Complexul Oedip/Electra

Complexul Oedip/Electra | Autor: Principesa

Link direct la acest mesaj

Complexul Oedip sau la fetite complexul Electra este un concept dezvoltat de paradigma psihanalitica. Aceasta paradigma are si ea mai multe curente care nu sunt in totalitate in acord privind acest complex. Cum nu este nevoie sa fie toata lumea. Eu am sa prezint cateva aspecte cu titlu informative pentru persoanele interesate.
Deci acest complex apare la copii in jurul varstei de 3 ani si se manifesta comportamental prin atractia fata de parintele de sex opus si respingerea celui de acelasi sex, prin afirmatii de tipul “vreau sa ma insor/marit cu mama/tata”, dorinta de contact, de a dormi impreuna, etc…
Un studiu facut pe membrii unui trib de pe insula x, unde nu s-a observat acest complex, infirma ipoteza ca acest complex ar fi innascut si promoveaza ideea ca acest complex este tributar unei culturi in care parintele de fapt este primul care initiaza acest tip de relationare, orientandu-se in mod deosebit spre copilul de sex opus.
In fond, indiferent de originea lui, acest lucru este obiectivabil uneori si este o etapa importanta pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Pentru a iesi din acest complex si a continua linia normala a achizitiilor, copilul trebuie sa inteleaga ca el nu va fi niciodata sotul sau sotia parintelui dorit, pentru ca acel parinte deja este casatorit, iar copilul, cand va creste mare va putea si el sa aiba acelasi statut alegandu-si un partener disponibil.
Acest complex se incheie odata cu trasarea acestor limite, frustrante pentru copil, dar care sunt importante pentru dezvoltarea lui sexuala, emotionala, pentru ca este un moment in care el intelege ca nu totul este permis si acesta este un pas important in constituirea instantelor psihice, in interiorizarea normelor si valorilor care il vor defini ca persoana si vor asigura o buna integrare sociala.


Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Principesa, ce inspirata a fost alegerea subiectului!
De multe ori, am auzit mamici povestind mindre ca baieteii lor vor sa se castoreasca ccc cu ele. Ma intreb acum, cite din ele au gestionat cum trebuie situatia.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Adi ma prefera pe mine fata de tati, dar eu uneori banuiesc ca si din cauza ca sunt mult mai indulgenta ....
Oricum de casatorit vrea sa se casatoreasca cu Maria... o fetita cu 2 luni mai mare ca el pe care o cunoaste de cand a inceput sa iasa in parc... adica de foarte mic...
Deci nu trebuie sa-mi fac probleme ca ar avea un complex Oedip...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Eu nu-s prea de acord cu Siegmud Freud in privinta asta (si nu numai ). Mi se pare o aberatie sa pui totul pe seama sexualitatii, mai ales la varste atat de mici. Nu am studiat si poate ca nu m-am informat suficient in domeniul asta, dar ca om si ca mama mi se pare exagerat. Sa nu mai vorbim de alte teorii ale lui Freud in privinta sexualitatii femeii (de parca ar sti ce simte o femeie), care iarasi sunt niste aberatii si din pricina lor multe femei au suferit.
Sunt si multe chestii adevarate, una dintre ele ca totul incepe din copilarie, ca majoritatea dereglarilor, problemelor isi au radacinile in copilarie, sau explicatia viselor, etc. Da asta cum ca orice copil ar dori sa-si ucida mama (baieteii) sau tata (fetitele) ca sa se casatoreasca cu parintele de sex opus, mi se pare exagerata.
Parere personala

"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Ana, . Si eu vad la fel lucrurile!

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flavia maria spune:

lorelei_19 cred ca ai vrut sa zici :ca orice copil ar dori sa-si ucida mama (FETITELE si nu baieteii cum ai scris) sau tata (BAIETEII) ca sa se casatoreasca cu parintele de sex opus"... eu am inteles ce ai vrut sa scrii dar te-am corectat pentru a nu se creea confuzii...(sper ca nu te-ai suparat..).. Apoi eu cred ca acesta poveste are o valoare simbolica... mai mult decat atat nu este o poveste a zilelor noastre...
Apropo... Principesa daca tot ai deschis subiectul poate ne spui si povestea...cred ca ar fi interesant si nu toata lumea o stie!! pupici


mama lui bebita(29.05.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Eu una recunosc ca neintentionat s-ar putea sa provoc vreun complex al lui Oedip la baietelul meu. Ma refer la faptul ca doarme cu mine (are 11 luni) si eu una il dragalesc la maximum. Motivul? Incerc sa compensez seara timpul pe care il petrec departe de el ziua (lucrez foarte mult). Eu una nu-mi dau seama (poate ma ajuta Principesa) care este limita.. Cat de mult am voie sa-mi revars dragostea si tandreturile asupra lui fara sa-l afectez in vreun fel.. Nici foarte dependent de mine nu vreau sa-l fac, insa nici nu pot sa fiu rece sau mai retinuta cu el..
Inca il mai alaptez si el inca se mai trezeste de 2-3 ori pe noapte, molfaie un pic la san si adoarme .. Desi am tot citit pe forum tot felul de metode sa-l fac sa renunte la suptul din timpul noptii, problema este ca eu nu vreau sa-l intarc. Nu vreau ca el sa renunte sa mai suga noaptea.. Pretuiesc la maxim momentele astea.. Sunt oare eu defecta?

Eliza si Alex (15 nov. 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

nu-s nici pe departe psihiatru, psiholog sau terapeut insa nu-s de acord chiar cu toate scornelile lui Freud....exista probleme care-si au resortul in mica copilarie, insa in nici un caz nu votez cu complexul asta, definirea sexualitatii copilului nu cred ca depinde de trasarea unor limite la o anumita varsta...Eu personal n-am auzit de vreun copil care sa doreasca sau sa afirme ca doreste sa se casatoreasca cu parintele de sex opus. E stiut ca la varsta imitatiei copiii se joaca punand in scena actiunile adultilor, se joaca de-a mama, de-a tata, fetitele isi imita mamele si comportamentul lor, baieteii isi imita tatal...insa nu cred ca merg cu imitatia pana la a dori sa fie casatoriti ei cu sotia tatalui lor. Se mai zice ca baieteii sunt mai atasati de mame si fetitele de tatici....nici asta nu am observat-o decat la nivel pur intamplator si fara nici o relevanta. Totul depinde de cat de permisiv e parintele si cat timp petrece cu copilul. Unii copii prefera parintele cu care petrec cel mai mult timp, in timp ce altii il prefera pe parintele pe care-l vad mai rar. Nu e o regula precisa. Ar mai fi multe de spus insa prefer sa ne explice mai mult profesionistii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miau-miau spune:


pentru Freud. Mie mi-a lasat mereu impresia ca el avea oarecare probleme la cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clauditzadennis spune:

Principesa, as vrea sa te rog sa ma ajuti sa inteleg faptul ca fiul meu de 3,4 ani este adeseori gelos pe mine atunci cand sunt tandra cu tatal lui. Daca vede ca-l pup pe obraz, vrea sa faca si el acelasi lucru sau daca-i zic ceva de genul "dragostea mea", rasare si el dintre jucariile lui si zice "e dragostea mea!". M-am gandit de multe ori la lucrul asta si as vrea sa stiu daca si ce fel de legatura are asta cu Oedip sau Electra...In principiu, ma prefera pe mine cand vine vorba de schimbat, mancat, baie sau luat in brate (mai ales asta, pentru ca taica-sau nu-i permite), dar...Sa fie asta o urmare a faptului ca ei doi fac multe lucruri impreuna, "ca baietii"? Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Da Clauditza, poate fi in perioada oedipiana. Prin ce anume reprezinta asta o problema pentru tine?
Eliza, limita este in a intelege si accepta ca el are nevoi diferite de ale tale, care pot veni in contradictie cu ale tale si ca rolul unui copil nu este de a satisface nevoile parintelui. Ce semnificatie au pentru tine momentele nocturne de alaptat?



Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Mergi la inceput