cartile care v-au marcat cel mai mult
Raspunsuri - Pagina 2
baby-boom spune:
Pai eu am fost prima data marcata de romanele de capa si spada...eram pe clasa a 4-a si cand era ceva de citit nu mai ieseam afara, nu se pute adiscuta cu mine....pe urma mi-a placut Eliade, in liceu...tot ce-am citit de el!
Iar mai nou sunt total fascinata de Salman Rushdie....am ajuns sa citesc tot ce-a fost tradus la noi...acum astept cu ardoare sa mai scrie omul ceva....
Imi place f. mult si "Parfumul" P. Suskind...si David Lodge...
Florina, mamica de Elise
Ajut-o pe Sabina! http://sabinac.netfirms.com/fotografii.htm
Ajut-o pe Bella! http://bella.netfirms.com/ro.htm
roxana1974 spune:
Undeva prin clasa a VIII-a "Razboiul Femeilor" A. Dumas...plange si acu inima-n mine...
o bibilica, do-o bibilici, trei bibilici ... "Fiecare pasare, pe limba ei piere ..."
Serbanica
myrrha spune:
Hihi, Conchita, la aceleasi virste, aceleasi carti!
Io dupa Crima si pedeapsa in vacanta dintre a opta si a noua, am citit in 2 ani tot ce era Dostoievski la biblioteca scolii, a cartierului si la biblioteca de stat, unde citeam dihai dimineata de dimineata, inainte sa merg la scoala. Ordinea preferintelor mele: Idiotul, Fratii Karamazov, Demonii et alia. Unul dintre rezultate a fost acela ca pe la 15 ani o invidiam pe o verisoara de-a mea care suferea de epilepsie
As mai adauga mai tirziu Virginia Woolf la aceeasi categorie de lecturi determinante.
Llosa e printre preferatii mei sudamericani. Llaura, stii ca este chiar zilele acestea in Romania? Uite aici detalii: http://www.evz.ro/cultura/?news_id=196058
mariuta spune:
N. Steindhardt, Jurnalul Fericirii
Ion Ioanid, Inchisoarea noastra cea de toate zilele
Virgil Maxim, Imn pentru crucea purtata
Poezille Zoricai Latcu
Marin Preda, Morometii
Ionel Teodoreanu La Medeleni
M. Vargas-Llosa Povestasul, Matusa Julia si condeierul,
Thomas Mann Iosif si fratii sai
Ion Budai Deleanu, Tiganiada
Mitropolitul Dosoftei, Psaltirea in versuri
Sfantul Ioan Gura de Aur, Scrisori catre diaconita Olimpiada
si altele...
adrienne12 spune:
Llaura, Llosa e acum la Neptun, la o intrunire a scriitorilor. Prietena mea a muncit de vreo luna la o serie de intrebari pe care sa i le puna intr-un interviu. Despre vizita lui in Ro a publicat un esseu intr-un ziar din Madrid. Din pacate e cam dur la adresa romanilor. Si eu il admir f. ult si am citit tot ce a scris. Eseul cu pricina nu mi-a placut deloc. Se cheama "Ceausescu's House" si e publicat in cartea "The language of passion" aparuta de curind. O gasesti in orice bookstore sau on-line. Oribil articol.pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos
angelina spune:
Mie deocamdata nu mi-a marcat nici o carte existenta.
Eu, de fapt nici nu cred ca ar fi trebuit sa postez aici pt ca mie nu-mi place sa citesc.
Eu cum pun mana pe o carte si incerc sa citesc primele randuri de pe prima pagina, m-am si plictisit deja....:-(
Se spune ca daca ai inceput cu niste carti nepotrivite la o varsta nepotrivita, asta ar putea fi cauza...
Eu incepusem cu Jules Vernes...cred ca aveam vreo 10 ani....apoi Alexandre Dumas...vreo 12 ani.
In plus, toate astea trebuia sa le citesc pt. ca ma obligau ai mei.
Concluzia: pana pe la vreo 17 ani n-am vrut nici sa mai aud de carti.
Mi-au placut la nebunie:
- "De veghe in lanul de secara" - J.D. Salinger
- aproape tot de William Shakespeare, in special "Comedia erorilor"
- "Marile sperante" - Charles Dickens
- "Enigma Otiliei" - George Calinescu
- "Maitrei" - Mircea Eliade
Romanele despre viata taranilor gen "Ion", "Morometii", le-am urat cum nu se poate. Nu stiu, prea multa mizerie si duritate, de care eu oricum sunt satula din viata de zi cu zi.
De aceea am inclinat mai mult inspre cele citadine....desi, nu am citit "Les Miserables" inca, dar filmul mi-a placut la nebunie.
Deocamdata nu citesc nimic, in afara de revistele de gen "Instyle", "Cosmopolitan"....trist, nu?
Mi-ar placea sa incerc, dar, cartea respectiva ar trebui sa fie neaparat o provocare pt mine!
As citi mai degraba dictionarele....ceea ce mi se si intampla adeseori.
Llaura spune:
Adriana, multumesc, mi-am pus hold la biblioteca publica. Adevarul e ca nu am mai citit asa de mult ca acum din liceu, am o naveta grea, si in loc sa imi fac nervi in masina, o las in parcare la metrou si ma aleg cu doua ore de citit ce vreau eu. Mi se pare senzational ca la noi in cartierul de working class apartments am numarat intr-o sambata la ora trei dupa amiaza 44 de masini in parcare.
Crima si pedeapsa a fost in clasa a noua daca nu ma insel, ciudat mie nu mi-a dezvrajit lumea, am tras eu concluzia ca oamenii, by default, sunt buni.
Mi-am mai amintit o carte care m-a marcat, Kenneth Grahame, "Vantul prin salcii", prima carte din viata mea, absolut senzationala, inainte sa merg la scoala, am citit-o mai mult de ciuda, verisoara mea cu doi ani mai mare n-a vrut sa mi-o dea pe motiv ca nu stiu sa citesc, asta cand statea la noi pentru cateva zile. A plecat si-a uitat-o, niciodata nu i-am mai dat-o inapoi, nu s-a suparat, suntem foarte apropiate si acum.
Alinax spune:
cartea care mi-a marcat mie copilaria este "David Coperfield" de Charles
Dikens
dar acum nu pot spune ca e o carte care m-a marcat desi mi-au placut destul de multe...inca mai astept
Sabina spune:
La 6 ani jumate ani Legendele Olimpului.
am citit si eu cuore, singur pe lume,si coliba unchilui tom, am plans amarnic, desigur!!!
La 10 ani Pe aripile vantului.nu intelegeam tot, dar m-a impresionat profund, stiu ca pe 30 dec s-a dat la tv dupa revolutie imediat, si de aia am luat si cartea.
la 18 Jocul cu margele de sticla de Hesse.Pt ca abia ma apucasem de compozitie, si mi se parea ca sunt geniala, ca muzica e arta suprema(si acu mi se pare), dar vedeam partea intelectualista, rece, dura chiar, cruzimea gandirii ma impresiona.Intre timp m-am mai inmuiat:))
la 20 Un veac de singuratate.de-acolo m-am inmuiat:))
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
gen68 spune:
george sovu. dar nu liceenii sau declaratie...
ci liliac alb in ianuaie, jarul din palma