Complexul Oedip/Electra
Raspunsuri - Pagina 2
gabirus spune:
Copiii simt si gandesc mai mult decat pare la prima vedere. Doar ca arareori spun. Eu am incurajat-o pe Eva mereu sa spuna absolut tot ce gandeste.
Si asa am aflat ca o preocupa subiecte cum ar fi moartea. Pare bizar la un copil de 5 ani, dar sa vedeti ce teorie are: oamenii nasc copii, pentru ca dupa ce mor sa ramana alti oameni in loc. Ce simplu si socant.
Cu Oedip desigur am trecut prin stadiul "tata este regele iar eu regina", explicitat asadar sub forma de joc. Iar acum vrea sa se casatoreasca cu Lucas, fratele mai mic. Chiar, Principesa, ce sa insemne acest transfer si cum sa ii explic imposibilitatea situatiei? Ca la mama si tata a fost mai simplu, ei sunt deja casatoriti unul cu altul ...
Gabi, mamik de Eva si Lucas
POZE
Eliza5 spune:
quote:
Originally posted by Principesa
Eliza, limita este in a intelege si accepta ca el are nevoi diferite de ale tale, care pot veni in contradictie cu ale tale si ca rolul unui copil nu este de a satisface nevoile parintelui. Ce semnificatie au pentru tine momentele nocturne de alaptat?
Multumesc pentru raspuns. As zice ca dimpotriva, rolul unui parinte este de a satisface nevoile copilului.
Ce semnificatie au momentele nocturne de alaptat? Pai pur si simplu stiu ca ii place foarte mult la san si atunci pentru moment nu consider varianta intzarcatului. Si avand in vedere ca lucrez foarte mult si petrec numai 3-4 ore pe zi cu el in timpul saptamanii, mi se pare ca faptul ca eu continui sa-l alaptez este un fel de compensatie pentru faptul ca lipsesc toata ziua de acasa.
Eliza si Alex (15 nov. 2004)
gabirus spune:
Eliza, este clar ca tu ai nevoie de apropierea copilului si el de a ta. Insa satisfacand unele nevoi ale copilului se pot crea probleme pe alt palier. Ceea ce vreau sa spun este ca tu, de exemplu, nu ii dai posibilitatea de a deveni incet-incet independent, de a-si crea o intimitate cu propria persoana. El are nevoie de atentia si afectiunea ta, insa pe termenul lung are si nevoia de a se descoperi pe sine si de a se desprinde de tine, chiar daca nu vrea sa faca asta de buna voie la inceput. Iar tu trebuie sa il ghidezi in acest sens.
Insa noi, parintii, avem tendinta de a deveni si noi dependenti afectiv de copii.
POZE
Principesa spune:
Cred ca poti sa ii explici fundamentul genetic al tabuului legat de incest intr-o maniera accesibila pentru ea.
Criteriile de eligibilitate ale fratelui pot fi variate si tin de dinamica relatiilor din familia voastra si de semnificatiile pe care le acorda ea
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Principesa spune:
Am omis sa mentionez ca mesajul anterior este pentru Gabirus
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Principesa spune:
Povestea spune ca Laios, tatal lui Oedip il seduce pe fiul unui rege care il blesteama, iar blestemul lui sa fie dus la capat de chiar fiul lui Laios. Asa incat dupa nasterea lui Oedip, Laios da ordin sa fie indepartat.
Dar intamplarea face sa ii aduca impreuna pe Oedip si pe tatal sau si in timpul unei lupte sa isi omoare tatal, trebuind apoi sa se insoare cu sotia lui, adica cu mama sa, Iocasta cu care va avea 4 copii.
ocebine spune:
quote:
Cred ca poti sa ii explici fundamentul genetic al tabuului legat de incest intr-o maniera accesibila pentru ea.
Criteriile de eligibilitate ale fratelui pot fi variate si tin de dinamica relatiilor din familia voastra si de semnificatiile pe care le acorda ea
....la 5 ani? As fii curioasa cum ai formula in limbajul unui copil de 5 ani teria de mai sus?
Eu la 30 (si si eu psiholoaga cu diploma - dar nu practic) de ani si am probleme cu formularea ta.
Eu nu vad nimic anormal in dorinta fetitei, este un stagiu trecator si majoritatea copiilor trec prin asta fara sa ramina marcati...este pur si simplu imaginatie...
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
Principesa spune:
ocebine, ce anume nu ai inteles din mesajul meu?
Copiii inteleg uneori mai mult decat ne dam seama si uneori chiar mai corect decat adultii. Cat despre explicatia pentru contextul respectiv eu prefer constructiile metaforice, cum ar fi: imagineaza-ti ca noi suntem o familie de flori rosii, dar florile astea, pentru a face pui au nevoie de flori galbene care sunt flori apartinand unei alte familii. Deci florile din aceeasi familie nu au voie sa se casatoreasca intre ele pentru ca nu pot face pui.
ocebine spune:
"si puii de unde vin"?
"Da' de ce nu putem?"
"Ce au florile galbene?"
"Dar putem cu florile mov?"......
Si uite asa o luam pe o panta care nu mai are nici o legatura cu problema initiala.
Mi se pare artificial si inutil o explicatie. Nu era vorba ca nu inteleg ce-ai expus tu....dar mi s-a parut inutil in a intra in detalii. O spun si in calitate de mama a doi baieti care fiecare dintre ei au avut faza cu casatoria....:mami te iubesc asa de mult....ma voi casatori cu tine cind sint mare"...
Ei bine, a trecut fara explicatii psihologice ci doar un zimbet si o asigurare ca si eu ii iubesc la fel de mult.
Acum nici nu s-ar gindi la asa ceva...deja se uita dupa fete
In opinia mea, nu totul trebuie disecat pina nu mai ramine nimic...
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
gabirus spune:
quote:
Citind mesajul tau mi-a picat o fisa: mama mea a murit inaint de nasterea Evei, deci singura ei bunica este Maia, soacra mea. Fiind unica mama pentru mine si sotul meu, s-ar putea de aici ca eu si sotul meu sa parem pentru ea apropiati de conceptul de frati? Mai ales ca semanam si fizic destul de mult ... Si chiar multa lume ne-a crezut frati inainte sa afle ca suntem sot si sotie ...
Exemplul tau mi s-a parut frumos. Eva este un copil extrem de inteligent, cred ca as putea incerca si o explicatie mai complexa cu niste explicatii genetice rudimentare.
Poate vi se va parea cam mult, dar la 5 ani deja stie cum se nasc copiii (ma refer la nasterea in sine, nu la sex). Partial am informat-o eu, partial s-a informat singura din cartile mele, care au ilustratii foarte concludente. Si nu este deloc socat copilul. A luat lucrurile ca atare.
POZE