Religia si Arta

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Sabinooooooooooo lumineaza-ma te rog ca nu te prea-nteleg. Bach e pasaportu' meu pentru Rai, au tre' sa mai bag si fo doi contemporani ?
Si inca ceva legat de ce zici mataluta acilea :
"e vorba de cine poate avea acces la astea...si refuza"
Se exista in Rai oameni care ar fi putut da' n-avura abulament la filharmonica ?
Acu' la modu' cel mai serios de care sunt in stare as vrea sa-ti spun ca nu cred nici in ruptu' capului ca un artist este neaparat credincios si nici ca un credincios nu este neaparat "consumator" de arta

v
ps.Cu afonii ce facem ?
pps.Sau cu surzii ?

_
Sunt moderator dar ma tratez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Da, pasaport, si poti sa adaugi si 3 contemporani si 6 romantici...da iti mai trebe si viza.

Nu spre Rai...acolo nu stie nimeni daca ajunge or ba si nici despre asta nu era vorba.era vorba de una dintre dimensiunile materiale ale vietii.Cele vesnica se judeca in alti termeni.

afonii sau surzii sa priveasca tablori sau sa citeasca.

si da, mi se pare ingrozitor sa nu fie arta tinta oricarui om care traieste cat de cat decent.sa ai milioane de dolari si sa le spargi pe merzane si gagice ascultand manele in loc sa te duci la muzeu, pe cuvant:)la asta ma refeream.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Sabina, socul asta cultural l-am avut si eu. ce zici tu acolo, cu milioane de creatori si cu criteriile varza. ca in Ro, arta ajungea cumva filtrata, criticii avand si acum un rol important, ajungeau opere clasice, de valoare certa. acum, ma uit in jur si citesc titluri de carti care nu rezoneaza nicaieri, nu stiu ce sa citesc ca lipseste ghidul, citesc la nimereala si cu prejudecati. dar asta nu inseamna ca literatura de azi este exclusiv laica sau, daca e laica, e neaparat proasta. laica nu inseamna forma fara fond, laica poate sa insemne si antropocentrica de exemplu. eu n-as desfiinta asa arta care nu e centrata religios, nu e drept. valoarea unei opere nu e data numai de mesaj, de aceea un ateu poate avea si el emotii puternice (ba chiar mai puternice) decat un religios cand il asculta pe bach. ca doar de-aia e bach genial= pentru ca mesajul lui e universal valabil. ce zici tu suna ca si cand religiosul are capabilitati de intelegere in plus, automat, fata de ateu, in fata unei opere de arta. cand diferenta e numai de punctul de referinta. unii refera arta la divinitate, de aceea selecteaza instinctiv numai ceea ce cred ei ca ii apropie de Dumnezeu, altii refera arta la alte chestii si foarte bine pentru ei, asta nu-i face mai putin oameni sau mai putin inzestrati de a pricepe arta. ce nu inteleg eu sunt atitudinile de genul "nu-l citi pe Saramago" de care m-am lovit si eu cand am cumparat cartea de la tarabele din Pta Dorobanti. vanzatorul era un nene religios de la care cumparam carti regulat si s-a oripilat de-a dreptul cand am luat si saramago. spun asta pentru ca nu inteleg sa cred in liberul arbitru cu jumatati de masura. si usile interzise au rostul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

"sa zicem ca unui ateu ii place f f f mult Bach.Bach a scris exclusiv din dragoste de Dumnezeu.
asta comunica, si inca f f bine, indubitabil, asta e mesajul lui clar de tot.Cineva care iubeste aceasta muzica poate ignora mesajul???"

Da, eu !

"mi se pare ingrozitor sa nu fie arta tinta oricarui om care traieste cat de cat decent"

De acord ! Doar ca asta n-are legatura cu credinta ...

_

Mergi la inceput

nuuuuuuuuuuuuuuuuu, nu am spus ca religiosu are alte trairi! nici vorba!!!departe de mine.

si nici ca arta trebuie sa fie centrata religios.Vezi romanticii.

ci ca arta, in esenta ei, e cea mai forma cea mai apropiata de divinitate din cate exista, chiar daca nu e facuta in acest scop.

si atunci, aspiratia spre frumos ne conduce, fara sa vrem si fara sa stimla Dumnezeu.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by tata lu Toma

"sa zicem ca unui ateu ii place f f f mult Bach.Bach a scris exclusiv din dragoste de Dumnezeu.
asta comunica, si inca f f bine, indubitabil, asta e mesajul lui clar de tot.Cineva care iubeste aceasta muzica poate ignora mesajul???"

Da, eu !

"mi se pare ingrozitor sa nu fie arta tinta oricarui om care traieste cat de cat decent"

De acord ! Doar ca asta n-are legatura cu credinta ...

_

Vlad, bun, tu ignori mesajul.
ia zi,ce urmareti? registrul oboiului?
pe cate voci e fuga? aaa...sau poate numeri tonalitatile prin care trece piesa.
da-mi voie sa ma indoiesc , nu cred ca faci asta.Nici eu nu fac, doar daca am de analizat ca tema, sau pt studenti etc.nu cand ascult de placere!!!

eu nu spun ca cine asculta Bach o sa mearga la biserica a doua zi...ci ca iubirea de frumos e drumul spre Dumnezeu.Chiar daca ajungem sau nu.Si nici ajunsul nu e conditionat de mersul la biserica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Sabina
ci ca arta, in esenta ei, e cea mai forma cea mai apropiata de divinitate din cate exista, chiar daca nu e facuta in acest scop.

daca vorbesti despre arta cu mesaj, poate da, poate nu.
dar exista si arta pentru arta, experimentele artistice (alea de le numesti tu forme fara fond :-))), joaca cc cu ideile, cu "ce-ar fi daca", SF-ul, arta virtuala etc. - forme fara Dumnezeu, dar forme artistice. si unora le aduce direct extazul.

ce mai vreau eu sa-ti zic e ca nu prea ar trebui sa confundam toate tipurile de tulburare creatoare cu geniul si, implicit cu Dumnezeu. ca daca e cum zici tu, ca arta ne apropie de Dumnezeu, efectul la creator si receptor ar trebui sa fie de pace, liniste, nu de tulburare si mai mare a sangelui. iar urmarea fireasca ar trebui sa fie renuntarea la arta, daca tot am ajuns la destinatie, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Sabina e vorba doar de muzica, literatura sau si pictura, arte plastice...ca atunci as avea o intrebare pentru tine: ce zici de arta greaca sau romana realizata inainte de Cristos? un iubitor al artei acesteia (intr-un fel pagane raportata la credintza crestina) este mai prejos decat alti iubitori ai artei?

Mergi la inceput

a, pai eu ma refer la genii, nu la tulburati experimentalisti.pentru mine aia nu e arta:)) luata in mare, sigur ca exista si exceptii.un experiment poate genera la un moment dat ceva valoros.

Si Dumnezeu nu e doar liniste si pace....vezi Sodoma si Gomora.Dumnezeu inseamna si lupta continua..si jertfa etc etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Conform unor pareri, reiese ca cel mai aproape de Dumnezeu esti in stare de leguma, ceea ce nu e neaparat gresit sau nu avem noi de unde sa stim daca e gresit sau nu. Nu pricep insa de ce Dumnezeu e mereu tintuit la polul cu pacea. Cred ca nici un geniu creator nu a fost vreun "pasnic" de asta, cred ca nici chiar Bach nu era asa "impacat". Ca avea o mare credinta in Dumnezeu, e altceva, insa in viziunea mea a crea ceva implica fara doar si poate un zbucium, o efervescenta. Deci, prin zbucium creator se ajunge sau nu la Dumnezeu?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput