nedumerire MARE
lamuriti-am zisi pe mine, cum adica avem nevoie de acordul rudelor pina la gr 4 ca sa adoptam uncopil?? pai de unde sa le gasim???? Si cum adica anul asta s-au definitivat doar 4 adoptii?? Am ramas masca.. spuenti-mi ca nu am citit bine, va rog. Mersi
Raspunsuri
inapopescu spune:
Conform noii legi Dpc-urile sint obligate sa caute rudele pina la gradul 4 ale copilului si sa incerce sa integreze copilul in familie chiar daca mama nu il vrea...poate sa il vor bunicii sau unchii,matusile etc.Da anul asta nu s-au incheiat efectiv decit 4 adoptii ..cu noua lege este foarte greu dar o sa reusim noi pina la urma.
http://community.webshots.com/user/inapopescu
aissa spune:
Iar cele 4 adoptii contabilizate se refera la proceduri incepute si finalizate in 2005, asa ca nu mi se pare un numar nici mic, nici mare (ca nu stiu de regula cum era pana in august-septembrie). Dar gandeste-te ca la inceputul anului fetele au asteptat luni de zile avizul ORA care inca nu avea sediu. Sa luam un ex.ipotetic si sa zicem ca pe 15 ian ai primit incredintare in vederea adoptiei pe 3 luni, pana pe 15 aprilie. Apoi ai fi avut comisie la sector cum a fost la mine pt.incuviintarea adoptiei, apoi astepti avizul ORA alte 2 saptamani, apoi depui actiune si tinand cont si de Paste sa zicem ca ai avea termen pe 15 iunie. Mai astepti 2-3 saptamani (daca nu si mai bine) sa vina hotararea, deci sa zicem 1 iulie. Sa presupunem ca nu e gresita si o legalizezi pana la sfarsitul lunii si voila cum se facu august si abia-abia finalizezi, daca ai avut un drum cursiv, nu ai avut greseli, nu s-a pierdut nimic...
Problema e ca s-au inceput putine dosare pe legea noua pentru ca nu sunt copii adoptabili si la inceputul anului a existat o perioada in care nici ei nu au stiut cum sa interpreteze/foloseasca legea noua si noile proceduri.
Iar cu rudele ti-a explicat Ina - asa e legea, se incearca reintegrarea in familia naturala.
IT spune:
Pepsica
Mai jos este un extract din lege. Sper sa te ajute
Art. 3
k) familie extinsa - parintii, copilul si rudele firesti ale acestuia, pana la gradul IV inclusiv;
l) familie substitutiva - persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care, in conditiile legii, asigura cresterea si ingrijirea copilului;
Art. 22
(1) Pe baza planului individualizat de protectie, astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa sau substitutiva.
(2) Planul individualizat de protectie poate avea ca finalitate adoptia interna daca demersurile pentru reintegrarea copilului in familie sau in familia largita au esuat.
(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul va sesiza, in termen de 30 de zile de la finalizarea demersurilor prevazute la alin. (2), instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului, pentru a se incuviinta deschiderea procedurii adoptiei interne
-----------
P.S Legea nu prevede si nu da termen DPJ-urilor, sa finalizeze integrarea in familia largita...
IT
patri spune:
Vedeti, tocmai aici e buba, ca nu au termene pt reintegrarea in familie si familia largita...deci poate dura pana la 18 ani...pt asta nu sunt copii adoptabili, pt ca e mai usor sa spuna ca ii reintegreaza in familie, nu se stie cand, si de fapt nu se intampla nimic...oare ce se va intampla cu acesti copii????
patri