sarbatori de iarna romanesti
Vreau sa aflu cum petrece-ti sarbatorile de iarna in Romania.
Cine se mai imbraca in costume nationale, Capra, colinde, ce traditii se mai pastreaza si prin ce zone ale tarii.
Ce se da copiilor la colindat?
Raspunsuri
ellaalba spune:
Eu cred ca in Bucovina la o pensiune poti avea absolut tot ce-ti doresti. Eu personal stiu o zona langa Vatra Dornei - comuna Panaci - unde e un vis!
Sarbatori cu bine!
slakje spune:
Sanca, cred ca singurul loc in Ro unde inca se mai imbraca in costume nationale de sarbatori, plus capra si alte dansuri si obiceiuri populare, este in Bucovina, prin jurul manastirii voronetz, eu acolo am vazut inca dar asta acum vreo...10 ani, si probabil mai sus in Moldova, capra fiind un dand traditional din Moldova, in Transilvania nu ai sa pomenesti asa ceva.Oricum in sate de munte si oamenii batrani, nu cred ca ai sa vezi la tineret asa ceva.
Ce se da la copii? BANI.
mihaela_s spune:
Gresiti! In Ardeal, la sate se merge cu capra si cu ursul. Se imbraca in costume populare si se merge la colindat asa. In general se dau bani, dar se serveste si mancare-carnati, chiftele, etc. Apoi cozonac si cate un pahar de vin, daca sunt adulti.
Si in oras merg cu capra pe strada, sunt un grup de rromi la noi in oras care fac asta an de an si lumea le arunca bani de la geam/balcon.
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
bebitzu spune:
Si in Oltenia se mai pastreaza )ce-i drept este pe duca) obiceiul cu capra ce colinda prin sat, primesc paine calda si carnati sau chiar friptura si binenteles, un pahar de vin sau nelipsita tuica de casa.
ardeiash spune:
vreau sa va spun ca si la oras se mai pastreaza obiceiul cu capra. cete mari de baieti, capra, instrumente la greu... printre blocuri. cine doreste sa-i ospateze o face cine nu... trebuie sa-si puna si dopuri in urechi, pt ca fac o galagie de nedescris.
s-auzim numai de bine!
cataghe spune:
In zona noastra din Ardeal nu se merge cu capra sau cu ursul - eu cu ursul nu am vazut niciodata, stiu doar ca pe vremuri erau tigani care se ocupau cu asa ceva, iar cu capra am vazut de mai multe ori insa tot asa stiam si eu ca e un obicei specific din Moldova (chestie confirmata de moldoveanul meu din casa). La noi se merge cu colinda de Craciun, si colindatorii primesc fie prajituri, cozonac si vin sau alte bauturi, fie bani, iar de Anul Nou copiii merg cu sorcova si primesc tot asa, dulciuri sau ceva banuti.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
ML spune:
Sunt cam pe langa subiect dar uite si aici ceva legat de traditii, Craciun si... Dracula. Cunosc satul Arefu (jud. Arges) din copilarie, parintii fiind profesori acolo. Nu stiu cat de bine sunt organizati pentru sarbatori, cert este ca satul e minunat, vin turisti japonezi hamesiti dupa Dracula, tin festivaluri folclorice internationale (da, chiar internationale), un pictor olandez picteaza vara acolo si cine mai stie ce... Daca ai drum prin zona incearca.
http://www.beyondtheforest.com/Pages/DRAC5.html
slakje spune:
Jucatul caprei sau ursului sunt obiceiuri specifice din zona MOLDOVEI, in Ardeal vin intr-adevar in fiecare iarna moldoveni prin orase si oamenii le arunca bani, (dar nici nu se compara cu jucatul adevarat din zona Bucovinei, de pe sate) sau se ocupa cu asa ceva si tiganii la cersit.
ardeiash spune:
colindatorii din pacate nu mai stiu toti cand si cu ce sa vina... vin prea devreme , amesteca colindele intre ele... dar sa nu generalizam.. unii stiu bine.. pacat ca acum umbla mai mult dupa bani, si asta strica frumusetea colindului... colinda este scurtata.. ca sa mearga in mai multe locuri, unii nu stiu cuvintele bine..
sunt romani care nu primesc colindatori din zgarcenie. si asta iar e rau
s-auzim numai de bine!
ardeiash spune:
am uitat sa spun, asta e la oras, bineinteles... la sat nu cred ca exista asa ceva... cel putin sper
s-auzim numai de bine!