in apa clocotita cate 10 min
>apoi nucile se spala in 5-6 ape reci, lasandu-le de fiecare data sa-si piarda taninul cate un sfert de ora
>se dizolva zaharul in apa si se pune la fiert
>dupa primul clocot se pune in fiertura albus de ou si o lingura de zeama de lamaie
>se strecoara lichidul fierbinte si se pune iar pe foc sa se lege
>daca s-a incleiat un pic, se adauga vanilia si nucile, lasandu-le sa fiarba pana se va lega dulceata, dupa voie
>se pune si inca o lingura de zeama de lamaie si se amesteca bine, sa se stranga ca lumea
>se lasa sa se raceasca un pic si se pune in borcane: mai bun de atat nu se poate face dulcele pe lume, nici mai fin
www.reclamaaa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adi69 spune:
Mult mai bine explicata reteta ta,mai ales ca eu uitasem faza cu oparitul...mea culpa.Numai ca nu vad rostul albusului de ou..stiam ca se pune la anumite fierturi(supe consomeuri,racituri) pentru a limpezi supa , la dulceata ce sa limpezesti?
Adriana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
scarmanus spune:
Aaaaa, suna bine. Ce v-am zis io ca-i chestie de chirurgie dulceata asta? Inca o intrebare inainte sa salvez, pastrez si astept vara: care e rolul albusului si de cam cat timp de fierbere are nevoie in medie dulceata?
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
niculae spune:
hee, dragele mosului! reteta e batraneasca, din zona campulung muscel, cu mult mai batrana chiar si decat mine si autoru-i decedat; l-as intreba si eu care e scopul albusului (despre care stiam si eu ca are proprietatea de a limpezi - retine niste proteine si impuritati). desi nu-mi sta in obicei am sa las intrebarea fara raspuns si cand voi face dulceata am sa respect reteta. poate pana atunci m-oi dumiri.
www.reclamaaa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
uitati o alta reteta!
Ingrediente
pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamaie, 3 pahare apa
Mod de preparare
Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48 de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea, apa se scurge si nucile se pun pentru 24 de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul. Fructele se spala apoi cu apa rece, se inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de ore. A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10 minute si apoi se rastoarna intr-o sita. In siropul fierbinte se pun nucile, vanilie si zeama de lamiie. Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit, se fierbe inca o data si aceasta operatie se repeta de trei ori. Dupa aceea, se fierbe pina cind este gata. Rece, se pune in borcane.
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)