Crestinismul intre credinta si indoctrinare (2)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by denizel
Probabil ca voi merge pentru asta la o alta biserica, unde nu ma cunoaste nimeni.

nu ai vrea sa vii la bisericuta noastra? mi-ar placea sa te cunosc:)) e o bisericuta plina de copii, care se impartasesc la fiecare slujba, avem un parinte tanar, cu care poti discuta deschis ce te doare

sa stii ca abia acum am inteles punctul tau de vedere (poate din cauza ca nu am participat de la inceput la discutie) esti pur si simplu la inceput:)

imi aduc aminte cum eram eu la inceput: nici nu intelegeam de ce trebuie sa stam la slujbe:)) si nu stateam:)) - apoi am inceput sa caut eu sa stau, sa gasesc slujbe cat mai aproape de sufletul meu, sa tanjesc dupa ziua de duminica pentru a merge la Liturghie

daca cineva mi-ar fi adus 1000 de argumente despre statul la slujba, nu m-ar fi convins, pana nu am inteles eu singura de ce sta lumea la slujba, si ca nu ii obliga nimeni, ca stau de drag acolo:)

nu iti cere nimeni sa fii mare teolog, tu ce crezi, ca eu sunt teoloaga?!:)) eu tot ce am citit nu am citit pentru ca trebuia, ci am citit pentru ca asa am dorit, sa citesc, sa aflu cat mai multe, sa nu ma aflu in greseala, sa stiu sa deosebesc binele de rau (nu e atat de simplu cum pare la prima vedere: iti dau exemplul smereniei: spui ca te smeresti, dar daca te simti smerit, tocmai atunci nu esti, pentru ca o stii, deci daca stii ca esti virtuos, automat te mandresti, si atunci cum mai esti smerit? practica credintei se pare ca e un lucru subtire, paradoxal chiar, si atunci cand credem ca suntem "bine", atunci putem fi cel mai rau - de asta am simtit personal nevoia sa citesc, pentru mine, pentru a nu ma rataci in drumul catre Hristos (pentru ca in viata apar multe situatii particulare, cum ar fi, sa spunem, avortul, sau contraceptia, despre care nu gasim nimic in Evanghelie) nu pentru a da altora "lectii" (imi cer inca o data iertare ca s-a vazut asa)

nu vrei sa citesti? inseamna ca nu e momentul acum, poate mai tarziu o sa vrei si o sa ne intrebi singura ce carti de indrumare in viata crestina ar fi bine sa citesti...

postul nu il tinem pentru ca nu sugea tztza Sf. Serghie din Radonej miercurea si vinerea (e hilar, cine ti-a facut "legatura" asta?:)), ci postul este o cale de aducere-aminte de suferinta Mantuitorului: miercuri a fost vadut, iar vineri rastignit (pe langa faptul ca e o cale de asceza, un mijloc, nu un scop in sine, de despatimire, practicat de Insusi Hristos) si, mai ales, NU E OBLIGATORIU, il tine numai cel care simte aceasta nevoie, de a posti

poate tu acum L-ai descoperit pe Hristos si asta iti este de ajuns, Hristos a spus: postesc nuntasii cand e Mirele cu ei? nu!, dar poate, mai tarziu, cand vei simti ca printr-o greseala de-a ta L-ai pierdut pe Hristos din suflet (chiar si numai pentru putina vreme), ca poate, printr-un pacat de-al tau L-ai "vandut" sau L-ai "rastignit", poate atunci vei simti nevoia sa postesti

cat despre tot ce ai insirat cu scosul bebeului afara, astea sunt superstitii babesti si nu au legatura cu credinta

a intreba preotul este insa o modalitate de a apela la cineva care stie mai mult ca tine, a-i cere pur si simplu sfatul, a te smeri si a asculta cum Insusi Hristos a facut fata de Tatal ascultare pana la moarte (desi nu I-a fost usor, vedem asta in Gradina Ghetsimani)
de ce a te smeri in fata preotului? cine e el? e acela care ar trebui sa poarte mai departe flacara Cinzecimii, atunci cand Apostolilor li s-a dat Duhul Sfant, si ei au dat-o, din om in om, pana azi, prin punerea mainilor.
daca consideri ca un preot anume nu e vrednic sa fie preot si tu sa-l asculti (mai sunt si dintr-astia) atunci datoria ta este sa cauti un preot bun, pe acela pe care il consideri singura ca reprezinta Apostolii, pe acela care sa te indrume prin Sfintele Taine (pe care nimeni alticineva nu ti le poate da) spre mantuire

poate esti chemata la o viata mai inalta, poae trebuie sa te sopovedesti la un calugar... eu nu stiu asta, tu singura vei cauta si vei gasi pe acela "vrednic" de tine, cu rugaciune...

totul e sa o iei incetisor - am gresit cu totii cand ti-am oferit "hrana tare", cand tu erai la inceput, cu dinti de lapte, cand tu nu aveai nevoie de toate acele informatii (insusi Sf. Apostol Pavel spune sa nu dam pruncilor carne, ca ii omoram)

citeste, citeste Evangheliile, roaga-te ca Domnul sa iti descopere adevarul de acolo, si unde nu intelegi, e bine sa intrebi sau sa citesti ce au spus altii mai invatati decat tine, altfel poti ajunge la interpretari eronate (cum ar fi, sa crezi ca Dumnezeu e rau, cum crede xenocid, sau ca pe Iisus L-au rastignit preotii, cum crede qsar, cand spune clar in Evanghelii, pentru cine le mai citeste, ca intreg poprul a stigat "rastigneste-L! sangele Lui sa fie peste capul nostru si al copiilor copiilor nostri!", adica s-au blestemat singuri. acum suntem antisemiti doar daca spunem ca "evreii L-au rastignit pe Hristos"?!:) sa facem diferenta intre fascism si simpla dreapta-credinta, care nu-i fugareste pe evrei pe nicaieri, ba dimpotriva, e silita sa le spele picioarele si sa le dea si haina, daca ii cer camasa...

Doamne ajuta-ne!

mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by gandacelu
altfel poti ajunge la interpretari eronate (cum ar fi, sa crezi ca Dumnezeu e rau, cum crede xenocid

Gandacel uite am si io o nedumerire. Nu aia cu Dumnezeul de bunatate infinita ce'i ceru lu' Ezechiel sa manance baliga de vaca 3 ani la rand (bineinteles, vei spune, e decontextualizata)

Crezi ca Dumnezeu are remuscari? Sau Dumnezeu se indoieste vreodata ca a procedat corect? Ma gandesc ca totusi dupa ce ai omorat cateva milioane de copii in Egipt, toti intaii nascuti, nu prea poti dormi linistit. Numai daca te fenteaza careva si'ti pune Prozac in ambrozie.

Alin

*segmentation fault*

Mergi la inceput

acuma vine q si zice ca degeaba am citit ce-am citit, daca nu ma ridic la o iubire universala ca a ei si ca, oricum, vorbesc cam mult

asa e, fratilor... teoria ca teoria, dar practica ne omoara!

asta a fost ultimul meu mesaj, tot ce am scris a fost pentru ca mi se pare un pacat sa vezi spuse neadevaruri despre Evanghelie si sa taci - e ca si cum le-ai aproba...

spune tu, q, cum sa fac: sa-l iubesc pe cel care spune minciuni despre Hristos? pai, il iubesc!:) dar sa tac? pai... tu ce crezi?:))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

quote:
...citeste Evangheliile, roaga-te ca Domnul sa iti descopere adevarul de acolo, si unde nu intelegi, e bine sa intrebi sau sa citesti ce au spus altii mai invatati decat tine, altfel poti ajunge la interpretari eronate cum ar fi, sa crezi [...] ca pe Iisus L-au rastignit preotii, cum crede qsar, cand spune clar in Evanghelii, pentru cine le mai citeste, ca intreg poprul a stigat "rastigneste-L! sangele Lui sa fie peste capul nostru si al copiilor copiilor nostri!", adica s-au blestemat singuri. acum suntem antisemiti doar daca spunem ca "evreii L-au rastignit pe Hristos"?!:) sa facem diferenta intre fascism si simpla dreapta-credinta, care nu-i fugareste pe evrei pe nicaieri, ba dimpotriva, e silita sa le spele picioarele si sa le dea si haina, daca ii cer camasa...
... hai ca mai ai sa-mi zici ca facura referendum :)). N-as vrea sa-ti amintesc ce-a strigat "intreg poporul" de-a lungul istoriei si cam cine-a invatat "poporul" ce sa strige, ce sa gandeasca, ce sa iubeasca si mai ales ce sa urasca. Mai-mai-mai, da' destept si puternic mai e "poporul" asta cand ne vine la indemana sa-l folosim ca argument de legitimitate.

Q

PS. "pentru cine le mai citeste" ??? - asta e ....... gratuita! Te las sa completezi tu punctele.

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Gandacelu-dragut-si-sufletist , sa stii ca are dreptate qsar cu popimea care a atzitat boboru :
Iaca aici versetul din Evanghelia dupa Marcu:

11. Dar arhiereii au atâtat multimea ca să le elibereze mai degrabă pe Baraba.

La fel are dreptate q si legat de motivele pentru care au facut-o, care nu au fost nicicum unele spirituale, uite tot in aceeasi Evanghelie:

9. Iar Pilat le-a raspuns, zicând: Voiti sa va eliberez pe regele iudeilor?
10. Fiindca stia ca arhiereii Îl dadusera în mâna lui din invidie.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid
Crezi ca Dumnezeu are remuscari? Sau Dumnezeu se indoieste vreodata ca a procedat corect? Ma gandesc ca totusi dupa ce ai omorat cateva milioane de copii in Egipt, toti intaii nascuti, nu prea poti dormi linistit. Numai daca te fenteaza careva si'ti pune Prozac in ambrozie.

nu stiu daca Dumnezeu are remuscari... dar stiu ca se poate intrista foarte tare: de exemplu, la Iov, poti vedea cum Dumnezeu chiar plange de mila lui Iov

sa stii ca nu Dumnezeu a omorat pruncii in Egipt, ci Irod

daca tu omori acuma pe cineva, apai TU il omori, nu Dumnezeu

imi vei spune: de ce a ingaduit Domnul asta?

pentru ca Domnul e minunat, pentru ca, atunci cand ne-a creat, nu ne-a creat ca pe niste papusi manevrabile de sfori (hehe, ce farmec ar mai fi avut?:), ci ne-a inzestrat cu liber arbitru

adica, suntem liberi - in fiecare clipa a vietii noastre, si orice facem, este propria noastra decizie

pe de alta parte, pentru sufletul nostru se lupta Dumnezeu sa il aduca inapoi in Rai, se lupta in asa fel incat sa nu ne forteze niciodata mana, ci permanent sa fie aproape cand Il chemam

apoi, se mai lupta si diavolul, care baga "strambe"

Dumnezeu, atotputernic fiind, are o inainte-vedere (un fel de intuitie, dar mai exacta decat intelegem noi, ceea ce nu inseamna predestinare) si stie, poate "vedea" daca aceste "strambe" care ni le baga diavolul ne pot fi spre mantuire sau nu - si daca ne pot fi, atunci le "aproba" (de ex, un om se suie in copac si cade si se loveste: el poate spune o injuratura, sau poate spune: multumesc Doamne ca nu am murit - e doar un exemplu - deci acea cazatura sa il duca cu gandul la Dumnezeu!)
de aceea, trebuie stiut ca tot ce ni se intampla putem duce, Dumnezeu nu "aproba" niciodata un necaz mai mare decat putem duce, si ca totul este (poate fi!) spre mantuirea noastra (chiar si pacatul, daca ne pare rau pentru el)

noi, oamenii obisnuiti, nu suntem la aceasta masura a sfintilor, incat sa ii multumim Domnului pentru tot - mai tragem si cate o injuratura uneori - si tocmai de asta nu stie nimeni niciodata daca se va mantui sau nu, pentru ca lupta asta, a alegerii binelui sau raului, se duce pana in ultima clipa a vietii noastre

un exemplu: talharul cel bun, crucificat langa Hristos, a spus in ultima clipa un cuvant de pocainta, si Domnul l-a bagat PRIMUL in Rai, desi era un talhar, poate criminal - de ce? talharului i-a parut rau sincer de viata lui rea de pana atunci
nu e Dumnezeu bun? (absurd de bun, nedrept de bun)

pe acest principiu, poate unii spun: sa traim oricum, ca ne pocaim pe patul de moarte - ei bine, nu stiu ei cum vor muri (poti muri fulgerator, intr-un accident, fara sa te pocaiesti, sau poti muri injurand, cine stie?:)

ei, nu devine viata o lupta palpitanta?;)

sa revenim acum la pruncii omorati - asadar, NU Dumnezeu i-a omorat, ci Irod, deci pacatul e al lui Irod

din pdv al mamelor pruncilor, acum, Dumnezeu a fost nedrept, si totusi, acesti prunci au fost considerati MUCENICI, jertfa vie pentru Hristos si au ajuns toti in Rai

ei, a fost sau nu spre mantuire aceasta jertfa?

asta discutat la un nivel omenesc - dar cred ca la "nivelul" lui Dumnezeu, lucrurile sunt mult mai clare decat atat:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

sa stii ca nu Dumnezeu a omorat pruncii in Egipt, ci Irod

Aoleu aoleu...ce de cultura biblica.

Nu zau cat de indoctrinat (on-topic da?) trebuie sa fii sa socotesti prunci doar pe copii evreilor adica pe cei 10.000 ucisi de Irod.

Si nu si milioanele de copii egipteni ucisi de ingerii domnului in paturile lor. Vreau sa vad si eu teologul care poate spune cu mana pe inima ca asa a fost drept.

Alin

*segmentation fault*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

gandacelu, eu cred xenocid intreba de EGIPT -atunci cand poporul Israel a iesit din Egipt si ultima plaga a fost omorarea intailor nascuti a tuturor celor care nu dadusera cu sange pe usiorii portilor, copiii omorati de ingerul mortii, trimis de Dumnezeu.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

q, elena, acel popor (pe care daca il numim "prost" se isterizeaza Sabina hahaha si eu stiu de ce:)) - asa ca nu il mai faceti prost, ca nu era!) a avut exact libertatea (de care am pomenit mai sus) de a face ce voia: cu cateva zile inainte Il primisera pe Iisus in Ierusalim cu ramuri de finic: Osana, Fiul lui David, si apoi, ce sa vezi, au fost manipulati!

in ce sens manipulati, va intreb, daca ei stiau ca Iisus e Mantuitorul si ca nu trebuie sa-l aleaga pe Barabas?

i-a obligat cineva sa strige "rastigneste-L?"
nu

si chiar daca i-ar fi obligat, daca ar fi fost de buna-credinta, nu ar fi facut-o

au fost mintiti de arhierei? in ce sens? daca ei strigasera inainte "osana"? adica, erau prosti, imbroboditi, dobitoci? va intreb, ca eu nu inteleg...

or fi fost, nu stiu, nu stiu ce s-a intamplat, stiu ca de aia trebuie sa avem grija orice facem, pentru ca si prostia este un pacat, si inca unul mare (atunci cand nu esti idiot cu acte in regula)

au fost manipulati sa se autoblesteme? mai sa fie! si cum de au fost doar "unii" manipulati? e ca si cum ai spune ca Dumnezeu e rau, nu i-a lasat sa aleaga - NU!

au avut foarte bine libertatea de a alege sa strige ce voiau, in cunostinta de cauza fiind, stiind pe Cine trimit la moarte (pe un nevinovat!) si AU ALES SINGURI

ca si pe vremea comunistilor: era cineva care sa nu stie ce inseamna "canalul"? sa nu stie ca Ceausescu e rau? nu! si totusi, se turnau unii pe altii! de ce? pentru ca erau rai, prosti, spune-le cum vrei, NU MANIPULATI!
cu toate astea, sa nu uitam inca ceva: nu toti erau turnatori, au fost destui care au suferit nevinovat si nu au suferit sa isi toarne prietenii chiar daca au fost schingiuiti - aceasta este adevarata demnitate! si este si argumentul libertatii date de Dumnezeu! pe cand evreii, nici macar nu i-a schingiuit nimeni, ar fi avut macar o circumstanta atenuanta...

nu e nici o scuza sa fii neom! nici una! dar a fi OM, asta e mai greu...

(scuze q, am gresit si eu cand te-am "blagoslovit", iarta-ma ca sa ne ducem amandoua in Rai:))

Mergi la inceput

xeno, cum vad ca stii mai bine ca mine, te felicit si-ti urez succes in continuare!
studiu biblic placut!

Mergi la inceput