Sunteti in strainatate. Ce limba invata bb vostru?
!!! STRATEGIA DE STUDIERE A LIMBILOR STRAINE PENTRU COPIII PRESCOLARI !!!
1. Ce limba vorbeste copilul Dvs. acasa?
2. Ce limba vorbeste la gradinita (e mai bine gradinita "ro" sau "fr/engl sau alta limba")?
3. Ce limba vorbeste in curte?
4. Cum au fost primii ani de scoala in privinta limbilor vorbite?
Cum se descurca bebelusul Dvs cu atitea limbi diferite? Eu am un micut la Montreal si nu stiu cum sa procedez!
Ce recomandari aveti?
Raspunsuri
gabibarta spune:
depinde, daca vrei sa stie romaneste, atunci sa vorbesti cu el romaneste, la gradi oricum va invata engleza sau franceza.
Noi acasa vorbim maghiara, grdi in lb. romana, scoala din nou in limba maghiara, si copiii mai invata un pic si evreieste. Ceea ce am observat, la inceput au un vocabular mai redus decat cei care invata in exclusivitate o singura limba, dar vor ajunge la nivelul celorlalti copii si atunci o sa le fie mai usor in viata!
Parerea mea e daca ai posibilitatea, invata-l cat mai multe limbi, ca nu stii niciodata, ce aduce viitorul.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
mamaluidavid spune:
David al meu are 9 luni,tati merge la servici asa ca normal, majoritatea timpului e doar cu mine,eu vorbesc romaneste cu el.
Dar intelege si japoneza,nu atat de bine ca romaneste,dar pricepe.
In fiecare zi urmareste cu mare placere DVD-urile Baby Einstein care sunt in engleza.
Dar bebelusii au o capacitate de a invata foarte mare asa ca nu imi fac probleme,sunt sigura ca peste cativa ani va vorbi fluent toate 3 limbile.![]()
Stefania si David 24.12.2004
helbi spune:
Ptca suntem mai maricele, ne apropiem de 6 anisori iti spun cum a fost la noi. Am venit aici , cind fata avea 11 luni. De al 2 ani si 10 luni merge la gradi in germana. Asa ca.......
1) acasa vorbim romaneste (asta si la recomandarea directoarei de la gradi, noi invatind aici germana)
2-3) la gradi si in par/societate unde sunt si nemti fata vorbeste germana (si eu)
4)despre scoala...mai asteapta pina in augustul viitor si am sa-ti spun atunci.dar cred ca va fi bine!
Recomandari: vorbiti cu copilul acasa romaneste, a doua limba o va invata la fel de usor in gradi. Daca mama e de o nationalitate si tatal de alta, fiecare parinte sa vorbeasca cu copilul in "limba" lui. Asa , va veti trezi ca va vorbi f. usor 2 limbi ........stiu cazul unei fetite de 3 ani: mama romanca, tatal neamt..fata vorbeste la fel de bine is una is alta........
Gabbriela spune:
eu am vb tot deauna cu copilul ro in casa, afara eng, la gradinita eng, tacsu o amestecatura eng - ro... copilul intelege perfect si ro si eng, dar prefera sa dea replici in eng.
Nicole
mamica lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian 
0 - 2 years 2 - 3 years
Opere de arte Mini-Vacante(New!)
lilach spune:
Eu am trei copii. Cei mari sint la scoala in clase de liceu, clasa XII si clasa IX, iar cea mica are 4 ani.
Toti trei au stiut doar romaneste pina la 3 ani cind i-am dat la gradinita si au inceput sa vorbeasca in ebraica, destul de repede pentru ca oricum eram expusi limbii. Deci am contunuat si continuam asa si acum.
Baiatul care e in clasa IX este foarte bun la limbi straine, engleza a invatat-o de la tv. de la desene animate, vorbeste foarte bine si ii face mare placere sa citeasca carti in engleza. Aici oricum engleza e a doua limba si se invata la scoala, copiii trebuie in clasa XII sa faca si bacalaureat din engleza. A doua limba pe care copiii mei o invata e franceza dar baiatul invata de anul asta si germana (este facultativ) , cursurile sint finantate de statul german si la sfirsitul celor 3 ani de cursuri co[piii vor merge pentru o luna in Germania unde vor locui la familii germane ca sa-si exerseze germana.
Deci cu alte cuvinte, fiica cea mare stie: romaneste, ebraica, engleza si un pic franceza; baiatul : romaneste, ebraica, engleza, franceza un pic...si acum inceputul de germana (ii place foarte mult); fiica cea mica: romaneste si de anul vorbeste si ebraica (chiar la gradinita ni s-a spus ca are predilectie spre limbi straine pentru ca a prins foarte repede limba si vorbeste la un nivel foarte ridicat pentru virsta ei....cum spun ce-i de aici nimeni nu-si da seama ca nu ar vorbi de acasa ebraica), desene animate si filme pe care le urmareste sint in engleza asa si programele pe care le are pe calculator.
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.
Crinia spune:
Fetelor multumesc forte mult pentru impartasirea experientei. Sigur ca vorbesc cu Lucian acasa in romana, insa ma sperie faptul ca cind va pleca la gradinita nu va intelege nimic din ceea ce-i spun educatoarele si atunci va fi foarte greu. ![]()
As vrea sa incep sa discut cu dinsul acasa si in alta limba. Apropo Stefania spuneai de DVD-urile Baby Einstein. Ce reprezinta ele si de la ce virsta sunt indicate?
mamaluidavid spune:
quote:
Originally posted by Crinia
Apropo Stefania spuneai de DVD-urile Baby Einstein. Ce reprezinta ele si de la ce virsta sunt indicate?
DVD-urile Baby Einstein sunt DVD-uri speciale pentru bebelusi,unele sunt de la varsta 0 altele de la 1 an,eu am toata colectia de 16 DVD -uri,se pot cumpara si separat.O sa iti dau cateva titluri si iti vei da seama ce reprezinta
Baby Neptune-Discovering Water
Neighborhood Animals,Baby Van Gogh-World of colour,Baby Newton-Discovering Shapes,Baby DaVinci-From head to toe
David al meu desi are doar 9 luni e absolut fascinat de ele.
Sunt sigura ca se gasesc si pe la voi.

mamaluidavid spune:
Daca vrei mai multe informatii despre produsele Baby Einstein
http://www.babyeinstein.com/
Crinia spune:
Stefania am gasit Baby DaVinci si i l-am pus lui Lucian. Sa stii ca i-a placut mult. Statea nemiscat si se uita la ceea ce se arata si ce se spune. Insa am o intrebare, la tine tot e in diferite limbi (ma refeream la Baby DaVinci, caci ceea ce am gasit eu are inclusa poezii si cintece in limba engl., franceza, rusa, japoneza etc.)? La tine e la fel?
mamaluidavid spune:
Da,si la mine unele DVD-uri,cum ar fi Language Nursery vorbesc pe mai multe limbi(engleza,japoneza,ebraica(?),spaniola,germana) dar majoritatea DVD-urilor au meniul de inceput in care iti alegi limba pe care o vrei,la noi japoneza sau engleza.Banuiesc ca in functie de tara in care se vand sunt si optiunile.
La noi Baby Da Vinci are optiuni de engleza,franceza sau spaniola
.