zona rurala europa-vest
Salut!
M-ar interesa de la cele care locuiesc in tarile europei de vest in zona rurala, ce conditii sunt acolo? Magazine, scoli, gradinite, cinematografe, parcuri, locuri de recreere. As vrea sa stiu in special despre Spania, Catalonia, zona orasului Lleida, dar e putin probabil sa gasesc pe cineva...am vazut ca nu prea sunt fete din Spania pe DC, surprinzator pentru cati romani sunt acolo...
In general care e viata in aceste zone? Exista tot comfortul de la oras, ma refer la locuinte...?
Multumesc!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
Raspunsuri
chatonel spune:
Salut! Eu nu locuiesc in Spain, dar am trecut de citeva ori prin Lérida. Este un orasel micul, dar nu e o zona rurala...
http://www.viamichelin.com/viamichelin/fra/dyn/controller/mapPerformPage?strLocation=L%E9rida&strCountry=eur&google=1
In privinta culturii, Lérida sta asa:
Institucions i entitats culturals
* Guia d'entitats socioculturals de la ciutat de Lleida L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Regidoria de Cultura L'enllaç s'obre en una nova finestra
Programació cultural i publicacions
* Institut Municipal d'Educació L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Universitat de Lleida L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Universitat Oberta de Catalunya L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Conservatori Municipal de Música L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Escola Municipal de Belles Arts L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Institut d'Estudis Ilerdencs L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Ateneu Popular de Ponent L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Cercle de Belles Arts de Lleida L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Associació d'Arts de Ponent L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Omnium Cultural L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Orfeó Lleidatà L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Centre Comarcal Lleidatà L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Consorci per a la Normalització Lingüística L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
Museus
* Arqueologia a Lleida L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Museu d'Art Jaume Morera L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Centre d'Art la Panera L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Museu de l'Aigua L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Museu Roda Roda L'enllaç s'obre en una nova finestra
Teatre
* Teatre de l’Escorxador Le raccordement est ouvert dans de nouvelles fenêtres
* Espai 3 Le raccordement est ouvert dans de nouvelles fenêtres
Música
* Auditori Municipal Enric Granados L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Conservatori Municipal de Música L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Festival Internacional de Música Enric Granados L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Concurs de piano Ricard Viñes L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Orfeó Lleidatà L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Cafè del Teatre L'enllaç correspon a un enllaç exterior L'enllaç s'obre en una nova finestra
Festivals
* Festival Internacional de Música Enric Granados L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Concurs de piano Ricard Viñes L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Mostra de Cinema Llatinoamericà L'enllaç s'obre en una nova finestra
* Animac L'enllaç s'obre en una nova finestra
Mostra Internacional de Cinema d'Animació
* Fira del Teatre de Titelles L'enllaç s'obre en una nova finestra
Revistes i publicacions
* Revista Transversal L'enllaç s'obre en una nova finestra
Revista de revistes, Arts Plàstiques, Audiovisuals, Arts escèniques, Literatura i pensament, Música
* Urc L'enllaç s'obre en una nova finestra
Revista literària de Ponent
http://www.paeria.es/cat/lleidaCultural.asp
Toulouse, la ville rose
mihaela_s spune:
Multumesc pentru raspuns !
Despre Lleida am citit si eu, e un oras frumos, sunt sigura. Insa ceea ce ma intereseaza e chiar zona rurala, e o localitate la vreo 60 km de Lleida se numeste Guissona. In tot cazul, daca ai trecut prin Spania spune-mi te rog cum e zona rurala pe la ei, e dezvoltata asa cum e in alte tari vest-europene(Franta, Italia...nu stiu daca se poate compara cu Elvetia, Germania...)? Adica strazi bune, case frumoase si ingrijite, comfort? Banuiesc ca nu poate fi vorba de animale crescute prin curti ca la noi...
chatonel spune:
din exterior casele sint cam ca in italia, adica nu chiar foarte ingrijite. Confortul banuiesc ca este acelasi ca peste tot in eu... ca sa iti faci o idee, uita-te la Mar Adendro, e un film care se petrece in spain, in zona rurala ... chiar daca este mai in sud.
Sigur ca strazile sint bune :) se mai intimpla sa nu fie chiar foarte curat, sa fie cladiri vechi (asa cum sint si in alte tari) nepuse la punct cu noile standarde la electricitate sau mai stiu eu ce. Dar per total e ok. Sint multe magazine mici, cu de de-ale gurii in general, pe strada principala. Piinarie, baruri. Spaniolii sint foarte ospitalieri si amabili. Ce e mai specific in zona e ca oamenii se considera intii catalunezi si apoi spanioli, da asta probabil ca o stii deja.
Uite si interesele culturale la Guissona
Biblioteca Municipal de Guissona
Pl. Vell-plà, 1
Tfn: 973551121
Ajuntament de Guissona
Pl del Bisbe Benlloch, 1
Tfn: 973550005
Museu Eduard Camps i Cava
Pl. Bell-Pla, 1 (Guissona)
Tfn: 973550005
Llar de Jubilats de Guissona i Comarca
C Bisbal, 26, 1r
Oficina de Turisme de Guissona
C dels Llacs, 1
Tfn: 973551000
Biblioteca Eduard Camps i Cava
Pl. Vell-pla, 1
Tfn: 973551121
ps
animale la curte ca in ro nu am vazut nicaieri la tara, decit daca e vreo ferma. Altfel nu se mai chinuie nimeni sa creasca pasari, pork, vaca etc. Ce e in ro la tara e ca fiecare casa e o mica intreprindere agicola. Mi s-a intimplat sa vad oameni care cresc pui, sau oi, sau sa aiba vaci.... dar niciodata din toate cite-un pic.
pps
uite si o poza:
http://cat.lleida.com/municipi/?municipi=2511090004
aici se vede ca agricultura, la Guissona mai ocupa doar 20% din populatie.
Toulouse, la ville rose
mihaela_s spune:
Multumesc! Nici eu nu ma astept sa semene cu Germania, Elvetia, asa cum am spus...totusi cred ca e ceva mai mult decat in satele din ro. Or fi avand si ei darapanaturile lor, nu neg asta, am vazut si in Elvetia case vechi,acolo asta era farmecul lor, insa nu erau darapanate sau cu tencuiala cazuta, e adevarat...insa zona rurala a Italiei pe noi ne-a surprins, aratau ca niste mici orasele...asta in partea centrala a tarii. Daca e asa si in Spania, atunci e ok. Ma bucur sa citesc ca sunt ospitalieri.