de ce sinteti atei? (2)
Raspunsuri - Pagina 12
amuleta spune:
Da-i simplu, Vikingo ; inima e un muschi de pompeaza singele la creier iar sufletul e o licenta poetica pentru cortexul prefrontal si probabil ceva sistem limbic.
Astea fiind zise, ma duc sa-mi duc cortexul nitelus la vecernie si va doresc odihna placuta.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by doruletz
Conform afirmatiilor de mai sus, stiinta a impins deci singura interventie divina in viata planetei cu 3.5 miliarde de ani in urma, atunci cand a aparut primul procariot.
Mai mult decat atat, cunostiintele stiintifice despre univers au 'impins' aceasta entitate inteligenta in afara Universului caci ea nu se poate situa decat in afara timpului si spatiului nostru, intrebarile : "cand", "unde" neputāndu-i-se aplica.
Doruletz, daca zici ca cunostintele stiintifice despre univers au impins "entitatea inteligenta" in afara timpului si spatiului nostru, cum poti sti ca in viata planetei a avut loc o singura interventie divina, si anume acum 3,5 miliarde de ani? De unde stii ca asta e singura interventie, numai pt ca e singura care pare sa aiba o explicatie stiintifica, adica e singura pe care am reusit, cat de cat sa o descifram?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
myrrha spune:
quote:
Xeno said:
Adela demnitatea nu s'a pierdut in discutia asta ci mult mai demult.
Cam in vremea lui:
God save a wreck like me
sau a lui:
Doamne, curateste-ma pe mine pacatosul, ca niciodata n-am facut bine inaintea Ta.
Ma intreb cum de nu s-a gasit un credincios sa-i raspunda lui Alin. Pentru ca e convingerea mea intima ca ar avea nevoie de o catehizare inainte de a mai face afirmatii despre crestinism .
Dar inainte de catehism: distrugerea Bibliotecii din Alexandria si uciderea Hypatiei sint revoltatoare (ca si alte abuzuri de crestini, ca devastarea Constantinopolului de catre cruciati etc)
Insa: Biblioteca din Alexandria mai arsese de citeva ori inainte. Fara traditia manuscrisa medievala - in care zeci de mii de carti ramase pina azi (si care imi justifica mie piinea ) au fost copiate de mina, cautate si ascunse prin biblioteci de minastire, aparate cu pretul vietii uneori, n-am sti nimic azi despre antichitate. Daca religia crestina nu era una umanista, de pastrare a valorilor culturale si de inglobare a celor pagine in crestinism (dupa valul dubios de entuziasm antipagin) azi nu stiam decit poate ca a fost unu' Platon sau unu Cicero.
Ce vreau sa spun: ca trebuie sa ne uitam sub ceea ce inseamna o religie in ansamblu ei, nu la manifestarile ocazionale si deviante ale unor reprezentanti ai ei
Si acum, Alin, catehismul , care e strins legat de scuzele pe care noi insine trebuie sa le acordam istoricitatii.
In crestinism, recunoasterea faptului ca esti pacatos mere mina in mina cu faptul ca nu poti ajunge niciodata la o multumire de sine, ca nu te poti opri niciodata din drum. Cind ai zis "ce tare sint, pot sa ma opresc din efortul de a ma face mai bun" deja ai stagnat si implicit ai regresat in devenirea ta spirituala.
Prin urmare, "Doamne, mintuieste-ma pe mine pacatosul" (continuarea ta mi se pare dubioasa...) nu inseamna un masochism menit sa te puna la punct si sa te tina intr-o pozitie umila, ci sa te faca constient de imperfectiunea care domneste peren asupra vietii noastre. Pina nu vine Imparatia lui Dumnezeu, nu exista perfectiune pe Pamint, in nici o forma culturala (incluzind stiinta, daca vrei, pentru tine). Asta inseamna sa nu-ti pierzi niciodata constiinta ca te afli in provizorat si ca esti dinamic, nu static (parintele Roger vorbea despre dinamismul provizoratului). E un imbold la efort neincetat de a fi cit mai bun si o amintire ca n-ai sa atingi binele perfect aici (ceea ce nu mi se pare o umilire a demnitatii omului, ci o stabilire a coordonatelor in care se plaseaza demnitatea sa - sub semnul imperfectiunii) si ca, la fel, cei din jurul tau sint pe acest drum anevoios si imperfect. Deci trebuie sa le ierti imperfectiunile ca pe ale tale si sa mergi mai departe.
Ce spun eu nu e o interpretare dupa ureche a crestinismului, te asigur. Faptul ca au existat 2000 de ani de crestinism si sute, mii de sfinti (care va sa zica, oameni care au priceput care e treaba cu crestinismul si si-au pus viata sub semnul lui) mie imi spune ca aceasta religie nu a fost asa, o chestie de manipulat popoare si babe infricosate.
conchita spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Ha! Cam pina aici. Stii cine a distrus Biblioteca din Alexandria?
Andrada, nici o problema, Xenocid a reactionat previzibil :-)
Xeno, daca n-as fi stiut, crezi tu ca as fi adus subektul in discutie? entuziasmul tau ca m-ai fi putut prinde nestiutoare la faza asta arata, daca mai era cazul de tushe groase in portretul robot al ateului temator de adevar, ca tu nu ai nici cea mai vaga idee despre cum gandeste si cum traieste un crestin. si cam ar trebui (valabil si pentru restul ateilor de pe topic), atata vreme cat va definiti exclusiv prin ce "nu sunteti" comparativ cu crestinii. tu ai impresia ca trebuie sa ma simt eu vinovata pentru distrugerea bibliotecii din Alexandria? dar ce, tu te simti vinovat pentru crimele lui Stalin?
imi face placere sa repet, pentru ca cred cu pasiune in adevarul asta: omul e mai mult decat niste organe la gramada, vene, sange, pipi si saliva si neuroni si alte materii. ateul care crede ca devine dintr-odata rasa superioara pentru ca e in stare sa se constientizeze ca fiinta traitoare redusa strict la functii organice e un fricos. desi bravati aici cu emfaza ca altii fac exercitii de retorica ieftine vorbind despre "nimicuri" ca "suflet, dragoste, spirit", eu nu cred un cuvant din ce spuneti, oricat de dur v-ati exprima si oricat de scurt le-ati taia altora vorba (vezi Dorulet si dispretul ei suveran fata de umanioare).
iar daca va inchipuiti ca un om de stiinta este un robot care nu implica nika mai mult in munca lui decat niste scurtcircuite neuronale, sa ma scuzati, dar asta inseamna ca nu sunteti oameni de stiinta si nici n-o sa fiti vreodata, oricat de mult Carl Sagan ati fi citit la viata voastra, acum serios. pai fara pasiune si metafizica, ce descoperiri credeti voi ca ar fi posibile? Newton mai intai a meditat si dupa aia a vazut marul cazand, intelegandu-i si semnificatia! idem Arhimede cu sapunul. multi altii inaintea lor au observat si n-au vazut, cum se intampla multora si astazi. daca si pe Einstein l-ar fi durut in cot cum va cam doare pe tine si Dorulet de conditia umana, cum crezi tu ca ar fi putut face saltul de constiinta sa priveasca cu interes la stele, sa caute legea ascunsa, principiul de ordine in Univers?
cand va bateti joc de cele sfinte, iar prin asta inteleg sufletul si constiinta umana, minimalizandu-le magia si rostul in definirea noastra ca specie, va bateti joc de voi insiva. nu credeam ca imi va mai fi dat sa citesc un roman luand in deradere cultura, asa cum a facut-o Dorulet, sau actionand cam fascist cum face Xenocid cand sugereaza ca toti crestini ar trebui sa fie eventual executati acum in piata publica pentru narozenia aluia care a distrus biblioteca din Alexandria.
nu religia ingenuncheaza, dragilor. omul e deja ingenuncheat de sine insusi, fie ca e ateu precoce innebunit dupa dogme, fie crestin care nu iubeste decat atunci cand ii pica bine.
conchita spune:
quote:
Originally posted by RA
Conchita,pai afirmatia Adriennei e pur buddhism,draga mea!
ma indoiesc profund. toti crestinii botezati intru Iisus il au pe Duhul Sfant in suflet. "Dumnezeu e in noi" nu exclude "Dumnezeu e peste tot"- deci si in noi.
si chiar daca suna buddhist, care ar fi problema? adevarul e unul singur, revelat in mii de chipuri, dupa putirinta destinatarului.
conchita spune:
quote:
Originally posted by vikinga
Ce zic cercetatorii despre suflet? Avem sau nu avem De ce exista doua notiuni si inima si suflet? Care e diferenta? Ce spun cercetatorii? De unde vine sufletul asta bata-l vina?
care oameni de stiinta sa iti raspunda tie la intrebarea capitala "ce este sufletul"? dar indrazneste vreunul sa se atinga de carbunii astia incinsi? e mai simplu sa faca integrame despre cat de incapatoare era arca lui noe, iau fatza mai usor asa cu "stiinta" asta despre nimicuri, nu?
mai mult conteaza veriga lipsa (de ce? nu stiu), decat ceea ce suntem cu adevarat, nu vezi? ma gandesc ce drama totusi sa accepti ca traiesti o singura viata, agatandu-te de o "certitudine" inca in stare de ipoteza si stiind ca nu vei trai sa apuci deznodamantul, alba ori neagra. si stii ce mai haios? ca un Xenocid, daca ar fi trait in antichitate, ar fi fost cel mai inversunat aparator al teoriei ca pamantul e plat si sprijinit de patru broaste testoase imense, care la randul lor stau pe o tipsie de aur pe spinarea unui elefant. sau ca soarele se invarteste in jurul pamantului sau, ma rog, cum era descrisa lumea pe vremea aia de catre proto oamenii de stiinta. e ca si cum as tine eu acum cu Steaua pentru ca e cea mai buna echipa la ORA ASTA, nu cea mai buna in absolut, pentru ca de absolut nici n-am auzit, dar nici nu vreau sa aud, it's too Big for me, brr.
conchita spune:
quote:
Originally posted by doruletz
sa-mi inchipui chiar si o fractiune de secunda ca o astfel de forta ar putea fi interesata de ceea ce mananc (daca mananc porc, daca am mancat fasole miercurea si vinerea sau daca am respectat dezlegarea la peste) sau cum ma imbrac (daca mi-am pus basmaua pe cap, daca fusta mea e suficient de lunga) sau de cate ori am fost la biserica si cate ore am stat pe acolo sau cate rugaciuni am spus pe zi si cu fata catre care punct cardinal?!
Cum as putea sa accept faptul ca ar fi posbil ca o astfel de entitate sa ma pedepseasca pentru mi-am spalat ciorapii intr-o zi insemnata cu 'rosu'?
N-ar fi o dovada de orgoliu nemasurat sa o rog sa ma treaca la examen sau sa ma ajute sa castig la Loto, sau sa ma vindece de vreo boala?
aham, acum e clar. voi v-ati facut atei cum te faci fotbalist, pentru ca gimnastica era prea grea si oricum altceva nu se gasea pe piata la ora aia. cu alte cuvinte, ati fi vrut sa fiti religiosi, dar dupa cateva zeci de milioane de ani de studiu sarguincios si auto-creare empirica prin selectie naturala si salturi genetice, ati ajuns la concluzia ca meritati ceva mai bun de la univers, mai bun chiar si decat Dumnezeu, mai bun decat nemurirea, am inteles corect?
ce zici tu acolo ca fac crestinii nu poate fi mai mare vanitate decat ce comiti tu cand iei in deradere oameni despre care nu stii absolut nimic si despre care nici nu vrei sa stii, margindu-le sa le faci caricatura de pe pozitia vulpii care nu ajunge la struguri, caci te-ar zgaltai din tzatzani revelatia ca poate unii is chiar mai destepti, mai buni, mai modesti, desi bietii de ei merg la liturghie si tin post. zise amuleta ca esti insarcinata si sa nu ma mai apar cand arunci cu rosii, contrazicandu-te, ca te supar. eu ma intreb tu de unde stii ca nu sunt si crestine gravidute aici la topic, de ce nu manifesti aceeasi grija in ce spui despre ele, asa cum pretinzi pentru tine?
eu chiar sunt curioasa daca vreun ateu prezent pe topic stie sa se expliciteze intr-o ecuatie cu o singura necunoscuta, x -ei insisi-, lasandu-l pe y, adica pe religiosi, in pace. despre religiosi ne-am lamurit, is fanatici, piromani, vanitosi si batuti in cap, okay, in regula. dar topicul este despre atei.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by conchita
Einstein mai intai a meditat si dupa aia a vazut marul cazand, intelegandu-i si semnificatia!
Sa zic, sau sa ii las lui Xeno placerea, sa isi inceapa ziua bine?
Zic doar atat: este un nene care care se rasuceste acuma in mormant... si cred ca nici Einstein nu se simte prea bine... desi el a zis bine saracul ca "totul e relativ", numai ca pentru unii e mult prea relativ...Amanunte in manualul de fizica de scoala generala...
_
cataghe spune:
quote:
despre religiosi ne-am lamurit, is fanatici, piromani, vanitosi si batuti in cap, okay, in regula.
Nu chiar toti, numai aia care au o problema, si anume ca nu sunt capabili sub nici o forma sa accepte ca alti oameni pot (si au dreptul) sa gandeasca altfel. Si astia cu problema se vad taaaaare bine..., daca nu pentru altceva, fie si numai pentru faptul ca se inghesuie sa creada ca ei sunt cei mai reprezentativi, si ca ceea ce li se potriveste lor se potriveste tuturor "religiosilor"... ei sunt prototipul religiosului! Si e normal, dupa treceri bruste dintr-o extrema in alta, trebuie sa iti justifici in primul rand fata de tine insuti/insati efuziunile
_
cataghe spune:
quote:
eu ma intreb tu de unde stii ca nu sunt si crestine gravidute aici la topic, de ce nu manifesti aceeasi grija in ce spui despre ele, asa cum pretinzi pentru tine?
Chiar, n-am vazut-o pe Doruletz pe la topicul fetelor ortodoxe, ca sa le "violenteze" pe acolo... Insa daca stai sa gandesti un pic mai mult decat stai de obicei, iti vei aminti ca Amuleta te-a rugat sa o lasi in pace, ea nu a pretins nimic. Chiar nu inteleg ce ai cu fata asta, eu nu imi amintesc sa fi jignit pe cineva. Singura "vina" pe care i-o pot gasi, din punctul tau de vedere, e ca citeste si altceva decat gazeta.
_