Fetele din America (51)
Raspunsuri - Pagina 13
AC spune:
Lumi ca o fosta locuitoare de LI, North Shore mai bun decat South. Si intr-adevar taxele in zona mea (Suffolk, Stony Brook) erau oribil de mai.
Pe unde stai lumi? Ca mai erau fete in LI....
Mey vin sigur in ianuarie... deocamdata am soare cu dinti si maselute prin sudul Frantei si ingrijesc doua galuste virozite...*
AnaMaria.. ce zici vizitezi sudul Frantei la anul?
Andreea si galusca si brotacelul
ocebine spune:
Andreea
Ce bine ca mai treci pe aici. Multa sanatate printzesei si muschetarului!!! Multi pupicei si imbratishari de la mami sigur vor face bine!
Sudul Frantzei nu suna rau deloc....tocmai am terminat de citit citeva carti ale lui Peter Meyle care este absolut indragostit de Luberon...Citeam si salivam in acelasi timp.
Deci in Ianuarie veniti pe aici...nu cumva sa nu treceti pe la noi ca ne suparam foc...Trupele vor fii incintati de vizite si noi la fel...
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
Sanca spune:
De multi ani de zile sotul imi tot sugereaza subtil scoalile private, dar eu vroiam sa vad ce nu are scoala de stat, de trebuie sa dam bani cu sacul la una privata. Am gasit raspunsul destul de repede: disciplina.
Mai toti copii sant lasati in voia lor in scoala publica si nu sant corectati sa nu le strice acel "self-esteem" care e asa de pretios la americani. La fiecare open house, toti parintii americani se plang de cate teme se dau. Eu tac, ca probabil sant singura care crede ca nu sant indeajuns. O foaie de hartie cu 10 adunari, vreo 10 scaderi si atat. Pai in 10 minute baiatul meu e gata. O zi pe saptamana are oral report, care se face cam intr-o ora. Nu tu istorie, nu geografie, nu caligrafie. Si pe urma sa am pretentii sa stie cultura generala, si unde e Romania pe harta… Am culegeri cu probleme de matematica, stau si le traduc ca sa fie la nivel cu ce se face in Romania.
Scoala pe care o vreau eu nu ne permite bugetul. La Jolla Garden School. Accepta copii numai dupa un examen de admitere, se fac limbi straine la alegere - spaniola, franceza sau japoneza. Examenul de admitere se da in noiembrie, in martie aflii daca iti primeste plodul sau nu. Un profesor la 17 studenti. Pretul este 17 mii pe an. Mi se pare exagerat de scump, mai ales ca nu e facultate. Este doar o scoala.
Multi mi-au sugerat Sylvan Learning. M-am interesat, cu toate ca sant numai meditatii in grup de 3 studenti. Nu stiu cat ar beneficia baietii mei de la niste meditatii, ca nu sant in urma cu materia. La Sylvan learning vor 55 de dolari pe ora,minimum 3 ore - si se recomanda program de 3 ori pe saptamana.
Saptamana asta o sa incep sa fac programari la diferite scoli catolice, sa vad care sant cerintele si programa. Acum 4 ani de zile, preturile erau acceptabile, sub 10 mii pe an.
Ma bate gandul sa ne mutam in Romania pentru o perioada, numa ca sa faca scoala serioasa. Nu stiu cat s-au schimbat lucrurile in Romania de cand am fost eu la scoala, si nu stiu daca sant aceiasi profesori buni si seriosi. Ma gandeam la Enescu sau Tonitza in Bucuresti. As iesi mai ieftin, pe o perioada de 10 ani…. Unii viseaza sa vina aici, eu visez sa merg inapoi pentru educatia copiilor. . .
ocebine spune:
Sanca, parerea mea este ca mersul in Romania nu rezolva nimic. Este preferabil sa te ocupi tu de ei in particular pentru ca vor fii rupti de orice fel de realitate. Doar daca te gindesti sa te repatriezi definitiv altfel nu vad de ce le-ai creea asa un handicap. Si este un handicap, crede-ma. Eu am venit aici in liceu si nu stiam pe ce lume sint, nu stiam glume, nu stiam viata de zi cu zi...pentru un copil/adolescent este extraordinar de frustrant.
In final nu cred ca ne dorim niste roboti care sa scoata radicali in cap cind il trezesti brusc la 2 noaptea ci niste tineri bine pregatiti pentru viata.
Nu cred ca le-ar fii usor sa se adapteze in Romania (unde vor fii tratati ca "straini") iar apoi inca o data inapoi in America unde iar o vor lua de la capat.
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
Laura Takacs spune:
Anca, ai pus punctul p e"i" cum se spune. ASa e cum "self-esteem-ul"asta al lor (scriu in graba, scuzati greselile). Baiatul meu are in clasa 6 (!!!) copii care au nevoie de ajutor la mate, si separata vien o tanti care se ocupa mai "tare" de ei. Intr-o zi imi spune "la handicapati- trebuie ca asa ii numesc ceilalti in clasa- le-a dat azi chocolate-chip cookies" . Adica cum vine asta? In loc sa le dea la astialalti care invata bine le da la cei care nu-s la nivelul de cl IV-a? Pe vremea mea era invers, ca sa stimuleze, acuma e vorba de self esteem. ASas cum zici, 10 adunari, si 10 scaderi- dar da-mi voie sa te cotrazic ca la noi nu-s atatea. In 19 minute toata tema e gata. Apoi cu limbile straine, 6 luni franceza, dupa care gata, si restul de 6 spaniola. Si ce credeti ca stie vreuna, macar asa cateva cuvinte? Mai degraba stie germana care l-am invatat eu acasa. (El are 20 de copii in clasa, ca se tot vorbea de student-teacher ratio.)
Nu gasesc ca scoala din Ro a facut din mine un robot, e drept ca lectiile tineau cam toata ziua, si multe trebuiau invatate pe de rost, dar trebuie sa multumesc sistemului scolar roman ca a facut om din mine. Din ce am vazut eu pe aici de atatia ani, romanii au baza in meserie mult mai "tare" decat bastinasii (nu toti, dar foarte multi).
Sanca spune:
De repatriat nu vreau sa ma repatriez. Ma gandeam numa ca vor putea sa vorbeasca fluent romaneste, iar cultural or sa fie bine pregatiti, nu m-am gandit cum o sa fie din punct de vedere social.
Eu nu sant acasa nici aici, nici in Romania. Ai dreptate, Ana Maria, de ce as face asta cu ei?
In concluzie, scoala Catolica ii asteapta . . . (Sau pe noi, un mare imprumut la banca ..)
ocebine spune:
Eu nu spun ca scoala in Romania este proasta dupa cum nu spun nici ca sistemul american este cel mai bun. Aici insa ai o oarecare flexibilitate si poti face ce vrei cu copiii tai.
Nu sint adepta invatatului pe de rost (care arata de de fapt retinerea pe terment lung este foarte scazuta daca nu intelegi mecanismul) dupa cum nu sint nici adepta delasarii.
Sint doua sisteme complet diferite.
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
ocebine spune:
quote:
Originally posted by Sanca
De repatriat nu vreau sa ma repatriez. Ma gandeam numa ca vor putea sa vorbeasca fluent romaneste, iar cultural or sa fie bine pregatiti, nu m-am gandit cum o sa fie din punct de vedere social.
Eu nu sant acasa nici aici, nici in Romania. Ai dreptate, Ana Maria, de ce as face asta cu ei?
In concluzie, scoala Catolica ii asteapta . . . (Sau pe noi, un mare imprumut la banca ..)
copii ca ai mei nu are nimeni
Sanca, intereseaza-te poate exista charter schools, scoli experimentale, programe de afterschool unde se pune accent pe academics. Intinde-ti antenele prin ce cartiere sint scolile publice foarte bune si poate va mutati (asta daca inchiriati).
Unele scoli ofera burse pentru copii dezavantajati materiale sau pentru cei foarte dotati...Nu ma pricep deloc in California...dar solutii trebuie sa existe.
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Pozele Noastre
lexi spune:
ma bag si eu un pic in barfele despre scoala, desi suntem boboci de-a-ntaia primara, deci novici in ale sistemului de invatamant americanesc.
giuniorul meu e la publica, dar nu la cea de care apartinem, ci la una mai buna din acelasi district, aleasa dupa scorurile publicate, distanta si alte alea. acuma, despre teme si ce invata ei la scoala, pot sa spun ca si asta poate fi controlat intr-o oarecare masura. noi, paregzamplu, am vorbit cu invatatoarea si am stabilit de comun acord ca cupilu e pe undeva mai sus decat first grade si ca poate fi provocat, ca tzine, asa ca, impreuna cu vreo alti trei copii din clasa, merge la clasa superioara pentru diverse: matematica, citire, scriere - mai avansate. un fel de advanced learning pe plan local, condimentat cu teme, la cererea noastra, care sa nu sugrume plodul, dar nici sa-l lase-n delasare.
nu stiu pe la altii cum e, insa pe-aici mai e o modalitate, se numeste quest si se mananca cu copii mai dotati, care urmeaza o programa speciala, pe langa cea normala, de la scolile publice; in functie de cat de dotati sunt, merg 4 zile pe staptamana la programul asta, sau doar una. ciudatenia sta in faptul ca, cu cat sunt mai dotati, cu atat merg mai mult (4 zile).
amuleta spune:
Pisik, LLC inseamna limited liability corporation, adica societate cu raspundere limitata mai pe romaneste. Ma duc la DMV acum, ca mi-au explirat stickerele alea si mi-a dat politia warning, asa ca fug sa le dau banii (si viata).