Crestinismul intre credinta si indoctrinare (2)
Raspunsuri - Pagina 8
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by denizel
gandacelu, daca stiam eu ce ma asteapta.... Mai, da' tu parca esti Irina
nu, nu sunt irina, de irina ma deosebesc in unele aspecte
quote:
1. Nu cred ca pot fi mantuita prin Biserica. Doar jertfa lui Hristos o poate face. Nimic sau nimeni altcineva.
da, jertfa lui Hristos, pe care fiecare o intelge altfel.
ca sa pastram intelesul dat de Hristos, au aparut Bisericile.
asta am vrut sa spun, nu ca Biserica in sine te mantuieste, ci prin Biserica, care a pastrat intelesul adevarat al acestei jertfe.
de asemenea, Biserica a pastrat si harul Duhului Sfant, prin succesiunea apostolica
asta voiam sa spun
quote:
2.Nu cred ca poate fi pusa echivalenta intre Duhul Sfant, Hristos si Sfintii Apostoli. Mai mult, nu cred ca un om poate fi judecat avandu-se in vedere aceasta "trinitate".
nu am spus asta, am spus asa: Hristos le-a spus Apostolilor ca ei inca nu sunt pregatiti sa poarte toate intelesurile venirii Sale (citeste Evanghelia lui Ioan) si ca le va trimite, dupa Inaltarea Sa, pe Duhul Adevarului care le va revela aceste adevaruri neintelese pana atunci.
Duhul Sfant a venit la Cinzecime (scrie in Evanghelie) asupra Apostolilor, in chip de limbi de foc
pana aici, cred ca suntem de acord
atunci, daca Hristos si Duhul Sfant sunt marturie pentru validitatea invataturilor Apostolilor, te intreb: ce mai vrei?:)
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
cat despre
quote:
Uite, eu nu pot sa cred ca Dumnezeu care este infinit, nemarginit de bun, ar putea sa priveasca la chinul vesnic al unui nenorocit care a ales o viata de 50 de ani(sa zicem) de pacat. Mintea mea, asa marginita cum este, nu poate cuprinde o asemenea imagine.
este o problema indelung discutata, care a sfarsit cu o erezie, si anume apocatastaza (Origen a spus ca toti ne vom mantui, din aceleasi motive invocate de tine mai sus)
nu vin acum cu toate textele biblice care vorbesc despre focul vesnic, cred ca le stii si nu are rost sa insist...
sa revenim la problema ta
este ispita de a te considera pe tine mai bun decat Dumnezeu (daca eu as fi El, atunci as fi mai buna, nu as lasa pe nimeni in Iad)
daca ne uitam la Hristos, Insusi Hristos, fara de pacat fiind, a spus: nu ma numiti bun, numai Tatal e bun
suntem noi mai presus de Hristos?
apoi
Pr. Arsenie Papacioc spune: Dumnezeu poate totul, dar nu poate un singur lucru: nu poate sa nu isi tina cuvantul
daca a spus ca necredinciosii si nepocaitii nu vor intra in Rai, nu poate face altfel, pentru ca acestia s-au daruit taberei celeilalte, de buna voie si nesiliti de nimeni au ales iadul, respingand mantuirea
Dumnezeu nu ii poate mantui cu forta, altfel nu ar mai exista liber arbitru, nu ar mai fi libertate si nici neputinta de a-L contesta pe Dumnezeu (unii de pe aici ar suferi rau:)
ce Dumnezeu ar fi acela care nu isi tine cuvantul?
Dumnezeu e bun, e mai presus de bunatate, El ar vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca, si face totul pentru asta: a trimis pe unicul sau Fiu jertfa pentru rascumpararea oamenilor
daca mai sunt unii care nu Il vor, nu Il iubesc, nu vor sa fie cu El, ce poate face El?
daca mai sunt altii care ii pervertesc invatatura si invata gresit o invatatura mincinoasa, ai cui sunt acestia?
ai cui sunt cei care, de exemplu, vorbesc urat despre Maica Domnului? vor putea ei intra in Rai?
nu stiu
nu stiu cine s-a mantuit si cine nu, dar in Biblie scrie ca nu toti ne vom mantui
Pr. Rafail spunea foarte frumos: nu stim noi daca neortodocsii se mantuiesc sau nu, acestea sunt lucrurile lui Dumnezeu, noi putem spune doar ca isi risca mantuirea
si aici ma deosebesc de irina c:)
xenocid spune:
quote:
apoi
Pr. Arsenie Papacioc spune: Dumnezeu poate totul, dar nu poate un singur lucru: nu poate sa nu isi tina cuvantul
Gandacel crezi ca Dumnezeu poate face o piatra atat de grea incat nici el sa nu o poate ridica?
*segmentation fault*
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
Ca unii vor sau nu sa recunoasca, Apostolii au tinut sambata, nu duminica fiindca Dumnezeu a binecuvantat aceasta zi de la creatiune iar faptul ca a inviat duminica nu contrazice cu nimic acest lucru. Iisus nu a schimbat nimic "Nu am venit sa stric Legea, ci s-o implinesc" "cata vreme nu vor trece cerurile si pamantul nu va trece nici o iota sau o frantura din Lege" si da, e intr-adevar o problema de ascultare.
de unde stii ca au tinut sambata?
apropo, ca mi-a venit in minte o alta invatatura a Legii schimbata de Apostoli, si anume: circumcizia!
in Epistolele Sf. Pavel sunt clar certati aceia care inca se mai taiau imprejur, considerand acest lucru esential pentru mantuire
Pavel ii cearta foarte puternic si le atrage atentia ca sunt in ratacire, desi Insusi Hristos a fost taiat imprejur
atunci?
circumcizia, ca si sambata, au fost transformate de evrei in ritualuri fara de continut, iata problema
Hristos Insusi atrage atentia de nenumarate ori evreilor ca au facut un idol din aceasta zi de sambata (atunci cand a vindecat oameni sambata, cand a mancat din spice sambata, etc) deci oarecum o pune intre paranteze
ce ai fi facut tu, jocelyn, daca ai fi trait in vremea lui Hristos? ai fi strigat "rastigneste-l!" numai pentru ca nu a tinut sambata?
in alta ordine de idei, imi amintesc de jurnalul fericirii, cum povestea pr. nicolae steinhardt cate discutii a avut cu adventistii si nu a convins pe nimeni
atunci eu, cu ce drept mai discut aici?
sa ne mantuiasca Domnul pe toti!
Hristos a venit sa implineasca Legea, dar Legea nu era Legea seaca de continut, a unor ritualuri sterpe, ci aceea a poruncilor iubirii, vii si transfigurante - adica a adancit anumite porunci, lasand afara pe cele fara continut soteriologic
a spus: legea veche spune sa nu desfranezi, dar Eu spun: sa nu te uiti la femeie cu pofta, ca ai si desfranat in inima ta!
la aceasta Lege s-a referit Hristos...
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by xenocidquote:
apoi
Gandacel crezi ca Dumnezeu poate face o piatra atat de grea incat nici el sa nu o poate ridica?
*segmentation fault*
iti raspund daca imi spui ce face femeia in fiecare dimineata si barbatul o singura data in viata
succes!
denizel spune:
Gandacelu, eu nu cred ca toti vom fi mantuiti. Dar nici nu cred ca cei mantuiti vor sta alaturi de Dumnezeu si se vor desfata privind cum se chinuie vesnic cei rai(printre care e posibil sa fie si cei pe care odata, i-au iubit).
Pur si simplu, cred ca cei rai vor fi omorati. Punct. Pedeapsa lor va fi suficient de mare: nu vor locui o vesnicie alaturi de Dumnezeu, deci nu vor avea parte de binecuvantarile care decurg de aici.
Studiez si ce mi-ai recomandat din Ioan pt. celalalt punct(de poticnire:)))
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Baie generala?
*segmentation fault*
crede-ma, asta a fost si raspunsul meu si toti barbatii s-au simtit extreeem de jigniti
ti-am mai zis eu o data si te-ai suparat ca ai o gandire teribil de feminina...
NU!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by denizel
Gandacelu, eu nu cred ca toti vom fi mantuiti. Dar nici nu cred ca cei mantuiti vor sta alaturi de Dumnezeu si se vor desfata privind cum se chinuie vesnic cei rai(printre care e posibil sa fie si cei pe care odata, i-au iubit).
Pur si simplu, cred ca cei rai vor fi omorati. Punct. Pedeapsa lor va fi suficient de mare: nu vor locui o vesnicie alaturi de Dumnezeu, deci nu vor avea parte de binecuvantarile care decurg de aici.
Studiez si ce mi-ai recomandat din Ioan pt. celalalt punct(de poticnire:)))
draga mea, citindu-te azi pe tine si pe xeno:)) mi-am dat seama ca multe lume are o imagine deformata despre Dumnezeu, tocmai din cauza ca nu cunoaste teologie
bineinteles, adevarata teologie este trairea in Duhul Sfant, dar mai este si o teologie rationala, a macar catorva cunostinte de cultura generala
cei mantuiti nu se vor desfata alaturi de Dumnezeu vazand pe cei din iad chinuindu-se din cauza ca in Rai ei vor uita de toti si de toate, de rude, familie, prieteni
o spun sfintii care au avut experienta rugaciunii curate ca, atunci cand te intalnesti in rugaciune cu Domnul, uiti de tot, si de tine, si te cufunzi intr-o pace si bucurie de nedescris
aceasta stare e o prefigurare a Raiului
de unde crezi tu ca vor fi omorati? ai gasit undeva anume in Biblie acest lucru?
iti recomand sa citesti Sfantul Siluan Athonitul, este unul din sfintii zilelor noastre care a cunoscut experienta rugaciunii curate si L-a vazut pe Hristos - scrierile sale sunt o adevarata marturie apostolica, in Duhul Sfant:)
cateva fragmente
denizel spune:
Aaa, am uitat sa scriu ceva: tare mult as vrea ca discutiile astea sa fie mai relaxate. Uite, tu gindacel le porti ca si cum esti sigura ca detii adevarul absolut. Raspunsurile tale sunt oarecum izbitura de ciocan:"am zis".
Chiar stau sa ma gandesc daca e bine sa mai dau vreun raspuns. Vreau sa fiu contrazisa, da' parca nu vreau sa fiu desfiintata:).
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.