O singura Biserica?(8)
Raspunsuri - Pagina 14
myrrha spune:
Mate, Catalina
Nu se cade sa intru in aceasta chestiune, pentru ca e problema interna a ortodoxiei si a ortodocsilor cum se raporteaza la celalalt. Se suprapune peste problema romanilor, de fapt, dupa 50 de ani de izolare comunista.
Tot ce vreau eu sa spun este ca daca ortodocsii ar citi toti Jurnalul fericirii ar fi niste crestini mai buni. Ortodocsii sint intr-un moment in care au mare nevoie de calauza. Steinhardt mi se pare mie cel mai bun pastor ortodox, care inca trezeste la viata crestina multa lume, desi el nu mai e in viata. Insa cartea lui e traita, si de aceea e vie.
conchita spune:
quote:
Originally posted by myrrha
Habar n-am ce se poate face. Eu stiu ca n-am voie sa-mi pierd speranta, ca asta ma invata pe mine Bc, dar aici simt ca am ajuns intr-un impas din care nu pot iesi
te rog mult, cand ai timp si dispozitie, imi spui si mie de ce doresti TU (nu altcineva) cu ardoare unirea celor doua biserici? care e temeiul, cu alte cuvinte. sarumana
Andrada, da, corect, vestea cea buna. dar arunci toata turma in prapastie ca sa te amagesti ca aduci pe calea cea buna o oaie pe care si-asa nu o intereseaza fenomenul decat ca exercitiu retoric?
Oana, asta e si dilema mea, de ce ar vrea civilizatii de catolici sa se uneasca ccc cu "lepadaturile" ortodoxe?
mate spune:
quote:
Originally posted by conchita
Oana, asta e si dilema mea, de ce ar vrea civilizatii de catolici sa se uneasca ccc cu "lepadaturile" ortodoxe?
Cine,ce vrea????Mai,cind o sa ne dezvatzam de chestia asta pe care comunistii ne-au bagat-o in cap sistematic ca sintem cei mai tari din parcare,cei mai frumosi,cei mai destepti,ca noi nu e nimeni pe lume?
In realitate sintem o mana de oameni,nici prea prea nici foarte foarte,cu o religie despre care 80(ce zic eu 80,mult mai multi) din populatia globului nici nu a auzit,nu-i bai,dar sa sustinem ca se impiedica catolicii de unirea cu ortodocsii,sa fim sobrii....uite de ce nu mai puteau catolicii...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by matequote:
Originally posted by conchita
Cine,ce vrea????Mai,cind o sa ne dezvatzam de chestia asta pe care comunistii ne-au bagat-o in cap sistematic ca sintem cei mai tari din parcare,cei mai frumosi,cei mai destepti,ca noi nu e nimeni pe lume?
In realitate sintem o mana de oameni,nici prea prea nici foarte foarte,cu o religie despre care 80(ce zic eu 80,mult mai multi) din populatia globului nici nu a auzit,nu-i bai,dar sa sustinem ca se impiedica catolicii de unirea cu ortodocsii,sa fim sobrii....uite de ce nu mai puteau catolicii...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
ce zici mate???? nu mai da din coate....
o bibilica, do-o bibilici, trei bibilici ... "Fiecare pasare, pe limba ei piere ..."
Serbanica
Adela99 spune:
citisem undeva ca o treime din populatia globului se poate considera (intr-un fel sau altul)crestina. si ma indoiesc ca cc crestinii nu au auzit de ortodocsi....
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by myrrha
Habar n-am ce se poate face. Eu stiu ca n-am voie sa-mi pierd speranta, ca asta ma invata pe mine Bc, dar aici simt ca am ajuns intr-un impas din care nu pot iesi
te rog mult, cand ai timp si dispozitie, imi spui si mie de ce doresti TU (nu altcineva) cu ardoare unirea celor doua biserici? care e temeiul, cu alte cuvinte. sarumana
Conchita:
Pentru ca schisma asta ma reflecta pe mine, fosta ortodoxa/actuala catolica. Pentru ca toata familia mea e ortodoxa si toata familia sotului meu e catolica si eu sint la mijloc. Pentru ca am avut o experienta dureroasa cu un divort in familie care imi confirma zi de zi ca trebuie sa faci tot ce depinde de tine sa nu ajungi la divort sau sa il depasesti.
Pentru ca starea de separatie creeaza intodeauna extreme. Tu cind te certi cu Cataghe aveti grija sa spuneti lucruri poate adevarate, dar impinse pina la limita limitei, numai pentru a sublinia separarea. Pentru ca de pilda ortodocsii ajung sa sustina ca educatia e un lucru daunator, pentru ca asociaza teologia si filozofia cu catolicii. Pentru ca pe masura ce separatia se mentine in timp, diferentele se ingroasa si fac apropierea si mai dificila. Pentru ca, daca accepti principiul divortului intr-un singur punct, il accepti in toate celelalte: daca accepti ca esti o bisericuta, dar singura care detine adevarul, oricare din membrii acestei bisericute va putea spune la un moment dat fratelui tau, pentru o nimica toata "ereticule," gresesti, eu am adevarul, si farimitarea creeaza farimitare.
Pentru ca am avut prieteni care n-au venit la cununia mea, pentru ca era catolica.
Pentru ca atunci cind te formezi pe diferente fata de ceilalti si nu pe unitatea propriilor principii tinzi sa-ti pierzi continutul.
Pentru ca eu cred ca da, conteaza, daca intr-un birou ministerial exista 5 credinciosi si 3 atei sau invers. Cred ca exista un motiv pentru care la subiectul alaturat nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea "pe ce intemeiezi morala si demnitatea umana daca nu ai religie?" Pentru ca morala, principiile, valorile si respectarea principiilor nu exista daca nu exista ordine in univers si nici Dumnezeu. Pentru ca da, si ateii produc serotonina, intr-o cantitate mai mare sau mai mica. Pentru ca biserica nu isi permite sa comita greseala fundamentala sa le spuna "descurcati-va singuri" daca nu vreti sa veniti la biserica si sa va numiti ortodocsi si sa va purtati ca noi si sa fiti ca noi. Pentru ca risca foarte usor sa devina, vorba lui ManyHope, care m-a atins si m-a durut, o biserica singura.
Pentru ca sint idealista si daca n-as fi n-as avea vointa de viata sa traiesc pina miine. Pentru ca ar insemna sa nu cred in Dumnezeu daca n-as fi de parere ca e bine sa crezi in Dumnezeu. Si daca e bine sa crezi in Dumnezeu (si aici nimeni dintre ortodocsi nu ma poate contrazice) trebuie sa ii ajuti si pe ceilalti sa creada, si atunci crezi in educatie, crezi in preoti mai buni slujitori si mai putin buni slujitori, crezi ca are rost sa asculti o predica, crezi ca exista mesaj si ca mesajul are putere. Pentru ca biserica trebuie sa-i cistige pe cei care au sanse sa ajunga in pozitii importante - si ai sa-mi spui aici, iata, atitudine tipic catolica si lumeasca - pentru ca ei au sanse sa influenteze viata multora, efectiv, in bine, prin aceea ca au principii crestine.
Pentru ca biserica ortodoxa romana ar avea de cistigat in esenta ei daca ar uita sa se defineasca prin diferenta sau ostilitate de Bc, s-ar recistiga pe ea insasi. Pentru ca Bc se simte vinovata (si are dreptate sa se simta) ca a permis atita timp schisma si i-a lasat, cu o indiferenta necrestina, pe ortodocsi sa accentueze diferentele pina la a-si diviniza formele religioase, uitind, in valul accentuarii diferentelor, de continutul lor. Pentru ca Bc a fost si continua sa fie un motiv de sminteala pentru ortodocsi - chiar prin faptul ca le alimenteaza resentimentele (prin atitudini de genul a lui Mate sau Cataghe, care fac un imens deserviciu Bc, prin aceea ca silesc ortodoxia la o si mai intensa reasezare in front si defensiva). Pentru ca habar n-am cum se poate iesi din acest cerc vicios al neintelegerii, si poate ca e normal sa dureze cel putin tot atit de mult timp cit a durat schisma in sine, dar totusi Bc si-a dat seama ca divortul nu e o solutie pe termen lung (decit poate daca am fi in galaxii diferite). Nu sint catolicii mai breji prin asta, doar ca ei au mai trecut printr-o schisma mare (a protestantilor) si au mai multa experienta. Daca ortodocsii ar fi lasati de capul lor, fara interventia catolicilor, probabil ca ar ajunge la aceeasi solutie, si Bc isi da seama ca e motiv de smintire prin propagarea ecumenismului, dar nu poate face altceva, fara sa se anuleze pe sine; tot ce poate face e sa incerce sa se explice, la nesfirsit, fara sa-si piarda speranta ca poate pina la urma cineva va intelege mesajul fara sa-l suspecteze ca e doar retorica sofisticata venita de la necuratul.
Na, m-am aprins cam tare. Adevarul e ca imi doresc, printre altele, sa ma intorc intr-o Romanie in care omul si stiintele umaniste sa fie respectate mai mult. Si la asta, dupa mine, se poate ajunge prin interiorizarea valorilor crestine. La care se ajunge prin educatie. Caci de educatia doar de dragul teoriei si nu a formarii omului cred ca ne-am saturat cu totii.
A crede in Dumnezeu inseamna sa fii idealist, nu? Sa nu-ti pierzi speranta. Sa crezi in cuvinte si puterea lor asupra altora, mai mult decit in tacere si puterea ei asupra ta insuti.
quote:
Andrada, da, corect, vestea cea buna. dar arunci toata turma in prapastie ca sa te amagesti ca aduci pe calea cea buna o oaie pe care si-asa nu o intereseaza fenomenul decat ca exercitiu retoric?
Prin urmare, Conchita, din punctul tau de vedere, nu este posibila unirea unei credinte inrudite vreme de 1000 de ani cu alta, cu aceleasi carti sfinte si cu - in mod esential - aceleasi invataturi, decit prin pierderea turmei uneia din ele?
myrrha spune:
Cind am spus ca pe mine Bc ma invata sa nu-mi pierd speranta, mi-am manifestat frustrarea (si disperarea ). Adica voiam sa spun ca un crestin se defineste prin speranta in general, si in special prin speranta in comunicare (comuniune etc), si ca in Bo nu mai exista aceasta speranta in dialog. Dar ma inselam. Chiar faptul ca exista forumuri ortodoxe, chiar daca refuza implicarea celorlalti, inseamna ca acei ortodocsi spera intr-o forma de dialog. E un simbure care poate da roade.
casandra spune:
-----------------
Pentru ca de pilda ortodocsii ajung sa sustina ca educatia e un lucru daunator, pentru ca asociaza teologia si filozofia cu catolicii.
-----------------
Cine sunt acesti ortodocsi de care vorbesti? Eu n-am auzit ca educatia sa fie considerata daunatoare in ortodoxie. Gandeste-te ca Sfintii Parinti, in tineretea lor, au frecventat cele mai inalte scoli ale timpurilor lor. Iar asocierea dintre teologoe si filozofie cu catolicii, de unde si pana unde? Exista si teologie ortodoxa, si filozofie crestina, si filozofie necrestina. Ortodocsii stiu asta.
---------------
Pentru ca biserica ortodoxa romana ar avea de cistigat in esenta ei daca ar uita sa se defineasca prin diferenta sau ostilitate de Bc, s-ar recistiga pe ea insasi.
---------------
BO nu se defineste prin raportarea la BC (indiferent care ar fi raportul), ci prin ceea ce este in ea insasi, prin istoria, traditia si propriile valori.
---------------------
Pentru ca Bc se simte vinovata (si are dreptate sa se simta) ca a permis atita timp schisma si i-a lasat, cu o indiferenta necrestina, pe ortodocsi sa accentueze diferentele pina la a-si diviniza formele religioase, uitind, in valul accentuarii diferentelor, de continutul lor.
---------------------
De unde pana unde ortodocsii isi divinizeaza formele religioase, fara a tine cont de continut?
---------------------
Pentru ca habar n-am cum se poate iesi din acest cerc vicios al neintelegerii
---------------------
Prin respectarea celuilalt. Cand spun respect, spun respect. Catolicii ar trebui sa cunoasca mai bine ortodoxia, sa frecventeze mai multe biserici, sa aiba de-a face cu ortodocsi traitori, inainte de a considera ca preotii ortodocsoi se balbaie in timpul slujbei, iar crestinul nu face altceva in biserica decat sa barfeasca pe seama celuilalt. Si sa inteleaga ca ortodoxia nu are a face cu vrajitoria, sau superstitiile.
----------------------
Bc si-a dat seama ca divortul nu e o solutie pe termen lung
-----------------------
Nu, nu este o solutie. Dar nici casatoria de ochii lumii, in care cei doi nu se suporta. Ca un mariaj sa fie viabil, cei doi trebuie sa se cunoasca in profunzime, sa accepti diferentele, sa il respecti pe celalalt.
---------------
Bc isi da seama ca e motiv de smintire prin propagarea ecumenismului, dar nu poate face altceva, fara sa se anuleze pe sine
---------------
Depinde cum propaga si ce propaga.
Acum, referitor la ce s-a intamplat pe forumul ortodox. Proprietarul site-ului a specificat in regulament ca forumul este pentru ortodocsi, ca nu este forum de discutii inter-confesionale. Fiind un site privat, consider ca e dreptul lui sa faca regulile. Iar cei care nu sunt ortodocsi nu au de ce sa fie jigniti. Scopul forumului este imbogatitrea trairii ortodoxe. Daca nu esti ortodox, nici nu te intereseaza trairea ortodoxa. Numai ca au fost cativa utilizatori catolici, unii s-au declarat de la inceput catolici, altii nu, care in diverse moduri au inceput sa faca propaganda trairii catolice, sa ii convinga pe forumisti ca nu e bun modul ortodox, ci cel catolic. Unii au fost foarte insistenti, s-au tot inscris si reinscris, cu diversi useri. Un astfel de personaj este chiar preot catolic. Cum ziceam, unde e respectul?
Ca urmare, si ortodocsii au devenit exasperati si banuitori. Intre timp, lucrurile s-au calmat.
myrrha spune:
quote:
Originally posted by casandra
----------------------
Bc si-a dat seama ca divortul nu e o solutie pe termen lung
-----------------------
Nu, nu este o solutie. Dar nici casatoria de ochii lumii, in care cei doi nu se suporta. Ca un mariaj sa fie viabil, cei doi trebuie sa se cunoasca in profunzime, sa accepti diferentele, sa il respecti pe celalalt.
Cei mai multi catolici cred ca respecta ortodoxia. Toate tainele sint recunoscute. Sfintii rasariteni ai Bisericii sint studiati asiduu in toate seminarele teologice catolice, au fost si editati exemplar, dupa o munca indelungata, de www.editionsducerf.fr/html/index/listetitrecol_full.asp?n_col_cerf=996" target="_blank">Sources Chretiennes, icoane bizantine poti gasi aproape in orice biserica catolica, se scriu anual carti despre bizant, arta bizantina, ortodoxie, nu exista preot catolic care sa critice in vreun fel ortodoxia. Ortodoxia cum intelege aceasta cunoastere in profunzime, acceptare a diferentelor si respect al celuilalt? Gandacelu, nu, spunea despre catolici ca se inchina cu mina stinga .
Da, si eu cred ca Bc propaga prost ecumenismul, daca sint atitia care nu il inteleg. Nu stiu ce se poate face, decit sa incerce in continuare, si poate partenerii de dialog se vor gindi sa ii ajute la un moment dat.
quote:
Acum, referitor la ce s-a intamplat pe forumul ortodox. Proprietarul site-ului a specificat in regulament ca forumul este pentru ortodocsi, ca nu este forum de discutii inter-confesionale. Fiind un site privat, consider ca e dreptul lui sa faca regulile. Iar cei care nu sunt ortodocsi nu au de ce sa fie jigniti. Scopul forumului este imbogatitrea trairii ortodoxe. Daca nu esti ortodox, nici nu te intereseaza trairea ortodoxa. Numai ca au fost cativa utilizatori catolici, unii s-au declarat de la inceput catolici, altii nu, care in diverse moduri au inceput sa faca propaganda trairii catolice, sa ii convinga pe forumisti ca nu e bun modul ortodox, ci cel catolic. Unii au fost foarte insistenti, s-au tot inscris si reinscris, cu diversi useri. Un astfel de personaj este chiar preot catolic. Cum ziceam, unde e respectul?
Tu intelegi prin respect distanta si separatie, eu inteleg prin respect sa il inteleg pe celalalt si sa imi pese de ce spune el. Nu aprob comportamentul catolicilor, dar nici nu inteleg de ce ortodocsii au nevoie sa ii ponegreasca pe catolici pentru "imbogatirea trairii ortodoxe". Tu cum te-ai simtit sa citesti pe un site catolic despre ortodocsi? Eu sint convinsa ca acei catolici s-au simtit ca si tine cind au vazut cum sint judecati si etichetati, repetat si obsesiv, pe forumul ortodox.
Dar obiectiile mele nu fac decit sa confirme modelul despre catolici pe care il aveti deja in minte. Cum eu nu pot iesi din obiectiile mele tipic catolice, voi nu puteti depasi etichetarea si comunicarea noastra e paralela.
cataghe spune:
Casandra, banuiala mea e ca tu nu ai fost pe forumul ala ortodox privat, sau daca ai fost, nu ai citit prea mult pe acolo. Nu vreau si nici nu am timp sa iti aduc citate din care sa iti dai singura cu parerea daca sunt sau nu jingnitoare pentru altii, sau citate din care sa reiasa cum inteleg ei acolo sa-si "imbogateasca trairea ortodoxa". Zau, de ce mergeti asa pana in panzele albe pe o chestie? Trebuie neaparat sa avem dreptate? Te rog eu frumos, cand ai un pic de timp, du-te si citeste acolo ce scriu ortodocsii despre catolicism, judeca ceea ce scriu prin prisma faptului ca numai daca esti ortodox ai acces la forum (dar ortodox pe ceea ce considera ei "linia dreapta", altfel zbori urgent, acolo nu se fac acte filantropice de genul pierdut timpul cu ai de nu=s asa "inaintati in Duh") si dupa aia spune-mi daca pe tine, ca ortodoxa, forumul ala te reprezinta si daca esti de parere ca la subiectele alea e vorba de "imbogatire in trairea ortodoxa". Daca reprezentantii BO au nevoie sa defaimeze ca sa isi imbogateasca trairea, e foarte trist.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)