rubeola sau rujeola?

Cine stie care e semnul sigur de rubeola/rujeola? Matei a facut acum o luna o viroza eruptiva, de care un dr. a zis ca e rubeola (din ce am mai citit eu si mie mi s-a parut la fel), altul a zis ca e rujeola, iar altul a zis ca a fost o alta viroza eruptiva, nu neaparat boala a copilariei (se pare ca pana la varsta de 1 an sunt destul de rare cazurile de rubeola/rujeola la copii care nu sunt crescuti in comunitati de genul cresa/ orfelinate/familii numeroase).
Raspunsuri

Cristina_C spune:
I-ai facut un test pentru anticorpi?
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Robert, 14 decembrie 2002

gangurici_licurici spune:
Am sa-i fac dozarea anticorpilor, dar mai astept, pentru ca a fost destul de traumatizat de administrarea de antibiotice intravenos (inainte sa se puna problema de rubeola/rujeola, pentru ca avea rosu in gat si febra i-au dat antibiotice, de imi venea pe urma sa-i strang de gat pe toti 3 medicii care mi-au prescris tratamentul). Asa ca , peste cateva luni, ca pentru dozarea de anticorpi se ia sange tot din vena.

Cristina_C spune:
Intr-adevar, e groaznic sa le ia sange din vena celor mici. Noi am tras-o vara asta, am stat in Rommania o saptamana in spital cu perfuzii si injectii si o luna dupa asta copilul meu a fost de nerecunoscut - extrem de irascibil, e clar ca a fost traumatizat - ufff - incetul cu incetul si-a revenit, acum nu mai are nimic, dar atunci avea cosmaruri noaptea si se trezea urland ca-l inteapa!
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Robert, 14 decembrie 2002

mariussimiuc spune:
Robert a facut in vara o forma atipica (spune dr) de rubeola.Atipica, in sensul ca el a facut mai intai eruptia pe piele,apoi febra si un pic de rosu in gat si la sfarsit i s-au umflat ganglionii.Am inteles ca ordinea ar fi taman invers.Noroc ca nu s-a repezit la noi cu antibioticele,in schimb am "chinuit" copilu' cu fel si fel de creme si lotiuni pt piele si nu stiam de ce nu vor sa treca nenorocitele alea de bube.Am inteles ca o sa trebuiasca sa facem si noi nu stiu ce fel de test inainte de vaccinul de un an sa vedem daca a fost sau nu rubeola.
Miha si
Robert (18 nov 2004)
Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun
Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!

nastasie spune:
noi am facut acum 3 saptamani rubeola.primele semne sunt febra foarte mare si daca il palpezi la ganglioni o sa-l doara.abia dupa trei patru zile a erupt si pe piele.fiindca a fost mic a trecut destul de repede.
albumul meu
nepotelele mele
adriana&razvan 01.11.2004

gabibarta spune:
semne de rubeola: incepe cu o viroza tipica: febra, rosu in gat, ganglioni umflati, si dupa ce se mai linisteste, apare eruptia- prima data pe cap, dupa aceea trece pe burta si pe spate, si in final pe maini si picioare. Eruptia seamana cu bubitele de la caldura.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta

dinuralu spune:
Puiul meu a facut prima oara rubeola la 6 luni. Semnele au fost cele tipice: putina febra, rosu in gat, ganglionii cervicali mariti, si in final eruptia-a inceput dupa urechi, fata, gat,pana a cuprins tot corpul. I-am facut si testul pt anticorpi-s-a confirmat ca a fost rubeola.
Surpriza e ca a mai facut o data rubeola la gradi (cand avea 5 ani). A doua zi dupa serbarea de sfarsit de an s-a trezit plin de bubite (de data asta pe tot corpul dintr-o data, fara febra si rosu in gat). In 2-3 zile, absolut toti copilasii de la gradi au patit acelasi lucru. I-am repetat analizele si s-a confirmat-din nou, rubeola. Dr
ne-a spus ca a avut un copilas care a facut de 5 ori rubeola. Eu una stiam ca odata facuta boala da imunitate pe viata.
Rujeola (pojarul) chiar ca apare rar la copilasi asa mici, fereasca Dumnezeu, ca este f. periculoasa sub 3 ani.

gangurici_licurici spune:
Si la noi a inceput ca o viroza, cu febra si rosu in gat, apoi s-a oprit febra si a aparut eruptia (asta e specific rubeolei, se pare, la rujeola febra tine si in timpul eruptiei). A avut si ganglionii umflati, dar asta poate aparea si in cazul altor viroze. Eruptia insa nu a prea semanat cu bubite de caldura, sau muscaturi pe tantar decat pe corp. Pe fata au fost un fel de pete, cu contur inegal. Prima data au aparut pe fata, apoi in spatele urechilor, apoi pe corp, si in 3-4 zile au trecut de tot.
Mariussimiuc, de ce oare trebuie sa faci dozarea anticorpilor inainte de un an? Ai cerut sa i se faca micutului vaccinul anti-rubeolic sau rujeolic? Ca altfel eu stiu ca poti sa faci testul cand vrei. Numai daca vrei sa-l vaccinezi pentru una dintre ele trebuie saafli sigur ce a fost ca sa- nu-l imunizezezi inca o data.

ellen spune:
Mai nici eu nu stiu sigur daca a fost rubeola sau rujeola, dar cred ca o sa-i fac si eu test inainte de ai face vaccinul. Unde ma sfatuiti sa merg sa ii fac testul ca sa nu o chinuie prea mult cu luatul sangelui ca pana acum nu i-a mai luat sange si imi e ca o sa faca scandal mare?
Pediatra a zis ca e rubeola dar nu prea sunt eu convinsa ca nu a fost rujeola.
La noi totul a debutat cu febra timp de 3 zile, dupa care a trecut febra si au inceput sa apara bubitele pe fata si apoi pe corp. In cateva zile a trecut, mai rau a fost ca a trebuit sa stam in casa. Bubitele cateodata se vedeau mai bine, cateodata nu. De ganglioni, habar n-am ca nu am verificat....ca habar n-am ce tre sa verific. Elena &
Alexandra (25.09.2004) 1 Anisor
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=51010" target="_blank">Povestea Alexutei

nastasie spune:
ellen, langa lobul urechii palpeaza-l usor si vezi daca il doare.
albumul meu
nepotelele mele
adriana&razvan 01.11.2004