Religia si Arta

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lena spune:

ce zici de Dali, ala tulburat la greu, experimental la greu...dar considerat geniu

mesaj cu Dumnezeu in arta lui, eu nu-l vad, dar el afirma ca este un super-credinicos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Sabina, am scris in acelasi timp... si cam acelasi lucru

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Lena, nici vorba.
Eu vad in arta o expresie a existentei Divinitatii, nu ma refer la crestinism ca etalon.am luat exemplul cu bach ca e cel mai accesibil

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

De exemplu: Moise al lui Mochelangelo, cum poate fi privit ca avand un mesaj crestin, bine, excepatand faptul ca este evident o tema religioasa...dar capul lui cu coarnele acelea, cu figura de luptator, cu parul rasucit si barba "fioroasa"...n-am gasit alt exemplu numai mesaj de pace nu mi se pare a aduce...ce ziceti?

In general Michelangelo, desi renascentist degaja o forta nemaiintalnita in operele lui, supra-umana as spune.

Mergi la inceput

lena...nu il vad deloc pe dali experimentalist!! Era tare sigur pe ce face!Eu inteleg prin experimentalism ideea de happening, improvizatie etc.

A experimenta e cu totul altceva:)

Si o lucrare nu trebuie sa fie explicit despre Dumnezeu! Nici vorba!!!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Ha, cum asa?, eu il vad foarte bine pe Dumnezeu in arta lui Dali, numai daca te uiti la ceasurile care curg si il vezi.
Concluzia: fiecare vede ceea ce e inclinat sa vada.

Sint de acord insa cu ceea ce zice Sabina despre senzatia de indumnezeire pe care ti-o da "arta mare". Singura problema e ca, in timp ce eu ii zic "indumnezeire", sint convinsa ca un ateu ii va spune altfel si va argumenta ca nu are nici o legatura cu Dumnezeu. Esenta e aceeasi, de fapt vorbim despre acelasi lucru, dar percepem si intepretam diferit.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

pai da...asta a si facut Dali, a improvizat la greu, a experimentat...cred ca sunt foarte putini cei care ii cunosc fotografiile-eveniment le-as spune...Dali nu este numai pictura...Dali a creat de la design futurist de interior, la mobila si decoratiuni interioare.

Mergi la inceput

s-a inteles cu totul altceva.

nu trebuie sa aiba mesaj crestin Moise(cum sa aiba cand e inainte de Hristos)

Dar frumosul, emotia astea sunt de la Dumnezeu.Unii au fost mai clari in sensul asta, cum e Bach, care a scris din sentiment religios declarat, altii nu au fost expliciti.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lena

pai da...asta a si facut Dali, a improvizat la greu, a experimentat...cred ca sunt foarte putini cei care ii cunosc fotografiile-eveniment le-as spune...Dali nu este numai pictura...Dali a creat de la design futurist de interior, la mobila si decoratiuni interioare.

asa e, ai dreptate.da tot tabloul despre Timp e mai relevant pt creatia lui:)

Si oricum..talentul lui Dali face ca cel mai mic experiment de-al sau sa fie nazuinta suprema a vreunui artist mai modest:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Sabina

a, pai eu ma refer la genii, nu la tulburati experimentalisti.pentru mine aia nu e arta:)) luata in mare, sigur ca exista si exceptii.un experiment poate genera la un moment dat ceva valoros.

Si Dumnezeu nu e doar liniste si pace....vezi Sodoma si Gomora.Dumnezeu inseamna si lupta continua..si jertfa etc etc.

ai raspuns singurica: nu e DOAR liniste si pace, prin urmare nu e DOAR zbucium. si ma indoiesc ca odata ajuns in rai, Bach a ramas la fel de zbuciumat. nu Dumnezeu e zbucium, ci cautarea artistului e zbucium. Iisus promite pajisti insorite, viers de ciocarlie, liniste si pace, nici o Sodoma si Gomora in peisaj, deci hai sa nu confundam trairea lumeasca intru Dumnezeu, tulburarea geniului si raiul. sunt teritorii diferite. tocmai asta te rugam, sa nu confunzi zbuciumul cu geniul si mai ales cu credinta. ca se poate si fara nebunie (=geniul, dpdvd clinic). pentru ca, nu-i asa, majoritatea geniilor a avut si ceva probleme psiho-pupu. ce-ar insemna sa tragem de aici concluzia ca toti nebunii sunt credinciosi?

arta pentru arta e tot arta. e nedrept sa stergi cu buretele tot ce nu se subscrie defintiei tale partiale despre arta - cum ca e doar acea forma estetica, incluzand un mesaj moral, care te tulbura frumos si te apropie de Dumnezeu.

Mergi la inceput