reflux vezico-ureteral -> cistografie
bb este suspect de asa ceva i-am facut un sumar de urina si o urocultura ca nu-i mai trecea febra de dupa vaccinul de 2 luni. asa i-am gasit e-coli si leucocite in pipi. am inceput un tratament de 10 zile cu augmentin, dupa 3 zile de tratament analizele au iesit ok, acum asteptam rezultatul celor de dupa terminarea tratamentului. dr. spune ca e bine sa-i facem o ecografie si pentru siguranta si o cistografie. ni s-a explicat ca baietii sunt mai predispusi la reflux vezico-ureteral si pentru a preveni o malformatie a rinichilor trebuie facute aceste investigatii si stabilit diagnosticul.
s-a mai lovit cineva de asa ceva? ma intereseaza aceasta cistografie, am inteles ca este dureroasa pentru bb
multumesc
Alexandru (14 iulie 2005)
Raspunsuri
Danna_36 spune:
Noi am facut cistografia, dar la 6 ani.Nu a fost dureroasa.Cred totusi ca e mai usor la copiii mari pt. ca ei coopereaza, pe cand bblusii nu pot face asta.
Danna
madalinad spune:
a facut si baietelul meu cistografie, nu e dureroasa. eu una zic ca e mai bine la cei mici, ca habar n-au ce li se intampla...
madalina
poze
Tia spune:
puteti sa-mi povestiti cum a decurs interventia? si rezultatul? ati descoperit ceva?
bmb spune:
Cistografia este o explorare radiologica prin care se vede dupa umplerea vezicii urinare cu substanta de contrast daca aceasta ramane doar la nivelul vezicii sau o ia si spre uretere. Refluxul e de mai multe grade dupa cum subst. de contrast ajunge sau nu pana la nivelul rinichiului si ureterul este sau nu dilatat. Investigatia nu e dureroasa, poate cel mult montarea sondei urinare sa-i dea un pic de discomfort lui bebe. Ca sa sti cum stati e bine de facut cistografia pt ca gradele mici de reflux se pot vindeca prin tratament conservator, iar daca e de grad mare si sunt afectati si rinichii e necesara operatia. Stai linistita ca in foarte multe cazuri tratamentul conservator rezolva problema(adica tratament de intretinere cu doza mica de antibiotic administrat de regula o data pe zi)
MULTA SANATATE
Beatricesi bebe Denisa(20.07.2003)
tlaura spune:
Si noi am facut cistografie. Se zice ca nu e dureroasa, ci doar creaza disconfort. Dar e bine sa faci daca este necesar. Andrei avea 1 an si 2 sau 3 luni cand am facut, si multumesc Domnului ca nu a avut reflux vezico-uretral; adr a fost suspect de asa ceva. Si tot cu e-coli ne-am confruntat. Se pare ca nu reactioneaza la toate antibioticele sau reactioneaza mai greu.
Multa sanatate bebeului!
Laura, mama lui Andrei
http://community.webshots.com/user/tcatlaura
http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite
Danna_36 spune:
Daca imi amintesc eu bine, copilului,asezat cu fata in sus pe masa, i se introduce o sonda (pe jos),usurel, pana in vezica, dupa care , prin acest tubulet, cu o seringa,se introduce un lichid, pana se umple vezica.Totul se vede pe un ecran, vezica apare alba si rotunjoara.Apoi i se cere copilului sa urineze, chiar acolo pe masa si pe ecran se vede cum vezica se micsoreaza si lichidul se deplaseaza in jos.In final se face o "poza" care arata daca a ramas, sau a intrat lichid pe unde nu trebuia.Cam asa decurge povestit in termeni mai putin medicali.
La noi rezultatul a fost bun, motiv pt. care in loc sa scapam, am fost trimisi la "urografie", pt a investiga mai sus, adica la rinichi.
Sanatate. Danna
Tia spune:
fetelor, multumesc mult pentru raspunsuri noi o sa avem 4 luni cand o sa facem investigatia si avem putzi asa mica :-(
Dana, cum a fost cu urografia? a iesit bine? ma intreb de ce ai mai avut nevoie si de pasul asta, noua dr. ne-a spus sa facem numai eco si cisto
NinaB spune:
nu-i asa de tragic. poti ruga medicului radiolog sa va dea gel cu anastezic, cand ii vor introduce asistentele sonda urinara. (daca au asa ceva in spital...)
de principiu, doar copii mai mari fac un taraboi teribil la investigatia asta, si nu neaparat de durere. cei mici nu realizeaza exact ce e cu ei.
aurelia1278 spune:
Fetita mea e fooooarte cuminte la vaccinuri, dar la urocultura cam face scandal. Cred ca manevra este similara cu introducerea sondei urinare, sau nu?
Oricum, eu imi pregatesc telefonul mobil pe setarea tonurilor si baleiez melodiile de acolo ca sa-i distrag atentia.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59171" target="_blank">Alex, un baietel diabetic de 1 an
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59341" target="_blank"> Bazar pentru Alex
madalinad spune:
da, analiza decurge asa cum spune danna_36, iar cei mici elimina automat urina fiind vezica prea plina. serban a facut analiza la 8 luni, deci nici el nu era cine stie ce mare... rezultatul a fost bun, asa ca am facut si noi urografie (mie asta mi s-a parut nasoala fiindca se injecteaza un lichid in vena si pe serban abia am reusit sa-l tinem 4 oameni la faza asta... brrr...). lui i s-a descoperit o valva pe uretra care nu se inchidea bine (din cauza faptului ca a fost prematur, ni s-a spus) si din cauza asta avea o retentie de urina in vezica si tot trageam si noi cu e.coli. s-a rezolvat in final cu o mica operatie (cistoscopie) si din fericire am scapat... mai face si acum pipi in jeturi, dar cum e bine sanatos si n-a mai facut infectie nu l-am mai dus pe la doctori ca mi s-a urat...
madalina
poze