Programul scolar in Ro

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Ei bine, profesorii au intrat in greva. Copiii mei nu merg la scoala, cel mic se uita la dvd, cel mare e in parc la fotbal. Imi amintesc de greva de acum 7 ani cand au urmat multe-multe week-enduri in care copiii mergeau la scoala sa recupereze materia iar noi parintii inebuneam pe langa ei.
Comentarii?

Nu certati copiii cand viseaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

eu o sa ma revolt foarte tare daca or sa se apuce de recuperat in weekend.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

N-ai de ce sa te revolti... gandeste-te ca se cer nu doar bani de salarii ci fonduri pentru invatamant.. care nu exista!! Sau care cu greu ajung in scolile de provincie, acolo unde profesez eu. Intr-o scoala veche, prost incalzita, cu materiale aproape inexistente, unde copiii nu mai au habar ce-i aia eprubeta, unde hartile sunt ca vai de ele.. etc.

cami



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

Ingerah se pare ca nu-ti cunosti drepturile. Inainte sa deschizi gura si sa tzipi ca toata lumea iti cere bani asculta aici:

- exista doar 10 clase obligatorii pt care statul iti asigura manuale. PEntru 11-a si a 12-a iti iei singurica sau refuzi sa-ti cumperi. Nici un profesor nu te poate obliga sa-i cumperi manualul, dar eu cred ca exista si solutii nu? Copii xerox, un manual cumparat cu un coleg. NU cred ca a venit "diriga" sa-ti smulga banii din buzunar.
-cat despre banchet este iarasi optiunea ta. Vrei sa vii platesti, nu vrei sa vii nu platesti daca nu ai de unde. Clar nu te obliga nimeni
- despre "micile" atentii iar e problema voastra. Daca te simti curata, fara obligatii si cu datoriile indeplinite de-a lungul anilor de liceu, nu vad de ce te-ai duce cu vreo atentie la vreun profesor, nu?
- liceul presupune cultura generala, exista un curriculum care e facut pentru fix nevoile voastre de-a lungul liceulul ( cu mici abateri pe ici, pe colo, recunosc sunt impotriva multor asa zise optionale) dar nu mi se pare normal ca daca vii la profil mate-info sa nu mai inveti nimic altceva. Specializarea ti-o faci in facultate, in liceu faci cultura generala. E bine sa ai habar ce e ala un cromozom, ce e fotosinteza, cum se produce curentul electric, ce inseamna antonim, ce este romanul, cum se rezolva o functie de gradul 3, care e capitala Suediei etc. Cultura generala. Acum nu-ti dai seama da' o sa regreti mai tarziu cand iti vei da seama ca ai trecut prin liceu ingorand materii la care ar fi trebuit sa ciulesti urechile macar putin.
- meditatiile nu sunt obligatorii. SUnt o moda. Daca te-ai duce la toate orele, ti-ai face temele si ai ruga profesorul sa te ajute cu teme suplimentare pentru ca nu ai bani de meditatii da' vrei sa muncesti mai mult, nu cred sa existe profesori care sa nu te ajute, iar daca nu te ajuta atunci sunt idioti si nu merita a fi numiti profesori. Sunt multe uscaturi si in invatamant, insa pe buzele elevilor nu cred ca exista obiectivitate. PEntru ei.. toti sunt bau-bau-ul.
Toata lumea a trecut prin clipe de stres si crede-ma era mult mai greu pe vremea cand am dat eu bac-ul ( acum 14 ani). N-am murit si nici la nebuni nu am ajuns. SI n-aveai tupeu sa te duci sa-i spui profei de biologie ca nu ai nevoie de biologie, ca tu inveti numai la materiile pt bac. Ntz, invatzai la toate obiectele.

Eu zic sa-ti faci un program de care sa te tzii si atunci vei reusi sa te descurci cu toate. Mai sunt cateva luni

Succes!!

cami



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

nu vreau sa contrazic pe nimeni, dar ia sa vedem putin...

- am platit toate manualele, clasa 9-12, ptr. ca se uita ca acum 4 ani LICEUL NU ERA OBLIGATORIU ! + culegeri obligatorii fara de care nu sde poate.
- la banchet nu se poate lipsi, decit cu prezenta, CU BANII NU.
- micile atentii sunt obligatorii, uneori, la profesorii care pretind sa te pregatesti la ei in particular. cazuri concrete, nu la mine, s-au mituit profi de mate, fizica, engleza, cu parfumuri scumpe, pregatire in paralel si flori, ca sa-i fie lasat copilul in pace, adica sa nu il lase corijent CHIAR DACA DOVEDEA CA POATE LUA NOTE MARI. nu poti rezolva CORECT situatia asta NICIODATA.- liceul nu e cultura generala, e supraincarcata programa, comparati volumul si calitatea, se intra in niste amanunte terifiante, inutile, daca-i intrebi a doua zi nu mai stiu nimic din ziua precedenta. mai grav e faptul ca se invata in asa fel incit elevii stiu ca nu le vor folosi la nimic.
- meditatiile SUNT OBLIGATORII. metodele de predare si cunostintele sunt de asa maniera aplicate ca sa faci obligatoriu acestre meditatii. daca nu facem meditatii, nu luam nici macar nota de trecere, profa de mate e o catastrofa, nu exista rugaminti de ajutor suplimentar ptr. ca nu se acorda si NU SUNT OBLIGATI sa faca ceva ca sa inteleaga elevii.
- daca eu sunt la un liceu de mate-info, normal sa o las mai moale cu biologia, dar daca profa de biologie racneste pe holuri ca ea e discriminata si ii pune ea la punct pe elevi, ce ? obiectul ei nu e important ? si trece la represalii dure si le face viata un calvar, CHIAR DACA NU E CAZUL si elevii invata normal.

si mai sunt de zis multe.
acum 15-20 ani mentalitatea era oleaca mai apropiata de normal, asa cum erau vremurile alea, ptr. ca tot poporul mai avea putin bun simt, educatie, si FRICA de REPRESALII, mai exista partidul si ideologia lui care putea sa-i traga la raspundere, nu faceti aluzie ca trebuiau sa-i treca pe toti la examene.
stim si reversul medaliei, dar nu se faceau atitea nedreptati pe fata si cereri de spaga, doar faceai o aluzie si stateau in banca lor, si elevi si profesori.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

cami, nu impotriva grevei si a cererilor profesorilor ma revolt. doar daca se apuca de recuperat in we. sunt hotarata sa musc in carne vie daca fac asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

Elena exista foaaaaaaaarte multi elevi care nu fac meditatii si care se descurca chiar daca metodele nu sutn pe placul lor sau al tau dupa cum spui. Elevii astia care nu-si permit meditatii dar care isi fac treaba la clasa. Da? In loc sa acuzi si sa te plangi mai bine mergi si discuti cu profesorul in cauza care pretinzi ca lasa elevul corigent chiar daca acesta poate lua note mari. Hai sa fim seriosi da? Nu-mi spune de cazurile auzite de la X care a auzit de la Y care a auzit de la Z. Spune-mi ca tzi s=a intamplat tie sa-ti lase copilul corigent chiar daca acesta era atat de bun incat sa ia note mari. Da-mi voie sa nu cred.
La banchet se poate lipsi oricum. Nimeni nu te obliga da? Ceea ce nu e specificat de vreo lege sau regulament nu este obligatoriu. Da' hai sa fim seriosi.... facem caz, banchetul e ceea ce le ramane lor amintire, nu cred ca exista elev care sa nu-si doreasca sa mearga si cred eu ca e o chestie de bun simt, nu de obligatie. Si eu am platit pentru profesorii care m-au educat si in liceu si dupa facultate si nu mi s-a parut deplasat. Ba dimpotriva am insistat sa ne vina toti profesorii chiar si cei cu care facusem in facultate optionale de un semestru amarat, am invitat si sotzi si copiii lor si care au refuzat i-am luat cu fortza de=acasa. Si n-am facut nici un caz desi probleme financiare avea toata lumea. In plus colegii care au refuzat sa vina sau sa plateasca nu au fot hulitzi de nici un coleg. Am inteles si am acceptat situatia ca atare.

- pentru culegeri exista si biblioteci. Pe vremea mea nu aveam bani de cumparat da' mergeam la sala de lectura si studiam, copiam , lucram acolo
- programa sunt de acord este f incarcata dar cu bunavointa cred eu se poate sa le rezolvi pe toate. Din moment ce exista elevi care pot face asta fara sa se tembelizeze eu cred ca se poate. In plus ca parinti puteti protesta la scoala pentru programa supraincarcata. Nimeni nu face asta, nimeni nu protesteaza.Iar daca nu vrei sa studiezi la un obiect, nu te obliga nimeni. Inveti putin iei note mici. Problema e ca voi vreti note mari fara sa invatati aici e buba.
-daca nu esti profesor n-ai dreptul sa judeci tu metodele de predare. Si va rog frumos ca parinti, nu mai credeti tot ce va spune copilul acasa, din experienta proprie am invatat ca si straluciti elevi pot deveni mici santajisti si mincinosi acasa, cu parintii. Orice problema si nemultumire aveti cred ca e dreptul de parinte sa mergeti sa discutati cu profesorul in cauza, sa ascultati ambele declaratii nu numai ceea ce va spune copilul.
Daca nu vrei sa studiezi intr-un liceu de stat unde exista o programa obligatorie atunci mergi in sistem privat draga doamna si alege fix ce va studia copilul tau pe banii tai. In sistem de stat, unde invatamantul este gratuit se studiaza ceea ce se studiaza. Mi se pare normal ca indiferent de profil copilul sa iasa din scoala cu cultura generala. Repet, specializarea pe un domeniu sau altul porneste la facultate.
Mi se pare nedrept sa vorbesti fara sa aduci argumente. Despre banuieli si din "auzite" pot sa acuz si eu pe oricine si oricand.

Eu imi sustin elevii, ii iubesc, la fel si ei pe mine da' nu stiu cum se face ca aproape in 99% din cazurile in care s-au plans de un profesor sau altul, n-au avut dreptate. M-am si certat cu colegi de-ai mei pentru ei, da' si pe copii i-am taxat atunci cand au facut vreo boacana. I-am invatat diplomatie si i-am invatat ca doar cu vorba buna, bun simt si atitudine pot sa demoleze orice profesor atunci cand au vreo nelamurire. Iar cand e vb de colegi de breasla sariti de pe fix ( recunosc mai sunt, dar nu in procentul ala mare de ti-l imaginezi tu), atunci intru eu in actiune si imi sustin elevii pana in panzele albe, insa doar cu conditia de a fi actionat ei inaintea mea, asa cum i-am invatat: bun simt, diplomatie, atitudine pozitiva.

Am avut si eu elevi nemultumiti, caci nah, nu poti fi pe placul tuturor, am primit si reclamatii ca de ce am dat nota 4 unei eleve pe care maica-sa o credea cel putin olimpica, dar totul s-a rezolvat prin comunicare. Cu parintele si elevul de fatza, cu demonstratii si cu argumente. Aduceti argumente cum ca acel copil este de nota 10 da' e lasat corigent de profesorul ala tampit. Nu va mai plangeti ca parinti fara sa faceti nimic. Aveti dreptul dat de lege sa contestati orice actiune fara ca elevul sa sufere mai apoi. Existe directori, exista inspectorat existe diverse cai pe care sa va faceti cunoscute nemultumirile.


cami



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Cami, nu te supara pe mine, dar exagerezi cam multisor. Sunt nenumarate cazuri in care profesorii dau note proaste, pentru ca elevii nu fac meditatii cu ei sau nu le cumpara cartile/culegerile. Sunt si oameni corecti, nimic de spus, nu vreau sa generalizez. Parerea mea este ca te-ai ambalat cam mult, iar de Ingerash te-ai luat aiurea. Si ai luat-o tare, ai considerat-o elev, i-ai vorbit ca profesor. Fata venise aici sa-si spuna oful si tu ai repezit-o. Cred ca ai si speriat-o. Nu este corect! Iar sistemul vostru, stii si singura cum functioneaza! Iar aici iti vorbesc in cunostinta de cauza! Si reciteste te rog, cu mare atentie, postarea Elenei.
Revenind la program. Eu am baiatul abia in prima clasa. Si deja sunt ingrozita. De ce? Datorita temelor. Li sa da prea mult, pagini intregi, care mie mi se par inutile. As fi vrut ca puiul sa-mi faca pian (profesoara lui de la gradi mi-a spus ca are talent) si un sport: tenis de camp, este dorinta lui. Ei bine, nu face nimic extrascolar, pentru ca nu are timp. De cand a inceput scoala, el nu s-a mai jucat mai deloc. Imi este asa de mila de el! Vreau sa-l vad in parc, alergand si jucandu-se cu copiii de varsta lui! Copiii ar trebui sa mai aiba timp si de altceva, nu numai de teme! Acum e super fericit cu greva asta, ca se joaca toata ziua! Colegii care au copii mai mari imi povestesc diverse despre scolile/profesorii copiilor lor si mi se par povesti de groaza. Iar acum, am intrat aici si am citit ce spuneti si m-am ingrozit si mai mult.
Acum, va intreb si eu: ce putem face ca sa schimbam ceva din atitudinea anumitor profesori, sa schimbam optica si modul lor de a vedea elevul? Ca nu e simplu robot, ci OM? Putem face ceva sa schimbam programa scolara super incarcata? Ce?

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

cami, e bine venita parerea ta, admir metodele si solutiile tale de rezolvare a problemelor descrise de mine, dar esti rara avis.
daca ar avea macar vreun sfert din profesori atitudinea ta s-ar mai rezolva ceva.
eu nu am fost exact in acele situatii cu profesorii, dar au fost colegii mei, neamurile mele, nu chestii auzite, ci aproape traite.
singura chestie evidenta la mine a fost in cls. 8-a cind copilul meu trebuia sa primeasca 8 sau 9 la mate dar refuza efectiv nota si-i dadea 5 si 6 ptr. ca stia cu cine se pregateste. nu am intervenit la scoala ptr. ca nu doresc sa fac experienta pe copilul meu, sa fac discutii, se ajungea la scandal, persecutii, mutare la alta scoala etc.
din cauze asemanatoare mai mult sau mai putin - cu celelalte 2 obiecte de examen - media de admitere la liceu a fost trasa in jos cu vreo 18 sutimi. ce spui de asa ceva ? am sacrificat puterea de munca si motivatia copilului, am sfatuit-o sa fie insensibila, surda, eventual nesimtita mental in astfel de situatii.

i-am spus sa nu iasa niciodata in evidenta, la activitatile scolare sau extra, sa fie copilul bun, cuminte si ascultator, numai un prof de mate extraordinar din toate p.d.v. a ghicit exact atitudinea si comportamentul fiica-mii.
nu vreau sa fie data exemplu, bun sau rau, acum in ultimul an, dupa tot calvarul din liceu. s-ar putea eu sa exagerez, dar va asigur ca nu astea sunt cuvintele care le am fata de ea, nu ii spun ca liceul e un cosmar.
nu, am sfatuit-o ca liceul e greu, cu multe materii inutile, dar nu are ce face, nu va fi ea cea care va reclama un anume profesor sau daca va face asta va rezolva ceva.
nu va fi un copil sacrificat ptr. alte nobile idealuri.
deci, anul asta mergem in virfuri, ne protejam mental, scrisnim din dinti si cind vom scapa nu ne vom uita in urma. suna cinic fraza asta dar e f. adevarat.

stii ce a facut azi ?
s-a sculat mai tarziu cu juma de ora, a mincat mai relaxata si apoi vrea sa iasa in oras 1 ORA ! apoi ceva lectii, masa de prinz si pregatirea la mate. vine deseara la 7, mincare, spalare, ceva lectii, culcare.
dintodeauna a fost amortita cu spatele, am pazit-o - stai cu spatele drept, nu te cocosa.
nu are timp de sport ocazional, a promis ca in vacanta aia de craciun face ceva la club. nu cred ca are timp sa calce pe acolo. eu nu zic nimic, ce pot sa spun ?

ce se intimpla in scoli sunt intr-adevar povesti de groaza. eu sunt undeva pe partea buna a povestii, dar am facut eforturi sa fiu acolo, adica meditatii, nu tot timpul, numai in anii terminali, instruirea copilului a fost continua, sa nu faca aia, sa nu dreaga ailalta si sa fie imun la nesintirile profilor si a celorlalti elevi.
cred ca exista si elevi santajisti, prefacuti, mincinosi, dar nu vreau sa fiu in preajma lor, a avut colegi di din astia, deci am evitat astfel de categorii de elevi in preajma noastra. se poate sa-ti alegi prieteni buni si sa nu ai de-a face cu astfel de elevi.
odorul are prietene bune de la 3 licee diferite, una dintre prietene a obtinut transfer anul trecut la alt liceu, dupa vacanta de iarna, in mijlocul anului scolar, ptr. ca proful de mate nu i-a dat acele 50 sutimi la medie care-i reveneau de drept in completare. a pus in functiune pilele, a avut medie mare de transfer si a plecat rapid.

nimeni nu vrea sa fie copilul lui sacrificat, ptr. ca nu are resurse... materiale si morale ptr. a-si sustine cauza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Nu sunt impotriva grevei profesorilor dar ma intreb... acum 20 de ani, de exemplu, ce mare branza era sa fii profesor ca sa alegi meseria asta? Este vreun profesor obligat sa faca asta? Nu, de buna voie au ales aceasta meserie care, intr-adevar, nu este una de top.
Iarasi ma gandesc ca vara, cand afara asfaltul arde, eu muncesc 12 ore pe zi iar dumnealor sunt in vacanta. Credeti ca ar fi de acord ca in vacante sa ia salariu mai mic? Pana si intre medici exista concurenta, nici macar ei nu au toti salariul la fel, dati-mi voie sa consider ca 6 milioane pentru un profesor la tara este suficient. Pana la urma salariul este recunoasterea muncii depuse si ar trebui sa li se dea un salariu de baza peste care sa inceapa sa curga tot felul de sporuri in functie de performante.
De cand sunt copiii mei la scoala in fiecare an am contribuit la dezvoltarea scolii si totusi in fiecare an aud ca scoala are nevoie de dezvoltare. Banii care-i dau parintii unde se duc daca acum se cer fonduri pentru invatamant? Ce sunt fondurile astea, exact?
Si la final ma intreb ce determina un om sa se faca profesor si, mai mult, sa persiste in domeniul asta, nu cumva incompetenta?


Nu certati copiii cand viseaza!

Mergi la inceput