idei meniu
Fetelor duminica am invitat un cuplu de francezi, prieteni de la servici si vecini. Ce sa gatesc??? Ei sint ... fracezi, asta spune tot. Prima lor cumparatura in sua in conditiile in care dormeau pe jos ca inca nu le venise mobila a fost... o masina de facut piine! Nu se impaca cu mincarea american, cu aditivii si grasiil;e lor. Va rog dst-mi un sfat ce sa gatesc.
Raspunsuri
nematics spune:
sarmalutze, cu mult bacon!
eu le-am facut la amici francezi de acelasi soi (te-nteleg f. bine!) si le-a placut. Le-a placut mincarea romaneasca la nebunie (au fost o saptamina in RO), dar e drept ca tu esti in US...
salata boeuf
salata de vinete, rosii umplute cu salata de vinete
peste file cu salata (salata verde, in care poti pune de ex. muguri de pin,facuta cu sos vinaigrette - mustar de dijon, ulei si otet de vin italienesc),
ceva supa daca e seara
spaghete Carbonarra:
http://www.reclamaaaaaa/catalog.php?ip=specific&id_fel=1638&scat_url=IT&subcat_id=
sau mai cauta aici:
http://www.reclamaaaaaa/catalog.php?tip=specific&tara=FR
sa vezi ce maninca francezii (incearca o salata de Nisa, eu am mincat la Nisa si mi-a placut f. mult - acolo, in loc de fasole fiarta puneau telina verde taiata marunt si ridichi)
desert:
clafoutis (de pere, daca nu ai cirese) (e la linkul de mai sus)
sau papanasi cu smintina
eu as incerca ceva italian mai degraba,
poate gasesti idei mai jos
http://www.reclamaaaaaa/catalog.php?tip=specific&tara=IT
mamini spune:
mamaliga cu brinza, eventual cu briza cu mucegai albastru( cel mai bun inlocuitor al brinzei de burduf), cu oua si smintina la cuptor- poti sa o faci in straturi-straturi( mamaliga-brinza-mamaliga...)si deasupra pui ouale crude, cu putin unt sau smintina si dai cuptorul pe gril, sa se prajeasca. si poti face o tocanita de purcel, cu multa ceapa si rosii si merge la fix cu mamaliga.
mi-e pofta mie in timp ce scriu...
M
crista-s spune:
ar putea fii un fel unic ( 1 si 2 la un loc ) :clatite umplute cu pui, spanac, ciuperci ...
Faci clatite ( fara sa pui zahar in compozitie ), si apoi calesti in putin uleisau unt bucatele de piept de pui sau ciuperci , spanac .. depinde ce alegi tu, cu sau fara ceapa ( dupa gust .. ).Cind sunt gata calite se inchide focul si adaugi smintina, ceva cascaval ras sau bucatele de mozzarella. Se umplu clatitele cu compozitia asta se aseaza in vas termorezistent ( cel mai bine daca ai avea vase micute pt fiecare ... si atunci pui in fiecare vas 2 clatite ), o lingura de smintina pe fiecare clatita si brinza rasa sau cubulete ...dai la cuptor cam 20 minute ( sau mai exact pina face crusta ). E usor de facut si important e ca le poti pregati din timp si pune la cuptor cind vin musafirii ... cit mai schimbati 2 vorbe si servesti un aperitiv ( aici ai putea sa faci ceva mai mult sau mai putin romanesc cum au zis sui fetele : oua umplute, salata beuf - care e super internationala , rosii umplute cu salata de vinete , fasole batuta servita pe felii de piine prajita , ardei copti si ficatei prajiti ...) clatitele sunt gata ...
dupa clatite merg bine pe post de desert chiar si niste brinzeturi mai deosebite ( cu mucegai inauntru sau pe afara ... ) si linga diverse marmelade si miere . Le servesti brinzeturile pe un platou mare , felii ... si linga pe o tava multe castronele cu marmelade si miere sau chiar borcanele direct pe tava si cu lingurita lor fiecare .
pentru desert : cel mai bine e sa faci ceea ce stii ca iti iese bine mereu , eu nu am mai facut retete noi niciodata inainte sa imi vina musafirii ( nu am curajul sa risc ... ).
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
denizel spune:
Adrienne 12, nu am dat gres niciodata cu 2 salate f. potrivite pt. cei care tin sa se hraneasca sanatos.
1. telina rasa + mar ras + nuca taiata. Trebuie tinuta citeva ore la frigider, inainte de a fi mincata.
2.Si una mai picanta: fasole verde + porumb + ciupercute + paste fainoase din faina integrala + putin morcov taiat cubulete( pentru culoare) + castraveciori murati + putin gogosar in otet. Toate astea se amesteca si se toarna peste ele sosul din iaurt cu usturoi, pe care l- am dat la " sosuri delicioase"- cel cu iaurtul scurs de zer inainte.
De fiecare data cind o fac, mi se cere si la pachet.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Mik spune:
Eu zic sa le propui o masa dupa schema: salata, maincare cu peste sau carne si garnitura, platou de brinzeturi, desert. Nu gati gras.
Inainte de masa un pahar de ceva (exclude coniacul caci aici se bea dupa) si alune/saratele/nimicuri.
Daca iti aduc vin, deschizi sticla la masa, anunti meniul si le ceri parerea.
Serveste vin si nu bere.
La sfirsit de masa propune cafea sau ceai (subinteles ceai rosu) sau tisane (infuzie de plante). La sfirsit de masa poti propune si un alcool tare (digestif) : coniac, armagnac, alcool alb de fructe, digestiv clasic.
Mik.
Loma spune:
Adrienne, eu as face cum ti-a zis Mik, salate ca aperitive, peste la cuptor cu multe legume, brocoli, morcov, ceapa, celery, cartofi, in sos de rosii si f. f. putin usturoi, plus alte condimente si cumpara o paine din alea cu seminte, pe aici se gasesc facute dupa retete olandeze.
Si ca desert o prajitura cu multe fructe, eventual o salata de fructe cu frisca, simplu si usor.
Loma
Laura Takacs spune:
Adrienne, eu le-as face un aperitiv ca de ex icre, salata de vinete, chiftelute, sau ciuperci cu maioneza si usturoi, o ciorba de perisoare sau de pui, felul doi steak (sau friptura de vita, dar pune-o in punga din aia de cuptor sa nu iasa seaca) cu sos de piper verde, iar desert crema de zahar ars.
Daca obisnuiesti sa faci cumparaturi la Costco, ia paine de acolo, au alea de le fac ei, baguette, doua in punga, parca $3.99 costa, e painea cea mai ok de pe aici.
adrienne12 spune:
Dragelor multumesc mult pt. idei. In nici un caz nu trebuie sa fac ceva frantuzesc pt ca nu imi va iesi asa cum sint ei invatati. Tipii nu s-au dus la rest. frantuzesti aici de teama sa nu fie dezaagiti si slava domnului ca sint citeva bune cu patroni francezi. Plus ca ei fac piinea in casa ca nu le oplace niciuna de aici cu exceptia uneia pe care o sa o cumpar eu. Denizel, o sa fac ambele tale salate caci tipii nu maninca gras si numara caloriile cred. Probabil ca o sa fac aperitive si peste cu legume (ca asta imi iese totdeauna). La desert o sa pun brinzeturi. Dar acum dati-mi o idee cu bauturile. Ce sa pun la aperitiv ce la desert. La masa, intrucit e peste o sa iau vina alb, sec. Francezii beau cafea la sf. mesei sau nu? Of, mai imi sint si vecini (stau la citeva case de mine)! Va multumesc din suflet. Le-as face eu mamaligute dar nu stiu daca gusta. Intre timp mi-ati facut mie pofta, asta gatesc miine, cu blue cheese.
nematics spune:
a mai scris si Mik, mai sus despre digestive
la aperitive: un whisky, sau pastice, sau ceva gen grappa, italian, pune si niste soiuri de alune de rontait
la brinzeturi: un vin rosu (cabernet, merlot) - cauta vinuri chiliene, nu californiene, poate gasesti Concha i Torro (cabernet sau merlot)
adi69 spune:
Eu le-as face ..asa ca sa manance si ei ceva nou,branza cu mamaliga,saramura de peste...
Adriana