Bona ce mananca?
De curand am angajat o bona, e ok, i-am zis in primul rand ca eu nu gatesc decat pt. baiat, si i-am mai zis ca ea isi mai poate face un ou, niste cartofi prajiti, daca vrea. Poate aici am gresit. Nu stiu daca se va opri doar la atat si nu va da iama prin frigider.
Voi cum procedati? Ii permiteti bonei sa se serveasca din frigider? Sau isi aduc mancarea de acasa? Eu o platesc cu 4 mil., nu face nimic in casa, doar are grija de Andrei.
Am gresit ca i-am dat de inteles ca poate manca la noi? Nici nu i-am impus o limita, m-am bazat pe bunul ei simt. Dar daca da dovada ca ii cam lipseste acest bun simt? Cum ar trebui s-o abordez?
Eu nu prea le am cu diplomatia, o spun verde in fata.
Astept pareri si sfaturi.
Multumesc
Raspunsuri
Anny spune:
Cred ca ar fi trebuit sa fii ceva mai clara in privinta "limitei". S-ar putea sa dea iama in frigider si atunci...ce faci? Ii spui sa nu mai manance? Sau s-ar putea sa nu si daca nu ii convine o sa te boscorodeasca pe la spate ca o tii nemancata.
De ce n-o pui pe ea sa gateasca? Ii mai dai niste bani in plus dar stii ca nu ramai cu frigiderul gol.
Eu cand am angajat-o pe bona i-am spus de la bun inceput ca va avea si o masa. Noi nu prea mancam pe acasa decat seara (si atunci nu prea mai bagam ciorbe si alte alea) asa ca oate manca si ea din ceea ce facem ptr copi. Ciorba oricum e comuna (al meu are 2 ani), mai difera felul 2 ca nu pot sa ii dau intotdeauna chestiile pe care le mancam noi.
Eventual asigura-i un minim necesar (branza, oua, legume, mezeluri) ca sa aiba ce manca si sa nu ramaneti nici voi fara.
Apoi mai gandeste-te la un aspect: daca ea se intelege bine cu copilul si daca esti multumita de cum are grija de el.......ce mai conteaza o portie de mancare in plus?
papadie spune:
Bona ce maninca?
Poi sa vedem ou...nuuuuuuu, cartofi ...nuuuuuu. Deci caviar si jambon evtl bea si un vin de colectie:-)
Eu in lokul tau n-as mai lasa mincare gatita.
roxette spune:
Papadie, ma duc repede in Carrefour sa ma aprovizionez :).
Nu las mancare gatita decat pentru cel mic. Ideea e sa nu manance din ea in loc sa-i dea lui. Tocmai de aia i-am si zis ca poate sa manance altceva din frigider.
Eu voiam sa vad cum au procedat alte mamici, daca nu este un obicei incetatenit ca bona sa aiba o masa asigurata.
De ex, bona asta a avut grija de o fetita un an de zile si statea cu ea de dimineata pana seara si manca acolo, isi facea ea ceva de-ale gurii. E clar ca s-a invatat asa si face asa cum e invatata, mai ales ca eu nu i-am interzis.
Bona pe care tocmai am concediat-o, de ex, nu se atingea de nimic din frigider, isi cumpara mancare de afara cand iesea cu baiatul. Bineinteles ca la ea altele au fost problemele.
Daca in timp vad ca se intelege bine cu baiatul si are si alte calitati, sunt dispusa sa trec cu vederea problema asta. Dar acum suntem la inceput.
boo lina spune:
ale mele, nenumarate de altfel nu mancau la mine, isi aduceau de acasa...una singura manca dar f putin. in schimb am vreo 3 prietene care au niste bone supermancacioase, una din ele nici macar micul dejun nu si-l ia acasa. eu cred ca sunt ca tine, daca mi-ar pradui frigiderul i-as spune verde in fata: ori se potoleste, ori ii las eu sandvisuri
boeru spune:
Esti tare papadie!
Nu mi se pare un capat de tara asta cu mancare, desi, ce-i drept eu nu am avut o bona mancacioasa. La inceput i-am spus ca poate sa manance din frigider - daca-i place. Mereu am o ciorba si un felul 2, mezeluri nu prea cumpar, pentru noi mai facem seara niste legume cu pui - la tigaia minune - mancam oricum mai mult pe la servici. Pentru cel mic mai lasam cremwursti de pui, o sunculita etc... dar niciodata nu a mancat din mancarea copilului. Oricum el mananca ciorba si felul 2 la fel ca noi (de cand mancam impreuna gatesc mult mai sanatos) plus o fructa, ceva. Nu mai spun ca ea tine post si atunci isi aducea de acasa. Nu stiu, cred ca nu mi-am pus niciodata problema cu mancarea ei , dar cred ca am avut si noroc ca n-a fost nesi.. Cert este ca nu cred ca face gaura in cer cu o portie de mancare numai sa nu fie pofticioasa tare.....vezi si tu pe parcurs. Daca da iama prea tare lasa exclusiv pentru copil ce ai tu mai bun si spune-i acest lucru.
lavi02 spune:
Oi fi eu mai altfel, dar mie nu mi se pare OK ca bona sa se serveasca la discretie din frigiderul meu. Momentan nu am bona, dar am avut, cand era Silvia mica si o sa mai am la al doilea copilas.
De ce?
1. N-as suporta sa gateasca ea in bucataria mea. (E drept ca le-am avut/le voi avea pt un program de 6 ore)
2. Mancarea gatita: pentru mine e un real efort sa gatesc dar o fac pentru ca e mai sanatos pt noi sa mancam mancare gatita de mine. Daca fac mancare pe mai multe zile o fac ca sa economisesc timp in ziua urmatoare, nu sa vin acasa si sa ma trezesc ca mancarea la care ma gandeam eu la servici ca ma asteapta acasa a fost lichidata de bona.
3. Mancarea rece: eu fac cumparaturi pt familia mea compusa din 2 adulti si 1/2 copii, in cantitati corespunzatoare. Nu-mi place sa cumpar mai mult decat mancam intr-o saptamana pentru ca mi-e urat sa ajung sa arunc mancare. Pe de alta parte noi mancam chestii relativ scumpe, mai bune calitativ si nu mi-as permite sa "tin" inca o persoana cu acelasi tip de mancare. Plus ca oricum o platesc.
Numiti-ma meschina, rea si dusmanoasa, dar asta e. Solutia cu pachetelul de acasa mi se pare cea mai buna.
energy spune:
mie mi se pare normal sa manance ce mancam si noi
mancare de fasole, cremwursti sau pur si simplu un sandvis cu cascaval,
intrucat nu tin icre de manciuria si branza cu mucegai albastru in frigider defel,
mananca ce gaseste, poate ca ea posteshte (noi NU), mananca fructe, legume proaspete, nu am tzinut evidenta, treaba ai, daca-i place ceva din frigider, bine, daca nu, mananca acasa la ea.
ingridnen spune:
Bona noastra mananca ce mancam si noi. I-am spus de la inceput sa manance ce vrea ea din frigider (am noroc ca e cu bun simt si nu a abuzat niciodata). Tocmai ca sa evit sa manance din mancarea copilului. Eu gatesc duminica pentru mai multe zile, adica o ciorba/supa si vreo 3-4 "sortimente" pentru felul doi, asa ca are de unde alege.
Ingrid si Cristi (2,5 ani)
roxette spune:
Astazi am avut o discutie "lamuritoare" cu ea, i-am dat de inteles ca noi n-o sa cumparam niciodata mancare special ca sa aiba ea ce sa manance, i-am zis ca gatesc doar pentru baiat, intrucat noua daca ne e foame ne gatim ceva dupa serviciu si cam atat. Intr-adevar nu cumparam cele mai scumpe alimente, deci nu ma doare sufletul daca se mai serveste si ea.
Vad ca tendinta este totusi ca bona sa aiba o masa asigurata. Ceea ce nu e un capat de lume daca are calitati care sa merite efortul.
Multumesc,
Roxana
liliana csaki spune:
Si la noi poate sa se autoserveasca din frigider cu ce are chef sau sa-si faca daca vrea(ceea ce insa nu se intampla). E la noi de 4 ani jumate si niciodata nu mi s-a parut ca ar sari calul. Pana la urma cat poate manca o persoana? Nu se face gaura-n cer cu cat mananca ea. Si-apoi eu cred ca bona copiilor e mai mult decat o simpla angajata, pt. noi e ca cineva din familie, dealtfel petrece uneori mai mult timp decat noi cu ei.
Pozele noastre
Poze noi