Pareri pro si contra gradiinita la varste mici

Pareri pro si contra gradiinita la varste mici | Autor: light

Link direct la acest mesaj

Baiatul nostru are 3 ani si 4 luni. Pana la varsta asta a stat mereu in preajma mea si s-a creat o mare dependenta intre noi. L-am dus l-a gradinita din data de 12 septembrie dar se acomodeaza cam greu, plange ce plange cand plec de acolo si mai plage si cand trebuie sa doarma. A facut si primul rosu in gat si sta acum acasa de miercuri.Ideea e ca nu e chiar inadaptabil adica sa planga incontinuu, plange putin, apoi participa la activitati si il gasesc cuminte cand il iau acasa. Parerea mea este ca:- in primul rand trebuie sa mearga la gradinita acum, nu la anul, pentru ca va fi mult mai greu, mai tarziu de rupt "cordonul ombilical" dintre noi.- intre a-l lasa o perioada doar pana la pranz la gradinita si a-l lasa de la bun inceput sa si doarma acolo, cred ca a doua varianta e mai buna pentru ca in cazul primei variante copilul poate fi derutat, bulversat si ii va fi mai greu sa accepte ideea ca mai intai l-am lasat acolo putin iar mai tarziu l-am mai lasat sa si doarma.Am intalnit pareri de genul ca e prea mic copilul si ii distrug copilaria daca il dau asa de mic (3 ani si 4 luni) la gradinita si ca mai bine mai tarziu. Asta in conditiile in care asi putea sa mai stau cu el acasa, sa nu fiu fortata sa merg la serviciu.Astept pareri.

mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaNoutati

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Lucia, eu cred ca nu trebuie sa intrerupi...daca tot ai inceput, oricum un progres in acomodare tot a facut si e pacat sa dai inapoi. Cu cat sunt mai mici cu atat se adapteaza mai bine si mai repede!!!
Anul trecut am avut la gradinita o fetita de aproape 4 ani care plangea tttttoaaaaaaata ziua pana vomita!!! Avea mereu fata livida si ochii rosii!! Mamei i s-a facut mila, si a mai tinut-o 2 saptamani acasa, apoi a adus-o din nou...aceiasi poveste...si tot asa a tinut-o tot anul...3-4 zile plangea de nu mai putea la gradinita, 3-4 saptamani acasa...
Anul asta, are 4 ani jumate, si a adus-o din nou...plange la fel de mult!!!!

Dar majoritatea copiilor, plang la inceput, maxim o luna, si apoi se adapteaza, le place, sunt activi la gradinita si isi fac prieteni pe care ii prefera parintilor!!!

Daca iti perimiti sa stai acasa, macar pana la Craciun, eu iti sugerez sa il lasi pana la pranz...eu cred ca el e genul caruia ii place sa o ia "treptat"!!!

Succes, si sa auzim ca merge cu placere la gradi!!!

Iau in fiecare zi viata de la capat

Sinzi si David
David (best of...), tati si mami

A venit toamna!!!

Mergi la inceput

A, si eu cred ca copilaria e mai "colorata" si mai frumoasa in colectiv la gradinita, de la 2 ani in sus!!!

Sinzi si David

A venit toamna!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

Multumesc Sanzi pentru sfat, nu ma gandeam sa il retrag sub nici o forma, dar daca nu voi primi jobul promis in octombrie, si daca Liviu nu se va acomoda mai mult pana atunci, e posibil sa incerc varianta cu luatul la pranz, dar o las ca pe o ultima solutie.

mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaNoutati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Lucia, 3 ani si 4 luni mi se pare ca este o varsta mai mult decat potrivita pentru gradinita. Nu mai asculta in stanga si-n dreapta la toti "binevoitorii" care vorbesc doar sa se afle in treaba. Cata vreme are parte de conditii bune de sedere acolo, mancare buna si educatoare care stiu sa se poarte cu ei, colectivitatea este cea mai buna solutie pentru aceasta varsta.
In plus, sunt total impotriva retragerii copilului, o data dat in colectivitate. Stai linistita, ca de raceli au parte toti si vor avea inca multi ani de acum incolo. Daca este retras, va stii sa santajeze si sa planga la fel si anul urmator. Asa ca mult curaj, rabdare si o tona de sanatate sa aveti!!!!!!!

Sanatate maxima!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

mi-a atras atentia titlul, pt. ca eu voi fi nevoita sa-l dau la gradi cand implineste 2 ani; aici vad ca se discuta de varste mai mari totusi, dupa 3 ani e chiar indicat sa nu mai stea acasa. bine faci ca nu vrei sa-l retragi, cu siguranta in curand ii va placea f. mult.

Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.

Mergi la inceput

Mda asa ma gandesc si eu, si asta zic si eu, sunt copii care merg de la 2 ani la cresa sau gradinita, e adevarat pentru ca nu exista alta solutie, e la fel de adevarat ca asi mai putea sa fortez nota si sa mai stau un an cu el acasa dar consider ca lucrul acesta ar fi in defavoarea sa.

Mergi la inceput

Lucia, curaj, ca ei speculeaza cat pot...mai ales ca te vede asa nedumerita. Daca esti mai ferma, si ii dai de inteles ca nu prea are de ales...va intelege in cele din urma...
Ai incercat sa il recompensezi pentru ca merge la gradinita (nu stiu daca e o metoda buna, dar la mine a mers).
In prima saptamana de gardinita, i-am luat lui DAvid vreo 3 masinute...aproape in fiecare zi, le vedeam inainte de a merge, DAvid le alegea si eu ii spuneam ca daca e cuminte si nu plange, mami se duce sa ii cumpere masinuta respectiva, si vine imediat la gradinita cu masinuta!!! Si era tare incantat de idee...
Acum am ajuns la o masinuta pe saptamana , in curand la una la 2 saptamani...si tot asa!!!!

Sinzi si David

A venit toamna!!!

Mergi la inceput

Da Sanzi, bani sa ai! Si eu am facut la fel dar cu mai putini bani, adica un ou kinder, o ciocolatica kinder, o masinuta, zilnic evident, nu toate odata.Faza e ca eu nu sunt chiar nedumerita ci sunt ferm hotarata sa il duc si fatza de el mai ales sunt si mai ferma. Insa am auzit-o p-asta cu distrugerea copilariei, si sincera sa fiu nici prin cap nu mi-a trecut asa ceva pana acum, chiar daca pe de o parte mi-e si mie mila ca trebuie sa il trezesc dimineata si ca il vad ca plange si ca il vad ca mai si raceste. Insa una peste alta eu nu consider ca ii distrug copilaria si de aceea am deschis subiectul sa vad daca mai exista cineva care gandeste asa si anume ca daca duci un copilas de 3 ani si 4 luni la gradinita si acesta nu agreeaza gradinita cel putin la inceput, inseamna ca ii distrugi copilaria si ca mai bine il mai tii un an acasa.Eu sunt foarte sigura de ceea ce fac si sub nici o forma nu imi trece prin cap sa il retrag plus ca sunt si foarte ferma fatza de el. Daca s-a intamplat sa raceasca si sa il tin acasa de miercuri, asta e partea a doua (si iar mi se spune ca chinui copilul pentru ca e prea mic si se imbolnaveste in colectivitate cand ar putea sta foarte bine acasa langa fusta mea) dar cum nu ii va mai creste temperatura, cum l-am dus la gradi. S-a vazut clar cat de mult s-a plictisit zilele astea in casa. Daca era la gradinita venea cu tot felul de lucruri noi si utile de acolo.Acum cateva luni ma plangeam ca nu mananca singur si nici nu vrea. Dupa o saptamana de gradi a inceput sa manance singur sa nu mai faca circ asa mare cand se murdareste pe maini, are mai multa initiativa in a face lucrurile singur si asta e un lucru care ma bucura mult. Ca sa nu mai vorbesc de lucrurile creative pe care le face acolo si care ii dezvolta psihicul, imaginatia, si independenta.

Mergi la inceput

Pai vezi Lucia??? Ti-ai raspuns singura la intrebari!!
Pai ce inseamna copilaria? Sa ii dam noi sa manance, si sa frece o masinuta pe covor toata ziua cu tv-ul deschis la desene animate??
Nu, copilaria inseamna, joc, cantece, copii prin preajma, independenta, jucarii, o doamna educatoare care sa ii indrume, altfel decat o facem noi ca parinti, colectivitate...
Deci practic tu ii oferi copilaria acum!!!!
Pana acum a fost...bebelus...dependent de mama, dezinteresat de alti copii, posesiv, centrul universului!!!

Asa ca eu sunt ferm convinsa, copilaria incepe o data cu gradinita!!! Si cele mai mari satisfactii incep de acum incolo!!!
Deci, cine a afirmat ca ii furi copilaria, probabil un parinte prea posesiv care depindea de copil mai mult decat depindea copilul de el!!! Sau pur si simplu nu stia ce vorbeste...

Sinzi si David

A venit toamna!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zana spune:

Noi am inceput gradinita la 2 ani, e dificil, cu mofturele si fite dar… asa e orice inceput!!!
Nu-mi pare rau ca am inceput asa devreme.
Mi se rupea inima, am plans si eu, veneam la servici si pana cand mi-am dat seama ca teatrul dura doar 5 minute (pana ieseam pe poarta),copiii sunt niste mici santajisti.
Apoi a inceput sa-i placa, duceam bomboane pentru toti copiii, am carat jucarii, faceau schimb intre ei...asa e in colectivitate si au venit intrebarile:
- mami, vii sa ma iei la pranz?
- ma duci la o gradinita unde nu se doarme?
Si am caut zor nevoie o asemenea gradinita, dar sigur ca n-am gasit, o vreme am dus carti de povesti sa nu se uite pe pereti cand ceilalti copii dorm.
Acum abia asteapta sa vina ziua de luni dupa weekend, sa se intalneasca cu prietenii.
Si inca un sfat pe care l-am primit si eu de la altii:de ce nu incerci sa-l trimiti la gradinita cateva zile cu tati, cu bunicii sau cu altcineva, durerea nu e la fel de mare…

Succes

Mergi la inceput