O singura Biserica?(8)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Conchita,
eu cred sincer ca Biserica se adreseaza tuturor oamenilor si ca trebuie sa faca tot ce poate sa transmita mesajul crestin nedistorisionat si necontradictoriu tuturor oamenilor, atei si crestini deopotriva. Iisus n-a venit numai pentru crestini (suna paradoxal sa spun asta)
Vezi tu, toate bune si frumoase intre ortodocsi si catolici, pina cind vine in discutie universalitatea. Si sa mai imi spui ca soborniceasca, cuvint rostit de milioane de oameni duminica de duminica, inseamna universala
Nici Bc nu-si indeplineste misiunea suficient, pentru ca uite care e impresia Casandrei.

Habar n-am ce se poate face. Eu stiu ca n-am voie sa-mi pierd speranta, ca asta ma invata pe mine Bc, dar aici simt ca am ajuns intr-un impas din care nu pot iesi

Mergi la inceput

Casandra, as mai adauga ceva: nu judeca catolicii dupa cum se poarta intr-o cearta. Nu astepta de la ei o perfectiune pe care nu o are nimeni.
Imi pare rau daca am dat impresia ca ma uit la ortodocsi cu toleranta. Nu stiu sa ma port mai bine de atit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Myrrha, draga mea, nu la tine m-am referit. Si la nimeni dintre cei care au participat la aceasta discutie.

Eu faceam referire la ce am vazut pe forumul catolic, pe threadurile despre cum sa discuti cu ortodocsii, ce strategii trebuiesc adoptate cand ai de-a face cu un ortodox. Am gasit de toate acolo, mai putin apreciere si respect pentru ortodoxie.

Mergi la inceput

Multumesc, Casandra. Imi cer iertare pentru ei, daca are vreun rost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Myrrha,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra
Daca te uiti pe topicul pe care l-am indicat, ai sa vezi ca majoritatea credinciosilor catolici nu au o parere buna despre ortodocsi, unii chiar s-au infiltrat pe un forum ortodox, in speranta de a ii aduce pe ortodocsi, usor-usor, pe calea cea buna. Nu am vazut respect fata de ortodoxie, ci cel mult toleranta pe care o arati fata de un ratacit, pe care speri sa il trezesti la realitate, dar il iei cu binisorul, ca sa nu se sperie sau ca sa nu iti descopere intentiile. In fine, eu nu am vazut pe acel forum catolic o dorinta sincera de apropiere, izvorata din dragoste frateasca.

Casandra, m-am uitat si eu pe forumul catolic si n-am reusit decat sa ma intristez - nu de ceea ce scria acolo, cat de ceea ce se intampla pe celalalt forum. Imi pare foarte rau, dar nici nu trebuie sa intru acolo ca sa iti spun din start ca nici eu nu am o parere prea buna despre un forum care, la adapostul faptului ca interzice accesul crestinilor de alta denominatiune, profereaza insulte la adresa unei alte denominatiuni crestine. Tot ce pot sa sper este ca tu ca ortodoxa nu te indentifici cu asemenea indivizi.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Fetelor, am si eu o intrebare, scuzati ignoranta. Cand BC si BO discuta despre ecumenism, e vorba in principal despre unirea dintre BC si BO sau se ia in considerare si posibilitatea unirii cu bisericile protestante si neo-protestante? Daca da, cu toate? Daca nu cu toate, cu care dintre ele (si cum s-ar lua hotararea care da si care nu - desigur, presupunand ca si respectivele biserici ar fi interesate)? M-ar interesa care sunt pozitiile oficiale ale celor doua biserici (BC si BO) si cum definesc ele "sectele" care este diferenta, dpdv BC si BO, intre o biserica crestina/un cult crestin/o secta?

Multumesc

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

A, mai am o intrebare. In realitate banuiesc ca e f. greu realizabil daca nu imposibil, dar asa principial la ce nivel exista (in masura in care exista) vreun dialog ref. la o unire intre religii diferite (crestine si non-crestine). Am fost de cateva ori aici la niste slujbe non-denominationale, unde se foloseau pasaje din textele sfinte ale mai multor religii.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

quote:
Originally posted by cataghe

quote:
Originally posted by casandra
Daca te uiti pe topicul pe care l-am indicat, ai sa vezi ca majoritatea credinciosilor catolici nu au o parere buna despre ortodocsi, unii chiar s-au infiltrat pe un forum ortodox, in speranta de a ii aduce pe ortodocsi, usor-usor, pe calea cea buna. Nu am vazut respect fata de ortodoxie, ci cel mult toleranta pe care o arati fata de un ratacit, pe care speri sa il trezesti la realitate, dar il iei cu binisorul, ca sa nu se sperie sau ca sa nu iti descopere intentiile. In fine, eu nu am vazut pe acel forum catolic o dorinta sincera de apropiere, izvorata din dragoste frateasca.

Casandra, m-am uitat si eu pe forumul catolic si n-am reusit decat sa ma intristez - nu de ceea ce scria acolo, cat de ceea ce se intampla pe celalalt forum. Imi pare foarte rau, dar nici nu trebuie sa intru acolo ca sa iti spun din start ca nici eu nu am o parere prea buna despre un forum care, la adapostul faptului ca interzice accesul crestinilor de alta denominatiune, profereaza insulte la adresa unei alte denominatiuni crestine. Tot ce pot sa sper este ca tu ca ortodoxa nu te indentifici cu asemenea indivizi.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Catalina,mi-ai luat vorba din gura...Eu asa ura si venin decat pe forumurile ortodoxe nu am mai vazut.Am facut greseala sa intru pe linkurile date si m-am ingrozit,mi-e rusine ca sint ortodoxa din cauza lepadaturilor care scriu acolo,nu pot sa-i numesc altfel...Sa le fie rusine o mie de ani...Iar discutiile de pe forumul catolic,inafara de bun simt si decenta nu am ce sa le reprosez...Oricum se vede de la o posta diferenta dintre compatriotii nostri intru credinta si catolici,ca si in biserica de altfel,la catolici civilizat,te poti reculege in liniste,la orice ora din zi biserica e deschisa,la ortodocsi ca la turma,care ajunge primul,in timpul slujbei se aud vrute si nevrute ca oricum nimeni nu sta sa asculte lalaiala preotului care abia asteapta sa termine mai repede si sa plece si el acasa...Eu cred ca unirea cu biserica catolica nu ar aduce nici un serviciu acesteia,din contra,este ca si unirea Germaniei de Est cu cea de Vest,i-a dat inapoi cu o suta de ani cel putin...
A si sa va mai spun un episod:am sot romano-catolic,am intrat cu el in Catedrala ortodoxa din Buzau,si-a facut cruce catolic si toate babele de la slujba care se bateau de zor cu fruntea de podea au inceput sa scuipe in san si sa spuna piei drace,nu am stiut cum sa plecam mai repede...Halal...Dar desigur,cum mi-a spus cineva,probabil ca aveau ele motivele lor sa procedeze asa,ce stim noi...

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand

Mergi la inceput

Lai:
Miscarea ecumenica se refera numai la crestini. Exista o miscare de "uniune" intre credinte diferite, poarta numele de pluralism interreligios.
Nu au legatura una cu cealalta, pentru ca ecumenismul, asa cum e vazut in Bc cel putin se refera la o unire substantiala, dogmatica a Bisericilor crestine.
Primul pas a fost facut la inceputul secolului 20 de catre protestanti. Bc nu s-a implicat, fara sa dezaprobe totusi miscarea, pastrind pozitia: "Nu exista mintuire in afara Bisericii Catolice". Asta pina in anii '60, cind a avut loc Conciliul Vatican II, la care personaje de seama au fost, printre altii, Cardinalul Wojtila si Cardinalul Joseph Ratzinger, viitori papi, amindoi teologi. Au ajuns la o formula ecumenica sintetizata in documentul www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/documents/vat-ii_decree_19641121_unitatis-redintegratio_en.html" target="_blank">Unitatis Redintegratio, care reconsidera orientarea catre celelalte confesiuni si vede posibila o unire cu celelalte biserici crestine (indeosebi ortodoxia rasariteana, care are traditie apostolica) in spiritul invataturii crestine si in numele dorintei lui Hristos, exprimata in rugaciunea dinaintea Cinei, ca Biserica lui sa fie Una, asa cum El e una cu Tatal.

Discutia cu Patriarhul Constantinopolului a inceput imediat, in 1965. De altminteri, www.ec-patr.gr/default.php?lang=en" target="_blank">Patriarhia Constantinopolului, independenta national, e si cea mai receptiva la mesajul ecumenic al catolicilor.
In momentul de fata discutia stagneaza pe problema primatului papal, cred. Biserica Rusa are o pozitie accentuat antiecumenica.

Bc dialogheaza si cu protestantii, si cu neoprotestantii. Cunostintele mele se limiteaza la relatia dintre catolici si anglicani, care a ajuns intr-un punct iminent unirii la inceputul anilor '90. Biserica anglicana a inceput sa hirotoniseasca femei preoti si gay, ceea ce a determinat Bc sa opreasca procesul ecumenic. Relatiile cu anglicanii sint insa bune, la nivel oficial si chiar in universitati. Relatiile cu luteranii cred ca sint dintre cele mai bune, mai ales ca inovatia reprezentata de conciliul Vatican II seamana in multe privinte cu reforma lui Luther.

Neoprotestantii s-au desprins din anglicanii care la inceput au dominat America de nord (cu exceptia Quebecului francez si catolic). Cred ca Bc este in relatii si cu ei, chiar daca exista un anticatolicism virulent (mostenit de la parintii anglicani) intre unii neoprotestanti americani.

Spune-mi daca mai vrei amanunte. Am gasit o prezentare sumara a www.religioustolerance.org/chr_ec.htm#menu" target="_blank">problemei aici.

Mergi la inceput