Fetele din America (51)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Anca, gand la gand, si eu ma uitam zilele trecute dupa o scoala privata, $800 pe luna, si la mama naibii de casa. Dar ma intreb si eu daca merita. Si eu sunt complet nemultumita de scoala publica, chit ca asta din zona e cotata bine. Eu suplementez lectiile lui fii-meu cu carti romanesti de mate si altele ce se fac in clasa a IV-a, plus de pe un web site special pt lectii extra www.edhelper.com. Am cumparat pe deasupra carti de teste, carti de lectii extra. Tot ce-i dau eu in plus in fiecare zi dureaza mai mult decat lectiile de la scoala (alea uneori le face pe autobuz, in drumul spre casa, daca poti sa-ti inchipui!!!). Ii dau sa citeasca in fiecare zi cel putin 30 de minute, nu stiu daca e destul, dar nu-i place si e deci impins de la spate. Cu lectiile extra incerc sa acopar cam tot ce fac ei in clasa, plus altele de cultura generala- de ex ii dau sa citeasca si sa faca rezumat la o povestioara despre Germania, sau alta tara, sau continent, e doar un ex.

Asa ca si eu sunt dezorientata in privinta scolilor particulare. Pana cand ma "luminez" ii dau lectii extra. Notele sunt bune, dar eu tot nu sunt multumita de ce invata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Zic si io tot din auzite (mai mult). Printre colegii mei de facultate se cam cunostea cine fusese la scoala particulara inainte si cine nu. Cei care fusesera la scoli particulare (vorbesc in general, ca acum sigur ca erau exceptii si de o parte si de alta) erau mai disciplinati, mai obisnuiti cu stilul de munca ce se cerea la facultate, mai pasionati referitor la indeletnicirile scolare.
Acum am mai auzit (tot de la colegii mei) ca se poarta ca parintii care nu isi permit sa-si dea copiii la scoli particulare decat cativa ani, sa-i dea in anii de middle school, ca aia ar fi ani mai formativi... Am o prietena a carei mama a procedat astfel (prietena a facut trei ani din middle school la scoala particulara; inainte si dupa, la stat, pana la facultate) si prietena imi spunea ca din punct de vedere academic au ajutat-o foarte mult anii aia, cand a fost la liceu de exemplu stia mai multa gramatica decat toti ceilalti elevi din clasa, ba chiar mai mult decat profesoara uneori. Insa din punct de vedere social nu s-a acomodat deloc acolo, a fost destul de 'disruptive' pt. ea.

Eu am facut un an de liceu aici intr-un liceu de stat in mijlocul pustietatii, liceul era ok, nu erau atatea oportunitati cate ar fi fost la un liceu particular, dar am avut bafta enorma de a intalni doi profesori care mi-au schimbat viata. Care nu stiu ce faceau in coltisorul ala uitat de lume, ca nu prea se potriveau acolo, da' bine ca faceau ce faceau, eu am ramas profund recunoscatoare. Asta ar putea sugera ca, daca nimeresti peste unu-doi profesori foarte buni, copiii pot fi impulsionati cum trebuie si intr-o scoala de stat.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Lai, de acord cu tine, si eu ma gandeam sa ma astept pana la liceu, desi asta din "sat" e blue ribbon. Dar ma gandesc ca poate tot isi dau mai tare silinta profesorii- a se citi sunt mai interesati de copii, la o scoala particulara. Ca la asta publica si in clasele mici, inca nu am intalnit o invatatoare ca lumea. Le e teama sa nu streseze copiii cu teme. Sunt mai preocupati cum sa adune fonduri decat sa intereseze copiii in materiile care le predau, etc. Acuma intrebarea mea e: scoala privata religioasa sau "normala"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Sanca, eu am copiii la scoala particulara. Pentru amindoi platesc in jur de $9500/an plus o gramada de fundraisinguri la care trebuie sa participam, la fel si orice fel de excursii in timpul scolii, trebuie platite.

Nu pot sa spun decit ca sint extraordinar de multumita de scoala. SInt putini elevi in clasa (Nick - clasa III are 13 copii in clasa, Alex - kindergaden are 14 copii), fiecare invatatoare are ajutoare. In plus au profesori separat la muzica, sport, arte si computere. In plus (fiinda scoala are profil ortodox grec) au ore suplimentare de limba greaca, religie si mitologie.

Programa lor este foarte incarcata, Nick are in fiecare zi cel putin 2 ore de lucru acasa. Alex are cam 30-40 min. Se urmareste programa de la stat (pentru ca tot trebuie sa treaca examenele de stat si nationale) dar se lucreaza mult mai mult.

Scoala (so prin asta includ directoarea, stafful administrativ, si bineinteles profesorii) se implica foarte mult. Exista un dialog foarte deschis cu parintii, se fac sedinte foarte des, se urmareste foarte atent progresia copilului (in spiritul prevenirii unei probleme fata de remediere) si imediat se trage un semnal de alarma daca ceva pare neinregula. Nu se poate lipsi nici macar o zi nemotivat fara telefoane acasa de la invatatoare si directoare in aceeasi zi.

Despre rezultate, ce pot sa zic fara sa nu-i laud??? Nick la nivel national a fost testat la engleza, matematica si science si a avut scor in primii 1% din SUA (la sfirsitul casei II). Alex nu este in situatia in care sa fie testat dar urmeaza la anull viitor.


Daca mai vrei detalii, oricind...

Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)

People who say they sleep like a baby usually don't have one.

Pozele Noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Laura, nu stiu ce sa zic, aici depinde de voi, ca parinti, ce convingeri religioase aveti, in ce masura considerati important ca baietii vostri sa primeasca o educatie religioasa in cadrul scolii si o educatie generala bazata pe precepte religioase. Nu stiu prea multe, dar banuiesc ca si scolile religioase se deosebesc intre ele, cat de mult accent pun pe religie.
Eu stiu o familie de romani in New Jersey care au trei copii si cei doi mai mari au fost in sistemul de stat, pe cel mai mic l-au dat la o scoala religioasa, catolica daca nu ma insel. Ei erau foarte multumiti, acum nu stiu detalii despre partea academica, dar erau multumiti ca baietelul invata la scoala sa-si respecte/asculte parintii si alte valori pe care ei le considerau foarte importante.
Acum mai e si partea financiara, scolile religioase din cate stiu eu tind sa coste mai putin decat cele laice.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Pe cel mare l-am avut la pre-K in gradinita catolica, cu maicute. Apoi in Kindergarten, la una ne-religioasa. Am vazut diferenta, nu numai in "cartea" care se facea, dar si in comportamentul copiilor. Mult mai multa disciplina la maicute, si mai multa curatenie, decat la ceilalti. Si costul mult mai ieftin. Noi nu suntem nici catolici nici religiosi (mai ales), dar scoli ortodoxe cum are Anamaria nu sunt aici in jur. Deci prea multe alegeri nu avem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Multumesc la toti de raspunsuri.
Ma gandeam chiar la o scoala catolica, aproape de casa cu un renume bun. Avantajul este ca nu au decat o singura clasa de V si o singura clasa de II, ceea ce inseamna ca 8 ani de zile vor fii cu aceiasi prieteni, si se v-a forma acel "bond" care nu cred ca exista intr-o scoala de stat.
Schimbarea de scoala vreau sa o fac incepand cu anul scolar viitor, dar inregistrarile incep de acuma.
Sistemul sa le dau teme extra acasa nu prea merge cu baietii mei, ca ei incearca sa scape cu cat mai putin posibil.
Si sotul meu - american - este de acord ca scoala privata este pasaportul copiilor la o Universitate buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

S-ar putea sa ai dreptate, mai ales daca si copilul este mai lenes (cum e cazul baietelului meu), daca om mai trai pina atunci o sa explorez si eu o scoala particulara, dupa clasa a cincea. Fetita mijlocie e spirt, aia si daca o lasi singura pe luna, tot se descurca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Al meu cupil e in clasa de math enrichment, deci temele extra au meritat efortul. Il pisez sa faca mai mult si in continuare pt ca vad ca ii vine usor, deci are "resurse" si ar fii pacat sa nu le foloseasca (fiecare cioara isi lauda puiul!). Dorinta mea e sa-l mut in scoala privata, dar asa de putine alegeri am, si sunt cam departe, ca probabil o sa astept pana la liceu, si ala e la 12 mile de casa. Iar pana incepe cel mic scoala mai am 4 ani, poate se mai schimba ceva pana atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

Fetele,

Sper sa ma puteti ajuta si indruma si pe mine. Sotul meu vrea sa-si deschida o firma a lui, un LLC. Stiti cumva care sunt pasii, de unde trebuie sa incepem, ce sa facem?! Ca sunt cam pierduta.
Daca vreuna din voi are experienta cu asa ceva si mai stie pasii prin care a trecut, va rog mult sa ne lamuriti si pe noi.

Va multumesc mult de tot,



Carmen & Ericutz (15.06.2004)

http://sabinac.netfirms.com/ro.htm Sabina are nevoie de tine!

Ericutzul meu bebelus

Am un anisor deja!

Mergi la inceput