Viata in Germania (25)
Raspunsuri - Pagina 9
Porumbita spune:
dana.n am vazut pozele..esti superba..
am intrebat si eu o prietena nemtoaica si imi zicea ca cele care fac facultate fac copii in jur de 31-32 de ani (statistic vb); dar e la fel de adevarat ca de ex profa de la scoala ne spunea ca din generatia ei (36 ani) din cele cu facultate doar 45% au copii.
mie mi se pare normal ca la 18-20 de ani sa iti arda de scoala, distractie, apoi sa lucrezi cativa ani si sa ai ceva experienta si in jur de 29-35 sa faci 1-2 copii... celputin eu asa as vrea pt mine!
helbi spune:
Alina, m-am interesat de cursul ala de desen. Nu a fost in Frankfurt, ci intr-un orasel, departe de mine. Se pare ca pe linga un Verein.....a durat mai mult ed un an, odata pe sapt. cca 45 euro pe luna. Fetita a avut rezultate bune, dar, trecind la gimnaziu nu ami are timp si pt desen. Mi-a spus insa taticul ei ca la un concurs pe Hessen cu tema Hansel und Gretel, din 3500 desene trimise la Minister, al ei s-a clasat pe locul 5. Deci, scoala a fost buna si fetita talentata. Din pacate, e mult prea departe de mine.
Saso spune:
iar..sint eu.. apar si dispar.. nu ma intrebati de unde sau incotro.. cert e ca nu stau pe loc
ca intotdeauna apelez la voi..
am nevoie de ajutor si doresc sa ajut!
noi ne repatriem si ..va trebui sa-mi schimb adresa din dreptul numelui( pling si rad in acelasi timp...dupa 6 luni de ro.. nu mai stiu unde-i acasa, dar asta in alt subiect!)
..am trecut prin faza de hirtogarii si ..acu caut transport.
ce am gasit prin cj...sint cam la 800 euro.
un sofer mi-a dat un tip sa intreb pe cine ce mai vrea sa transporte din zona frankfurt spre tara..si contra uneoi sume mai mici..sa ne ajutam reciproc...ca noi mai avem loc.. si vorba aia..unde-s multi puterea creste!
asa ca daca aveti cerva nevoi..de ceva mare de transp..o facem pe repatrierea noastra..contra unei sume.. ne intelegem..
sa iesim bine cu totii!
astept vesti de la voi!! va pupam
trebuie sa va rog, daca dati de un transportator.. sau are careva in familie..fac si intelegere asa.. dar sa fie iun pret ceva mai micut..
astept vesti!
multumesc!
va pup!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie-marie.de/
“The duty of the architect is to give life a more sensitive structure.” Alvar Aalto
tinatache spune:
Saso, spor la repatriat! Nu ma pot abtine sa te intreb ce v-a determinat sa va intoarceti? Mai ales ca din ce spui, dupa 6 luni de Ro nu pari prea ... bucuroasa...??
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
tinatache spune:
Multumesc pt curs!
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Saso spune:
pai vad ca toate lumea ..vorbea inainte de cariera si copil..
cu cariera...am stat bine.. copil n-am avut si am facut...
dar acum ca eu am deja 32 de ani..destul de proaspeti..ma simt cam la concurs cu timpul.. si trebuie sa fac ceva si pt mine
in ro am terminat arhitectura..6 ani batuti pe muchie..si am mai facut inainzte si un an de incalzire la constructii civile dupa care am renuntat. asa ca am "terminat" de studiat cam la 26 de ani..cind deja colegi de ai mei de liceu aveau familie, copii, studiul gata, loc de munca..si eu..in urma cu toate in afara de studiu..care am bagat cit a incaput.
am profesat in ro un an si jumate..mare ..greseala..ca am apucat sa vad cum e sa ia gmbh-ul tau si sa-ti faci program cum vrei..sio data ce ai dat de gustu asta.. nu-l uiti!
apoi am mers in germania..iar am inceput cu studiul limbii germane..iar am inceput cu stasurile lor...si late si lungi alte toate cele..ca sa-mi fac meseria visata! am lucrat ca boul..si am fost apreciata..doar ca orice as fi facut tot ausländer as fi ramas..si niciodata nu as fi ajuns sa fiu arhitect cu drept de semnatura. imi trebuiau 2 ani practica ca arhitect stagiar in D. diploma mi-a fost recunoscuta ca dipl ing..si dreptul de semnaatura ce-l aveam in Ro mi l-au sters cu buretele.
am facut marea performanta fata de alti cunoscuti colegi de breasla plecati din ro de a-mi face meseria in acesti 5 ani cit am stat in D.
am invatat multe..nu-mi pare rau de nimic..
singurul lucru care nu mai mergea acum dupa maternitate era unjob cu 4 ore intr-un birou de arhitectura.n-am gasit nicaieri! si mi-era asa de dor sa tin creionul in mana.. ca am zis ca vin peste vara acasa sa vda ec fac cu firma facuta in 98..daca o inchid..sau o vind ..sau.. o desfintez..si ma dat de ceva proiecte vechi..si am zis ca ramin o vreme sa vad daca mai stiu lucra romaneste.. ca intre timp s-a schimbat la ro o tona de legislatie.
so ca am ramas..
e bine ma simt super implinita: parintii mei ma ajuta cu copilul si eu pot sa lucrez la firma cind vreau(cind pot ca nu renunt nici la copil de tot) asa ca din aprilie dorm max 5 ore pe noapte iar restul le impart intre familie si cariera.
e minunat! simt ca renasc..
doar ca am avut..un sentiment care nu ma steptam sa-l am!
simt trstete ca am plecat din D...cu toate ca sotul fiind cetatean D putem sa ne intoarcem oricind.. si cel mai ciudat.. e ca ..atunci cind eram in D visam de ro..si ce faceam si ce prieteni aveam..si colegii de faculta..si viata de pina atunci.. ´si acum ca-s inapoi..vad ca din toate astea nu mai e nimic..e doar familia ..restul parca s-a evaporat... cumva..nu a continuat de unde am lasat-o..ci am luat-o din nou de la inceput la fel de in curu gol si singuri cum am fost soi cind am ajuns in D
acum am lasat si prietenii pe care i-am facut in D..si-mi lipsesc!
si sinte atitea altele care-mi lipsesc!
din pacate degeaba fac o lista a ceea ce-mi lipsea de acolo si de aici..ca degeaba e o lista..ca nciodata nu ma voi mai simti acasa nici aici si nici acolo! asta-i blestemul emigrantului:
in tara ta esti unul carea plecat si in tara de adotie esti unul care ai venit! nu mai esti acasa nicaieri!
dar peste 2-3 sapt mergem in D! sa nu va spun ce ma bucur si abia astept!
cred ca cea mai buna solutie ar fi sa ..vorba aia.. calatorului ii shade bine cu drumul! v-ati prins!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie-marie.de/
“The duty of the architect is to give life a more sensitive structure.” Alvar Aalto
copiloi spune:
Saso, eu una tin sa te felicit pentru alegerea ta! Recunosc ca multe din spusele tale, le impartasesc si eu. La fel, ma voi intoarce si eu in RO, cu toate ca sunt constienta ca nu-mi va fi usor. Chiar vorbeam cu sotzul meu: pana acum, cand plecam in RO (in vacanta)nu aveam nici un regret, caci stiam ca ma intorc in DE, dar ma strange in spate numai cand ma gandesc la intoarcerea definitiva.....probabil ca ne va fi greu (mie si sotzului) cu reacomodarea in RO, dar odata si odata acest lucru se va intampla, in schimb in Germania vei fi vesnic un AUS-länder, oricat de bun vei fi tu....se vorbea aici de cariera.....cariera in Germania pentru un Ausländer? Eu una nu cred in asta (mentionez ca nu orice job inseamna, pentru mine, cariera)..... iti poti gasi aici un job, mai devreme sau mai tarziu, cu putin noroc chiar pe domeniul tau, dar sa faci cariera.....no way.....
Tot ce-mi doresc este sa ma intorc si sa ma ajute Dumnezeu sa-mi pot permite sa trimit copiii la studii in strainatate, iar la randul lor, sa aleaga unde le este mai bine (asta in caz ca unii aduc argumentul copiilor, cum ca de dragul viitorului lor se sacrifica ei printre straini...)
Ramanand aici, cred ca voi fi mereu in cautarea propriei impliniri (in special a celei sufletesti), dar intorcandu-ma stiu ca o voi avea, chiar daca cu niste sacrificii....mai bine mai tarziu, decat niciodata!
Alina