Complexul Oedip/Electra
Raspunsuri - Pagina 3
flavia maria spune:
ocebine... gabirus a cerut o explicatie psihologica... eu cred ca tocmai de aceea a primit una pe masura din partea pricipesei.. nu am inteles interventia ta....!? este o explicatie stiintifica... nu una care ar putea sa i-o dea si vecina de palier....tocmai de aceea contine si termeni specifici psihologiei (termeni pe care probabil ii intelegi daca ...) si apoi exemplu cu florile mi se pare foarte concludent...
mama lui bebita(29.05.2004)
miau-miau spune:
Nu inteleg. Copilul intreaba: "mama, de ce nu pot sa ma casatoresc cu tine?" Mama ii explica : "daca ne casatorim, facem copiii cu defect", nu? ca asta e teoria cu materialul genetic.Si copilul va continua cu intrebarea: "dar daca ne casatorim si nu facem copiii, ca tanti marioara si unchiu costel, putem?"
Atunci ce mai explica mama?
Pina la urma ajunge la explicatia ca nu e bine, nu e voie, nu se poate. Si de aici o lista intreaga de de ce-uri si explicatii religios-morale.
Mai simplu cum zice ocebine. Pina la urma copilul are nevoie de confirmarea dragostei parintelui. Daca ii spui "si eu te iubesc tare mult" si ii distragi atentia cu altceva, nu merge?
Nu am auzit de copiii care sa ajunga adolescenti si sa vina la mama/tata cu cerinta sa se casatoreasca cu ei, ca ei nu stiau de teoria cu materialul genetic si acum sint debusolati pe restul vietii, fiindca au crezut de mici si pina acum ca ei de fapt se vor casatorii cu parintii lor.
Principesa spune:
Gabirus, eu votez pro. Adica eu sunt convinsa ca fiecare om detine cheia propriilor intrebari, doar ca uneori o acceseaza mai greu. Deci asta era. Si in plus, o veste care mie mi se pare buna. Faptul ca tu si sotul tau, ca si cuplu, reprezentati un model pentru fetita. Asta inseamna ca ea l-a ales pe fratiorul ei din dorinta de a fi ca voi, pentru ca ei ii e bine asa cum sunteti voi.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
gabirus spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
Pina la urma ajunge la explicatia ca nu e bine, nu e voie, nu se poate. Si de aici o lista intreaga de de ce-uri si explicatii religios-morale.
Mai simplu cum zice ocebine. Pina la urma copilul are nevoie de confirmarea dragostei parintelui. Daca ii spui "si eu te iubesc tare mult" si ii distragi atentia cu altceva, nu merge?
Poate ca uneori merge ... dar de obicei nu. Daca ii distrag atentia, nu fac decat sa aman intrebarea, cu care va reveni mai tarziu. Un copil nu se multumeste cu "nu e bine". Cel putin al meu nu. E clar ca ceva ce nu intelegi, dar te preocupa, nu face decat sa te roada si mai tare ...
Cu Eva de exemplu am incercat de multe ori sa evit topicul mortii. Dar a insistat enorm de mult pe acest subiect, asa ca pana in final a trebuit sa am cu ea o discutie clara si directa.
Gabi, mamik de Eva si Lucas
POZE
mamaariadna spune:
Personal sunt de parere ca Freud a scos multe tampenii din capul lui. Unele chestii de care am citit m-au facut si sa gandesc ca era putin psihopat, asta ca sa folosesc o formulare frumoasa.
Si TOTUSI, chiar si acest Freud a descris acest fenomen / complex Oedip ca o faza absolut normala in evolutia copiilor. Cu discutia de aici m-ati facut sa ma indoiesc un pic si am mai dat o cautare pe internet (nu numai in limba romana). Si imi pare rau, dar exact acelasi lucru l-am gasit: Freud nu a descris acest fenomen ca ceva anormal, ci ca ceva NORMAL. Anormal cred ca e cand nu apare. Este o faza care apare la un moment dat in copilarie si dispare de la sine, asa cum a si aparut.
Haideti sa mai lasam copiii un pic in pace!
Ariadna
mamaariadna spune:
Si inca ceva: teoria complexului Electra nu ii apartine lui Freud, ci elevului sau Jung. Freud s-a impotrivit intotdeauna acestei teorii considerand-o falsa.
Ariadna
gabirus spune:
quote:
Originally posted by mamaariadna
Si inca ceva: teoria complexului Electra nu ii apartine lui Freud, ci elevului sau Jung. Freud s-a impotrivit intotdeauna acestei teorii considerand-o falsa.
Ariadna
Si cine a sustinut ca ar fi anormal acest complex? Sau ca ar avea ceva copiii nostri? Daca sunt atenta la viata psihica a copilului meu, incercand sa-l feresc de eventuale complexe ulterioare, ti se pare ca gresesc?
Uite un link care ilustreaza foarte bine despre ce vorbeam:
www.psy.pdx.edu/PsiCafe/Just4Fun/Jokes/ElectraComplex.htm" target="_blank">http://www.psy.pdx.edu/PsiCafe/Just4Fun/Jokes/ElectraComplex.htm.
Eu cred ca multi il scuipa pe Freud pentru ca nu il inteleg. Or fara Freud nu ar exista in ziua de azi concepte precum subconstient etc.
POZE
gabirus spune:
quote:
Originally posted by mamaariadna
Ariadna
Jung nu a facut decat sa dea nume unui complex pe care Freud deja il teoretizase. Nici intr-un caz nu se poate afirma ca Freud s-a impotrivit ... Cum sa se impotriveasca propriei teorii?
POZE
Andrada spune:
Jung era cu inconstientul colectiv si Freud cu sexualitatea (eu asa ii tin minte)
Dar acu daca luam un cuplu din ziua de azi. Apoi ne gindim ca fiecare un set de parinti, care au un set de parinti la rindul lor...etc Dupa 50 generatii avem 100000 de stramosi, daca ducem mai in urma cu 300 de generatii dupa virsta pamintului avem circa un miliard de miliard de miliard de stramosi. Undeva e o greseala ca fizic nu e posibil sa fi fost atitia oameni pe pamint la orice moment in timp.
Greseala se numeste incest. Cumva aici pe site sintem conectati mai adinc decit credem.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
gabirus spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Greseala se numeste incest. Cumva aici pe site sintem conectati mai adinc decit credem.
A
Dar gandeste-te ca logica merge un pic invers. Adica pana nu de mult media de copii ai unei familii era pe la 5-6. Or, daca 5-6 copii au 2 parinti .... Moama, mi se increanga creieru', da cred ca iasa socoteala. Tabuul incestului este o chestie extrem de veche. Iar la egipteni era prezent incestul doar in casa regala (pentru a se pastra nestirbita componenta de divinitate).
POZE