Religia si Arta
Raspunsuri - Pagina 15
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
cand iti gadila placut urechile..aia se cehama ca ai inteles muzica respectiva, ca ceva din tine s-a conectat cu ce se aude.ori asta, vrem sau nu, e in stransa legatura cu mesajul transmis.
tocmai asta discutam si cu lilanda...
hai sa o luam altfel: noi am invatat la facultate schema comunicarii, aceea cu receptor, mesaj, cod, bla bla bla
concluzia acestei scheme era urmatoarea: cel care comunica este similar celui care desfasoara un ghem de ata, iar cel care recepteaza e ca si cum ar infasura ata asta in alt ghem.
niciodata cele doua ghemuri nu vor fi similare, niciodata ce s-a incercat sa se comunice nu va fi receptat adecvat, nici macar de 2 ori la fel de acelasi receptor, la momente diferite
asa ca hai sa nu mai discutam despre abstractiuni, cum ar fi ce a vrut sa spuna autorul, ca oricum, fiecare receptor a inteles altceva si vina nu e a nimanui...
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
gandacelu spune:
quote:
oricum, qed.simti nevoia de frumos.asta e important.ai nevoie de ceva mai mult decat hrana si iubire.si stiinta.
adica?
sabina, cred ca esti off topic
pai ce legatura are esteticul cu religiosul?
nu ca nu are legatura, dar nu poti pune semnul egal nici in gluma
quote:
de aia ziceam ca e primul pas spre Dumnezeu.dar drumul e lung, si daca cineva nu vrea sa-l faca, f bine, nu e obligat.dar nevoia de frumos e prima garantie ca primul pas e inauntrul nostru vrem nu vrem.
hahaha ce "frumos" ar fi sa ne mantuim dupa legile astea... azi un picasso, maine un bach... ia uite ce mi s-a catarhisit sufletul, domne! mai ca is un sfant si eu!
tata lu Toma spune:
Sabina, scuze da' io nu mai inteleg nimic din discursul tau.
Despre ce vrei sa vorbim de fapt ?
_
Sunt moderator dar ma tratez
Sabina spune:
tocmai, eu cred ca nu e doar catharsis.
pt mine Adevarul e Dumnezeu, sigur.
degeaba imi pomenesti mie de orgasm cerebral, nu e destul, e prima impresie, ca sa zic asa.in cazul lui bach, scopul pentru care a scris muzica e f explicit...si din el deriva sentimentul lucrarii.
nu poti simti placere estetica pura, e imposibil.daca ar fi asa, ai putea sa definesti totul.adiuca, am ascultat o muzica.mi s-a parut asa si pe dincolo.ma sit dupa aia mai vesel, mai treist, mai zbuciumat, mai linistit, muzica e ironica, e jucausa, e tragica etc etc.Si la urma .....mai ramane ceva neexplicat!!!!! aia pt mine e Adevarul ala.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
tata lu Toma spune:
"fiecare receptor a inteles altceva si vina nu e a nimanui..."
Gresit !!! De vina e ... Dumnezeu !
_
tata lu Toma spune:
"Si la urma .....mai ramane ceva neexplicat!!!!! aia pt mine e Adevarul ala."
Mai fata, noi ne-am prins, mai demult, ca tu ai gasit Adevarul in muzica. Tu de ce nu vrei sa intelegi ca unii dintre noi nu ?
_
Sabina spune:
gandacel, nu discut despre mantuire aici.nu intelegi????despre mantuire la Ortodoxie.nu te supara, da tu ai cam fost prima care a dus discutia asa, eu nu intentionam.Si daca vrei sa stii...eu cred ca bach e mantuit, chiar daca a fost protestant, valeu mama, reneaga-ma.
sincera sa fiu, eu vroiam sa discutam despre altceva, dar s-a deviat intr-o panta in care nu detin control, am convingerile mele care ma ajuta f mult si cu asta basta, nu sunt de fapt in stare sa explic:))m-am hazardat si m-am facut de ras, recunosc.
eu vroiam sa discutam despre cum religia a generat arta.
sa ne uitam in diverse parti ale globului ce s-a intamplat.
sa vedem ce creator a fost credincios..si cat de universal e devenit(sau nu)
samd.
mai caldicel asa:)
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
gandacelu spune:
quote:
de aia ziceam ca e primul pas spre Dumnezeu.dar drumul e lung, si daca cineva nu vrea sa-l faca, f bine, nu e obligat.dar nevoia de frumos e prima garantie ca primul pas e inauntrul nostru vrem nu vrem.
"primul pas catre Dumnezeu", din punctul de vedere al crestinismului (nu ma bag la alte religii) este pocainta: descoperirea propriei pacatosenii si dorinta de schimbare
aceasta schimbare este o dorinta de mai mult, de autodepasire, mai mult, de transfigurare a omului vechi intr-un om care se angajeaza pe drumul mantuirii, in lupta cu pacatul, in lupta cu sine insusi
bineinteles ca spre ce tinde acest om este un binele, frumosul, dar, de la Dionisie Areopagitul stim ca teologia poate fi catafatica (afirmativa) si apofatica (negativa)
sa explicam...
un teolog catafatic spune despre Dumnezeu: e bun, e cel mai bun, e bunatatea absoluta (idem cu frumos, sau oricare alt atribut - pozitiv, desigur)
un apofatic spune: Dumnezeu e bun, dar nu e numai bunatate
Dumnezeu e frumos, dar nu e numai frumusete
Dumnezeu e mai presus de aceste perceptii omenesti limitate, Dumnezeu e dincolo de orice categorie "stramta", de orice sistem de referinta
noi Il putem percepe ca "bun", "frumos", dar Il limitam, Il reificam!
acestea sunt atributele creaturii, nu ale Creatorului
Dumnezeu nu este fiinta, este "dincolo-de-fiinta"
Dumnezeu nu poate fi catalogat asa sau altfel, despre Dumnezeu nu putem vorbi decat in categoria "este asa, dar nu e doar asa", nu putem vorbi decat intr-un limbaj care neaga orice afirmatie facuta anterior, acest lucru neinsemnand ca Il desfiintam pe Dumnezeu, ci numai categoriile limitate in care incercam sa Il incadram
...
gandacelu spune:
quote:
gandacel, nu discut despre mantuire aici.nu intelegi????despre mantuire la Ortodoxie.nu te supara, da tu ai cam fost prima care a dus discutia asa, eu nu intentionam.Si daca vrei sa stii...eu cred ca bach e mantuit, chiar daca a fost protestant, valeu mama, reneaga-ma.
helau!
acuma chiar ai reusit sa ma enervezi
am spus eu ca numai ortodocsii se mantuiesc? da sau nu? nu!
nici aici, nici in alta parte
asta numai Dumnezeu o stie
atunci, de ce imi pui in gura afirmatii extremiste?
am discutat despre ortodoxie, pentru ca nu-mi permit sa vorbesc de religii pe care nu le cunosc
spui ca nu vorbim despre mantuire, dar vorbesti despre "calea catre Dumnezeu"
in capul meu este o mare confuzie
ma scuzati
nu m-am suparat, dar cred ca am pierdut suficient de mult timp cam degeaba, ca oricum eram offtopic
qsar spune:
Eu recunosc... mie raiul imi este pierdut. Pot citi de-acum toate bibliotecile lumii, pot plange de emotie in fata tuturor tablourilor, a artei "mari" si "adevarate", pot sa zac de uimire si respect in fata oricarui geniu uman... raiul l-am pierdut in clipa cand am crezut ca-l pot cuprinde. In momentul in care am creat canoanele mele culturale, estetice, morale, religioase si cumva-cumva l-am inghesuit si pe Dumnezeu in ele. Sigur, ii pot iubi deopotriva pe cel genial (chiar si pe savantul ateu, dihorul acela) si pe babuta sfioasa si bine-credincioasa. Dar in clipa in care l-am dispretuit pe betivul ala imputit, incult, troglodit, care mi-a cersit un ban ca sa-si cumpere bautura, sau pe manelistul buros, sau pe curva de la gara... in clipa in care m-am considerat mai demna in fata lui Dumnezeu decat oricare dintre scursurile astea, atunci mi s-a trantit in nas poarta Raiului.
Asa ca putem discuta linistiti despre drama artistului, despre arderea de sine, despre divinitatea sau non-divinitatea actului artistic, inspiratie, estetica religia-arta, arta-religie...
Parerea mea.
Q