romani cu domiciliul in strainatate
Am cateva intrebari: a calatorit cineva (mama sau tata) dintre cei care locuiesc in afara Romaniei catre Romania cu un copil minor si a avut nevoie de declaratie din partea celuilalt parinte ca e de acord cu calatoria copilului(autentificata la notariat)?E ridicol ce se cere acum;am fost acum 2 ani cu copilul in Rom si nu m-a intrebat nimeni nimic; acum cei de la ambasada spun ca trebuie aceasta declaratie.
multumesc,
Anca
Raspunsuri
anneoprea spune:
Si eu am calatorit singura cu bebelusul care avea pasaport individual, romanesc fara declaratii etc...
In primavara insa mi-a spus mama ca au aratat la stiri ca s-au scimbat reglementarile (cam in perioada in care erau si niste scandaluri legate de adoptii) si ca acum si pentru minorii care au pasaport individual trebuie prezentata declaratie de la parintele care nu-i de fata, cum ca e de acord cu scoaterea copilului din Ro, datele calatoriei si destinatia
Pentru minorii care erau trecuti pe pasaportul unuia dintre parinti si inainte cereau aceasta declaratie (cel putin asa era reglementarea).
Asa ca am dedus ca-ti trebuie daca pleci din Romania nu si daca te duci...
Si eu o sa plec singura cu bb saptamana viitoare la Buc, si o sa vina apoi si sotul dupa noi sa ne aduca inapoi in Belgia - in ideea sa fim amindoi parintii prezenti la granita la iesirea din Ro! Dar acuma m-ai pus pe ginduri - inseamna ca nu ma primesc in Romania daca-s fara sot? Si asa certificatul de nastere al bebelusului a ramas aici la comuna si nu mai vor sa ni-l dea inapoi...
Sint tare curioasa ce raspund si celelalte fete!
mieke spune:
Daca are pasaport individual nu cred ca este nevoie de declaratie.Daca sotii vostrii sunt olandez si respectiv belgian atunci copilul are cetatenia tatalui asa ca vaputeti duce sa faceti pasaport belgian sau olandez si nu va intreaba nimeni nimica.
Ancade spune:
Anne, am uitat sa scriu ca copiii mei au amandoi pasapoarte olandeze individuale si nu am de gand sa-i trec ca fiind romani pe nicaieri(nu-s trecuti in pasaportul meu);tatal e olandez deci ce-mi trebuie declaratie? ca o duc pe fiica mea sa-si cunoasca bunicii pt 1 sapt?Baiatul ramane aici pt ca e la scoala.Ori pt cetatenii olandezi nu gasesc nicaieri ca au nevoie de declaratii de la parintele celalalt, daca pleaca din Olanda;e stupid ce inventeaza romanii astia si doar pt bani(ca sa ma deplasez la ambasada special la 150 km)si sotul sa-si ia liber pt ca probabil trebuie sa semneze in fata lor si cine stie cat costa ca mai bine ma lipsesc si nu mai plec desi am bilete de avion deja(si nu pot fi returnate).Plus ca imi spun ca nu am voie sa plec pt ca pasaportul nu mai e valabil inca 6 luni de acum incolo;dar eu am depus actele de 4 luni si inca nu e gata noul pasaport. Deci care e vina mea? Si cum pot pleca totusi in Rom?
Anca
Ancade spune:
Mieke, tu ai scris exact cand scriam eu mesajul; si totusi "amicul" de la consulat mi-a raspuns ca trebuie declaratie.
Anca
bb_alinus spune:
Ancade,
Cum sa iti trebuiasca declaratie daca copilul tau are pasaport si inca olandez??? Adica tu vrei sa zici ca autoritatile romane cer asta?? Sau cele olandeze?
Eu lucrez la aeroport si verific pasapoarte, aici in Fr deci CE, si legea spune ca daca copilul are pasaport poate calatori liber fara nici o declaratie de la parinte! Si asta pt copii francezi care parasesc teritoriul, pt cei de alte nationalitati e de ajuns orice act de identitate ( bine ca problem se pune la iesirea din tara lor ).
Deci sa ti se ceara o declaratie de catre partea romana in cazul asta mi se pare un abuz! Tu le-ai explicat bine cum sta treaba?
Alina si Bebitza Amalia 33+
http://community.webshots.com/user/alina_delebarre
Puiutul meu e pe drum:
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20717;2/st/20051113/dt/6/k/83eb/preg.png
anneoprea spune:
Hai ca acum m-am panicat si eu...ca avem biletele de avion pentru duminica.
Situatia mea e totusi diferita pentru faptul ca noi sintem romani (si sotul, si copilul). Plus ca noi doar intram in ro in echipa incompleta.
O sa o pun pe mama sa sune la politia de frontiera din ro sa intrebe (am mai sunat si au fost f amabili)
mieke spune:
Anca mie mi se pare ciudat.Noi suntem romani dar avem si nationalitatea belgiana iar fiica mea este numai belgian.Eu am fost asta vara in Romania,cind am fost sa-i fac pasaportul am intrebat daca se duce numai unul din parinti cu ea in vacanta sau excursie are nevoie si de altceva?mi-au raspuns ca de aceea se fac pasapoartele individuale sau carte de identitate aici(pasaportul fiind valabil ( ani iar cartea 6 luni),pentru ca copilul sa poata calatori doar cu unul din parinti.Zic ca cel mai bine intreaba la primarie .
alessia105 spune:
Buna fetele
Sebi al meu a venit la noi in vara ..si desi are pasaport individual(la eliberarea caruia am avut nevoie de o caruta de declaratii si aprobari ) ..a avut nevoie de declaratii la notariat ( eu am trimis-o de aici si au tradus-o si autentificat-o in Ro ...si ta-su din Ro ) .O sa ziceti da ,dar calatorea cu rude de gr 2..dar ideea e ca la granita i-a oprit o copie dupa declaratia lui ta-su + una dupa traducerea leglizata a mea + copie xerox dupa declaratia mea +copie xerox dupa pasaportul fratelui meu + copie xerox dupa pasaportul lui + copie dupa certificatul de nastere autentificat+copie dupa asig medical si chitanta anexata , noroc ca ii spusesem frtatelui mei sa aiba la el documente xerox ca nu se stie niciodata ...dar daca te duci cu avionul s-ar putea sa fie mai ingaduitori , dar asa iti spun de la Politia de Frontiera .Acum nu stiu cum e daca bb e cetatean strain , noi inca nu am plecat acasa cu bb mic .
Drum bun ..si speram sa auzim numai de bine!!!
Va pupam dulce pe toate si pe toti,va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!
Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)
Poze de pitici voinici
"Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ai trai vesnic". - Gandhi
slakje spune:
Ancade poate ca ar trebui sa te straduiesti putin sa intelegi EXACT care sunt legile si cum se aplica inainte sa te panichezi si sa acuzi autoritatile/consulatul/ambasada romana de tot felul de traznai.Am mai citit ca ai scris pe undeva cum ca IND ti-ar fii "sugerat" telefonic ca serviciul pasapoarte roman ar fii corupt, poate ar trebui sa te mai gandesti putin pana sa scrii asemenea neadevaruri incredibile caci nu stii niciodata cine te citeste.
Numai bine, succes si mult calm sa intelegi exact cum e cu actele caci toate se rezolva cu calm si intelegere si nu e nimeni impotriva romanilor si nici romanii asa "nenorociti nu sunt sa stii.
alessia105 spune:
De belgieni stiu ca pot intra in Ro pe baza de carte de indetitate ..nu au nevoie de pasaport .. stiu ca eu am ramas suprinsa de asta anul trecut in vara ca toti belgieni din avionul de Brussel au intrat pe baza de carte de indentitate ..de celelante state nu stiu ( al meu are pasaport si de cate ori am fost acasa a avut pasaport cu el )
Anyway ideea nu e cum intrii ideea e cum iesi sa vii acasa ca acolo e problema ...ca s-a dar legea de la 1.01.2005 cu iesitul copiilor din tara ....
Poti sa pui pe cineva sa intrebe la
Ministerul Afacerilor Externe
Adresa: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, București, cod 011822
Telefon: (40 21) 319.21.08 sau 319.21.25
Fax: (40 21) 319.21.73
E-mail: mae@mae.ro
sau Politia de frontiera 966
Ca la cum se schimba legile in Ro ...nu stii ce surprize iti rezerva
O sa incerc sa vad daca gasesc azi pe o prietena care stiu ca e abonata la Monitorul Oficial poate imi trimite ea legea sa vedem ce zice legea in privinta calatoririi copiilor staini cu un parinte roman.
Va pupam dulce pe toate si pe toti,va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!
Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)
Poze de pitici voinici
"Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ai trai vesnic". - Gandhi