lipsa prenatal

lipsa prenatal | Autor: lordra

Link direct la acest mesaj

Hello,

Am si eu o intrebare: in cazul in care nu doresc sa-mi iau concediu prenatal, este posibil ca dupa nashtere sa-mi iau doar cele 42 de zile obligatorii dupa care sa intru in CIC? Ma avantajeaza salariul din CIC si n-as prea vrea sa fiu nevoita sa stau in postnatal mai mult de 42 de zile.
Este posibil asha ceva?

Multzam anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da se poate

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliiuli spune:

Nu stiu daca am postat bine dar incerc aici:

Spre deosebire de Lorda, eu vreau sa-mi iau concediu prenatal, dar medicul de familie a spus ca nu-mi da decat din saptamana 39 (altfel - adica cu recomandare scrisa de la medicul ginecolog ca prezint sarcina cu risc - imi da din saptamana 32)

De ce nu pot sa-mi iau prenatal inainte de nastere cele 84 de zile, daca 42 sunt obligatorii dupa? Sau macar 63 de zile cum scrie la legea 19? Care este baza legala sa o pot convinge pe doctora de familie sa-mi dea totusi inainte concediu prenatal?

Iar concediu de odihna aferent anului 2005, pot sa-l mai iau dupa ce ma intorc din crestere copil (intentionez sa stau un an) sau trebuie luat inainte de a intra in concediu?

In eventualitatea unui raspuns, multumesc!

iulia 20+

http://community.webshots.com/user/iuliiuli

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joy04 spune:

ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
ART. 120
(1) Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
IULIIULI, nu are cum sa-ti dea prenatalul din saptamana 39!!!! Poate tu nasti in saptamana 37 sau 38 !!!!!!!!
Iei frumusel legea in mana si te duci la ea.
www.romleas.ro
MULTAM MARIUS !!!
Este exact prima lege de acolo, legea 19/2000 sectiunea 3 indemnizatia de maternitate. Chiar daca nu-ti da cele 84 zile macar cele 63 si este obligata.
PUPICI si ai grija de tine

joy + bocanila29+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliiuli spune:

Multumesc frumos de raspuns, Joy!

Nu-mi ramane decat sa printez legea si sa merg la medicul de familie sa vedem unde ajungem!

iulia 20+

http://community.webshots.com/user/iuliiuli

Mergi la inceput