Retete de post
Pentru ca de azi am intrat in postul Pastelui haide-ti sa deschidem aici o lista maaare cu retete de post care sa ne ajute pe toate timp de 6 saptamani chiar daca nu tinem post zi de zi ci doar miercurea si vinerea. Foarte importante si retetele "la minut" rapide si nepretentioase dar care te scot din incurcatura.
Eu obisnuiesc sa prepar mancaruri rapide: spaghete cu sos de rosii cu usturoi, legume congelate (amestecuri, eventual si cu orez) calite cu sosuri sau maioneza din legume fierte, salata de vinete, fasole batuta, tocanita de cuiperci sau ciulama, supa de rosii cu taietei sau crutoane, ciorba de cartofi, praz, varza, fasole (nu amestecate) Placinte cu varza , ciuperci sau mere, Salam de biscuiti, tort de biscuiti...
Daca vreti amanunte despre retete scrieti si va spun tot...
Si, adaugati si voi la lista.
Dana
Raspunsuri
Salmida spune:
Eu!!! Vreau sä imi spui cum pregätesti tu prazul, salamul si tortul de biscuiti (am un sot maaaare amator de dulciuri! ). Praz am incercat sä gätesc si am fost dezamägitä de rezultat, asa cä nici nu l-am pus pe masä.....
Abia astept ....
Mersik si-un pupic!
Knocked down, but never knocked out!
Adela spune:
Tot de pe Forum luate:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4647&SearchTerms=retete,de,post
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=829&SearchTerms=retete,de,post
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=808&SearchTerms=retete,de,post
Adela &Julia
oana mihaela spune:
praz cu masline
2kg praz, 2 cepe mari, 3-4 linguri ulei, 200 g masline, sare, condimente
se curata si se spala prazul si se taie bucati de 2 centimetri lungime. se curata ceapa si se taie marunt. se pune totul intr-o cratita impreuna cu uleiul, sare si condimentele. se da la foc mic. dupa 5-10 minute se adauga o cescuta de apa. se lasa sa fiarba pana scade toata apa. se adauga maslinele.atentie!nu se amesteca cu lingura pt ca prazul sa-si pastreze forma. pt cine doreste se poate adauga si putin bulion stins cu apa. pofta buna.
multa sanatate,
oana si stefan
oana mihaela spune:
tort de biscuiti
se aseaza 2 straturi de biscuiti simpli intr-o tava. Se face un sirop dintr-un pahar si jumatate de apa, 7-8 linguri zahar si 2 linguri cacao si se toarna cald peste biscuiti. Lasi o ora.
Se prepara budinca de vanilie din doua plicuri(se prepara cu apa nu cu lapte) si se toarna calda peste biscuiti.
Se calesc 1 kg de mere curatate si date pe razatoare cu putin zahar si scortisoara si se intind calde peste budinca. Se lasa la rece. Se orneaza cu frisca vegetala. pofta buna.
multa sanatate,
oana si stefan
dana d spune:
Iertati-ma de intarziere, sa va spun si varianta mea:
Prazul: mancare-Eu dupa ce il curat si spal bine il tai tot asa cam de 2 cm, apoi il calesc intr-o tigaia de teflon cu ulei il intirc pa doua parti si il rumenesc putin. Fac asta in mai multe serii, scot prazul din tigaie cu o paleta cu gauri sa se scurga bine de ulei (mai completez uleiul cand e cazul)Dupa praz mai calesc tot asa felii, un morcov cam de 1 cm sau mai subtiri (rondele) si 2-3 cartofi cuburi ca pt ciorba. Nu trbuie prajite bine si patrunse ca se pun apoi la fiert. Separat fac un sos din 1/2 ling faina, putin ulei si bulion, in cratita in care fac mancarea, (fac mai mult sos sa acopere toate legumele prajite) pun legumele scurgandu-le cat pot de bine de ulei si le fierb cam 20 minute dar nu sunt sigura mai incerc cu lingura sa vad cand se inmoaie. Se pot pune si masline.
eu mancarea asta o fac mai des cu carne: la fel cu calitul, dar cand fac sosul il fac peste bucatile de carne de porc innabusite in cratita cu ulei si apa, pe urma la fel.
Ciorba de praz: e o ciorba de legume unde ceapa o inlocuiesc cu prazul (prazul e tot un fel de ceapa de aceea nu mi se pare normal ca la o mancare de praz sa pun si ceapa). Tai prazul cat mai subtire eventual cu robotul, toc ca pentru ciorba, 2-3 morcovi, un pastarnac sau patrunjel, o telina si le calesc pe toate in ulei in oala in cate fac ciorba, + 2-3 cartofi cuburi mai mari. Apoi pun apa si fierb cat trebuie, La urma o lingura de bulion, bors ,sare sau vegeta, verdeataDupa ce am oprit focul.
Salam de biscuiti: Fac totul cu robotul: pun in el biscuitii rupti mai mici, nuca coapta in cuptor (putin rumenita), niste margarina Rama (in functie de cantitate, o lingura- doua), cacao 2-3 linguri si un sirop mai grosut de zahar, caldut sa se incorporeze mai usor. Mai puteti pune stafide, rahat. Si sa nu uit, eu folosesc multa esenta de rom, imi place f mult pun la toate dulciurile necoapte (la cuptor se evapora)
Iertati-ma ca nu v-am dat cantitati, eu gatesc mai mult dupa ureche si ochi, si salamul asta "l-am inventat" eu, bineinteles ca m-am inspirat de pe unde am mancat dar nu am luat retete.
Tortul de biscuiti: este o reteta de familie il facea mamica cand eram mai mica, iar nu stiu cantitati dar va descurcati voi:
Fac un sirop de zahar ars: 2-3 ling zahar pun intr-un ibric pe foc si-l topesc pana se face putin maroniu, apoi pun apa cam 1/2 litru in functie si de cati biscuiti vreau sa inmoi. Cand se mai raceste pun multa esenta de rom si vars siropul intr-o farfurie de ciorba (mai si beau putin). Separat fac o crema din margarina Rama (cam 200 gr), zahar pudra si cacao dupa gust. Biscuiti Popular (cam 1/2 kg) ii inmoi pe rand in sirop (ii inmoi, bine trebuie sa stea acolo cateva minute, pun mai multi si ii iau in ordinea in care i-am pus), ii ung cu crema si ii asez inul peste altul, cand am facut un cub il ridic astfel ca biscuitii sa stea in picioare si adaug pe urmarorii ca la un trenulet. Tortul iese lung, ar fi bine sa aveti un platou oval sau patrat. Pe deasupra il ung frumos cu aceeasi crema. Se lasa cateva ore la rece si se taie oblic astfel incat sa tai biscuitii si nu intre ei.
Pofta buna! Dana hai ca mi-ati facut pofta...
osna spune:
inca o reteta de post,pe care o mai fac uneori.
mincarica de mazare
500g mazare,50ml ulei,o legatura ceapa verde,2 cepe uscate potrivite,un morcov, 3-4 rosii,marar verde,sare,piper.se caleste in ulei incins ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul taiat rondele.se adauga mazarea si se acopera cu apa.se lasa sa fiarba 15 min.se curata cartofii de coaja,se taie bucati mari si se adauga peste mazare.cind cartofii si morcovii sunt fierti se pun rosiile decojite,taiate marunt,sare,piper dupa gust si se mai lasa sa fiarba 10min.la final se adauga marar tocat marunt.
spor la treaba si pofta buna!
svetlana
osna spune:
alta reteta de post.
Ardei umpluti cu ciuperci si verdeata
8 buc. ardei grasi, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. rosii, 500 gr. orez, 2 buc. ceapa, 4 linguri de ulei, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, sare, piper
Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul, impreuna cu ciupercile, taiate marunt, se acopera cu apa si se lasa la fiert. La sfirsit, se adauga rosiile taiate marunt. Se lasa la racit, se adauga verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Ardeii se spala, li se taie cite un capacel in partea dinspre coada, se curata de seminte, se spala si se lasa la scurs. Se umplu ardeii cu orez si ciuperci, se ung cu ulei si se aseaza in tava. Printre ei, se pun felii de rosii si se dau la cuptor la foc mic 45 de minujte. Inainte cu 10 minute de a fi scosi de la cuptor, se poate prepara un sos de rosii care se toarna peste ardei. Se pot prepara ardeii si fara ciuperci.
osna spune:
Ciorba de fasole verde
1 kg. fasole verde, 2 buc. ceapa, 2 buc. ardei, 1 buc. morcov, 2-3 buc. rosii (sau 3-4 linguri de bulion), o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o lingura ulei, o legatura leustean, sare
Fasolea se curata de codite, se spala si se rupe bucatele. Ceapa si ardeii se curata, se taie marunt, morcovul se curata si se da pe razatoare. Fasolea se pune la fiert in 2 l de apa clocotita cu sare, se adauga zarzavaturile si se fierb bine. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate felii, uleiul, verdeata taiata marunt si se potriveste de sare.
Se poate servi cu piine prajita.
osna spune:
o prajitura de post
Fursecuri cu nuci
140 gr.margarina vegetala
140 gr.faina
70 gr.zahar pudra,
70 gr.nuci macinate
1 lingura rom,
Coaja de lamiie,sare.
50 gr.ciocolata.
Se freaca untul spuma cu zaharul,se adauga romul,un virf de cutit de sare,putina coaja de lamiie rasa,apoi nucile amestecate cu faina.Se
amesteca fara sa se framinte.Se lasa la rece sa se intareasca.Se intinde apoi in foaie de 1/2
de cm.grosime si se taie cu diferite forme.Se coc la foc moale ca sa nu se rumeneasca.
Coapte se aseaza toate unele linga altele si se
stropesc cu ciocolata inmuiata pe abur si subtiata cu putina apa calda ca sa fie ca o smintina.Se trece peste ele cu furculita
inmuiata in ciocolata.
osna spune:
Cornulete fragede
1 pachet de margarina, 1 praf de copt, 6 linguri de apa, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra
Se amesteca margarina, apa, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate pe care se asaza rahat, bucati de nuca sau gem, se ruleaza in forma de cornulete si se dau la cuptor. Cit sint calde se dau prin zahar pudra.