Religia si Arta
Raspunsuri - Pagina 16
Sabina spune:
mi-am dat seama unde n-am fost clara.
ma refeream la posibilitatea de a admite existenta lui Dumnezu in urma interactiunii cu opera de arta...nu la cea de ajunge in Rai dupa ce te uiti la un Rembrandt...asta vroiam sa spun cu "primul pas"
de aia discutia despre o religie sau alta era pe langa.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
qsar spune:
Da, Sabina. Probabil ca fiecaruia dintre noi ceva ii "aprinde beculetul". Si nu exclud posibilitatea ca o emotie artistica intensa, coplesitoare, sa fie cum spui tu, un prim pas. Dar asta il face pe artist un soi de "intermediar" intre om si Dumnezeu? Sunt unii artisti mai inspirati de sus decat altii? De ce Bach este considerat mai "indumnezeit" sau mai "indumnezeitor"? Ca Bach suna cel mai bine intr-o catedrala nu intr-un bar de streaptis nu este in mod necesar si o garantie a caii celei drepte. :))
Q
lena spune:
Gandacelu...sunt curioasa cine zice de "coarnele" lui Michelangelo ca sunt razele de lumina adic adaca poti sa-mi dai o sursa ceva, ca m-ai facut curioasa...am trait atat vreme sub imperiul celor studiate la Istoria Artei incat nici nu mi-am pus problema dpdv asta...stiu ca multi dupa el, au vrut sa vada (iarasi chestie de interpretare, plus ochiul si simtamantul "privitorului"ca este drama celui prins intre bine si rau-Dumnezeu si Satana...reminescente ale antichitatii-stilul sculpturii plus intreaga viziune, "pastorul" Moise asimilat oitelor de sub toiagul asta, si inca o multime de alte interpretari...)de-asta si te intreb, este prima data cand aud interpretarea asta...mersic
Asta a fost off-topic...acu sincer Creatorul unei capodopere (cappo d'opera) este bine stiut ca de ffff multe ori ajunge a fi interpretat in mii si mii de chipuri, atatea si atatea expresii ale trairilor...chiar daca vrem sa vorbim acum dpdv critic, nu se poate, fiindca dupa cum bine stiti...critici au alte criterii pe care se bazeaza...e un pic matematic.
Ca sa nu vorbesc din impresii este ceea ce in artele plastice se poate numi "regula de aur"sau simetria sau culoarea, sau balansul intr-o opera, adica sa nu ai impresia ca ccc cade tabloul intr-o parte, etc,etc, etc...dar ceilalti, neinitiatii tot se bucura la vederea unui Renoir, vaporos ca un peisaj de primavara, nuami ca ei nu vad "paleta" culorilor, sau jocul luminilor, sau brushing-ul...ei vad FRUMUSETEA!! mai bine zis o simt!! eu ii vad "castigati" si pe unii si pe altii!
Sabina spune:
quote:
Originally posted by qsar
Da, Sabina. Probabil ca fiecaruia dintre noi ceva ii "aprinde beculetul". Si nu exclud posibilitatea ca o emotie artistica intensa, coplesitoare, sa fie cum spui tu, un prim pas. Dar asta il face pe artist un soi de "intermediar" intre om si Dumnezeu? Sunt unii artisti mai inspirati de sus decat altii? De ce Bach este considerat mai "indumnezeit" sau mai "indumnezeitor"? Ca Bach suna cel mai bine intr-o catedrala nu intr-un bar de streaptis nu este in mod necesar si o garantie a caii celei drepte. :))
QHoni soit qui mal y pense...
l-am luat pe Bach exemplu pt ca el a fost in mod declarat credincios, era mai usor de folosit ca etalon in discutie.Nu stiu daca el e cel mai indumnezeitor.
oricine e intermediar intre sine si Dumnezeu:))) doar ca arta produce un gen de emotii specifice, greu definibile in cuvinte.si da, unii sunt mai inspirati decat altii, asta e clar.uite Mozart si Salieri:)salieri stia regulile la fel de bine ...dar nu avea capacitatea de inventie a lui mozart.
eu nu spun ca artisul e superior altor oameni!! Sper ca n-ai inteles asa ceva.e doar altfel:))
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
tata lu Toma spune:
Sabina, vrei pana la urma sa vorbim despre credinta/religie ca si creatoare de arta universala sau invers ?
Daca e vorba de prima varianta as vrea sa-mi spui daca esti de acord cu faptul ca crestinismul e cel mai mare creator de arta universala. Si daca da, de ce ?
_
Sunt moderator dar ma tratez
lena spune:
taticul lui Toma good point ...eu nu cred ca ccc crestinismul este cel mai mare creator de arta contemporan...eu cred ca el este cel mai bine "comercializat", "promoted"..."criticat", "explicat"...pai asa ce facem, omitem arta asiatica, aproape in intregime de alta religie, budhismu, etc, etc... plus restul dinainte de crestinism.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by lena
Gandacelu...sunt curioasa cine zice de "coarnele" lui Michelangelo ca sunt razele de lumina adic adaca poti sa-mi dai o sursa ceva, ca m-ai facut curioasa...am trait atat vreme sub imperiul celor studiate la Istoria Artei incat nici nu mi-am pus problema dpdv asta...stiu ca multi dupa el, au vrut sa vada (iarasi chestie de interpretare, plus ochiul si simtamantul "privitorului"ca este drama celui prins intre bine si rau-Dumnezeu si Satana...reminescente ale antichitatii-stilul sculpturii plus intreaga viziune, "pastorul" Moise asimilat oitelor de sub toiagul asta, si inca o multime de alte interpretari...)de-asta si te intreb, este prima data cand aud interpretarea asta...mersic
daca nu ma lasa memoria, am aflat de interpretarea asta (cred ca esti de acord, perfect valabila biblic) de la profesorul meu de hermeneutica din facultate, cornel mihai ionescu
cat despre celelalte interpretari, mi se par aberante! ca el berbec (hahaha), ca e reminiscenta antica (de ce numai la Moise apar "coarnele"?!), cat despre oscilatia bine-rau, iarasi mi se pare ceva intre comic si absurd... chiar sa-i pui coarne de drac e cam mult, si apoi, ce suport biblic ar avea? unde arata ca moise a fost asa de oscilant?
orice interpretare trebuie sa se sustina, totusi, in ceva... o fi opera aperta, dar mai are si coperta
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
Sabina spune:
nu, nu, creatoare de arta punct.nu exista arta universala.stiu ca ai vrea sa ma demontezi cu propriile mele arme:)
Sabina spune:
Dragilor, eu imi incep uichenduu, mai vin luni in bucuresti.daca vreti sa continuati sa deschida cineva partea a doa, la busteni intru cam de 2 ori sa verific mailu, deci o sa urmaresc:)
daca nu...nu ma supar.
tata lu Toma spune:
Sabina, uuuuuu .... uichend placut :
"eu vroiam sa discutam despre cum religia a generat arta.
sa ne uitam in diverse parti ale globului ce s-a intamplat.
sa vedem ce creator a fost credincios..si cat de universal e devenit(sau nu)"
"nu, nu, creatoare de arta punct.nu exista arta universala"
_
Sunt moderator dar ma tratez