Fetele din America (51)
Raspunsuri - Pagina 12
amuleta spune:
Eu mi-am deschis un LLC si am folosit o companie numita The Company Corporation
http://www.corporate.com/
costa 600-700, nu mai stiu exact, tot ei si platesc anual la stat pentru file (ca trebuie o data pe an sa dai o taxa la statul in care incorporezi).
lumi686 spune:
Pic si eu ca musca-n lapte. Mai fetelor, voi ma minunati pe mine cand aud de scoli particulare si de sume astronomice. Pana sa ajung aici 100 de dolari mi se parea o nimica toata dar vad ca de fapt cu nu e asa. Sotul meu castiga binisor, eu abia am inceput sa aduc ceva bani in casa dar in nici un caz nu ne-am permite scoli particulare. In plus, nici un cunoscut de-al nostru (inclusiv sefii sotului, care castiga sute de mii de dolari pe an) nu au copiii la particulare. Imi scapa mie ceva?
Poate ca e altceva cand cei 2 castiga bine. Eu contribui simbolic, pentru ca nu mi-am gasit o slujba prea buna.
Voi cum ati debutat cu serviciul?
amuleta spune:
Lumi, cred ca e mai degraba vorba de prioritati. De exemplu, am fost colega cu doi medici care stau in apropiere. Adica unul sta pe strada cu mine, intr-o casa frumoasa dar fara sa te dea pe spate, doua masini mai degraba modeste iar copilul lui unic se duce la aceeasi scoala de stat cu baiatul meu. Omul este unul dintre cei mai buni chirurgi cardiaci din zona, are metode inovatoare si propria lui echipa, e om de cel putin 400.000 de dolari pe an. Peste drum sta celalalt, intr-o comunitate inchisa in interiorul unui club de golf, casa impresionanta si copii la scoli particulare. Venitul lui este in jur de 200.000 pe an.
Acum revenind pe pamint, multi fac sacrificii ca sa le poata asigura copiilor o scoala particulara, nu ca-si iau de la gura dar se lipsesc de anumite lucruri care nu sint absolut necesare (de exemplu schimba masina mai rar, au concedii mai modeste...) pentru ca pun mare pret pe educatia copiilor.
nematics spune:
Nu contest calitatea invatamintului de stat in US, dimpotriva - exista si scoli foarte bune, din pacate nu intotdeauna aproape de locuinta. Insa in privinta invatamintului particular, aici in US, consider ca 'de citi bani dai, de-atita educatie capeti'. Poate ca diferenta nu se vede (desi exista) la nivel de mid-school dar devine evidenta la liceu si mai ales la facultate. In plus, sistemul de educatie de aici permite unui copil sa se duca pina unde poate el de departe, intr-o anumita directie, daca aia ii place lui sa faca, inclusiv sa ia ore la facultate el fiind inca in liceu. daca-l tin puterile. Cu atit mai mult devine important, daca nu il poti ajuta tu sa afle asta, sa gasesti o scoala care sa-l ajute sa afle ce vrea si ce poate sa faca mai bine (asa cum spunea cineva mai sus, asta face anii de gimnaziu asa de importanti).
xela29 spune:
Fetelor, daca ve doriti un copil pentru care vreti sa spuntei ca ati facut tot ce se putea, scoala particulara este o foarte buna alternativa, dar asta nu inseamna ca ar fi obligatorie. Unii se feresc de etilismul de acolo, insa asta pare a fi o "problema" minora comparabil cu toate celelalte avantaje.
Fetita sotului meu a fost primul an la o scoala particulara religioasa (dezavantajul era ca se ajungea la un copil "prea cuminte"), apoi la o scoala particulara simpla, si toti au fost foarte multumiti. Mama ei a mutat-o acum intr-o scoala de stat (datorita unor schimbari de ordin financiar) insa asta ne-a dat la toti vietile peste cap. Fata nu mai are nici o motivatie sa invete, a avea doar A+ e un lucru destul de usor de obtinut, iar doamna profesoara vorbeste o engleza pe care eu o inteleg cu greu. Am vrut sa o schimbam la alta clasa dar nu am intalnit pe nimeni in scoala aia (uriasa de altfel) sa ne ajute sau sa ne inteleaga.
Teme au destule, dar asta nu inseamna nimic. Totul e pe hartie, iar daca se omit temele, asta e, "ca toti gresim". Sincer, am fost afectata personal de aceste schimbari, chiar daca poate am avut noi bafta unor extreme destul de indepartate.
In ceea ce priveste situatia "Cat trebuie sa castig ca sa imi trimit copilul la scoala particulara?" este relativ. Daca vrei nu este imposibil. Apoi exista si ideea cum ca trebuie sa se invete sa lupte singuri cu sistemul si sa fie destepti chiar daca scoala e proasta. Sunt si scoli aparute pe sistem "charter", de obicei in orase destul de mari sau unde au existat investitiile initiale, si cu fonduri de stat se organizeaza scoli noi, folosind sistemul particular. Nu pot sa va explic mai bine ca nu am date mult prea exacte, insa e cea mai convenabila alternativa la cele particulare. Din nefericire sunt inca prea putine scoli de acest tip, sunt mereu pline, iar inscrierea acolo se face in sistem de loterie sau dupa liste uriase de asteptare.
Trebuie sa recunosc ca nu este deloc imposibil sa si gasiti o scoala de stat in care sa se faca o educatie serioasa.
... words are tools...
pisik 4ever spune:
amuleta, ce profil are llc ul vostru? ce este asta in 2 cuvinte?
You're unique. Just like anyone else.
Laura Takacs spune:
Eu sunt adepta scolilor particulare, ca nu mi-am dat copilul acolo, e pt ca nu s-a "nimerit", sunt departe de noi. Parerea mea despre scolile publice, e una proasta. Nu se imprima copiilor faptul ca trebuie sa ia cartea in serios, se "umbla" cu tot felul de americanisme de genul "sa nu stresam copiii cu lectii", se "freaca menta" in clasa, iar unele lectii se predau fara logica- desi asta s-ar putea sa existe si in scolile particulare.
Dintre cei care-si permit sa dea copiii la scoli particulare, dar nu o fac, stiu cativa care merg pe principiul "daca tot platim real estate tax, sa mearga la scoala publica", care in Hunterdon County e astronomic (media $10,000 pe an, daca nu mai mult, la real estate tac ma refer). Cum zicea si Amuleta, am vecini cu functii sus-puse (presedinte la IZOD)cu nanny full-time, deci ar avea cine sa duca copilul la scoala si inapoi, si baiatul e in clasa cu al al meu. Altii pur si simplu cred in sistemul scolar public, pt ca nu au termen de comparatie. Probabil ca v-ati uitat in manualele scolare romanesti si poate le-ati comparat cu cele din aceeasi clasa de aici. Diferenta e cer-pamant. Romanii stiu deja in cl IV-a ecuatii cu o necunoscuta, aici abia se invata prioritatea operatiilor aritmetice.
Concluzia mea, e ca daca ai copii in scoala publica, si vrei sa iasa ceva din educatia lor, trebuie sa muncesti cu ei acasa extra si sa mergi dincolo de ce invata in clasa.
ocebine spune:
Cu privire la scoli eu am optat pentru scoala particulara pentru ca la scoala publica de linga mine este o inghesuiala ingrozitoare. La pre-k sint 33-36 de copii intr-o singura clasa. Avind 2 copii acasa stiu pe propria-mi piele ce inseamna sa dai atentie la doi odata....darami-te la 33 de copii. Cit ar fii de pregatita acea invatatoare, nu poate faca la atitia copii. Este imposibil.
Eu si sotul nu avem venituri fabuloase, si avem si mortgage si o multime de alte billuri, viata in New York este mult mai scumpa decit in alte locuri dar eu consider ca cel mai bun lucru pe care il pot oferi copiilor mei este o educatie buna, intr-un mediu bun care sa fie cit de cit apropiat de valorile noastre. Imi place ca la aceasta scoala se pune foarte mult accent pe educatie dar si pe familie, pe respect, pe apropiere.
Exista scoli publice extraordinar de bune (si de multe ori acest fapt este direct proportional cu taxele de proprietate). Noi avem "norocul" de a locui intr-un cartier bun dar foarte aglomerat. Daca mergi catre Long Island, lucrurile se schimba dramatic. Noi am preferat un cartier bun, casa mare si solida (caramida), aproape de locurile de munca (nu vrea sa stau 2-3 ore in trafic pe zi) si compromisul a fost scoala particulara.
Fiecare face cum doreste. Nu putem avea de toate (poate daca am norocul sa cistic la MegaMilions saptamina asta).
Eu una personal, nu cred nici in sistemul romanesc de scoala. Mie mi se pare ca se pune accent pe CIT de MULT se poate invata si nu neaparat pe CUM GINDIM. Nu cred in invatatul pina la epuizare ci in aplicatii practice. In RO am facut toba de carte dar practic nu a folosit la nimc, nu am aplicat nimic in viata de zi cu zi. Eu am avut avantajul de a invata si in RO si aici (aici am facut liceul) si pot spune ca am avut mult mai multa motivatie si placere aici. Se pune tare mult accent pe invatat papagaliceste in RO, fara creativitate si fara spor. Undeva trebuie un echilibru.
In rest....M-AM SATURAT DE PLOAIE.....ploua non-stop aici de mai mult de o saptamina si pur si simplu incep sa cedez....mi-e somn, sint cranky si nu am chef de lucru (ghici de ce am atita timp sa butonez mesaje interminabile)....
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
lumi686 spune:
Parca m-am mai luminat, multumesc. Oricum, pana la scoala mai avem cel putin 5 ani:-) asa ca nu ma stresez prea tare deocamdata. Si in 5 ani sper sa imi gasesc si eu o slujba adevarata.
In afara de Ocebine ( apropos, Ocebine, ce inseamna ca inspre Long Island lucrurile se schimba dramatic, scolile sunt din ce in ce mai slabe? ca eu aici locuiesc) care locuieste de un car de ani in NY, celelalte cum v-ati descurcat cu gasitul unei slujbe aici? Ce-i drept, merg si la scoala si poate e mai greu de gasit ceva si part time si bun, dar nu am parte de interviuri, probabil nu impresionez pe nimeni cu experienta mea romaneasca.
Pe mine ma bate gandul sa ma orientez spre Resurse Umane, caci ce studiez eu se potriveste, dar e taaaare greu sa gasesti un loc care sa accepte sa iti faca training de la A la Z.
Ar fi fain ca fetele care si-au gasit slujba viselor lor sa ne impartaseasca si noua din experienta lor.
Lol, si nu ma refere la informaticieni sau doctori, ca din pacate e prea tarziu pentru mine sa ma reprofilez si la profilul real sunt varza.
P.S Si eu m-am saturat de ploaie ca de mere acre.
ocebine spune:
Lumi, majoritatea scolilor din LI sint bune. La asta m-am referit. De obicei taxele pe proprietate sint foarte mari (din taxe se finanteaza scolile publice). In plus, profesorii sint mult mai bine platiti decit NYC si deci sint mai motivati sa vina si sa predea. In NYC, rata absentei la profesori este chiar mai mare decit a unui copil (suna "in sick" intr-o veselie)....
Acum si in LI sint exceptii, dar poti intreba in stinga si in dreapta. Nassau are o reputatie mai bunicica decit Suffolk dar in mare sint mai bune decit NYC.
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre