taxe platite la stat la vanzarea/cump unui teren

taxe platite la stat la vanzarea/cump unui teren | Autor: Kimi

Link direct la acest mesaj

Stiu ca atunci cand vinzi un teren pe care-l detii de mai putzin de 3 ani, atunci cand il vinzi trebuie sa platesti statului o taxa de 10% din diferenta(dintre pretul cu care l-ai luat si cel cu care l-ai vandut). Asa-i?
Si am aflat ca de la anul se desfiinteaza aceasta taxa, dar se introduce alta, platesti 2% din valoarea tranzactiei, dar nu o mai plateste vanzatorul ci CUMPARATORUL. Este adevarat?
Sunt cunoscatori prin preajma?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

." ART. 772 Stabilirea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare (1) Impozitul se calculeaza si se retine de catre dobanditorul proprietatii imobiliare prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea imobiliara nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului. (2) Impozitul retinut potrivit alin.(1) se vireaza de dobanditor, la bugetul de stat in termen de 5 zile de la data la care a fost retinut. (3) Impozitul retinut la sursa reprezinta impozit final pe venit. "
ESTE DOAR O PROPUNERE DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL PE CARE A FACUT-O PUBLICA MINISTERUL FINANTELOR, DARRRR... CUM PROCEDURA LEGIFERARII LA NOI ESTE............

cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Schimbari radicale la impozitarea tranzactiilor imobiliare

Cota de impozit pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal va fi redusa, anul viitor, de la 10% la 2%, dar va fi aplicata asupra unei alte baze impozabile, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, anuntase anterior ca impozitul pentru transferul proprietatilor urma sa fie majorat, din 2006, la 16%, nivelul cotei unice de impozit.

Noua propunere vizeaza impunerea veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora care se instraineaza in termen de pana la trei ani inclusiv de la data dobandirii.
De asemenea, vor fi impozitate si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Au fost scoase, in schimb, de sub incidenta impozitului veniturile din vanzarea proprietatilor obtinute prin reconstituirea dreptului de proprietate, in conditiile legilor speciale, mostenire si donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv.

Modalitate de calcul al venitului impozabil

Versiunea in vigoare a Codului Fiscal prevede ca impozitul se aplica asupra diferentei favorabile dintre valoarea de instrainare si valoarea de baza a acestora, calculata in functie de pretul de achizitie, costurile de constructie etc.

Potrivit proiectului de act normativ, suma asupra careia se va aplica impozitul de 2% nu va mai fi diferenta favorabila dintre pretul de instrainare si valoarea de baza (cum prevede versiunea in vigoare a Codului Fiscal), ci pretul de vanzare, valoarea proprietatii (pentru schimb, renta viagera etc.), suma totala din contractul de vanzare-cumparare in rate sau valoarea din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat daca nu pot fi aplicate prevederile mentionate.

In cazul in care proprietatea imobiliara instrainata este compusa din bunuri al caror transfer genereaza venituri impozabile si neimpozabile, valoarea de instrainare se va imparti pe elemente componente instrainate.

Expertizele intocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel putin o data pe an si comunicate directiilor generale ale finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal detinute in comun, in devalmasie, se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni daca acestia nu decid altfel.

Obligatii

Impozitul trebuie calculat si retinut de catre cumparatorul proprietatii imobiliare prin aplicarea cotei de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului. Noul proprietar trebuie sa vireze impozitul la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data incheierii transferului.
Alte obligatii cad in sarcina notarilor publici care autentifica actele intre vii. Acestia trebuie sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare. Daca transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, contribuabilul care a realizat venitul are obligatia de a declara venitul obtinut, in maximum cinci zile de la data instrainarii bunului, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal.
Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal in Romania declara venitul obtinut la organul fiscal in a carui raza teritoriala este situata proprietatea imobiliara instrainata, care calculeaza impozitul datorat si emite decizia de impunere.
Procedura de declarare, de calcul si de plata a impozitului va fi stabilita prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

Sursa: Ziarul Romania Libera

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreutac spune:

Impozitul pentru veniturile din instrainarea imobilelor nu este neaparat de 10%.
Daca terenul a fost dobandit prin reconstituirea dreptului de proprietate atunci nu se plateste nici un fel de impozit indiferent de perioada in care a fost dobandit.
Altfel, se ia in calcul pretul de achizitie al terenulu si pretul de instrainare. Exista la fiecare notariat grile cu indicii de inflatie. In functie de asta notarul iti poate face un calcul referotir la suma pe care o datorezi statului, suma care poate fi < sau > de 10% din profit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kimi spune:

Vi se pare corect ca aceasta taxa sa o plateasca cumparatorul?
Dar cum este in faza de proiect, nu m-ar mira daca pana la urma nu fac in asa fel incat sa oblige atat cumparatorul cat si vanzatorul sa plateasca( sper sa nu le dau idei), ca doar au nevoie de bani la buget!!!!!?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Ce mi-e 10% din diferenta favorabila de pret, ce mi-e 2% din pretul trecut in contract??? Tot pe-acolo... Iarasi schimbare de dragul schimbarii...

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput