Viata in Germania (25)
Raspunsuri - Pagina 7
helbi spune:
Alina, daca aflii de ceva cursuri la VHS spune-mi te rog, si mie. Si ep mine m-ar interesa unul de pictura.....o sa merg sa vad daca au si la noi.
Nu am vazut covoras..ai cautat pe net? sau Segmüller si altele de genul asta?
dani_flor spune:
osolita, noi locuim in Charlottenburg, pe linga parcul castelului, e cotat oarecum binishor, desi are zone si mai bune si mai rele, e destul de plin de ausländer-i ca mai tot berlinul . In Zehlendorf cred ca sunt cei mai putini, si evident in ... est unde nu am fost. Mie imi place Charlottenburg-ul destul de mult si Berlinul in general. Atit BVG-ul (transportul in comun) cit si autobahn-urile imbirligate sunt super faine, ajungi in orice pct din berlinul de vest (noi nu am trecut mai la est de Alex foarte repede. Si ofertele in general sunt numeroase (magazine, cultura, timp liber, etc.)
Daaaaa, la Wansee e foarte frumos, ca de altfel toate lacurile care inconjoara Berlinul.
Deci mie imi place f mult, nu m-as muta de aici, desi sta rau cu oferta de munca. Dar am auzit ca restul Germaniei (in special sudul) e mult mai fain decit berlinul, eu nu am prea fost, dar ne-am propus sa mai viztam si noi sa vedem si sa comparam. Mi-a zis sotzul ca e un oras foarte bine organizat in comparatie cu alte capitale europene, el e mai plimbat decit mine ...
A! Si ce mi se mai pare fain, mai fetelor, o sa vi se para ciudat, dar am citit povesti de groaza pe la voi sau ale celor de pe romanian-de.org... aici noi ne-am inteles mereu bine cu functionarii de la ausländerbehörde. Cel putin la litera noastra, ca la noi e pe litere, dar si altii la alte litere, sunt destul de dragutzi si cooperanti!! Aaaaa...evident dupa ce am invatat germana
V-am innebunit cu berlinul. Scuuuuze
camelia-daniela spune:
Salutare fetelor!!!
Am mai aruncat si eu un ochi pe aici sa vad ce mai discutati...ca de celalalt ochi mai am nevoie!!
Dani, fiul meu mi-a spus ca este o scoala romaneasca prin Schöneberg, Hauptstr.
Este cam vis a vis de Wollworth, pe unde este Kaiser-Wilhelm Passage. Exact nu stiu sa-ti spun acum, dar o sa ma fac mai "schlau"
Cit despre cursurile de muzica, am ramas uimita vazind ce preturi sint acum!!! Eu am trecut de mult prin toate astea, dar imi amintesc foarte bine ce "program" aveam pe atunci!!! De 2 ori pe saptamina la karate cu 2 copii si asta vreo 3 ani; baiatul avea si fotbal de 2 ori pe saptamina, iar la sfirsitul ei avea si meciuri amicale, sau dalea mai serioase!!! Fata a facut un an chitara ( 6 in grupa ), dar eu am platit pentru un an si mi-a facut reducere...pe atunci costa vreo 850 DM si mergea de 2 ori pe saptamina...as fi vrut sa mai faca un an, dar ea nu a mai vrut!!...a preferat sa faca volleyball...tot de 2 ori pe saptamina......nu aveam nici o clipa libera!!
Ai mei au fost la o scoala primara cu profil de muzica, unde au invatat fara bani sa cinte la flaut, sau ce vroiau ei......iar innotul l-au invatat tot la scoala...parca in clasa a 3-a si-au luat si ei "Seepferdchen" -ul...restul l-a "rezolvat" mama pe la Wansee, piscina, sau alte ape rezonabile din jurul Berlinului...ca tata s-a ocupat sa bage frica de apa in ei!!!
de la Cami.
dani_flor spune:
Alina, imi pare rau ca nu te pot ajuta in nici un fel... nici la cursuri, nici la covorase, dar stai sa incerc.
uite, am dat pe google o cautare (mickey mouse teppich) si uite ce a iesit:
http://www.teppich-janning.de/spielteppiche.html
te duci jos la mickey mouse... vezi si tu daca iti place ceva...
Nu imi amintesc sa fi vazut in magazine, poti sa mai cauti disney teppich pe intrenet, se vind si pe ebay, eu nu sunt adepta, dar tu poate esti.
Cami,
Merci mult de info!! Sa inteleg ca ai stat sau stai in berlin? asa reiese ...
Stiu putin zona aia din Schöneberg, voi cerceta!!! Am o prietena care sta chiar pe acolo. Lasa ca schlau trebuie sa ma fac eu ca am nevoie ...
O intrebare scurta, ce au reusit copiii tai sa faca in 3 ani la karate? Inotul are un ziel clar, dar cu karate nu stiu ce sa zic... dar fi-mea merge in grup cu prietenele si momentan o incinta si treaba asta, pe aici e moda, aproape toti copiii fac karate sau alte arte martiale. De muzica, pictura, teatru aud din pacate cam prea putzin . Teatru ar trebui sa ma intereseze pe mine, are fi-mea o logoree si o imaginatie
Cred ca o iau si eu spre culcare, fetelor, am buhuit destul in noaptea asta.
Va , somn usor,
daniela
tinatache spune:
dori, nici eu nu stiu. Acuma iau si eu se gasesc, mai tarziu am sa vad ce si cum. Deocamdata trimit peste tot si la part-time si la full-time.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
peca spune:
am inceput sa visez cu ochii deschisi citind posturile cu adivitatile extra-scolare ale copiilor vostri....al meu are doar 2 luni.....si sper ca pana va ajunge sa faca ceva sa se mai "inventeze" si pe aici prin zona noastra.....caci de ex. aici unde stam....in satuc....singura activitate pt. copii de 3 anisori este de la gradinita si anume gimnastica: stiti ce fac? se aduna acolo si se joaca....in timp ce parintii beau o caffa!
iar in orasul de care apartinem....hm e mai greu....au in mar parte prioritate copii care locuies in oras
dar sper ca in timp sa mai evolueze si ei!
cat despre discutia copii-job!?....
am avut si eu o discutie cu o nemtoaica cu cariera si copil, si ii spuneam cat sunt de nemultumita ca nu pot studia asa cum mi-am imaginat eu ca sunt cam incurcate caile pana sa ajung sa incep ceva(teste de germana si bete'n boate).....si ca nu imi convine ca trece timpul si mi se pare tarziu sa ma apuc la 25 -30 de ani sa fac ceva sa am o diploma.....si stiti ce mi-a sus? (atunci nu aveam pe niko)....:" pai prima greseala a ta este ca ai deja 23 de ani si inca nu ai copii.....acum trebuie sa te gandesti daca mai vrei copil sau nu...caci iti sta in drum!"...."daca ai fi vrut sa poti imbina ca majoritatea nemtoiacelor cariera cu copilul....atunci trebuia sa faci de tanara un copil si cand copilul deja are 8-10 ani nu te mai cupi de el asa mult, poate sa stea singur, si tu iti vezi de treaba ta!"
concluzia mea: la apropae 24 de ani sunt o mama batrana! fata e majoritatea femeilor de aici cu cariera care la 18 ani deja au primit primul copil.
ah si timpa imi spunea ca ce imi trebuie mie acum la varsta asta sa studiez....sa imi las timp...caci pana la 30 de ani ar trebui sa traiesc viata si apoi sa ma gandesc la o scoala/cariera....
la inceput mi s-a parut ciudat modul asta de gandire.....acum am inceput sa ma obisnuiesc cu el, asta nu ineamna ca il si accept, caci am vazut ca in 80% timpa are dreptate.....fetele astea se hotarasc sa devina cineva dupa 25-30 de ano, pana atunci un job..acolo cat sa le aduca bani suficienti de distractie
v-ati intalniti si voi cu asa ceva?...sau prin zona asta s-a rasturnat caruta cu raritati!
va doresc o zi buna
peca si Niko
_
dana n. spune:
Salutare!
Ma bag si eu in seama pe aici.Vreau sa ma apuc de un curs de germana...am incercat la VHS dar incepeau prea tarziu,asa ca m-am reorientat spre Inlingua.A facut cineva curs la ei?
------------------------
www.arcor.de/palb/thumbs_public.jsp?albumID=3286839" target="_blank">Diverse poze
www.arcor.de/palb/thumbs_public.jsp?catID=87&albumID=3219207" target="_blank">Poze cununie civila
www.arcor.de/palb/thumbs_public.jsp?albumID=3374760" target="_blank">Nunta noastra
dani_flor spune:
Buna fetelor,
peca sa-ti traiasca bebelusul, sa fie sanatos si norocos, sa iti aduca numai bucurii.
Parerea mea este ca facutul copiilor la 18 ani este o idee un pic exagerata, ar fi totusi de luat in considerare (poate!) daca esti f matura la 18 ani, iti planifici exact viata, ai barbatul potrivit, etc. sunt multe de zis aici. Dar de regula la virsta aia tot ce zboara se maninca, esti aproape tu insati un copil, cred ca foaaaaarte putine se gindesc la familie si copii. Iar daca faci copilul atunci ... unde mai incape distractia ? Ce e drept, am vazut si perechi cu copii pina intr-un an, de 7-8 luni in restaurante pline de fum
Nu stiu ce sa zic, am cunoscut si eu nemtoaice cu "ceva" cariera si au facut copii dupa 30 (cum am inceput si eu de altfel) cind le-a ticait ceasul biologic. De regula au facut doi si nu le e prea usor, dar mai au parinti pe aici...
Cred ca de fapt treaba asta nu se prea poate generaliza, in definitiv, depinde foarte mult si de conjuncturi, de caracterul fiecaruia, de noroc... Oricum, dupa parerea mea, 24-27 de ani este virsta ideala sa devii mamica indiferent daca ai sau nu cariera, din pacate eu am ratat momentul ala ...
Daniela
tinatache spune:
nici eu nu cred treaba asta cu 18 ani. Adica in loc sa ma fi distrat si sa simt viata de student trebuia sa schimb scutece si sa-mi fac un milion de griji? Nooo, no way. Situatia noastra e deosebita pt ca suntem intr-o tara straina, cele cu GC nu am avut 2 ani drept de munca, plus ca nici germana nu e usoara. Daca m-as fi nascut aici, la 28 ani aveam deja un servici si tot atunci faceam copiii. Diferenta era ca nu as fi cautat acum ci m-as fi intors si as fi luat-o de unde am ramas.
Iar sa faci facultate la 30 ani e iarasi o utopie. Am facut 1 an de zile scoala la 30 ani si mi-a iesit pe urechi. Nu mai am rabdare, am alte pretentii, nu mai am chef sa stau cu orele pe un scaun si sa scult palavragelile unora uitati prin facultate, sau sa umblu in autobuze full de studenti. Cate un curs din cand in cand as face, dar nu scoala zilnica cu jde mii de seminare si teme pt acasa.
Toate tb facute la timpul lor, si cred ca succesiunea asta: intai pregatirea si inceput de cariera, apoi copii, apoi continuat cariera (care mai vrea, ca e posibil sa se schimbe prioritatile) e optima.
peca, pe voi nu va tenteaza sa va mutati la oras? ai mai multe posibilitati, si pt tine ca mama si pt copil.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
peca spune:
ba da ne tenta odata sa ne mutam.....intr-un oras mai mare si ceva mai departe de neamuri ...dar in loc sa facem un pas inainte am facut un pas inapoi...adica de la un sat de 8.000 locuitori ne-am mutat in unul cu 3.000....caci aici am facut casa.
tinatache....tu esti una dintre fetele de pe aici care ai studiat.....chiar as avea o curiozitate legat de asta....studentii....sunt in genere tineri sau asa la 25-30!?
caci mie mi s-a spus ca in genere sunt mai spre 30 de ani....caci multi fac un ausbildung...muncesc cativa ani...si cand se satura de munca prost platica se lupta sa se reprofileze/evolueze.
este sau nu este asa?
in singura fachhochschule care este aici, cand am fost o singura ata, ce e drept nu am vazut ceea ce am vazut in fac. din ro. adica studenti boboci si de 18-19 ani......sau cel putin aratau toti maturi....de aceea am luat de buna, sa spun asa, chestia cu fac. la o varsta putin mai tarzie.
si eu am gandit la fel....cum sa merg la 30 de ani printre copii de 20 de ani sa studiez.....dar daca alte sanse nu am ....o voi face si pe asta, daca ma ajuta D-zeu.
peca si Niko
_