de ce sinteti atei? (2)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

"a fost deturnat intr-un subiect interesant,poate cel mai interesant din ce-am mai rasfoit pe aici,pana acum."

Tomnai d'aia "m-am riscat" cu intrebarea ...

_
Sunt moderator dar ma tratez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by xenocid
Conchita hai ca acu esti subtila ca un elefant intr'un magazin cu portelanuri.

daca ti-ai facut cumva iluzia ca io-s prototipul crestinului care intoarce si celalalt obraz cand e palmuit, te inseli amarnic. seara, inainte sa scriu pe forum, ma inchin la Sf. Gheorghe, amin. si cadelnitez. de acatiste sa faca si sa dreaga se ocupa aripa stalinista din cercul meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by tata lu Toma

O sa-mi iau inima-n dinti si o sa raspund intrebarii initiale in modul in care am fost tentat sa o fac chiar de la inceput :
- De-ai dreacu'!
Ce ziceti, e posibila aceasta explicatie ?

_

mie mi se pare cel mai valid raspuns de pana acum, este exhaustiv, onest si curajos. este dovada vie ca poti sa-l pipai si sa strigi dupa el "estee" pe nenea liberul arbitru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

quote:

O sa-mi iau inima-n dinti si o sa raspund intrebarii initiale in modul in care am fost tentat sa o fac chiar de la inceput :
- De-ai dreacu'!
_

ah, inseamna ca admiti ca exista el?
atunci de ce n-ai admite ca exista si El?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Ra o sa-l citesc. m-ai facut curioasa. Pina acum eram convinsa ca intr-o viata anterioara am fost hispanica :-)pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

quote:

- De-ai dreacu'!

Eu sint destula de pierduta pe topic deja , sint prea multe argumente din toate directiile.
De-aia m-am si fixat pe un raspuns scurt si la obiect. Si viu cu o parabola din NT: stapinul are doua slugi si le cere sa se duca la vie sa o lucreze. Cea dintii spune: Ma duc, stapine! si nu se duce. Cealalta cirteste, strimba din nas, nu zice nimic, dar pina la urma se duce si o lucreaza. Cine face voia Domnului? Al doilea, desigur.

Adica poti sa zici ca n-ai chef sa fii religios, nu stii de ce, dar simti tu ca n-ai fi coerent in tine, n-ai fi onest sau integru. Dar in schimb respecti imperativele de conduita crestine. Noi bisericosii sintem mai in primejdie sa spunem ce sintem si sa nu facem. (pentru ca ni se pare destul ca spunem)

Si ca sa dormi linistit, uite si www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/documents/vat-ii_decl_19651207_dignitatis-humanae_en.html" target="_blank">declaratia Vaticanului din 1965 privind libertatea religioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

vikinga, daca ceri un raspuns de la stiinta atunci trebuie sa precizezi ce anume cauti. Altfel nici D-zeu nu ar fi capabil sa raspunda darmite niste bieti cercetatori
Ce intelegi deci prin suflet?
Suflet = Emotii? Nu cred ca la asta te referi caci emotiile au fost descrise si para-descrise de catre stiinta, se stie cum si unde se formeaza, cine e responsabil de aparitia lor si ce efecte au asupra corpului uman. Pe baza acestor cunostinte s-au inventat anxioliticele, antidepresoarele dar si drogurile (din pacate).

Prin urmare vei spune ca sufletul nu poate fi numai emotie, trebuie sa fie si altceva dar e indefinisabil. De acord, numai ca acum iti intorc intrebarea: ce te face sa crezi ca religia stie ce este acel altceva?

Mai mult decat atat, uite, eu sunt dispusa sa cred ca doar religia stie ce este acel altceva pe care dincolo de emotii il numim 'suflet'. In cazul asta: care dintre religii stie cel mai bine ce e si care e cel mai aproape de definitia sufletului?! Daca incerci sa aprofundezi si cauti sa afli ce spun una sau alta dintre multitudinea de religii, comunitati si secte de pe mapamond, vei gasi ca toate pretind ca doar ele iti ofera calea spre suflet, doar ele si numai ele detin adevarul absolut, doar prin ele poti ajunge la 'salvarea' sufletului, toti ceilalti din alte religii sunt eretici, pacatosi, necredinciosi si vor arde cu siguranta in focurile infernului etc.
Deci chiar daca vreau sa aflu ce este 'sufletul', pe ce criteriu aleg sa cred ce spune o religie sau alta?!

Ei, si acum, odata ajuns in acest punct si la aceasta intrebare oricarui ateu/agnostic nu-i mai ramane decat sa ia frumusel loc in banca spectatorilor si sa asiste la incaierarea ce va urma inevitabil intre fidelii diverselor religii care vor incerca sa il convinga ca numai credinta lor e cea mai adevarata, ca numai religia lor ii va aduce cheia spre paradis sau ca doar a lor stie ce e ala suflet si ca doar ei si numai ei detin metodele de a-l salva.

Si uite cum ajungem astfel sa mai gasim inca un raspuns la intrebarea din titlul subiectului de fata

PS In ceea ce priveste ritualurile religioase, m-am exprimat mai plastic in mesajul anterior dar nu ma refeream numai la crestinism sau numai la post si rugaciune. Arunca o privire la ritualurile si obligatiile musulmane de exemplu si putem sa discutam daca au sau nu vreo legatura cu vreo forta superioara sau macar cu meditatia.
Tu spui ca postul si rugaciunea sunt o metoda de introspectie si ca nu sunt adresate divinitatii ci tie insati: mi se pare foarte onest insa trebuie sa adaug ca nu sunt singurele metode, si ceilalti se autoanalizeaza din cand in cand doar ca altfel decat prin post si rugaciuni.

Catalina , poti sa-mi dai un exemplu de interventie divina dupa aparitia vietii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Ehheee, recunosc: de cind am citit eu prima oara subietul si pina ieri (cind am avut din nou timp sa-mi arunc un ochi pe-aici) constat ca discutia a devenit interesanta dar... si prea patimasa.
Imi vine destul de greu sa-mi definesc pozitia la topicul asta, pentru ca, desi nu sint o persoana religioasa, cred in existenta unei forte (supranaturale, divine ori poate doar necunoaste noua in momentul asta) care guverneaza lumea. Poate ca forta asta este Dumnezeu, nu stiu...In acelasi timp sint insa convinsa ca stiinta va descoperi, cindva, aceasta forta si rolul nostru insignifiant pe lume (la urma urmei aceeasi intrebare filosofica o avem toti, fie ca sintem crediciosi, fie ca sintem atei).
Atit stiinta, cit si religiile (mai putin budhismul) sint de acord ca universul a avut un inceput. De aceea mi se par logice (pe masura intelegerii si perceperii mele) cele cinci dovezi aduse de Thomas Aquinas in "Summa Theologica", despre existenta lui Dumnezeu, a acelui
primum movens immobile, a acelei forte creatoare- asa cum ma exprimam eu. Cele cinci dovezi sint de fapt principii universal valabile: miscarea (trebuie sa existe ceva care produce miscare), cauzalitatea (existenta primei cauze intr-un lant de cauze), necesitatea (exsitenta de "a fi" acel ceva), perfectiunea (existenta unui etalon absolut) si guvernarea (exsitenta cuiva care sa conceapa miscarea).
Tot Aquinas spunea ca Dumnezeu este "actus purus et prefectus", adica nematerial, necorporal doar pura esenta...lucru care iar imi justifica apelativul de "forta".

Adrienne si eu ti-l recomand pe Confucuius, ale carui concepte cheie sint generozitatea, dragostea si respectul fata de aproapele tau... :-))

conchita, chiar crezi ca Nirvana este "marele nimic" ??? Unde nu te-ar auzi un budhist acum!!!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Doruletz, spui tu frumos dar tot nu combati existenta lui Dumnezeu. Tu combati religiile, care nu-i acelasi lucru.
Si, sincer, nici nu se poate combate existenta lui cu argumente beton, cita vreme nu se poate :
1. proba aparitia vietii din materie anorganica si reproduce experimental
2. explica aparitia Universului din nimic/neant.
Tu vrei minuni ca sa crezi, daca vaz eu bine ? Deschide ochii si am credinta ca o sa ti se imtimple si tie citeva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

quote:
Originally posted by xenocid

quote:

- De-ai dreacu'!
_

Explicatia este acceptata numai daca vine insotita de o gaina neagra, o capra rosie si fro' 3 fecioare

*segmentation fault*

Xeno si tata_lu_toma
uite inca o explicatie desprinsa din experienta d'aci de la subiect : 10 credinciosi se straduiesc sa raspunda calm si coerent la intrebarile a 2-3 atei si cand sunt gata gata sa-i convinga ... apare cate un fanatic, le arde cateva cruci in cap si ii pune pe fuga, mama lor de atei nenorociti!! si uite asa se mai duce "dracului" cate o convertire aproape reusita!

Mergi la inceput