Vena infundata - introducere de stent
Mama mea a avut un atac cerebral in urma cu vreo 10 luni, s-a descoperit o vena prin care sangele nu circula decat pe o portiune de 20%, 80% este calcifiata.
Dupa un test Doppler i s-a recomandat o interventie chirurgicala prin care-i vor introduce un stent care va avea rolul sa evite alte calcifieri in locul respectiv. Operatia se estima la 5.000 Euro.
La Tg Mures i s-a curatat vena respectiva, dar inca nu i s-a introdus acel stent. Urmeaza ca in decembrie sa repete analizele si foarte posibil va avea nevoie de introducerea acelui stent.
Aveti informatii cu privire la aceasta procedura?
M-ar interesa sa stiu daca pretul de 5.000 Euro este chiar cel la care trebuie sa ne asteptam si daca poate fi acoperit de CAS.
Va multumesc.
Lucia sotia lui Csaba
www.cisst.org/ftp/Lucia/" target="_blank">
Poze Bunny
Raspunsuri
Rufus spune:
Mama a avut mai multe interventii de acest gen si montare de stent-uri (sau stend-uri?) pe doua artere. Practic, este o piesa, ca un arc de pix, care pus in locul respectiv (stenoza) nu mai permite gatuirea arterei (venei). Se introduce printr-o taietura inghinala intr-o artera (probabil un "bulevard" principal) si este condus oriunde este necesar. Operatia este simpla, cu ceva riscuri, dar minore. Nu necesita anestezie si, teoretic, in doua zile pleci acasa.
De costat nu stiu cat costa, ca pensionar mama nu a platit nimic.
http://community.webshots.com/user/tora97
lucia_cs spune:
Rufus, multumesc de raspuns.
Daca este stent sau stend, nu stiu sigur, eu asa am auzit prin telefon.
Unde a facut mama ta aceste interventii? (Si mama este pensionara.)
_
La 7 luni are cancer, dar si 80% sanse sa traiasca. Haideti sa o ajutam!
Aici poti face viata unui copil mai acceptabila!
Noi ajutam pe unii, altii ajuta pe altii, astfel toti pot fi ajutati!
Lucia sotia lui Csaba
Poze Bunny 
delsim spune:
Stent, ai auzit bine. In mod normal , procedura si stentul este acoperit de casa de asigurari. Dar daca i s-a propus un stent mai performant, numit stent CYPER produs de Cordis (contine o pelicula de substante cu eliberare lenta care impiedica restenozarea mai bine decat un stent obisnuit, pentru ca si stenturile se pot restenoza)atunci acest tip de stent este foarte scump (din cate stiu eu, ca si noi am cautat pentru tata cam 2500 de euro; in Romania este importat de firma suedeza Janssen-Cilag)si nu este acoperit de caca de asigurari, pentru ca este ultima generatie in materie de stenturi si casa nu-si permite. In cazul tatalui meu doctorul s-a vazut obligat sa-l puna in tema ca exista si acest tip de stent.Daca pacientul isi permite bine, daca nu , i se pune un stent obisnuit.
Acuma chiar nu stiu daca mamei tale i s-a povestit despre un stent mai bun sau pur si simplu i s-a spus cat costa in mod normal aceasta procedura cu un stent obisnuit , acoperita de casa de asigurari (nu stiu daca stii , dar noul ministru al sanatatii a hotarat ca pacientii sa fie informati de costurile procedurilor si tratamentelor care i se fac).
maggda spune:
Lucia permite-mi sa te corectez un pic.Din cate am inteles eu(avand in vedere ca mama ta a suferit un AVC)stendul il pune pe carotida, vena din zona gatului prin care se iriga creierul si a carei lumen se ingusteaza nu din cauza unor calcificari ci din cauza depunerii placilor de aterom(grasime), astfel incat creierul nu mai este irigat suficient.Operatia nu este grea.Am avut pacient cu ambele carotide(stg-dr) cu stenduri.
succes si sanatate mamei tale!
Magda
si
Bianca 7 anisori
http://community.webshots.com/user/danut1965
delsim spune:
Am uitat sa spun ca mama ta va trebui de acum incolo sa-si tina sub control colesterolul cu mare mare grija. Nu ma indoiesc ca medicii nu i-au spus deja; de acum incolo, regim strict fara grasimi (fara carne de porc deloc, carne de vita mai rar, nu carne tanara gen vitel, miel, fara frisca, smantana, nu mai mult de 2 oua pe saptamana, fara mezeluri grase, fara prajeli, rantasuri, maioneze, alune etc ; multe legume, fructe, are voie ulei in salata, mai ales ulei de masline, in general are voie grasimi polinesaturate, care se gasesc mai ales in uleiuri). In afara de asta trebuie tratament cu oricare preparat medicamentos din clasa statinelor, cu o doza astfel incat colesterolul total sa fie sub 180mg/dl, HDL colesterol trebuie sa fie peste 50 , iar LDL sub 100 mg/dl.
Foarte important este de asemenea un control riguros cardiac, pentru ca ce se intampla pe carotide se intampla si pe coronare (arterele care iriga imina).
lucia_cs spune:
Stiti pe unde se fac (cu succes) astfel de interventii?
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
_
La 7 luni are cancer, dar si 80% sanse sa traiasca. Haideti sa o ajutam!
Aici poti face viata unui copil mai acceptabila!
Noi ajutam pe unii, altii ajuta pe altii, astfel toti pot fi ajutati!
Lucia sotia lui Csaba
Poze Bunny