Plans la gradinitza..cat dureaza?
Stiu ca depinde de la copil la copil..altzii nu plang deloc,unii foarte putzin pentru o scurta perioada de timp, iar altzii nu se pot obishnui deloc. Cam cat a durat in cazul vostru? Va luatzi ramas bun de la ei sau va furishatzi sa nu va vada cand plecatzi?
Fetitza mea are doi ani shi a inceput gradinitza saptamana trecuta..merge de trei ori pe saptamana de la ora 8 dimi pana la ora 13. Plange dimineatza cand o las de mi se rupe inima, plang shi eu pe drum. Daca ash shti cam cat ar dura pana s-ar obishnui poate ca ash trece mai ushor peste asta insa mi se pare ca tot timpul va fi asha. Am vazut dimineatza o fetitza care chiar a venit pana la usha sa-shi conduca mama shi chiar i-a inchis usha-n nas sa plece mai repede acasa. Oare voi ajunge shi eu la aceasta performantza? (nu sa-mi tranteasca usha-n nas.. atzi intzeles ce am vrut sa spun)
Multzumesc inca de pe acum pentru eventualele raspunsuri..chiar mi-ar prinde bine sa aflu shi experientzele altor mamici.
Cristina si Lilly Elisa (27.10.2003)
Raspunsuri
marius spune:
Cristina peste 2-3 sapatamani va merge cantand la gradi'. Ai rabdare si ....ai rabdare.... si ai rabdare. Va fi bine. Stiu ca e greu asa e totdeauna la inceput. Asa va fi si la anul cu cei mai mici. Atunci tu vei spune la fel. Ai rabdare...ai rabdare... va fi bine ... si eu anul trecut....
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Laura B spune:
quote:
Initial creeata de crystina
(...) Fetitza mea are doi ani shi a inceput gradinitza saptamana trecuta..merge de trei ori pe saptamana de la ora 8 dimi pana la ora 13. Plange dimineatza cand o las de mi se rupe inima, plang shi eu pe drum. (...)
Diana a inceput sa mearga la day care la 1 an jumatate, full-time din prima zi. Doua saptamani a plans zi de zi dimineata, ba chiar incepea din masina (din momentul in care recunostea drumul). Mi se rupea sufletul de fiecare data, si l-am luat la rost pe Andrei ca e insensibil, ca nu plangea si el cu mine pe drumul spre servici (acum imi permit sa ). Doua saptamani a durat la noi! Apoi a inceput sa-mi planga cand mergeam sa o iau. Acum fuge de mine cand ma vede seara si trebuie sa fiu inventiva sa o "tentez" cu cate ceva (mai nou vrea "bubane"- mini M&M's de cicolata) ca sa mearga de buna voie la masina.
Tip: cand o duci dimineata, nu intra cu ea la gradi. Daca sa poate las-o la intrare. Un "la revedere" scurt, cu un pupic si cateva cuvinte incurajatoare spuse pe un ton calm (eu ii ziceam sa fie cuminte, ca vine mami diseara sa o ia acasa) a fost eficient in cazul nostru.
Bafta! E greu la inceput, dar trece repede (si ajungi sa te intrebi, asa cum am facut si eu: cum, nu mai plange ea dupa mami a ei?... in schimb plange dupa copii????)
Laura
crystina spune:
Multumesc pentru raspunsuri shi incurajari Marius shi Laura...ce bine ar fi sa fie asha..doar doua-trei saptamani! Nici nu imi imaginez cum ar fi o dimineatza fara sa o aud plangand (shi eu pe alaturi). Dimineatza asta cred ca a facut cel mai rau..printre bocete mai shi striga "mum..no!"
Oricum m-am inarmat cu multa rabdare..shtiu ca-mi trebuie o groaza cu fiica-mea.
O zi buna!
anamaria spune:
bogdan al meu a plans tot asa, de iti rupea inima, vreo cateva saptamani - a citi aici 5-6, nici gand de 2-3!!! plangea de cum il imbracam dimineata si ieseam pe usa, de mi-era si rusine de vecini, cred ca toti se gandeau ca maltratam cupilu! plangea in continuare tot drumul si pana dupa ce plecam de la cresa/ camin.
si sigur, plangeam si eu de cum ma desparteam de el...
eram stresata si ingrijorata, dar doamnele imi spuneau mereu ca nu plange decat pana ce se inchide usa in urma mea plus inca un minut. dupa care incepe sa se joace si nu mai are probleme... la 4 cand mergeam sa-l iau il gaseam ok, se juca, uneori mai bazaia da putin.
cel mai nasol a fost ca era atat de stresat ca nu ne intelegeam cu el nici acasa, dupaamiaza, avea crize de plans fara vreun motiv precis, dar plangea mult si convingator, la un moment dat ajunsesem sa facem programare la un psiholog ca ne luasem de ganduri...
pana la urma s-a linistit incet-incet, nu a mai plans, desi chiar si acum (avem 3 ani vechime la camin!) ne mai despartim cu ochi inlacrimati de caprioara...
important este sa faci despartirea cat mai scurta, daca poti s-o lasi imediat pe mana educatoarelor, s-o schimbe ele si sa ii distraga atentia. despartirile lungi nu fac decat sa agraveze problema!
multa rabdare, vei vedea ca pana la urma o sa se linisteasca!
PS ca sa nu te ia prin surprindere, sa stii ca si dupa ce se va obisnui sa nu mai planga, la revenirea din vacante (sau orice intrerupere) o sa te bucuri de acelasi 'tratament'... e drept ca va dura din ce in ce mai putin...
anamaria, mama soldatzeilor de plumb
Bogdan - 04.07.2000 si Tudor - 13.06.2003
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti prea ocupat sa-ti faci planuri de viitor! (John Lenon).
slippers76 spune:
Miruna a mers din prima zi voiasa la gradi, program de la 8:30 la 18. Nu a plans nici o secunda. Adevarul este insa ca de jumatate de an incepuseram "prelucrarea" si abia astepta sa mearga. Sincer nu m-am asteptat insa sa reactioneze atat de bine. Avea totusi doi ani si patru luni! Acum, sambata si duminica vrea tot la gradi.
Eu zic sa stai linistita. O sa se acomodeze cu siguranta, mai ales daca atmosfera e placuta, daca are activitati interesante, si daca educatoarele isi dau interesul.
De curiozitate, intreaba educatoarele cat timp plange dupa ce pleci. POt sa pun pariu ca e vorba de cateva minute, dupa care isi vede de jocuri si jucarii. Cel putin asta imi spuneau educatoarele Mirunei despre o multime de copilashi colegi ai ei, cu varste foarte apropiate (intre doi si trei ani). Si da, faza cu trantitul usii in nas am patit-o si eu, chiar din a treia zi de gradi, cand fi-mea a binevoit sa ma expedieze rapid, spunand ca la gradinita stau doar copii. Parintii merg la servici!
Mama Ana si Mirunica (16.05.2003)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/slippers76/
Stinu spune:
Subscriu si eu la ce spunea anamaria ,si al meu a facut la fel ,si dupa fiecare vacanta mai lunga iara plans si ma gandeam non stop numai la el ,o jale mare .
Anul asta e la pregatitoare si a plans 3 saptamani de imi venea sa innebunesc dimineata ,si nu ca nu ar fi vrut sa mearga ci doar asa ,daca nu mai ma duc sa il iau ?
Sper la anul ca merge la scoala sa ne mai maturizam si noi .Amandoi .
Eu am adoptat alta metoda care a si mers ,il ducea taica-su si de abea daca il pupa la plecare ,cum ma duceam eu o luam de la capat.
Iusti
Roxana_G spune:
Alexandra a inceput gradi anul acesta, la 1 an si 7 luni. Primele zile au fost infernale, imi venea si mie sa plang pe langa ea. A tinut-o asa vreo 10 zile, insa nu mai plangea decat dimineata. Caci in primele 3-4 zile isi mai amintea si plangea si in timpul zilei. A racit apoi f tare si a stat acasa vreo saptamana. Revenirea a fost iar cu scandal si plansete mari. Si la dus si la luat. Uneori si in timpul zilei.
Apoi a urmat iar raceala. 2 saptamani de stat acasa. Am dus-o de luni cu inima indoita si surpriza. Nu a plans deloc deloc. A dus-o tati vreo 2 zile si ieri am fost eu. Ma asteptam sa ma ia la sentiment. Ei bine era fericita sa fie acolo, s-a aruncat in bratele educatoarei si mi-a zis pur si simplu pa. Se vede ca se bucura acolo, s-a obisnuit si cred ca acum stie sigur ca va luata acasa. In plus nu mai plang nici ceilalti copii si nu se mai antreneaza si ea la plans.
Rox si Alexandra Maria (10.02.2004)
]
crystina spune:
Ma bucur sa aud ca puiutzii s-au obishnuit in cele din urma.
Cred ca suntem in faza cea mai suparatoare acum..azi-dimineatza a plans rau de tot,abia am putut s-o desprind de mine..ba chiar a inceput sa planga de aseara de cand o puneam la nani..m-a strans in bratze shi mi-a zis "Lilly no la kids" (adica sa nu o duc la copii).
Trecem noi shi peste asta!
Stinu spune:
Intr-adevar e o problema .
Fetita prietenilor mei ,Alena avea exact varsta lui Lilly cand a mers la gradi si nu s-a adaptat si au fost nevoiti sa o retraga ,anul urmator insa se ducea cantand .Au retras-o fiindca incepuse sa fac un fel de reactie alergica ,daca o pot numi astfel ,facea febra si se umplea de bubite mici si rosii .
Nu vreau sa te sperii dar daca nu se obisnuieste pana la Craciun parerea mea este sa te gandesti la alta optiune.
Iustina
lalaandreea spune:
se poate sa dureze si mai mult , si mai putin
totul depinde de mai multi factori
pentu ca puiutii vostrii sa nu mai planga am niste sfaturi
-in primul rand incercati sa le vorbiti ca unor adulti despre necesitatea de a sta la gradi(o ajuti pe mami ca astfel poate sa mearga la servici, inveti lucruri frumoase si vi acasa si o inveti si pe mami, asta e serviciul tau, o faci pe mami fericita, etc)
- cand ajungeti la gradi nu ramaneti prea mult pe acolo de mila lui
o sa vada ca merge si va incerca sa va tina cat mai mult
- nu priviti gradinita ca pe o pedeapsa ci ca pe un cadou
apoi... daca plansetele nu se mai sfarsesc... s-ar putea sa fie o problema. ceva ce nu va explica il nemultumeste- aveti grija si vorbiti cat mai des cu educatoarea(daca plange numai putin dimineata nu este o problema, devine mai grav daca plange sau este trist toata ziua)
exista si varianta in care, copilul nu se intelege cu educatoarea si atunci va fi un pic mai greu pt ca ar fi bine sa schimbati gradinita(in orice caz nu va grabiti sa trageti concluzia asta)
va urez sa aveti copii veseli - succes